p.mihoc p.mihoc komentáře u knih

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Král pošedesáté a stále válí. Spielberg literatury, chameleón žánrů, mistr psaného slova o čemkoliv v plné parádě poprvé na poli krimi, kde sklízí zasloužený úspěch a s velkým sebevědomím orá veškerou produkci hlavně skandinávské konkurence. Vynikající psychologický thriller, který mě čtyři večery náramně bavil svým promyšleným příběhem, barvitostí postav a napětím, které tak krásně graduje do dechberoucího finále. Mlask.

28.12.2014 5 z 5

Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Šest dní spánkové deprivace tížilo mé unavené tělo a mysl, která přesto doslova chrochtala blahem nad nádherným příběhem narvaným emocemi a podmanivou atmosférou. Pokaždé jsem se v jednu ráno bil s nutkavým pocitem knihu zaklapnout a jít spát. Za čtyři hodiny se přece vstává do práce! Ale stránky se otáčely dál..... a pak byl konec a já ještě nechtěl tento strhující výlet do minulosti, prošpikovaný napětím a jenou velkou romancí na pozadí temných událostí roku 63, opouštět.
Určitě se s tebou Jacku alias Georgi někdy v budoucnu zase vrátím do Dávnolendu, odkud možná díky resetu vyvane úplně jiný příběh.
Protože minulost je tvrdošíjná.
Další úchvatné dílo největšího literárního entertainera současnosti.
A teď se jdu konečně pořádně vyspat.

12.12.2012 5 z 5

Lunapark Lunapark Stephen King

Možná jsem vůči králi nekritický, ale nemůžu jinak. 6 hvězdička bohužel chybí. Píše fantasticky. Za takový talent bych svou duši s čistým svědomím upsal samotnému Luciferovi. Tradiční je i výborný překlad Lindy Bartoškové. Tomuhle románu nechybí dokonce ani skvělá původní obálka. Nádherný lidský příběh 10/10, emoce 10/10, atmosféra 10/10, napětí, horror 8/10 - ale o tom tahle kniha není. Mohu jen doporučit.

18.11.2013 5 z 5

Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Stephen, jak u něj není zrovna zvykem, nakopl svůj nový román strhujícím dějem hned od prvních stránek. Prostředí maloměsta obklopeného lesy, kde obyčejní lidé jsou nuceni čelit neobvyklým jevům považuji za spisovatelovu největší parketu. TO, Nezbytné věci, Nespavost, Vlci z Cally apod..
Opět skvělý příběh, dokonale vykreslené charaktery postav, apokalyptická atmosféra. Snad někdy v půlce příliš politizoval a děj byl trochu předvídatelný, ale nenudil ani jednu stránku. Chester's Mill se směle zařadil vedle Castle Rocku a Derry. Jsem si téměř jist, že King v jednom ze svých příštích románů o toto místo alespoň okrajově zavadí.

01.12.2010 5 z 5

Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Ano jsou tam vleklé popisné a filozifické pasáže, ale podány osobitou formou, která čtenáři zprostředkovává daleko hlubší atmosférický ponor do této dystopické avšak vůbec ne nereálné sondy do 400 let vzdálené budoucnosti. Prostě bomba a od doby co Glukhovsky nastoupil do moskevského Metra, ho nelze zastavit. Pokud hledáte jen akci, svižný ale plytký děj, pak jsou tady Dan Brown a spol.

