Pasadenka Pasadenka komentáře u knih

Ani na to nemyslete: Proč náš mozek ignoruje změnu klimatu Ani na to nemyslete: Proč náš mozek ignoruje změnu klimatu George Marshall

Knížka by se dala shrnout jednou větou. George brečí nad tím, že se mu nedaří manipulovat davy. Je to docela příkré a možná i útočné, ale tento pocit ve mně knížka zanechala.

Kromě klasických klima informací (ono zas tam asi není moc co nového říct), se pak autor významněji hraje s psychologií davů a ve směs se zamýšlí nad tím, proč je tak těžké lidi přinutit, aby dělali to, co požaduje autor, jakožto klima uvědomělec. :D

V zásadě se ale nejedná o nic objevného. Lidé nejsou s to plánovat generačně. Snad to uměli kdysi, když se formovali první civilizace a věřili v něco většího. Ale to jsou loňské sněhy. :D Je zajímavé číst, jak autor vnímá klima alarmismus jako něco naprosto racionálního a zároveň u toho myslet na základní poučku, jak manipulovat davy. Vytvoříme strach, živelný, ochromují strach a vystrašení lidé pak budou hledat spásu. U politiky, i u nás, je to běžná praktika. Klima aktivisté končí jenom u toho strachu a nedávají vyděšeným lidem jasnou cestu naděje, která by je nasměrovala k aktivní práci za záchranu sebe a lidstva. I proto autor upozorňuje na rozdíly mezi klima aktivismem a náboženstvím.

Knížka mě docela hezky uvedla do problematiky knížky Apokalypsa nebude: Proč nám škodí environmentální alarmismus. Je to ten pocit, kdy po jejím přečtení máte. A to je ten, že vše bude v pořádku. A toho se autor a ostatní aktivisté nejvíc bojí. Protože oni věří/ví, že je to naprostá katastrofa.

A pak docela nečekaně se mi pořád vyplatila knížka Ještě to promysli. V jednom příběhu autor krásně demonstroval problém toho, jak někoho přesvědčit o svojí pravdě. Vyslechnout, ukázat empatii a porozumění a hlavně respekt. A pak začít s osvětou. Zde to autor absolutně nezvládl. V úvodu rozlišuje tři druhy lidí, kteří mají s klima alarmismem problém: popírači, skeptici, neznalí. Nicméně pak následně mluví jen o popíračích, což je útok na integritu oponenta, čti disrespekt, a tudíž dojde ke klasické blokaci a jakékoli poselství jde do kopru. :/

Celkově proto nerozumím tomu, jak autor, který se ohání světově proslulými jmény v oblasti psychologie, sociologie a dalších, tak bolestně selhává v emoční a racionální vyváženosti. Kniha potěší ty, kteří s autorem souhlasí. Ale dál se bohužel neposouvá. V knížce O času a vodě autor končí s nadějí. Útočí na city, používá osobní příběh a z tohoto pohledu mi připadá mnohem funkčnější. Jinak je to jen další intelektuální cvičení, u kterého si banda klima aktivistů říká, jak jsou skvělí a správní a jak už to ti „tupí“ lidé musejí pochopit. Ostudné.

09.09.2022 3 z 5

Ucivilizovat se k smrti? – Cena, kterou platíme za pokrok Ucivilizovat se k smrti? – Cena, kterou platíme za pokrok Christopher Ryan

A příběh pokračuje. Chvilku mi trvalo knížku zpracovat a udělat si názor. Pro mě se jedná o zcela očekávatelné pokračování autorovy předchozí knížky, kde načrtnutou ideu Homo Sapiense pocházejícího ze 150členných tlup přesouvá do přítomnosti a hledá způsob, jak uchopit život ve světě, který jsme si vybudovali.

Chris už je ve svém volném pokračování poněkud odvážnější a citace rozhodně pročistil. Ono to i dává smysl, nakolik základní kámen svých úvah již položil. A o čemže knížka vlastně je? Inu, o tom, že jako druh jsme se vyvinuli do prostředí, ve kterém již nežijeme a že tlak, který je na nás společností vyvíjen jde proti naší přirozenosti. Tuhle tezi pak autor vysvětluje a obhajuje a hledá principy, které by se daly uplatnit v naší (americké) společnosti.

I zde autor chodí po tenkém ledě a hodně lidí popudí, ne-li přímo nas*re. :D Jeden příklad za všechny: „Proč v klucích utlačujete jejich sexualitu? Pak jim z toho hrabe a dělají bordel! Pak se nedivte!“

Jako kritika současné západní civilizace knížka funguje dobře. Nicméně autorovy nápady naráží na realitu a knížka je spíš hezké intelektuální cvičení nežli něco revolučního. Rozhodně nemá šanci zasáhnout větší čtenářskou obec, no po jejím přečtení pak můžete dělat chytré a nějaké lidi i popudit svými neortodoxními argumenty. :)

