parvitas
![Diamantový dvor Diamantový dvor](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321821/diamantovy-dvor-sbx-321821.jpg?v=1479902768)
Kde začať? Otrasná obálka. Ale fakt, že otrasná. Hlava v ružiach, veď to ani nijako nesúvisí s dejom! Mali radšej ukázať šaty... Jediné, čo je na dievčati ako tak pekne trblietavé (diamantové), je jej náhrdelník. Ani oči, ani výraz ma neberie.
Neviem, či je to autorkou, alebo korektúrou, ale Grant je raz Grand, myslím, že elektrinu nepoznajú, ale medzi ich telami to veselo elektricky iskrilo. Občas sú tam divné slovné spojenia a kostrbaté vety.
A teraz ten šok. Je to romantický príbeh! Aristokracia! Pekné šaty! Tajná láska! Intrigy! Ja(!) som čítala romantiku (z toho som teda v šoku, ale to mám za to, že si neprečítam anotácie).
Ide o román, kde sa zmiešalo viac príbehov dohromady - pár vybraných dievčat sa vyškolí a ponúkne/predá v krajine za morom ako pôvabné, vzdelané manželky pre novú aristokraciu, nachádzajú sa tu dobrí piráti a pôvodní obyvatelia, o ktorých sa v pokračovaniach asi ešte dozvieme viac (a zatiaľ tí divosi podľa opisu pripomínajú Škótov ), veľa vysvetľovania sa týka obchodovania s dievčatami a s pozemkami a celé to finančné pozadie je nuda, ale vydržte to, lebo to má súvis s dejom. Hlavná hrdinka je šľachtičná, ktorá chce ujsť pred dohodnutým sobášom do inej krajiny, a nechať sa tam predať ako nevesta s tým, že si môže v podstate vybrať chlapíka, ale ak si nevyberie, kupliari nedostanú svoj vklad a ona skončí v chudobinci. A samozrejme, zamiluje sa do niekoho úplne iného. Prvá časť je nuda na n-tú, lebo sa tam dievčatá školia v tom, ako byť na úrovni. Škola pre princezné to nie je, ale dobehnúť výchovu, akú dostávajú šľachtičné za rok, je takmer nemožné. Potom nasleduje plavba, popis ponúk a plesov a potom romantika v divočine. Tam to miestami pripomínalo Domček v prérii a Medeného jazdca súčasne. A aby toho nebolo málo, akčné je to ku koncu oveľa viac, dievčina sa prekonáva, doslova je to hrdinka.
Asi by to mohlo osloviť všetkých, čo milujú historické romance. Čiže ja nie som cieľová skupina. A vlastne, keby to vyšlo ako brožovaná malá knižka do kabelky, nesiahla by som po nej, to ma len Slovart nalákal na Diamantový dvor (tie písmená sú na obálke vystupujúce, takže to pôsobí luxusne). Autorkine iné série boli o veľký kus lepšie.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Netvor je zver Netvor je zver](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335003/netvor-je-zver-sJk-335003.jpeg?v=1488022221)
Ako bojovať s temnotou? Ako prežiť odvrhnutie a kedy stratiť svoju ľudskosť?
Alys to má ťažké... ako 7-ročná osirela spôsobom, ktorý sa hodí skôr do hororov. Ona a ďalších 50 detí do 16 rokov prišli jednej noci o rodičov a jediní, kto sa ich neskôr ujal, boli ľudia z najbližšej dediny. Ale tá bigotnosť, zaslepenosť a strach z neznámeho urobili svoje. A keď sa navyše ozvala aj náboženská autorita, šepoty o bosoráctve bola na svete. Ich vlastné deti nezažili také necitlivé zaobchádzanie ako tieto cudzie. A rozdiely sa rokmi prehĺbili, dedinčania preniesli na deti zodpovednosť a strach, ktorý by žiadne dieťa nemalo zažívať...
S Alys sa stretávame aj neskôr, postupne dospieva a zisťuje, že je iná ako všetci ostatní. A vie, že legendy majú základ v skutočnosti. Vie, čo sa stalo vtedy pred rokmi, prečo ju požieračky ušetrili...
Ako sa vyrovná so svojím osudom a hladom, to už si prečítajte.
Ale nie je to zase až tak hrozne desivé. Od 12 rokov by som to dcéram kľudne dala prečítať. Mňa osobne príbeh zaujal, bola to jednohubka, rýchlo prečítaná, ten les(s) a zimu som si vedela živo predstaviť. A áno, je tam preklep.
