parvitas parvitas komentáře u knih

Ostrov Bohyně Ostrov Bohyně Michelle Paver

Doba bronzová a Grécko v tej dobe, cca pred 3 500 rokmi.... Úžasne akčné a dobrodružné a pritom tak prepojené - autorka si naštudovala a využila poznatky o tom období. Ako žili, v čo verili, ako sa obliekali, čo jedli, prečo bojovali. Paverová proste vie písať. Síce teraz to nie je o praveku, ale niektoré prvky zo spôsobu života lovcov a zberačov sa mohli udržať medzi chudobnými a od civilizácie odtrhnutým ľuďmi, ako bol aj Hylas. Neopisuje svet, aký si teraz vybavíme pri slovách staré Grécko, žiaden známy panteón bohov a podobne. Je tu ešte len viera v prírodné živly a posvätné tvory, či uctievanie duchov a predkov, ako aj strach pred tými, ktorých by si mohli pohnevať. Dobrodružstvo chlapca, cudzinca, ktorého sa ujali miestni ešte pred rokmi, živí sa tam ako pastier kôz, no keď na všetkých cudzinov začnú útočiť neznámi a hroziví bojovníci, mladý Hylas ledva prežije... Kto má rád delfínov, prípadne miloval príbehy o stroskotancoch, tiež si príde na svoje. ???? Akurát ma mrzí, že to nie je ukončený príbeh, toto je len prvý diel, všetky osudy sa nevyriešili, takže treba čítať ďalej.
Knihu zaraďujem aj do Knižnej výzvy 2020, pretože sa v závere spomenie aj jeden pohreb. (O svadbe bola len zmienka, k nej nedošlo.)

08.03.2020 4 z 5

Generace A Generace A Douglas Coupland

Príbeh o tom, ako vyhynuli včely. A o tom, ako sa po čase objavili, aby pichli piatich ľudí v rôznch častiach sveta. Vysvetlenie a záver bol taký nemastný-neslaný, predtým totiž dotyčných zhromaždili a testovali a potom ich vypustili ako celebrity... ale keď museli ísť na nejaký ostrov a rozprávať si príbehy... skrátka, prestalo ma to baviť. Aj keď sa z nich vďaka testom a želé z ich DNA stal organizmus piatich jedincov akosi prepojených. Ako včelstvo. No jo, a hlavne celý čas mi v hlave bežal verš: ,,... vysvetľujte zdrogovanej mládeži, že sa im nenačíta brúsny kotúč na veži...".

28.02.2020 2 z 5

Lampa Lampa Deborah Lawrenson

Nakoniec to bolo fajn čítanie. Úplne úžasná atmosféra. Provensálsko so všetkým, čo k nemu patrí. Horúci vzduch v lete, v zime sneh, bolo tam také "naše počasie", možno až na ten neustály vietor; fascinovali ma rôzne typy a názvy vetra, zakaždým fúkal nejaký iný.
Hlavná hrdinka sa presťahuje do Francúzska, do pomaly sa rozpadávajúcej usadlosti v horách, kde žije s milovaným mužom. Nie sú zobratí, ale tá ich vzájomná potreba byť s tým druhým určuje, že nepotrebujú nikoho iného. Momentálne si môžu dovoliť nepracovať (majú úspory) a bývanie si zariaďujú starými vecami, z ktorých dýcha čas. No akoby sa s nimi začali objavovať prízraky... postupne sa vynára Domova minulosť. Dom už bol raz ženatý, no nikdy svoju manželku nespomínal. Eva je znepokojená, keď sa dozvedá o manželke, o jej zmiznutí a tak začne pátrať. Vlastne si popritom výskume pripravuje svoju prekladateľskú prácu o osudoch známej miestnej voňavkárky, ale keď Doma konfrontuje, čo sa stalo s manželkou, on o tom nechce hovoriť, je uzavretý a občas zmizne. A v okolí sa strácajú mladé dievčatá.
A potom sa nájdu v záhrade, kde chceli mať bazén, ľudské pozostatky.
Pocit, že sú tam duchovia, sa znásobuje.
Takže neprezradím koniec, ale len to, že to nie je krimi román.