05.02.2018 5 z 5

Přechod Přechod Justin Cronin

Co napsat ke knize, se kterou jsem se trápil celý jeden měsíc? Z mého hlediska určitě nic lichotivého. Dlouho jsem zvažoval zda Croninův "Přechod" zakoupit. Ty velkohubé anotace, ve kterých marketingoví stratégové přirovnávají každou blbost kvalitou k největším dílům žánru mě začínají značně iritovat. Námět mi připadal hodně tuctový. Mít po ruce jinou, zajímavěji načrtnutou knihu žánru, šáhnu po ní. Ale nebyla a já měl na svůj milovaný postapo rank obrovský šmak. Ale recenze nebyly špatné a tak jsem ji koupil. Mé předtuchy se vyplnily. Cronin nedokázal stabilně udržovat mou pozornost, která byla vždy po deseti stranách někde úplně jinde. Častokrát jsem se do čtení musel nutit. Příběh je nemastný neslaný, neoriginální. Kde já tohle všechno už četl. Charakter žádné postavy nebyl dostatečně vybudován natolik, abych si k ní získal nějaký vztah. Více návštěv do rozbořených měst taky chybělo. Vždyť jsme se dostali akorát do zničeného Las Vegas! Putování po údolích, lesích a rozlehlých lánech mi k atmosféře zkázy moc nepřidá. Pár světlých okamžiků určitě bylo. Přiznám se, že jsem u pár scén skoro nedýchal. Ale to je na tak dlouhý román fakt málo. Celkově roztahané, bez opravdu dechberoucího nápadu. Jestli tohle Ridley natočí, zřejmě na to nepudu.

23.02.2011 2 z 5

Holly Holly Stephen King

Nakonec vcelku kvalitní thriller. Ale je na čase Králi potěšit nás fanoušky zase jedním krásným ryze hororovým minimálně sedmiset stránkovým špalkem. To umíš nejlíp. Toho se drž!

09.06.2024 4 z 5

Ocelové jeskyně Ocelové jeskyně Isaac Asimov

Všichni skandinávští a ostatní (až na výjimky) krimipisálkové nesahají detektivní kvalitou Asimovově mistrovství ani po seschlou a náležitě zatvrdlou kožní skořápku ulpívající na jeho patě. A to je to spisovatel, který o tento žánr zavadil, samozřejmě s maximální sci-fi příchutí, pouze okrajově.

06.06.2013 5 z 5

Černočerná tma Černočerná tma Stephen King

Zase mě ten chlap totálně rozsekal. Tři novely a jedna spíše povídka demolují čtenářův mozek jedním depresivním nápadem za druhým. Bezúhonní lidé páchající "zlo" v bezvýchodné situaci. Nikdo neví jak by v dané situaci reagoval sám. Fantasticky napsaná nehorázně temná kniha. Brrrrr.

02.12.2011 5 z 5

Osvícení Osvícení Stephen King

Kniha začíná jako ceklem dobré psychologické dílko rozebírající nitro a problémy hlavních postav. Ale čím víc se přibližujeme k hotelu Overlook, tím více na nás začíná padat atmosféra tajemna a hrůzy, kterou King dokáže tak nenapodobitelně navodit. A od okamžiku, kdy hotel začíná odkrývat svá hrůzná tajmeství, ze kterých už zešílelo pár, v minulosti ubytovaných (možná i čtenářů), není cesty zpět. Atmosféra strachu a hrůzy, houstnoucí s přibývajícími stránkami, Vám nedovolí odskočit si ani na záchod.

04.12.2010 5 z 5

Zápisky z Mrtvého domu Zápisky z Mrtvého domu Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Dostojevskij musel být výborný psycholog. Tak nádherně realisticky vykreslené chování lidí různých povah sdílejících stejné podmínky trestaneckého tábora je přímo fascinující číst. Dostojevksij to sice zažil, ale jen ti největší spisovatelé dokážou své zážitky předat na papír takhle věrohodným způsobem.

19.05.2012 5 z 5

Vnější tma Vnější tma Cormac McCarthy

Mrazivá a velmi naturalistická drobnokresba ubohého života chudých Apalačských vesničanů v časech nehojnosti, kde lidský život nemá žádnou cenu. Mccarthy svým tradičně mistrovským květnatým stylem dokonale vtahuje čtenáře do jeho bezútěšného, smutného a drsného literárního světa. Ještě týden po dočtení ve mě román stále rezonuje. Doporučuji.