A to zviera z výzvy je fakt Netvor. Desivý ako sám diabol (bu!). Ale Alys nie je Kráska, takže rozprávka ako z Disneyho sa nekoná.
Keď sa to zoberie kolom dokola, príbeh o Netvorovi nie je žiadny zázrak, ale je fajn. Rozprávka o tom, ako napraviť zlo, ktoré môže všetko zničiť...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dejiny lásky Dejiny lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109542/dejiny-lasky-5DP-109542.jpg?v=1563697241)
Skvelý príbeh. Prepletený až tak, že som rozmýšľala, a to som už mala prečítanú dobrú polovicu, či sa nejako vôbec vyrieši.
Viete, čo mi to pripomínalo? Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko od Foera. Nebol to až taký wau efekt ako pri Foerovi, lebo som knihu čítala s prestávkami a riešila niečo, čo ma odpútavalo od deja, tak som sa 100% nesústredila. Ale bolo to fajn. Páčila sa mi grafická úprava, aj viditeľné delenie textu štýlom, ktorý odzrkadľoval každú postavu. Páčili sa mi retrospektívne momentky, kde sa spomínala doba zo začiatku 2. sv. vojny, židovstvo a Alma. A zároveň som zbožňovala pátranie mladučkej Almy po svojej dávnej menovkyni, jej bráško, ktorý hľadal svoj zmysel života v Bohu, a aj myšlienkové pochody starého pána, ktorý celý život opodiaľ sledoval život svojho syna. A áno, samozrejme aj osudy tajomnej knihy Dejiny lásky. Tvorili ju poetické opisy rôznych „dôb” v dejinách ľudstva a lásky všeobecne, vymyslené spôsoby, akým sa ľudské bytosti k sebe snažili priblížiť. Nie, nebolo to nič skazené, práve naopak, veľmi lyricky opísané a krásne. Keby som však začala citovať, tak sem prepíšem 3/4 knihy . Takže, ak máte chuť na niečo pokojné a láskavé, skúste za začítať do Dejín lásky. Keď nájdete kapitoly, čo nepatria k hlavnému príbehu, zastavte sa a vychutnajte si ich. O mužovi zo skla, o dobe mlčania, alebo: City nie sú také staré ako čas, a tak podobne...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Psia duša Psia duša](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327030/psia-dusa-kzY-327030.jpg?v=1502452732)
Je to vyslovene zvieracia kniha. Pes je hlavným hrdinom a rozprávačom zároveň. Je to o jeho pocitoch, pachoch a životoch. A áno, je príbeh o reinkarnácii psíka, čo sa naučí niečo v jednom živote a tele, aby to v ďalšom využil a tak ďalej. Myslela som, že budem strašne plakať, ale nie, je to len tak mierne dojímavé v závere. Ak máte psov radi, prečítajte si, ja som naopak rada, že som ju mala z knižnice, nepotrebujem si ju prečítať znovu. Ani pozrieť film ma neláka.
A bude to mať, aké prekvapenie, pokračovanie. Kto by to nečakal, že?
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Espressologie Espressologie](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136323/espressologie-136323.jpg?v=1348826227)
Káva a romantika, prečítané na jeden dúšok. Je to klišé až to bolí, ale na druhej strane, prečo nie? Občas si aj takéto ľahké veci prečítam. Ak z toho raz bude film, bude to rovnako predvídateľné ako kniha, romantické a sladké.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Pôvabný príbeh o zvieratku, ktoreésa zmestí do škatule od topánok, lebo takúto podmienku dali rodičia deťom, ktoré túžili mať nejaké domáce zvieratko. Nádherné ilustrácie. Detská kniha je spolovice tvorená ilustráciami, takže to musím určite spomenúť (a viac fotiek potom dám do skupiny Nakuknime do detskej knihy). Linda sa vyskytovala úplne všade, dokonca aj keď sa rodina presťahovala do domu so záhradou. Klasicky, chvíľu im trvalo, kým sa zabývali (hyperbola je tu nenásilná a veľmi vtipná -každý z členov rodiny mal iné potreby a záľuby, a tak treba presunúť nielen stromy, slnečník, ale aj garáž a nakoniec celý domček. A kde si svoje miesto našla Linda, hovorí o tom aj samotný názov. Ale ako k tomu nakoniec došlo, prečítajte si. Je to fakt veľmi milé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Archetypy: Zistite svoj typ a pochopte, kto ste Archetypy: Zistite svoj typ a pochopte, kto ste](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358067/read-my-rating-1-of-5-stars-2-of-5--Opy-358067.jpg?v=1508256811)
Nepýtal sa ma niekto na túto knihu nedávno? Archetypy: Zistite svoj typ a pochopte, kto ste. od Caroline Mess. Ono ten názov všetko vysvetľuje, škoda aj čítať.