28.02.2020 4 z 5

Všetkým chalanom, ktorých som milovala Všetkým chalanom, ktorých som milovala Jenny Han

Láskavo o láske, rodine, priateľoch a o nádherných listoch. O vzťahoch, ktoré skončia, ale zároveň aj niečo nové začnú. Sú poďakovaním sa, vyznaním a adresát sa môže cítiť vďaka nim výnimočne. Síce ich hlavná hrdinka napíše, keď sa "odmiluje", ale nikdy ich neposlala dotyčným chlapcom. Skrátka nebol dôvod... boli len platonická láska a ona sa z toho proste vypísala... Až raz to niekto spraví za ňu a následky sú tu. :) A aby toho nebolo málo, treba sa vyrovnať aj s menšími rodinnými ťažkosťami. Keď máte len otca a dve sestry, z ktorých najstaršia práve odchádza na vysokú školu do zámoria, vy musíte prevziať starostlivosť o domácnosť a o tú menšiu sestričku, odvážiť sa šoférovať a plno iných vecí... je toho na Laru jean (neviem prečo som si zvykla hovoriť jej celým menom) naozaj dosť. Ale, naozaj to musím znovu zdôrazniť, je to láskavá kniha. A listy sú neskutočne krásne a úprimné. Pripomínala mi tou hrejivosťou všetky možné dievčenské romány, ale nie tie presladené, ale nadčasové (atmosférou asi nie, ale skôr pocitom po dočítaní, že si to rada prečítam znovu a určite si knižku prečítajú aj moje dcérky, keď budú dorastať na malé ženy :)). Myslím, že siahnem aj po filmovom spracovaní, vraj dlho čakali na hlavnú hrdinku, kým sa objavila tá, čo ju dokonale stvárnila.
Sesterské podpichovanie, susedské vzťahy a aj tá romantika... celé je to veľmi pekné, odporúčam.

28.02.2020 5 z 5

Musíme si promluvit o Kevinovi Musíme si promluvit o Kevinovi Lionel Shriver

Psychoterapia hlavnej hrdinky Evy cez listy svojmu manželovi, o ktorom píše ako o odídenom a že si zobral so sebou aj ich dcéru a jej ostal len mizerný život a syn, ktorý zavraždil niekoľkých ľudí ešte pred 16 narodeninami.
Úprimne, prvých 80 strán bolo utrpenie čítať. Jej vzťah k mužovi, k práci, plus aj politika sa tma mihla, ako sa postavili k tomu, či a kedy mať dieťa, otehotnenie a pôrod a popôrodná depresia... skrátka, nebavilo ma to a myslela som, že ak to bude takto pokračovať ďalej, tak knihu odložím nedočítanú. Keď sa chlapček už ako batoľa začal ukazovať ako zlosyn, privádzal do zúfalstva nielen matku, ale aj pestúnku, akurát otec to nechcel vidieť. Mal svoju predstavu rodiny, za ktorou si šiel - taká americká podoba - dom na predmestí, dieťa skaut a všetkého dostatok. Kevin bol... krátka zlý. Nie iba krátkodobo, ako keď sa dieťa zlostí,a potoim prestane, ale systematicky nasratý na celý svet a nič ho nebavilo. Už jeho neochotou prestať nosiť plienky ako 6-ročný, zastrašovaním a ovplyvňovaním detí v škôlke, v škole.... a keď sa narodila milovaná a zlatá Cecilia, tak aj jej. Rozčuľoval ma postoj otca, ale brutálne. Jeho neochota vidieť, Kevinove výčiny, dokonca ani keď ublížil sestre!!! A aj mama... pochybujem, že v skutočnom svete by už dávno na nich nebola poslaná sociálka a neboli u psychológa a podobne. Záver bol zdrvujúci. Nečakala som to, aj keď som si to mohla poskladať, ale neverila som, že bol až také monštrum... ale bol. Chúďa mama... a ešte viac chúďa maličká...
Knihu som dočítala dnes nad ránom o jednej v noci... nemohla som ju odložiť, keď sa to začalo stupňovať, ale mojou obľúbenou sa nestane...

