Ophelie

Milovník Sparty, drsňák, sportovec, pragmatik, nadaný vyšetřovatel se silným žaludkem - to je pan Mareš. Díky knize, která je psaná formou rozhovoru, jsem si pana Mareše oblíbila snad ještě víc a má můj veliký respekt, za vše, co během svého působení na 1. oddělení dokázal a udělal - více takových schopných lidí/vyšetřovatelů! Díky knize si čtenář může udělat obrázek o tom, jak probíhá vyšetřování, jak je veden výslech, shromažďování důkazů apod. Kniha, kterou lze rozhodně doporučit.

Přečteno za dva večery, velice čtivé, ač zpočátku trošku rozvleklé, od cca třetiny se děj rozjede na plné obrátky a začne být napínavý jak kšandy. Obecně myšlenka, jak by naše životy vypadaly, kdybychom se vydali jinou cestou, rozhodli se jinak, napadla asi minimálně jednou každého. Podání paralelních světů a životů s možností jejich navštívení pomocí krychle je za mě originální. Postava Jasona mi byla od začátku sympatická a zajímalo mě, jestli se mu podaří vrátit se do té své původní reality. Super čtení!

Páni, to byl nářez - nejen průběh a popis mnohdy velmi zapeklitého vyšetřování děsivých vražd, ale i setkání s myšlením a psychikou všech těch psychopatů, antisociálů a násilníků. Ufff, nic pro slabé povahy - to se týká i fotodokumentace na konci knihy. Smekám klobouk před vyšetřovatelem panem Markovičem a jeho kolegy - tuto práci opravdu nemůže vykonávat každý a díky bohu za tak schopné lidi, ač někteří pachatelé byli dopadeni až za několik let, dopadeni byli. Rozhodně velmi zajímavá kniha.

Od Hanišové mám už mnohé přečteno a tak mi bylo jasné, když jsem brala knihu do ruky, že to nebude žádné oddychové čtení. Zpočátku jsem se do vyprávění Tea nemohla pořádně začíst, ale po několika desítkách stran čtení pak ubíhalo samo a postupně se mi Teův příběh dostával pod kůži. Odhalení přichází až se samotným závěrem, ale postupně čtenář tuší, že to nebude nic příjemného, z vyprávění na čtenáře postupně padá ta tíha, temnota, bolest sálající z vyprávění Tea a jeho rodičů. V úplném závěru dokonce ukápla slza, ale nechci spoilerovat. Další nelehké čtení, přesto opět velmi vydařené dílo nadané autorky, které nelze než doporučit.

Kniha obřích rozměrů, kterou jsem si musela dávkovat, protože ji podle mě nelze přečíst naráz. Nejen vzhledem k počtu stran, ale i vzhledem k charakteristice informací a popisů. Hlavní hrdina Maxmilien Aue je příslušník SS, který postupně dostává vyšší šarže. Jeho cesta vede za období druhé světové války z Polska, přes Ukrajinu, Rusko zpět do Německa a končí v Berlíně. Dostal mě už počátek knihy, kdy Aue tvrdí, že je stejný jako my, že my bychom nejednali jinak a všechny oběti z války jen bezcitně líčí jako čísla, předkládá své statistiky. K lidem, obzvláště Židům, tak přistupuje vždy, kdy vede např. s ostatními příslušníky debaty na téma jejich vyhlazení. Baví se o tom, jak vylepšit metodiku zabíjení, jak vše zefektivnit, jako by vůbec nemluvili o lidech! A to mi přišlo hrozně děsivé. Ta bezcitnost, která se vleče celým vyprávěním. V knize je hodně krutosti, nechutnosti, zla, zároveň i zvrácenosti (hlavní hrdina je homosexuál, který miluje svou sestru, s níž došlo k incestu a zřejmě i zabil svou matku - to z knihy nevyplývá úplně zřetelně). Každopádně Litell vytvořil opravdu dílo! Od popisu hrůzných historických faktů a událostí (např. děsivá událost v Babim Jaru), přes hromadu filozofických, lingvistických, hudebních úvah (musím se přiznat, že tyto pasáže mě moc nebavily). Kniha je opravdu obsáhlá a při čtení se čtenář musí hodně soustředit. Jedná se opravdu o originální autorův výtvor.