Autorka sa pohybuje v oblasti energetického liečiteľstva - jednotlivcom ohodnotí zdravie ich energetického anatomického systému (úprimný job, kde hovorí, čo si myslí, že prečo si ktorú chorobu zaslúžite :)).
A ak neviete, aký archetyp ste, prečítajte si jednotlivé popisy. Ak prikyvujete často, tak ten typ ste! (Na testy z Brava asa to síce nechytá, ale snaha sa cení). Samozrejme, autorka myslí aj na nás, ktorí knihu síce prečítali, ale neprikyvovali, my si máme vraj urobiť test. Keďže linka z knihy nefunguje, takže namiesto www.archetypeMe.com skúste www.archetypes.com. Ja som podľa toho väčšinou poskladaná až z troch tretín (34%, 33% a 33%). Jeden test mi nikdy nestačí, spravila som si ich viackrát (že to potom spriemerujem) a vždy mi vyšla trochu zmenená kombinácia. Všetky moje archetypy, mimochodom, najviac som ich mala 6! (nie šesť faktoriál, ale len obyčajných šesť s výkričníkom), sa tešili, že sa dozvedia, skadiaľ čerpať energiu. Nedozvedeli. Lebo okrem týchto desiatich archetypov, ktoré ona spomína, sa môžu vytvoriť mrte nových (ešte krátko spomína 22 ďalších).
Prečítané (rýchlym čítaním) a zhrnuté, pre mňa tento typ knihy nie je. Radšej si navarím lek(t)var marhuľový, malinový a jahodový. A ak sa rozšupnem, tak to bude aj džem a džemovanie, ako všetky moje archetypy vedia, dobíja energiou na 100%!
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Mŕtve dievča neklame Mŕtve dievča neklame](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334302/mrtve-dievca-neklame-0o6-334302.jpg?v=1490905816)
Smutná kniha. Byť dospievajúcim nie je ľahké. Volanie o pomoc, na ktoré nikto nedpovedal. Postupné nabaľovanie sa problémov a nepríjemností, klamstiev, zavádzania, násilia a šikanovania, obťažovania... až kým to celé niekto nevydrží.
Nutne chcem vidieť aj seriál, páčili sa mi pasáže, kedy hovorí dievča na páske a Clay jej odpovedá. Rozhovor, ktorý nikdy nedokončia. Nebolo to fér. Nebolo to správne. Ale... dá sa nájsť na tom všetkom niečo pozitívne, zmeniť sa. A ako to vyznieva v závere, aj pomôcť niekomu inému...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Olej a mramor Olej a mramor](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321253/olej-a-mramor-JL8-321253.jpg?v=1484812823)
Úžasne som si pri tejto knihe oddýchla. Milujem Michelangela, jeho socha Dávida je geniálna, vlastne, všetky sú. A aj Da Vinciho obrazy sú prekrásne. Jeho schopnosť venovať sa toľkým oblastiam ma vždy udivovala. Mala som možnosť vidieť niektoré diela oboch umelcov naživo a bol to dokonalý zážitok. Dej knihy sa odohráva počas rokov 1499-1504, kedy obaja vytvorili nezabudnuteľné diela - Michelangelo Dávida z mramoru a Leonardo obraz Mony Lisy. Mihnú sa tam aj iní umelci, štátnici a známe osobnosti, ale len v pozadí. Historický román, fiktívny výrez zo životov oboch umelcov - ale ich obavy o budúcnosť, získavanie zákaziek, či pohŕdanie rodiny Michelangelovou prácou, politické machinácie (a lá Machiavelli), rivalita na všetkých frontoch, vojna za bránami mesta, Leonardove vynálezy - toto všetko je podané veľmi presvedčivo a reálne. Prevažná väčšina textu je v dialógoch, výstižné, svieže, vôbec nie zdĺhavé. Odporúčam všetkým, ktorí milujú renesančných umelcov a najmä týchto dvoch konkrétne.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deväť drakov Deväť drakov](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86413/devat-drakov-HIK-86413.jpg?v=1545404144)