Celkově se mi knížka líbila. :) Hodně z ní mi přišlo povědomé, protože společenské témata, biologie, paleontologie, … mě zajímají, takže žádné šoky mě nečekaly. :D I když je obálka hnusná (omlouvám se tomu, kdo jí dělal, ale podle ní by mě knížka opravdu nezaujala :D), uvnitř je chutná pecka přehledných argumentů a zamyšlení. :)

20.08.2022 4 z 5

Ruské storočie vojen: Víťazstvá a porážky od Stalina po Putina Ruské storočie vojen: Víťazstvá a porážky od Stalina po Putina Andrej Žiarovský

Ne až tak zajímavé

Zprvu knížka čerpá z aktuálnosti, i když o současnosti de facto není. :) Knížka je takovým průřezem ruských politických dějin silně zaměřených na čelní představitele a vojenské konflikty. Některé detaily byly dost zajímavé, některé části byly totální nuda.

Po přečtení mě jímala lítost nad ruským národem a jeho osudem. Těžko říct, jestli se někdy vzpamatují a přestanou se dmout představami o sobě a přidají se k realitě, kterou sdílíme. :) Tak snad jednou, když Rusko bude čínská provincie. :D

Nicméně mě celkem štvalo, jak se autor opakoval v jednotlivých kapitolách. Sice to dělalo z každé části samostatný článek, ale když to člověk čte jako celek, je to zbytečné a trochu hloupé. :/

Jednotlivé dějinné události byly standardní a knížka mi přišla jako hezké připomenutí historie. :)

28.07.2022 3 z 5

O dracích a lidech O dracích a lidech Tereza Kadečková

Takový pokus s českou autorkou, který se mi nepovedl

Baví mě zkoušet pro mě neznámé autorky. Někdy se z toho vyvrbí něco naprosto skvělého, někdy je to průšvih, ale většinou, většinou je to takové nemastné neslané. A to je i tento případ. Měňavci jsou fajn, draci taky, ale vlastně to byla docela nuda a postavy mě nijak moc neuchvátili. Když se oprostím od nadstavby, tak se jelo podle zaběhlého scénáře. Tajemná historie, legendární mocné bytosti, temní uchvatitelé, „nečekaná“ spojenectví, …

Víc než průměr to není a druhý díl si nejspíš odpustím. Možná mrknu v knihovně a zkusím pár stránek. Uvidíme…

20.06.2022 3 z 5

Na počátku byl sex Na počátku byl sex Cacilda Jethá

Trošku už starší knížka, která je značně provokativní. Jak se zdá i zde v komentářích pode mnou. Myslím, že hodně záleží na nastavení vaší mysli, jak knížku, potažmo informace v ní budete číst. Nejedná se o žádnou vědeckou práci, ani o obhajobu nějakého chování lidí. Osobně mi to přišlo jako hezká kritika aktuálního narativu na lidské soužití – jak rodinného, tak intimního.

Autorské duo si vybírá pečlivě zvolené zdroje (kterých je knížka opravdu plná) a s jejích pomocí narušuje status quo. Pro odlehčení jsou některé pasáže humorné, to snad abyste je nebrali jak slovo boží. :)

Já se připojuji k pozitivnímu hodnocení, které zde převládá. Veškeré pokusy o vysvětlení některých společenských jevů doplácí na svou praktickou neověřitelnost. Jednoduše pořád jsou to jen naše dohady. Líbilo se mi, jak autoři napadli známou tezi, že ženy mají orgán k čisté rozkoši s odvoláváním se na mužské bradavky. :D Evoluce nás učí, že nedělá věci dokonale, jak mnozí rádi říkají, ale dostatečně. Nevím proč, když se muži diferencují ze žen, by si nemohli odnést něco navíc, i když to tak zcela nepotřebují. :) Stejně tak, jako nevím, proč by ženám nemohlo něco zůstat, když už to mají. Pokud neexistuje evoluční tlak, tak změna nebude preferována. Nemyslím si, že vše, co pozorujeme je výsledkem mutace dávající výhodu. Někdy jednoduše není důvod, aby to tam nebylo.

Chování, kterým se snažili vysvětlit lidskou sexualitu opírajíce se o představu našich předků, žijících ve 150členných skupinách byla zásadní. A zde je kámen úrazu. I kdybychom si vzali vysvětlení zde, jako vysvětlení pravdivé, je v naší společnosti neaplikovatelné. Žijeme v sociálním systému natolik odlišném od toho v knize popisovaném – narážíme na limity zdrojů a prostoru – že můžeme s čistým svědomím prohlásit, že takto změněný ekosystém je zdrojem výrazného evolučního tlaku. Jelikož jsme si utvořili společnost postavenou na jiných principech, dalo by se čekat, že dojde k evoluční změně druhu Homo Sapiens a úspěšnější vyhrají.

Monogamní páry méně kopulují, šmik s kulkami velikosti hrášku dovnitř. Je libo orgasmická synchronizace? Jasně, chlapy vydrží půl hodiny. Je libo větší prsa? Nebo víc? Jasně, evoluce již na tom maká. :D Uvidíme (tedy naši potomkové). :)

18.06.2022 5 z 5

Hry, sítě, porno Hry, sítě, porno Michaela Slussareff

Tak toto je knížka, kterou by neměli číst budoucí rodiče! Jinak se rodiči nikdy nestanou. :D

Míša se pouští do nelehkého souboje s dosud neobjeveným. Staré vzorce chování a výchovy v aktuální době moc nefungují a je potřeba nacházet nová východiska k výchově dětí.