Moje první kniha od pana Hermana a jistě ne poslední. Sbírka fejetonů se četla téměř sama. Vyhovovala mi délka kapitol a úsměvné i trefné názvy. Se spoustou myšlenek a úvah autora souhlasím, při čtení některých kapitol jsem s autorem doslova souzněla - mluvil mi přímo z duše. Tuto knihu nelze než doporučit. Ráda si ji zase někdy znovu přečtu.

Kniha se čte dobře, děj hezky plyne. Na téma Magdaléniných prádelen jsem četla i jiné knihy, tato byla ještě z těch "mírnějších", ale to ji vůbec neubírá na čtivosti. Napsané dle skutečných událostí, příběh Teagan je opravdu velmi silný příběh. Rozhodně knihu doporučím dál k přečtení.

Hanišová prostě umí. Opět jedno z jejích vydařených knižních děl. Kniha se čte velmi dobře, děj hezky plyne, ačkoli autorka opět nezpracovává žádné lehké téma. Krev jednoduše není voda, těžko říct, zda Agnes měla ke svému pozdějšímu chování spíše genetické dispozice, nebo zda ji k tomu dohnalo Juliino chování a její způsob výchovy… Hvězdičku jsem ubrala za ten konec, čekala bych lépe vypracovaný závěr tak silného příběhu. Ale jinak za mě nelze knize co vytknout, stojí za přečtení.

Výborný psychologický thriller! Kniha je čtivá od začátku až do konce, pomalu se odkrývá pravdivý příběh Daphne a Jacksona aneb nic není takové, jak se zdá navenek být. Amber byla mrcha a dostala, co si zasloužila. Kniha, kterou lze určitě doporučit.

Knihu jsem přečetla kvůli Výzvě a jsem moc ráda, že jsem se rozhodla právě pro tuto knížku. Přečteno během jednoho dne, příběh Lalea Sokolova mě tak vtáhl, že jsem prostě musela jen číst a číst. Smutná, ale i krásná kniha, která dává člověku naději, že i během takových hrůz a bezpráví existují ještě lidé odvážní, laskaví a milující. Při čtení mi nejednou ukápla slza. Tuhle knihu doporučuji opravdu každému (zařadila bych ji mezi povinnou školní četbu :-)).

Na tuto knihu jsem se chystala už dlouhou dobu, ležela mi stále v knihovně, až konečně nastal její čas. Čtení mě chytlo hned od prvních stránek, ač je určena spíše mladším čtenářům, i dospělým se bude líbit. Nejen kvůli napínavému ději, ale především díky tematice a otázkám, které po dočtení vyvolává a které nutí k zamyšlení... Jakmile jsem ji dočetla, vybavila se mi kniha od Zimbarda Luciferův efekt. Možná i proto, že v oné obludě (pánovi much) jsem viděla symbol zla, pokušení ďábla řekněme, kterému někteří podléhají snáz než druzí. Možná i proto, že po dočtení přemýšlíte, jakou moc má strach, že pudovost vyhrává před rozumem a logikou a jak silnou moc má společenství, atmosféra davu, které všichni snadno podlehnou... Osud některých dětí skončil moc smutně a proč? Nadčasový román, který bude čten stále a stále a zůstane pořád aktuální.

Opět jeden ze skvostů pro potěchu duše, o který bych přišla nebýt letošní výzvy. Příběh Arthura a Maddy je čtivý, hřejivý, milý, smutný i humorný, plný moudrosti, naděje a víry v dobro a lásku, víry v lidské dobro. Přečteno velice rychle po cestách do a z práce v mhd (konec je lepší číst v ústraní, pár spolucestujících divně koukalo, proč mi tečou slzy), každopádně tato kniha je jako vřelé pohlazení, doporučuji.

