Niu Niu komentáře u knih

Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

(SPOILER) Řekla bych, že tak po patnácti (i více) letech jsem si přečetla znovu. Chtěla jsem si navodit tu pravou podzimní sychravou atmosféru a městečko Forks k tomu přímo vybízelo. A vlastně ten příběh se ani na podzim neodehrává. Ale ty mraky, déšť, mlhy, zima apod. - asi jsem v menšině, ale mne to v říjnu prostě chybí (letos v 2022 je strašně teplý podzim). Viděla jsem i film (několikrát), ve kterém je taky dobře zachyceno počasí :o)
Ale teď ke knize, dost o počasí :o) Nepatřím mezi až takové nadšence všeho upířího a pamatuju dobu, kdy to fičelo. Já jsem kopala za tým Jacob. Ale myslím, že značnou část čtenářů dost ovlivnilo filmové zpracování, u kterého (kromě počasí :o)) značně skřípu zuby. Filmové ztvárnění Edwarda - ne, prostě ne. Takže proto Jacob. Ale v knize mi to tak nepřišlo. Ale v českém překladu byly na Edwardovu adresu věty typu: uchechtl se, pohrdavě se zasmál apod., což mi moc nesedělo k lásce až na věčnost. Taky mě dost mrzelo, že Bella byla vystavená jako cukrová panenka, která se rozpustí, pokud si dřív nepodrazí nohu a nohu druhou. Někdy byly dost zdlouhavé jejich dialogy. Já si nejvíce užívala asi tu první část knihy, kdy se Bella seznamovala s prostředím a kamarády. Pak už to bylo takové hodně do červena. Ale celkem vtipné. Vztah s Charliem byl celkem takový nijaký. No, ale v mých letech jsem to přelouskala celkem rychle a brala jsem to jako pohodovou četbu. Pokračovat budu dál v sérii.

13.10.2022 4 z 5

Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

(SPOILER) Moje první knížka od B. A. Paris. A možná na čas poslední. Je to dáno žánrem. Román pro ženy, ale je tam i drama, psychohrátky, a tyhle knihy já nemůžu a nechci číst moc často. Kniha určitě není špatná a je dost čtivá, takže když jsem se do toho ponořila, chtěla jsem si jen potvrdit mé domněnky. Myslím si, že někdy tak ve druhé třetině začnete tušit, co se stalo.
Knihu bych definovala větami použitými v příběhu:
"Nechci jí lhát, ale pravdu říct taky nechci." a "Pravdu, celou pravdu? Nebo jen její část?" - Tyhle věty vystihují vše - lži, lži až se ti od pusy práši (vlastně tak přemýšlím, jestli spíš Pravda, nebo lež se neměla jmenovat tahle kniha). V tom mě Finn strašně dráždil, jak sám o sobě říkal 41 let a 195 cm. A já se ptám - čeho? Hromady hnoje. Ano, vypovídá to o tom, že nemám ráda, když někdo lže a to ještě všem pěkně do očí (proto moc nečtu tyhle manipulativní věci). Layla a Ellen - to se dalo očekávat, ani k jedné jsem si vztah nevytvořila. Ale už asi dlouho nechci slyšet o nikom jménem Layla. Příběh byl asi zajímavý (otázka jestli uvěřitelný) už jen tím, že jsem se u toho takhle vztekla :o) Ale závěrečná věta byla nej: "Jedna věc mě ale trápí ze všeho nejvíc, a to je tohle: Kdybych Laylu doopravdy miloval, poznal bych ji přece všude." Za mne nejsympatičtější byli Tony, Harry a Ruby, ale ti neměli až takový prostor. A nakonec ty mlýny pak přece jen zamlely.

08.10.2022 4 z 5

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Povinná četba pro všechny. Z některých faktů a zjištění jde až mráz po zádech. Psáno velmi čtivě, místy s humorem, což odlehčilo některé dost depresivní části. Já osobně četla před spaním, ale některé kapitoly nebyly moc příjemné. Ale i to je fakt. Bohužel doba je, jaká je a jen tak změn k lepšímu se nedočkáme. Knížku doporučuju všem nespavcům i spavcům, skřivánkům i sovičkám :o)

17.03.2022 5 z 5

Vražedný chlad Vražedný chlad Louise Penny

To bylo fakt skvělé. Opravdu vražedný chlad, zima jako v psírně, vánice, mráz, led a sníh. Do toho vražda. Líbí se mi to zasazení do vesničky Three Pines, jeji obyvatele, jejich osudy. Gamache i Beauvior jsou super. Jen stále nemůžu pochopit agentku Nicholovou. Ale věřím, že s dalšími díly přijde i rozuzlení. Francouzské věty mi kupodivu nevadí, i když francouzštině nerozumím, vždycky tak nějak z kontextu to pochopím. Strašně mě rozesmála situace s Clarou a její koupelí a pak Olivierův příběh sýrů :o) Myslím si, že v zimě je super sáhnout po takové četbě.