28.02.2020 3 z 5

Válka s mnohozvířetem Válka s mnohozvířetem Vladimír Páral

Ekologická katastrofa, kde padajú z neba hnusné chuchvalce čohosi, nejakej hmoty, ktorá rastie a požiera odpad a živí sa ním... no a do toho mimomanželské a manželské problémy. Každý s každým... A ľudia sa musia "očistiť", aby porazili toto "mnohozviera". Prvá časť je zaujímavá, resp. začiatok, ale ku koncu ma to prestávalo baviť.

13.02.2020 2 z 5

Králové Wyldu Králové Wyldu Nicholas Eames

Vtipná hrdinská fantasy, kde sa partia dobrodruhov na dôchodku, resp. odpočinku, dáva postupne znovu dokopy, aby zachránili dcéru jedného z nich. A popritom aj svet. Pripomína mi trošku Pratchettovho Barbara Cohena, akurát je to miestami vážnejšie. Žiadne poznamky pod čiarou a tak.
Páčila sa mi napríklad scéna, ako dieťa jedného hrdinu ulovilo žaby, tatinovi ich opisuje, a potom ich pred spaním pobozká a on si oddýchne, že sa ani jedna nezmenila na princa. Alebo keď dvoch exhrdinov prepadne partia zbojníčok (vo vrstvených odevoch, žiadne polonahé krásky) po ceste a oni sa nechajú ozbíjať o pletené ponožky a sendviče, ale v druhom batohu boli len kamene... ktoré boli zbierané dcérou a ak ju nezachráni, tak jej ich aspoň chde položiť na jej hrob. (Teraz je na mieste ten vzdych... no nezamiluj sa.) Partia sa postupne dáva dokopy a ja som už teraz nadšená a polovicu som prerozprávala mužovi. Keby som len obed nemusela chystať, tak už viem aj koniec! Kto to čítal, bude to to mať aj pokračovanie?

14.08.2019 5 z 5

Rázová vlna Rázová vlna František Kotleta (p)

...ten koniec!

14.08.2019 4 z 5

Poločas rozpadu Poločas rozpadu František Kotleta (p)

Menitelia a matky zvlášť boli hnusná banda. A svet horší ako od Šialeného Maxa a Falloutu dokopy. Ale čítalo sa to takmer samé, odporúčam!

14.08.2019 4 z 5

Spad Spad František Kotleta (p)

Sympatický hrdina, muž v rokoch, vojnový veterán v tomto postapo svete, kde atómovky kedysi vybuchovali jedna za druhou, štáty ako ich poznáme prestali existovať a prežili len tí najdrsnejší. A život sa totálne zmenil. On teraz vlastní bar v Prahe. No nechcela by som tam žiť. Skôr rýchlo zomrieť. A pokiaľ možno bezbolestne. A najlepšie sa tam ani nenarodiť. Ako dievča určite nie. Fakt depka. S trochou humoru a s nabitou obľúbenou zbraňou, cigarami a antiradiačnými tabletkami sa to ale dalo zvládnuť. Svet, kde ľudský život nemal väčšiu cenu ako antibiotiká. Ale keď sa hrdina vydá na nebezpečnú akciu cez Pustinu zachrániť dievčinu, ktorá o to nemá záujem, ide o život. Zvyčajne jeho nepriateľom. Kniha má ešte pokračovania, aj na tie sa teším.

Tajemný Thomas Tajemný Thomas Dean Koontz

Pre mňa to bola prvá kniha z tejto série, zvláštne prostredie, duchovia a tajomný Thomas, okolo ktorého sa to celé točilo. Malo to atmosféru a príjemné zimomriavky (asi tak nejak som sa cítila, keď som prvýkrát hrala Silent Hill...) proste tie nervy, či sa únik podarí a ak áno, čo bude ďalej. Ale aby som si zohnala ďalšie knihy zo série, tak nie, nepresvedčilo ma to.