Pecka! Při čtení jsem si vzpomněla na (moji oblíbenou) Karikovu Trhlinu. Tohle je snad o drobek ještě lepší, asi i proto, že se děj odehrává na našem území (Šumavě). Ke konci jsem byla překvapená, na kolik autorka vycházela z dochovaných pramenů. Ději nechybí napětí, mrazivá, místy strašidelná, atmosféra (od teď když uvidím mlhu, vzpomenu si na tuto knihu ;-)). Každopádně autorka prostě umí, je jedno, jaký žánr, vše zvládá na jedničku s přehledem. Řadím ji mezi oblíbené české autorky a knihu doporučuji, kudy chodím :-D

Opět velmi povedený, napínavý thriller (stejně jako Pomocnice). Krátké kapitoly, svižný děj a napínavá zápletka, přičemž jsem měla dva tipy, kdo by mohl být onen vrah, ale konec mě překvapil - to jsem opravdu netipovala. Kniha, při jejímž čtení se nebudete nudit ani chvilku. Těším se na další knihy autorky.

Knihy této autorky nikdy nezklamou. Vyprávění Sage se čte od první stránky až po tu poslední samo, je to velmi čtivé, ač mnohdy otřesné (obzvlášť vyprávění o životě uvnitř zdí Willowbrooku). K tomu nechybí zajímavá detektivní zápletka a pro mě nečekané rozuzlení. Příšerné, že taková místa jako Willowbrook (pod záštitou státu) opravdu existovaly. Kniha rozhodně stojí za pozornost a přečtení.

Velmi čtivý a velice dobře propracovaný příběh. Autorka si s tím vyhrála, stejně tak i s vykreslením charakterů jednotlivých postav. Dotýká se zde tolika složitých témat jako je mateřství, neplodnost, adopce, interrupce apod. Není všechno zlato, co se třpytí, aneb uvnitř to nemusí být vždy tak, jak se jeví navenek. Rozhodně se jedná o velmi zdařilou knihu, kterou můžu jen a jen doporučit k přečtení.

Do knihy jsem se začetla od první stránky, příběhy Sage, její babičky (to vyprávění byla fakt síla!) i osud Josefa Webera mě naprosto pohltily a ten konec - to jsem opravdu nečekala. Rozhodně kniha, která stojí za přečtení.

Tedy! Na tuto novinku od Dvořákové jsem se moc těšila a musím říct, že nezklamala. Dvořáková prostě umí psát, umí vtáhnout čtenáře do příběhu už od první stránky a ačkoli se zpočátku zdá, že se jakoby nic závažného neděje, opak je pravdou. Postupně se čtenáři odhaluje opravdu nelehké téma (nechci spoilerovat) zpracované na "lehkém podkladu" zahrady a starého domu a jeho nového obyvatele Jarka. Kniha, která si podle mého názoru určitě zaslouží pět hvězdiček.

Jeden z opravdu těch lepších krimi thrillerů. Kniha se četla dobře, nechybí napětí ani (pro mě tedy rozhodně) překvapivé rozuzlení. Sayer mi byla sympatická, některé věci však zůstaly neobjasněné, ale počítám, že to bude v dalších dílech série. Knihu rozhodně lze doporučit.

Hodně silný příběh. Bavilo mě pozorovat, jak se z mladičké nevyzrálé dívky Lindy stává vyzrálá žena. Hanka byla kamarádka opravdu k nezaplacení - bych jí hnala. Ale zase na druhou stranu - těžko soudit. Nejen Linda, ale i Vojtěch s Aničkou to měli hodně těžké. Téma mateřské lásky, ale i svobody zpracováno opravdu bravurně, kniha ihned vtáhne do děje. Za mě překvapení a objev tohoto roku (a to je teprv březen ;-)). Rozhodně doporučuji.