Dobrá detektívka. Akčná. V podstate má všetko, čo má mať. Spletitý prípad, vyšetrovanie až za hranice, byrokraciu, parťáka v ťažkom postavení, nie práve najideálnejšie rodinné prostredie a ohrozenie mladého dievčaťa, dcéry detektíva. Prečítané za pár hodín, priznám sa, že som neuhádla, ako to bolo naozaj a nechala som sa viesť autorovým príbehom. Harry Bosch mi je ako detektív v podstate sympatický, takže si rada prečítam aj niečo ďalšie. O hviezdu menej dávam preto, lebo som ľutovala otca dvojičiek. Tak nejako sa asi cítil aj môj muž (robota, potom doma unavená žena, dieťa + dvojčatá). Až na to, že neskončil ešte tak, ako dotyčný detektív. A teda, dúfam, že ani tak neskončí...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Denníky z Rakky: Útek z Islamského štátu Denníky z Rakky: Útek z Islamského štátu](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343836/denniky-z-rakky-utek-z-islamskeho-s-LLK-343836.jpg?v=1494785621)
Útla knižka, sugestívne ilustrácie. Opisuje každodenný teror v Sýrii, kde moc prevzal Daeš, násilie a popravy, zákaz informačných zdrojov, finančné zdieranie, chudobu... Postupne sa borili Samerove sny, prišiel o svoju lásku, o možnosť študovať, musel utiecť... Vo svojom denníku napriek všetkému vyjadruje nádej, že to to môže zmeniť... Ale to je asi jediné, čo má...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dievča so siedmimi menami Dievča so siedmimi menami](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277220/dievca-so-siedmimi-menami-JjP-277220.jpg?v=1451650388)
Spomienky a osobná skúsenosť utečenkyne zo Severnej Kórey. Miesto, kde bola individualita tvrdo potlačená, nazývala domovom. Keby sa nedostala za hranice, nevedela by, že doma boli potláčané ľudské práva, pretože o ich existencii tamtí ľudia nemajú ani potuchy. A keď nevedia, že nejaké práva majú, nemôžu za ne ani bojovať... Jej silu a odhodlanie obdivujem, dokázala sa spojiť aj s mamou a bratom a pomohla im ujsť. Kniha nehovorí len o útekoch, ale aj živote predtým, o detstve, škole a rodine, o spoločnosti, kde žila. V podstate sa mali dobre, pašovali tovar a boli relatívne na tom fajn aj v období hladomoru. Ich sociálne postavenie nebolo na úplnom dne, ale ani neboli chránení.
Páčilo sa mi, že Hjon-so hovorí aj o tom, ako sa zaradila do spoločnosti, keď sa jej podarilo uniknúť za hranice - že sloboda môže naháňať aj strach.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sova Sova](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308999/sova-biK-308999.jpg?v=1478293919)
Nebolo to až také wau. Plno nezáživných dialógov. Mia, ktorá sa nevedela rozhodnúť, či sa predávkuje liekmi, alebo opije (stále v tom pokračovala), všetci z nej boli hotoví a padali na zadok, že ako jej to skvele myslí a ako si vie veci pospájať... Zaujímavé boli predtuchy Holgera, ale to bol jediný nadprirodzený prvok.
Inak, stále som nepochopila tú sovu. U chlapca, čo sa obliepal perím, to áno, to bol pozostatok týrania a halucinácií, ale u toho okuliarnatého?!