Falošný bozk Falošný bozk Mary E. Pearson

Spočiatku bola dopletená a nevedela som, ktorý z tých dvoch chlapcov je vrahom a ktorý princom. Je to príjemná oddychovka, vlastne typická YA, kde je ľúbostný trojuholník, a Lia, princezná v utajení, to nemá ľahké. Ale v podstate je ľahkomyselná, napr. by som čakala, že keď ujde princezná vo svoj svadobný deň, tak obe kráľovstvá prevrátia každý kameň, aby ju našli. No ona si to nepripúšťa, tvári sa slobodne, flirtuje, provokuje, zaľúbi sa a žije svoj nekráľovský život úplne slobodne. Proste sa vôbec nebojí... no toto mi teda prišlo nie úplne reálne. Ale zase som bola zvedavá, aký dar Lia má ako Prvorodená dcéra (okrem tých varovaní, predtúch, či slov, čo náhodne začuje) a ako to bude pokračovať.

Zradné srdce Zradné srdce Mary E. Pearson

Princezná Lia a princ Rafe sú väzňami v krajine, ktorá neberie zajatcov. Miestny vládca ich chce využiť pre svoje ciele. Obaja vedia klamať a na niektoré klamstvá nie je dosť času, ale majú spojencov. A príbeh je jednoducho ucelenejší ako prvý diel. Možno je to tým, že sa tak zbesilo nenaháňajú krajinou, je to skrátka komornejšie a viac sa dozvedáme o Vende, jej histórii, obyvateľoch a trochu viac aj o legende. Z postáv ma najviac zaujal Kaden, on je snáď odsúdený byť ani nie tak tretím, ako skôr štvrtým kolesom a je mi ho preto ľúto, že už nie je iba zabijakom, je ľudský a zamilovaný a jeho minulosť sa trochu poodhalila.

Tento diel bol úplne iný a prekvapivo dobrý. Temnejší a drsnejší, ako by som od YA očakávala. Kto je dobrý a kto zlý, kto hrá akú hru a kto klame lepšie sa ukáže časom a musím povedať, že máloktorá druhá časť trilógie je lepšia od prvej časti.

Jo a miláčik Kaden vyzeral, že má šancu... :D

14.08.2019 5 z 5

Temná krása Temná krása Mary E. Pearson

Ach... nejako som sériu prechválila. Veľkolepá bitka sa skončí po pár opisoch (kde zomrelo len tak mimochodom 4000 vojakov), viac času sa venuje rozprávaniu a rozprávaniu. Celé mi to prišlo... no, ukončené, to áno. Ale ja som myslela, že sa Liin dar prejaví nejako inak a viac. Nie len ako predtucha, či megafón. A že veci, ktoré sa ukazujú ako nezvládnuteľné, neprekonateľné sa v rámci jednej, dvoch viet vyriešia akoby nič, akoby sa o nich nehovorilo predtým cca niekoľko kapitol (iné zasnúbenie, smrť zradcov, Kadenova láska). No, nebolo to dnes na slzy, tie som preliala pri čítaní druhej časti. Táto tretia bola taká, že aha, no dobre, takto to vyriešili? Ok, ideme ďalej - a zrazu bol koniec. :)
Myslím, že ma v tejto knihe asi najviac upútal svet, čo bol predtým, ešte pred týmito tromi kráľovstvami. Teda ak to bol ten náš, to my sme siahali ku hviezdam a zničili ho. Všetko, čo po ňom ostalo, sú len povesti a ruiny. A piesne, či modlitby. Aj keď sa dej knihy bol o inom, stále som na to, čo bolo predým, musela myslieť. Ale Lia si poradila, princátko sa ukázalo ako zmysluplný pomocník a zabijak tiež.

Plameň v hmle Plameň v hmle Renée Ahdieh

Svet tradícií, samurajov a róninov a mágie. Keď budúca nevesta cisárovho syna nezomrie pri prepade, ako bolo naplánované, ale rozhodne sa nájsť vrahov svojho sprievodu, bolo to mi jasné, že silná hlavná hrdinka to bude mať ťažké. Prezlečená za chlapca sa dostane do skupiny, ktorá údajne pozabíjala jej sprievod. A potom to celé trochu pripomína Mulan, ako sa snaží zapadnúť medzi chlapov, ukázať, že ona sa sama si tam miesto u nich zaslúži a nakoniec aj to, ako to dopadne s hľadaním pravdy. Lebo nie je jediná, kto niečo tají. Jej sila nie je v svaloch, ale v hlave a veru vymyslí niekoľko smrteľne nebezpečných zbraní, taký malý MacGiver to je. :D Zaujímavé sú tie magické časti, to sa mi veľmi páčilo. Je to v duchu východného sveta, úplne sa teším aj na pokračovanie.
Romantická časť bola prirodzená a vlastne celý dojem z príbehu je pozitívny, dej odsýpal veľmi rýchlo.