26.01.2022 5 z 5

Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Super jako vždycky. Do těchto detektivek nemám problém se začíst a knížku nechci odložit na delší dobu, než je nezbytně nutné :o) Líbí se mi Kate, líbí se mi Tristan. Příběh byl zajímavý. Odložený případ v knížce, kterou neodložíte :o)

09.01.2022 5 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Super, hodně povedené, skvěle vystavěné. Vtáhlo mě to do děje hned na začátku. Opravdu udivující pohled na lidské životy a smrt. Doporučuji všemi deseti :o)

06.11.2021 5 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Dočetla jsem teď tuto knihu a po celém těle se neskutečně klepu. Tuhle knihu jsem odkládala, na doporučení, jako tu nejméně hodnocenou v mém okolí. Taky s faktem, jak velmi syrově autorka líčí něčí smrt jen tak mezi řečí (řádky), což už zase mne připadá krapet drsné. Ale musím říct, že po přečtení téhle knihy jako třetí v pořadí od autorky, ji stavím na stejné místo jako Hanu. Mně se tato líbila opravdu hodně. Ale ano, ta pachuť bezpráví ve mně zůstává, není to žádná oddechovka, i když kniha se čte opravdu snadno. Několikrát dívajíc se na titulní stránku, jsem přemýšlela proč zrovna název Slepá mapa, nedává mi to smysl. Možná to je tím, že v knize nezazní přesné místo děje? Kdyby měl někdo jiné informace, budu ráda za osvětlení. Plním své předsevzetí přečíst autorčiny knihy.

01.04.2020 5 z 5

Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

(SPOILER) Tohle bylo trochu zdlouhavé. Velká část knihy a já si říkala - sakra, bude tam vůbec Billy, Jerome a Holly? Bylo to něco ve stylu Misery, Shawshank, Zelené míle (možná by se našla i další Kingova díla, která se v tom propsala). Je opravdu zajímavé, že Morrise postihl takový trest, když tady u nás se to končí podmínkou nebo třemi lety v lepším případě. Ta akce Pete a spol. to mi tak drásalo nervy, jak to King natahuje, až mě to naštvalo. Stále mě překvapuje, jak si myslím, že kniha bude směřovat nějak, a ve výsledku je to o hodně jiné. Škoda, že autor tak nějak zapomněl v závěru i na Toma, u kterého vlastně celá kniha začala. Jakože fajn, musela jsem číst, abych věděla, jak se to rozklíčuje, ale jsem z toho krapet uondaná.

18.08.2024 4 z 5

Tři Sekery Tři Sekery Kateřina Surmanová

Třetí díl - Tři sekery - volné pokračování série přečten. Jsem neskonale vděčná, že jsem se tento rok rozhodla pro koupi všech knih. Jsou skvělé (i obálky). Inspirace Kingem je patrná a jelikož několik posledních mých přečtených knih jsou právě od Kinga, tak mi to vůbec nevadí. Mile mě překvapila v doslovu i inspirace seriálem Twin Peaks, to mi ušlo - ale jo, zapadá to do sebe - Bob a třešňový koláč. Začátek knihy týkající se Michalova dětství byl pro mne dost těžký a daná obvinění - no nečetlo se to lehce. Celou knihu jsem si pokládala otázku - co to je proboha za matku?! Celý ten příběh měl tolik rovin, návratů do minulosti a tolik příběhů, že to bylo chvilkama složité. Mne zvláště mátly ty změny času, i třeba v rámci jedné kapitoly se to dost těžko drželo jen v té jedné linii. Tohle byl případ i u ostatních knížek, jen tady mi to připadalo dost rušivé. Obecně mám ráda střídající se minulost-přítomnost, jen tady jsem z toho byla krapet tumpachová. Taky mi autorka rozšířila slovníček o nové výrazy. Třeba výraz sanovat vůbec neznám a do kontextu mi nezapadal. K hlavním postavám jsem si vytvořila stejné pouto jako k postavám v Kingovkách. A ta myšlenka, že svět je oblé místo apod., tohle jsem teď často četla i v Panu Mercedesovi. Jo a co se mi líbilo úplně úplně nej, bylo to propojení s Radkem a nakonec i s Petrem, Květou a Imbusem. To bylo prostě boží načasování. Doporučuji.

