Nezletilci Nezletilci komentáře u knih

Byly jsme tam taky Byly jsme tam taky Dagmar Šimková

"Přestože je text často velmi náročný z obsahového i jazykového hlediska, měla jsem problém knihu odložit, příběh se velmi rychle odvíjí. Kniha by se dala považovat za dokument, ale mocně působí na čtenáře i jako literatura.
Na autorce si vážím toho, že se nebála vše popsat bez přikrášlení jak situace, tak charakteru spoluvězeňkyň, není se tedy co divit, že po prvním vydání knihy (1980) se některé z nich cítily silně dotčené. Já jsem četla už 9. vydání této knihy obsahující fotografie Dagmar a ostatních spoluvězeňkyň, ale také dovětek, který se věnuje osudu Šimkové po skončení knihy," píše Marika (17 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

Blbá Vendula Blbá Vendula Noemi Cupalová

"Po pravdě, z příběhu jsem měla takové smíšené pocity, vlastně pořád mám. Ale líbil se mi. Samotnou by mě zarazilo, kdyby se takhle někdo choval ve třídě, říkala bych si, co se s ním stalo? Určitě můžeme i my děti pomoci, zajímat se, alespoň to zkusit. Díky takovým knížkám jako je Blbá Vendula se možná více lidí (dětí i dospělých) zamyslí nad tím, že někdy člověk si neumí pomoci sám a že třeba rozvod rodičů může být pro děti daleko těžší než si dospělí myslí," píše Zorka (11 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

Křiváci Křiváci Maureen Johnson

"Nejhezčí faktor na knize byly kapitoly, v nichž se mění čas (prolínání minulosti a přítomnosti). Kniha není psaná chronologicky, vyprávění skáče v čase podle toho, jak se vyvíjí Steviin postup v řešení případů. Autorka v podobě vševědoucího vypravěče překládá na přeskáčku důkazy, dopisy, policejní dokumenty, výpovědi, reálné situace, pohled postav na dění (myšlenky a úvahy): tyto hezké vložky činí čtení velmi zábavným a příběh je napsán opravdu poutavě, autorka udržela mou plnou pozornost, i když je pro mě už teď mnohem těžší u knížky vydržet než v minulosti," píše Marika (16 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

Dívka v medvědí kůži Dívka v medvědí kůži Sophie Anderson

"Začátek knížky je trochu pomalejší a moc jsem nerozuměla tomu, proč o sobě Janka tolik pochybuje a s čím má vlastně problém. Pak se ale děj rozjede a všechno začne dávat smysl a knížka se moc dobře čte. Líbilo se mi, že Janka neposlechla mamočku, dala na sebe, vydala se na cestu a nevzdala to. Výborné mi také přišlo, že knížka dopadne jinak, než jsem čekala, ale přitom to dopadne dobře," píše Matylda (9 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

09.12.2024 3.5 z 5

Ateliér špičatých klobouků 1 Ateliér špičatých klobouků 1 Kamome Širahama

"Ateliér špičatých klobouků byla moje první manga a udělala na mě dobrý dojem. Líbí se mi, že v ní není násilí jako ve spoustě jiných mang a připomíná mi dějem spíše klasický komiks než mangu, a proto bych AŠK doporučila i čtenářům a čtenářkám, které rádi čtou komiksy, ale mangu moc nemusí. Jinak je vhodná pro děti od 7 let, kterým nevadí i náročnější témata, pro ta by se mohla líbit i dospělým," píše Zorka (11 let) o sérii ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

(SPOILER) "Líbil se mi autorčin styl psaní, pohrávala si s mojí náladou, její hlášky, u kterých jsem se smála, ale i dojemné části, u kterých jsem brečela. Píše ich formou, z pohledu obou hlavních hrdinů. Bavilo mě pozorovat, jak Juliet i Declan přicházeli na to s kým si píšou, přestože čtenář to ví od začátku a může si jenom říkat: „Panebože, vždyť je to úplně jasné, to přece musí vidět!“ Ale příběh je napsaný tak, že mi to vůbec nevadilo. Tím, že se tam řeší vážnější témata jako jsou domácí násilí a smrt, tak to není takový ten typický dívčí román. Knížku můžu jenom moc a moc doporučit, holkám, i klukům od třinácti let," píše Barča (15 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