Krajina plná stínů Krajina plná stínů Meg Cabot

Vyzerá to na príjemnú duchársku sériu. Stredoškoláčka z New Yorku sa sťahuje do Kalifornie, pretože jej mama sa znovu vydala. Všetko je úplne iné, ľudia nosia pastelové farby a ona so svojou motorkárskou bundou príliš nezapadá. Ale aby sa nenudila, je tam more, jedovatý brečtan a kopa duchov, ktorí potrebujú pomoc. No a takto príde k trom nevlastných bratom a k vlastnej izbe, kde straší 150 rokov starý duch. Ako jedna z mála ich vidí, komunikuje s nimi a pomáha im prejsť "na druhú stranu, nech už je to kdekoľvek. Duchom, nie bratom. Hlavne si ich vypočuje a pomôže im vyriešiť to, čo za života nestihli. A pár z nich je naozaj pomstychtivých. Je to zábavné a určite dávam šancu aj pokračovaniam. :)

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Prečítané, ale nič si z toho nepamätám. Vlastne, niečo málo áno, pocit, že sa tam krížom-krážom zamotávali do vzťahov naokolo a navzájom. A že tam boli aj dvojičky. Inak nuda, sex, rozhovory, a vlastne už neviem. Nebola to moja top kniha. Ale dočítala som ju, takže to bolo OK.

05.07.2018 2 z 5

Čarovné zaklínadlo Čarovné zaklínadlo Chris Colfer

(SPOILER) Darček k dcérkiným narodeninám som si prečítala aj ja. To vám je také skvelé! Predsa rozprávky!!! :)Predstavte si, že raz prepadnete do knihy. A to doslova. A ocitnete sa vo svete, kde pokračujú príbehy po vete,,a žili až kým..." a to ,,žili" sa deje práve teraz. Snehulienka, Červená čiapočka, Zlatovláska, Ruženka, či Popoluška a iné bytosti z rozprávok prežívajú svoju každodennú realitu, po svadbe, po výhre, prípadne prehre. Nie je to úplne ideálny svet a hlavní hrdinovia sa v ňom musia rýchlo zorientovať (a získať všetko potrebné pre Čarovné zaklínadlo), ak sa chcú ešte niekedy dostať domov.
Teraz som nekritická, lebo chcem urýchlene aj pokračovanie... ale bolo to super! :) Fablehaven má v sérii Krajina príbehov solídneho rozprávkového protivníka. :)

28.10.2017 5 z 5

Mŕtve jazero Mŕtve jazero Hamid Ismailov

Východnú poetiku nijako zvlášť neobľubujem, preložené piesne boli síce zaujímavé a aj rozumiem, že celú túto novelku môže niekto hodnotiť vyššie, ja sa k nej už však vracať nebudem. Čo vyzdvihujem, je majstrovský opis strachu.
Útla knižka sa mi čítala rýchlo, chcela som vedieť, ako sa jadrové preteky v zbrojení počas studenej vojny prejavia na kazašskej púšti. Anotácia je dosť krutá, takže je jasné už z nej, že obeťami budú viacerí ľudia.
Rozprávača počas cestovania vlakom zajme mladučký talentovaný hudobník, ktorý si hraním na husle takto na staniciach zarába. Keď zistí, že to vlastne ani nie je chlapec, ale už dospelý muž, zaujíma sa, čo sa stalo, a tak sa dozvedáme celý príbeh dvoch rodín žijúcich v blízkosti "zóny", miest, kde dopadali strely či bomby... Je to smutné čítanie.

27.10.2017 3 z 5

Projekt Kronos Projekt Kronos Pavel Bareš

Som veeeľmi spokojná. :) Mám nového obľúbeného českého autora. A mimochodom, videli ste video ako číta úryvok z knihy na youtobe? Že je sympaták, že, že? :)
Pripomínalo mi to síce viac kníh, ale spojil to veľmi čitateľným spôsobom.

20.10.2017 5 z 5