02.12.2011 5 z 5

Boží pěst Boží pěst Frederick Forsyth

Z faktického hlediska na jedničku. Co se týče příběhu a literárního zpracování celkově tak nic moc.

14.11.2011 3 z 5

Nekonečná, téměř průzračná modř Nekonečná, téměř průzračná modř Rjú Murakami

Naturalisticky napsané porno šesti japonských feťáků. Kde se v Murakamim při jeho debutu vzala ta syrovost? To musel prožít. A my následně s ním. Fuj. Výborné.

20.08.2011 5 z 5

Kantos Hyperionu Kantos Hyperionu Dan Simmons

900 stran imaginativních orgií. Tolik stylů v jedné knize. I na kyberpunk došlo. A nevadilo. Sci-fi veličina směle se řadící po bok Herbertovy Duny a Asimovovy Nadace. Krásná kniha.

21.01.2011 5 z 5

Dlouhý pochod Dlouhý pochod Richard Bachman (p)

Asi před týdnem sem dočetl tuhle knihu. Abych pravdu řekl, poté co sem si přečetl o čem tak kniha je, vůbec se mi do ní nechtělo. No a asi i právě proto mě dostala. King dokáže i z totálně absurdního děje vydolovat skvělý čtivý příběh. Bomba, mazec, masakr. Jděte do toho.

04.12.2010 4 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Dal bych plnou palbu, ale plno odborných odstavců o kvantové fyzice, onanotechnologiích, singularitách apod... můj nevzdělaný mozek tak trochu nepobíral. Občas jsem měl pocit, že čtu vědeckou publikaci, na kterou, zatím ne moc vypsaný autor, šroubuje kostrbatý příběh, kde čtenář nemá moc šancí ztotožnit se z jakoukoliv postavou. Nicméně druhá polovina postupně velmi zručně a logicky spojí veškeré předchozí dění dohromady a my se spolu se zainteresovanými čínskými soudruhy řítíme s otevřenou hubou do skvostného mezigalaktického finále.

13.02.2018

Městečko Pines Městečko Pines Blake Crouch

Existuje nespočet daleko kvalitnějších zahraničních titulů, které nikdy český překlad nedostanou. Což je neskutečná škoda. Městečko Penis je opravdu špatně napsaná kniha. Ty věty, sloh, děj... Jednoduše nedokážu nic solidního a konstruktivního vypotit, protože jsem opravdu naštvaný. Jestli tohle mělo úspěch v zahraničí, beru tužku do ruky a jdu psát. Nehraju si na kritika, ale podobnou slátaninu spíchne každý trochu lepší pisálek. Třešnička na dortu je autorova inspirace nedotknutelným televizním diamiantem Městečkem Twin Peaks. Což o to, i když nechápu, kde se ta inspirace promítla, ale na zadní straně je fanouškům tohoto kultovního seriálu tento paskvil dokonce doporučován!! A já blbec zase naletěl. K tomu jsem se ještě dočetl, že u amíků vychází pokračování!! Neuvěřitelné. Chci zpět své peníze.

25.10.2013 1 z 5

Ubik Ubik Philip K. Dick

Paranoidní scifi šleha jako prase. Filmy jako Matrix nebo Počátek byly výborné a do teď pro mě novátorské a originální. Nene. 30 let zpátky podobné vize chrlil na papír jeden geniální psychouš.

21.03.2012 5 z 5

Cit slečny Smilly pro sníh Cit slečny Smilly pro sníh Peter Høeg

Vcelku skromný, ale rafinovaný detektivní příběh zaobalený dokonale výstižnými životními postřehy a geomorfologickými znalostmi autora, který byl naprosto poprávu za tohle dílko nominován na Nobelovu cenu. Je to ale vskutku těžké čtivo vyžadující maximální pozornost čtenáře. Sem tam jsem ztratil nit a z počátku byl trochu problém orientovat se v postavách. Atmosféra super.

03.12.2010 4 z 5