Vymetkout a hradní záhada Vymetkout a hradní záhada Vladimíra Staňková

"Od začátku mě zaujal nazev série knih Vymetkout od autorky Vladimíry Staňkové, protože jsem nevěděl co nebo kdo to je. Začal jsem číst a vyklubal se z toho napínavý detektivní příběh. První díl je takový trošičku jako úvod, ale 2. a 3. díl jsou opravdová dobrodružství. Jsou v tom kouzelné bytostí, kamarádství a napínavý děj," píše Kristian (8 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

Pravidla hry Pravidla hry Neal Shusterman

"Jedno se knize Neala Shustermana Pravidla hry nedá odepřít. Nejedná se o klasickou sci-fi plnou nadpřirozena – tento aspekt zde nemá výrazné zastoupení, pro příběh však tvoří prostor a čas klíčové motivy. Autor si pohrává s dimenzemi, ve kterých hlavní postavou přehazuje jako kuličkami v africkém perkusním chrastítku. Toto přirovnání je sice mým výtvorem, ale obsahově ani kvalitou se od těch z originálu téměř neliší. Nevýstižné, směšné a přehnaně zdobné – to vše vystihuje nesčetná autorova přirovnání, kterých jsou stránky této načervenalé knihy plné jako jahodový puding rozinek (ano, další takové)," píše Rosaria (15 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

09.12.2024 2 z 5

Na co slova nestačí Na co slova nestačí Brigid Kemmerer

"Na co slova nestačí je pokračováním Dopisů ztraceným a musím říct, že se mi druhý díl líbil trochu méně než první. Opět mi byly postavy sympatické, nejvíc Rev. Emma byla fajn, ale občas jsem nechápala, proč se v různých situacích rozhodla právě tak, jak se rozhodla. Ani její lásku k počítačovým hrám jsem nesdílela, a neměla jsem s ní vlastně nic společného. Přesto se mi ale příběh líbil, rychle plynul, nebyla tam žádná část, u které bych si řekla, že je moc zdlouhavá," píše Barča (15 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

09.12.2024 4 z 5

Ze severu na jih, přes východ a západ Ze severu na jih, přes východ a západ Zdenka Holub Převrátilová

"Celá kniha je ilustrovaná černobíle, budí dojem tajemna a strašidelna, nicméně je z větší části skutečně velmi roztomilá. Knihu bych doporučila dětem, které už se tolik nebojí. Já jsem si ji užila. Nejvíce mě bavily komiksy a i když tam není moc co číst, bavilo mě prohlížet si obrázky, jako bych byla návštěvníkem v autorčině fantazii," píše Zorka (12 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

Amen Amen Ilona Ferková

"Moc mě to nebavilo. Pro někoho tam asi může být benefit toho, že to je „romanťárna“. Většinu knížky každá z hlavních postav řeší: „Ó ne, miluju kluka, on miluje mě, budu s ním do konce života! A největší problém, co tam je, je „máma mě zabije (ok, ne vždycky, ale většinou ano). Knížka má asi přidanou hodnotu v tom, že přibližuje romské prostředí, jinak tam ale moc zajímavých zápletek a myšlenek není," píše Johana (14 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.
Jedinou zvláštní zápletku má příběh Nataši, která se odstěhuje na Slovensko – ta zápletka je ale vyřešená hrozně rychle a prapodivně (za mě vlastně špatně). Už tak je to divný a celá ta linka se úplně zabije tím, že se potom Nataša bez důvodu utopí (jakože utone, ne že spáchá sebevraždu). Takhle jsem to pochopila. Je to hrozně nešikovné a zvláštní, prostě to nedává smysl.

09.12.2024 2 z 5

Luboš není čert! Luboš není čert! Klára Břicháčková

"Ilustrace jsou hezké, vysvětlující, jednoduché, u některých obrázků jsou popisky a najdeme tu i komiksový postup výroby meče. Dá se říct, že je to taková deníková encyklopedie. Člověk zjistí, jak to v kovárně funguje, dozví se rozdíl mezi hnědým a černým uhlím, anebo jak se stane z železné rudy železo," píše Zorka (12 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

Vinga čeká na vítr Vinga čeká na vítr Oskar Kroon

"Kniha Vinga čeká na vítr je určena dětem od 12 let a já si myslím, že by si ji měli přečíst také rodiče, protože upřímně popisuje, jaký vliv rozvod na děti má a jak se s ním těžko vyrovnávají. Nehledě na to, že děti mají i své vlastní problémy s dospíváním," píše ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici Zorka (12 let).