Kniha sa inak číta rýchlo, dve hviezdy dávam za námet. A dodávam, že som rada, že ju mám z knižnice a nekupovala som.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Lovemarks ďalšia kniha o zmätenosti Lovemarks ďalšia kniha o zmätenosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319145/lovemarks-dalsia-kniha-o-zmatenosti-98T-319145.jpg?v=1478079825)
Knižka z časopisu, malá, brožovaná. Sama neverím, že som to dokázala prečítať Celé zle. A vraj je to len 1. časť! OMG! Zobrala som si jednu smutnú knihu z kôpky, resp. múrika, ktorý vytvorila v úzkej uličke pred knižnicou nejaká dobrá duša na akýsi umelecký projekt - ľudia prekračujú knihy, ignoranti, aby som ju prečítala ku obedu. A aj prečítala. Ale taká kravina to je. Áno, píše o sebe, o sebe, o sebe, o svojich chlapoch a makrobiotickej strave, ale trochu jej to (všetko!) udiera na mozog. Alebo prekladateľke. Samé anglické citáty, motivačné a vesmírne dôležité myšlienky. Inak skáče z témy na tému. Umelkyňa. Už neviem, o čom to bolo.... Knihu som hneď aj vrátila späť na ten knižný múrik, prah, či čo to bolo, ale dotyčná s kamerou ten úžasný moment nestihla natočiť, lebo tam už nebola (jej škoda). Nebudem odporúčať. Nie je to Matkin, nie je to Sex v meste, nie je to - sem si dosaďte názov nejakej motivačnej literatúry, ale tie nečítam, tak neviem - nie je to nič svetoborné.
Krásna je len obálka.
Neverím ani tomu hodnoteniu na Goodreads, sama som jej dala 1 hviezdu, ale asi aj to je priveľa. Vari to Srbom príde ako druhý Matkin?!?!?!? Nechápem to vysoké hodnotenie.
A vlastne, čo ja viem. Možno nechápem ani umenie...
![Kult Kult](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309970/kult-80p-309970.jpg?v=1472656832)
Strata času a nuda. Hrdinka ma nezaujímala, jej osud mi bol ľahostajný, Russell, vraj-vodca, mi bol z duše odporný a trápny, rovnako aj jeho kŕdeľ konkubín. Jediné, čo som ľutovala, boli tie chúdence deti, všivavé, bezprizorné... Ak chcete niečo o sektách, tak toto povinné čítanie nie je. Knihe sa určite vyhnite.
Jediné, čo je na knihe Kult zaujímavé, je anotácia. :)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Srdce času Srdce času](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333049/srdce-casu-Qba-333049.jpg?v=1489098535)
(SPOILER) Kniha pokračuje tam, kde sme skončili v jednotke. Teda, nevyriešilo sa toho veľa, nejaké postavy sa stratili, iné sa objavili, veľa sa tam rozpráva a menej sa koná. Mágia je rovnako ako v prvej časti pomerne málo spomínaná, beriem to ako nevyužitý potenciál knihy, ale možno si to autorka necháva do ďalších dejov, no ale nechcem kafrať do príbehu, keď si ho autorka takto rozbehla, budiž. Ale šikovne vymyslela, že ako zlúčiť tínejdžerov z oboch svetov dokopy? Jednoducho ich strčila do letného športového tábora aj s rozcvičkami a hrami. Postavy tam jedia, aj spia, čakajú na udalosť, ktorou zachránia planéty. Nič viac.
A áno, zlosyn je ešte furt veľký badass a nezomrie ešte, lebo nás čaká ďalších niekoľko častí...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kľúč k času Kľúč k času](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319217/kluc-k-casu-Vys-319217.jpg?v=1656773382)
(SPOILER) Jednotku som mala našťastie požičanú z knižnice, aj spolu s druhým dielom. Odporúčam to čítať za sebou čo najskôr, inak stratíte niť. Odporúčanie od vydavateľa je pre vek 11 a vyššie, ale úprimne, občas som mala pocit, že sa v tom strácam. Nejasné štylizácie (je na vine preklad?), roztodivne použité časy (aká irónia v knihe o časodejníctve (inak povedané čarodejníctve, ktoré sa týka času) , kde sa napríklad jedna postava vyhráža druhej, ale tak, že keby tá druhá nezareagovala, tak mám pocit, že opisuje len tak mimochodom predstavy a sny.
O čom to je? Dve planéty, dva svety, kde jeden (to sme akože my, technicky založení ľudkovia a nejaké tiene) a druhý, ktorý sa pred vekmi časovo odlúčil a tam ostala mágia, podivné živočíšne druhy a víly - tak časom sa majú zraziť a treba im v tom zabrániť. A áno, všetko sa to točí okolo času. V podstate ten druhý svet objavujeme cez osudy mladej gymnastky, Vasilisy (chce sa mi dodať "Premúdrej", ale fakt sa jej ten prívlastok nehodí), ktorá zo dňa na deň zistí, že má otca, súrodencov a musí podstúpiť akýsi tajomný obrad. A možno aj pri tom zomrie. Juhúúú!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dárek na rozloučenou Dárek na rozloučenou](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285875/darek-na-rozloucenou-8Nw-285875.jpg?v=1457034166)
Dojímavé. Umierajúca mama píše knihu receptov a rád svojej dcérke, momentálne 8-ročnej, ale má ich dostať až dlho po jej smrti, čiže keď dcéra dovŕši 25. rokov. Otec o tom nevie. A aj pre dievčinu je to potom riadny šok, keď takto po rokoch dostane od maminy odkaz. Hlavne keď sa ukáže, že je tu možnosť, že zdedila chorobu, prípadne, že jej otcom je niekto úplne iný.