12.08.2024 5 z 5

O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

(SPOILER) Já prostě nechápu, jak mně - největší čtenářce Kinga - ušla tahle knížka?! Ale díky Databázi knih se ke mně dostala a jsem za to ráda. Bylo to pro mne, jako číst O běhání od Murakamiho - to jsem měla chuť jít běhat. U téhle zase nažhavit klávesnici a psát psát psát :o) V první části King popisuje svou cestu ke psaní, spletitou a ne vždy snadnou, ale zato úspěšnou; ve druhé části pak jakýsi návod, jak být spisovatel. Musím říct, že jsem věděla, že King byl jednu éru alkoholik, ale že kokain? No, trošku se mi v hlavě přehodnotil mnou naposledy hodnocený Talisman. Ale třeba Misery nebo takový Pochod... Vlastně se mi líbilo, jak mluvil o svých knihách, co se v nich snažil naznačit. Tohle bych mohla číst pořád. Jeho zranění mě taky celkem zasáhlo, nicméně ten nadhled, s jakým to sdělil. Vztah s jeho manželkou je úžasný. A dílko psané s humorem - u té chůvy jsem se svíjela smíchy - no, však všichni víme, kam většinou konverzace sklouzne :o)

Ještě bych ráda přidala: Určitě je to pro lidi, co Kinga mají načteno, neb druhá půlka jim toho moc neřekne.

22.09.2023 5 z 5

Doufat znovu Doufat znovu Mona Kasten

Knížka mi trošku připomněla knihu od Coleen Hoover Život jedna báseň. Dost dlouho (prakticky většinu knihy) mi trvalo, než jsem si našla jakýs takýs vztah k Everly. Tak, jak byla přes Dawn v předchozích dílech vykreslena jako úžasná veselá bytost, tak jsem si to nemohla spojit. V problémech to byla kniha značně překombinovaná, ale zase mě zasáhla hloubkou těch pocitů bolesti a jak se s tím vyrovnat sám a pak spolu s druhými. Byla jsem ráda, jak se tam propojila kniha Cítit znovu - zde se odehrával děj paralelně s příběhem Isaaca a Sawyer.

13.08.2023 4 z 5

Cítit znovu Cítit znovu Mona Kasten

To bylo tak zatraceně čtivé! Řadím k nejlepším romantickým příběhům, jaké jsem četla. Sedlo mi to do vkusu. Jojo, Grant, Isaac Grant byl prostě dokonalý, ale... stejně super. Sawyer jsem si oblíbila už od minulého příběhu a teď se to pěkně dokreslilo. Líbí se mi přetrvávající a nová přátelství party. Je pravda, že to závěrečné jo-ne-jo-ne jsem považovala za trochu otravné a ohrané, ale budiž, odpouštím. Tady se mi líbila i ta erotická část příběhu. Jen v závěru mi chyběla Riley s Morganem, přece jen to byla událost ne. No teda, asi se vrhnu na čtvrtý díl. Tento byl za mne zatím nej.

30.06.2023 5 z 5

Pan Romantik Pan Romantik Leisa Rayven

Tento typ knih moc nečtu, ale nalákal mě název a příběh plný romantických schůzek (jo a ta obálka se fakt povedla). A sakra, fakt jsem měla pocit, že se to děje i pro mne. Kniha byla plná humoru, který je mi blízký, a při jedné pasáži jsem dostala záchvat smíchu na dobrých deset minut a nešlo přestat. Užila jsem si opravdu větší část knihy, kdy to bylo napjaté. Ty poslední kapitoly byly slabší. Závěr ok. Nanabeth a Moby super :o) Hlavní hrdinka a její minulost: neoblíbila jsem si a nemastné/neslané.

06.03.2023 4 z 5

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Vzhledem k tomu, jak je tato série oblíbená na internetu, jsem se dva roky odhodlávala, zda si jí přečíšt. I když mě několika set stránkové knihy neděsí (ba naopak), při tomto žánru jsem se trochu obávala. Přečetla jsem za tři dny. Hltala jsem stránku za stránkou a nořila se do šedého světa Feyre a barevného světa víl. Krásně popsané. Nacházela jsem tam i kombinaci z jiných fantasy světů, ale nějak mě to nerušilo. Rodina Feyre byla místy až děsivá a já jsem zvědavá, jak to bude pokračovat. Amarantha - u té mě hodně napadalo, zda si autorka vypůjčila postavu Levany od M. Meyerové a udělala jí tak 10x šílenější. U těch posledních kapitol jsem ani nedýchala napětím. A ten celkový závěr se mi líbil - byť happy end, tak šrámy zůstaly. Myslím, že se vrhnu na další díl.