Tracyho tygr Tracyho tygr William Saroyan

Tato kniha je prostá, krásná, přímá a unikátní. Zcela jistě se nepodobá ničemu, co jsem kdy četla. Stále přepisuji věty, do kterých se pokouším shrnout svůj dojem z Tracyho tygra. S jistotou o příběhu mohu říct jen málo: nemůžu se dočkat, až knihu budu znovu držet v rukou za deset, dvacet let a vytvořím si na ni nový názor, budu více rozumět souvislostem a skrytým významům, mé myšlenky nebudou překotné a protichůdné. Především doufám, že nepocítím zklamání – pokud ano, stydím se za sebe dopředu a předem se omlouvám autorovi. Tato kniha je umělecké dílo s doporučenou cenou 128 korun, jež bych po jejím přečtení byla ochotná navýšit o několik nul," píše Marika (17 let) v recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

Žirafy mají velikánské srdce Žirafy mají velikánské srdce Sofia Chanfreau

"Knížka mě moc bavila a skvěle se mi četla. Mám moc ráda cirkus, i když trochu jiný, než ten, který je v knížce, a taky si hodně ráda hraju s vymyšlenými zvířaty i lidmi. Takže jsem měla pocit, že toho mám s Jannou i s Vegou hodně společného. Knížka bude podle mě bavit holky i kluky každého věku, mladší to možná úplně nepochopí, ale třeba od první třídy výš už to bude v pohodě," píše Matylda (9 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

09.12.2024 4.5 z 5

Rebelské srdce Rebelské srdce Katherine Locke

"Když jsem si přečetla anotaci k této knize, řekla jsem si ,,Jooo, to si musím přečíst!, protože příběhy o lidech, kteří v sobě najdou odvahu a bojují za něco, i když vědí, že je to nebezpečné, prostě zbožňuju. A přesně tohle jsem v příběhu našla. Ze slov šel cítit strach a beznaděj, ale i odhodlanost a nadšení," píše Barča (15 let) ve své recenzi pro facebookovou skupinu Nezletilí kritici.

09.12.2024 4 z 5

Bažina v obýváku a jiná dobrodružství Bažina v obýváku a jiná dobrodružství Kristýna Plíhalová

Takto komiks vidí Zorka (11 let), celou recenzi najdete ve facebookové skupině Nezletilí kritici: "Autorka v knize střídá výtvarné styly, což dodává knize na zajímavosti. Některé příběhy vypadají jako ručně malované, jiné jako kreslené digitálně. Knížku bych doporučila dětem jakéhokoliv věku, menší ji mohou číst s rodiči. Určitě se hodně čtenářů (malých i velkých) v příbězích samo pozná, protože jsou to situace, které všichni dobře známe z našeho vlastního života."

11.03.2024 4 z 5

Co dělala Abigail v létě Co dělala Abigail v létě Ben Aaronovitch

"V románu se mi líbily hlavně postavy, autor je umí dobře navrhovat. Na Abigail se mi líbí jak umí dobře vymýšlet plány a skoro vždy ví, co udělat. Na Simonovi se mi líbí jeho optimismus. Na Simonově mámě její tajemství, na Indigo, lišce, kterou Abigail potká, to, že je věrná. Moje pocity se hodně střídaly. Nejhůře jsem prožívala smutek za bratra Abigail..." Takto knihu četla 10letá Zorka z facebookové skupiny Nezletilí kritici, celou recenzi najdete právě tam.

Holka se sílícím hlasem Holka se sílícím hlasem Abi Daré

"Uchvátila mě Adunnina odhodlanost a touha po lepší budoucnosti, přestože si Adunni v životě zažila více zlého než dobrého. Je zde také vidět kontrast mezi prostředím, které nám vykresluje autorka a mezi naším vzdělávacím systémem. Většina dětí u nás tvrdí, že do školy chodí za trest a nejradši by do školy ani nechodily. Zatímco v této knížce je vzdělání popisováno jako jediný způsob, jak se vymanit z područí cizí moci a jak docílit toho, aby vás ostatní vyslyšeli..." Takto knihu hodnotí 18letá Tereza z facebookové skupiny Nezletilí kritici; celou recenzi najdete právě tam.

Bába Bedla a dívka na hřebeni Bába Bedla a dívka na hřebeni Markéta Pilátová

"V knize je oproti prvnímu dílu posílena pohádková a magická linka a mytologie na úkor historických faktů. Překvapivě krátké věty přispívají k plynulému toku vyprávění a udržují pozornost čtenářů. Zaujalo mě téma pomsty a odpuštění, které je zde dobře zpracované. Knížka dětem ukáže, že není nutné se mstít a oplácet ránu ranou..." Takto knihu hodnotí 15letá Anna z facebookové skupiny Nezletilí kritici, celou recenzi najdete tam.