Knihu mi požičala kamarátka, no odkladala som ju, lebo takéto smutné knihy nevyhľadávam. Ale recepty sú fajn, minimálne ten s džemom sa mi páči. A aj spojenie opísaných fotografií, spoločne pripravovaných jedál a spomienok sprítomnili mamu tak intenzívne... no, pekné to bolo.
Samotná hlavná hrdinka nebola nesympatická, ale ani napriek všetkému mi k srdcu neprirástla, takže hodnotím len za 3 hviezdy. No, možno 3,5.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mesto slepých Mesto slepých](https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91746/mesto-slepych-X1l-91746.jpg?v=1549788570)
Klasiská postapo. Som neskutočne rada, že sa mi táto kniha dostala do rúk. V našej knižnici neexistuje ani jeden výtlačok, dostať sa ku Slepému mestu cez antikvariáty je nemožné... a keď mi jedna zlatá žienka knihu požičala, padla za večer. Ďakujem! Btw, zaujímavosťou je, že toto české vydanie (Slepota) má zväčšené písmená.
Dej asi všetci poznáte, najpr oslepne jeden človek a potom aj všetci tí, s ktorými príde do kontaktu a vláda ich nakoniec zavrie do sanatória, kde majú buď prečkať, kým sa nájde liek, alebo... No skôr to vyzerá na to alebo. Ako prvé sa zhumusili záchody. Prestane odtekať voda, záchody sa upchajú, a hneď je hnedá katastrofa na svete a v chodbách...
Tá jediná, čo vidí, sa neprezradila (zatiaľ), ale musí to byť fuj... Dodávky jedla slabnú, silnejší terorizujú slabších a keď dôjde na hromadné znásilňovanie, tak dvojnásobne fuj. Kým sa nevyrieši, vyzerá to ako koniec sveta, čiže fajné postapokalyptické dianie naokolo. Všetko sa točí okolo jedla a pitia a bezpečia. Klasika. Akurát mi nejde do hlavy, prečo autor zabudol na malé deti?!?! Je tam spomenutý jeden chlapec, bez veku, ale to je všetko... Jasné, že si začnem domýšľať, ale aj tak. Akoby v tom Samarangovom meste neboli mladšie osoby. Za to mu dávam bod dolu, lebo keď sa už tak odviazal na scénach v blázninci, či v meste, tak už mohol spomenúť detailnejšie aj deti. Vlastne tuším nejaké boli pošliapané davom. Ale to nemohli byť všetky...
Správanie sa davu na uliciach mi pripomínalo Deň trifidov, takže až také šokantné to nebolo. Podľa mňa by ľudia boli ešte horší...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dokonalá chuť Dokonalá chuť](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282985/dokonala-chut-J6I-282985.jpg?v=1454679509)
Vizuálne som sa do knihy zamilovala...textilná záložka, oblé rohy, červená oriezka, tvrdá dosková väzba, krásna predsádka, striedanie tlačeného a písaného písma...
A ten obsah, úprimne, nedesilo ma to až tak, ako by som bola čakala a aj čiernym humorom sa akosi šetrilo... V hocijakej kriminálke sú detailne popísané nechutnejšie veci a tu ma to má šokovať? Ale po knihe Marka E. Pochu je toto slabší vývar, čo sa týka krutosti a krvavosti a jedenia ľudí.
Lizzie v podstate svojho manžela zabiť neplánovala... jednoducho sa to stalo (chopila sa príležitosti a náradia). Ale ani do väzenia nechce ísť, chce začať žiť znovu a naplno a tak sa musí zbaviť mŕtvoly. Popri príprave jedál a konzumácií sa dozvedáme príbeh jej manželstva, kde sa rozoberá, kde a čo sa kedy a komu povedalo a k čomu došlo. Názov neprezrádza úplne všetko...