26.02.2023 5 z 5

Solaris Solaris Stanisław Lem

(SPOILER) Jsem určitě ráda, že jsem si knížku přečetla. Původně jsem někde narazila, že existuje s vesmírného prostoru i film, ale nejdřív jsem se chtěla seznámit s knihou. Mno, mám trochu zvláštní pocity. Začátek byl skvělý - vysvětlení, co to je Solaris, přistání, seznámení s posádkou, ta temnota ... Protože byl večer (a tma :-)), musela jsem přestat číst. Tak moc mě to děsilo. Pak nastalo ALE. Děj s ženskou postavou a dialogy mě strašně unavovaly a nepřinesly nic, jen spoustu nevyřčeného a nedokončených vět. Najednou byly i tak už dlouhé kapitoly nekonečné. Co se týká kapitol popisujících historii Solaris, tak to mne celkem bavilo, ale až do doby, než jsem se začala ztrácet v symetriádách a asymetriádách. Nějak víc jsem chtěla pochopit, co stojí za tím rozvratem pracovníků. Byl popisován jen ten Kelvinův zážitek. A ten konec, hm. Ale jinak na šedesátá léta dobrá sci-fi.

02.10.2022 3 z 5

Zahrada v měsíčním svitu Zahrada v měsíčním svitu Corina Bomann

Kdo by se byl nadál, že za tak nádhernou a klidnou obálkou číhají takové osudy. Na začátku jsem měla trochu problém se začíst z důvodu, že jsem očekávala, jak se příběh bude ubírat. Nakonec ne. Když jsem tohle období překonala, směr, kam se příběh ubíral, mne snad ani nenapadl - ale samozřejmě, že se to neslo v duchu "zpátky do minulosti". Napadají mne slova - milé, klidné, nenáročné, čtivé, s rychlým spádem. Zároveň se mne dotklo, jak se lidské životy můžou zašmodrchat. Osud Rosy, Helen, osudy dalších postav. Jakmile se dostanete na konec, vrátíte se vlastně na začátek, vše se spojí. Možná se někomu bude zdát, že to bylo až moc štěstí a náhod, ale někdy je nekomplikace vítána. Jen mě malinko rozesmíval překlad do češtiny, např. tetovač (místo tatér) :o) Na co člověk nenarazí v Levných knihách :o) Popisy prostředí taky vyvedené, jako bych byla sama v Padangu. Trošku mi to připomínalo knihu ve stylu Zapomenutá zahrada a Poslední dopis od tvé lásky.

11.06.2022 5 z 5

Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

(SPOILER) Autorka se dost odklonila od stylu psaní alá King. Tohle dílo bylo dost jiné. U první půlky jsem měla problém se začíst. Důvod byl asi ten, že moc nevyhledávám psychologická dramata, a takto jsem to vnímala. Ale když jsem to překousla, druhá půlka s vysvětlením stála za to a přečetla jsem to do konce. Námět byl zajímavý. Když jsem se zamýšlela nad Jenny, ona to nebyla nějak příjemná osůbka.

01.05.2022 4 z 5

Pamatuji si vás všechny Pamatuji si vás všechny Yrsa Sigurðardóttir

Mrazivá duchařinka. Atmosféra byla opravdu povedená. Příběh se mi líbil. Co bych čekala trochu více rozpracováno, tak byla část, kdy trojice přátel jela "rekonstruovat" nemovitost. Bylo to těžko uvěřitelné a celkem odbyté. Z postav mi byla sympatická Dagný a Freyer, ale nelíbilo se mi, že z něj udělala autorka v jeho očích postavu podivína. Závěr jsem tak trochu čekala a bylo to hezky vysvětleno.

30.03.2022 4 z 5

V kleci V kleci Ellison Cooper

(SPOILER) Četla jsem to jedním dechem. Neurověda ve spojení s vraždami a k tomu ještě život po životě. Fascinující námět. Hlavní hrdinka skvělá, Vik je sympaťák a Holtová pěkná tvrďačka. A ten závěr? Měla jsem několik favoritů a tohoto až na posledním místě. Doporučuji :)

26.06.2021 5 z 5

Dolores Claiborneová Dolores Claiborneová Stephen King

Po dlouhé době jsem sáhla po Kingovce. Pááááni, to byla jízda. Začalo to tím, co Dolores otevřela na straně jedna pusu a skončila vyprávění na té s číslem dvě stě něco. Kdo zná Kinga, tak mi dá zapravdu, že v takovém duchu ještě nepsal. Dolores mě dovedla ke smíchu i k slzám. King zase zvládl vytvořit pouto s hlavními hrdiny, které tak nerada na konci jeho knížek trhám. Na tak málo stranách (na Kinga :o)) jsem žila život od padesátých do devadesátých let, jako bych tam byla. Břitký humor, všechno hned jasně a srozumitelně řečeno. Asi bych Dolores za kamarádku brala. Oba (Dolores i King) mi pomohli projít obdobím únorové chřipajzny. Zas abych mrkla, co jsem od něho ještě nečetla. Doporučuju všema deseti !!!!!!!!!

04.02.2020 5 z 5