Celkově to není špatná knížka, i když z ní můžete nabýt pocit, že mít dítě je složitější než vystudovat medicínu. Není. Jen, a to se teď držte, to sežere hodně času a energie a výsledek i tak není předvídatelný. Myslím, že by to byla skvělá knížka nejen pro rodiče, ale i pro děti, jako součást výchovy k rodičovství. Protože tam, kde selhávají staré vzorce chování, tam, kde odpovědí byla moudrost stáří, je potřeba hledat ucelené a smysluplné informace, a to ještě dřív, než si uvědomíme, že je potřebujeme. Ono se nám totižto celkem lehce může stát, že si jejich potřebu ani neuvědomíme.

PS: Trošku mě už začíná unavovat popisování pornografie tak sugestivním pohledem. Současná pornografie je docela rozsáhlá a dítě, potažmo dospělí se může potkat s celou škálou porna, od lehké erotiky, přes svlékání a masturbaci jednoho člověka, až po orgie. Autorka opět mluví jenom o zlatém grálu pohlavního styku muže a ženy trvajícího půl hodiny atd. Ostudné.

Nicméně knížka až tak dobrá nebyla a byly tam docela hluché pasáže, takže za mě za 3.

12.06.2022 3 z 5

Ako som vozil Nórov Ako som vozil Nórov Ondrej Sokol

Tak to byla jízda. Hned několik jízd!

Po rozhovoru s autorem mě knížka hned nalákala. A musím přiznat, že to bylo opravdu něco. :) Možná začnu od toho nejhoršího – politické narážky mě moc nesedli. Přišlo mi to takové hospodské. Ale ostatní! Super skvělá knížka, která oddechovou a vtipnou formou popisuje několik let u norských dopravních společností a jak se jednomu Slovášisku líbí jezdit busem. :D Určitě doporučuji každému, kdo se chce pobavit, zasmát a trochu se i něco nového dozvědět. Když to porovnám se Šlehačkovýma oblaka (blogerka popisuje svůj život ve Skandinávii), tak ty 3 hvězdičky jsou až moc. Toto je za mě rozhodně pět. Styl není nejlepší, pro nadávky autor nemusel chodit ani do piche ale tak nějak to hezky sedlo. :)

PS: Kdo miluje prsíčka? Ondra Sokol přezdívaný Nordic Falcon. :D

20.04.2022 5 z 5

Pilot playboy Pilot playboy Vi Keeland

Tentokrát trochu divočina. Pan muž playboy, který Kendall dokonale uhranul. I když mě jejich milostné tango bavilo a Carter mi hodně milý tím, jak se staral o staroušky, chyběl mi tak pořádný zvrat. Ta „trapárna“, co si tam Vi vymyslela aby před milence dala ještě jednu poslední zkoušku byla tak neskutečně umělá a nefunkční, že mi to docela zkazilo zážitek z knížky. Pořád je to v erotických slaďárnách super počin, ale Vi to umí lépe a zde ten nápad nestál za moc. :/

08.04.2022 3 z 5

Hříšné dopisy Hříšné dopisy Vi Keeland

Ano, ano a ještě jednou ano! Toto byla naprostá bomba. Totální romantika! Vedlejší postavy taky skvělé a příběh absolutně nezapomenutelný, který mě hodně tahal za srdíčko! Dopisy, kterými si k sobě milenci našli cestu, a láskou k sobě se jim povedlo i po letech vypořádat se se svými šrámy. Moc mi to sedlo. :)

08.04.2022 5 z 5

Přežít autokracii Přežít autokracii Masha Gessen

Donald je takové vděčné téma, které si každý s chutí vezme na paškál, aby na něj naložil, jak to jen jde. V této knížce tomu není jinak. Už v úvodu se autorka jasně vymezí a načrtne linku celého povídání, kde Trump je jasným nepřítelem číslo jedna.

Pro mě je to již pátá kniha, která s odporem, který je Američanům tak vlastní, popisuje, jakým je Donald ďáblem. Z tohoto pohledu se čtenář nedozví absolutně nic nového. Pro ne Američany mi tato knížka připadá poněkud slabá. Víc mi dal popis toho, jak se Donald vůbec dostal do bílého domu, jak tomu nejdříve nevěřil a pak, jako absolutní macho, který neví, co dělá, se začal hrát na Prezidenta.

I když je Mášin apel úctyhodný a vyznění knížky dává jistý nádech optimismu, pořád mi tu chyběla jistá reflexe toho, že Trump není žádný ďábel z pekla, jako spíš obyčejný tlučhuba, který si na svoji stranu přidal příznivce jeho vulgárnosti, tak i ty, kterým opravdu vyhovovala jeho politika a jeho „kecy“ jednoduše ignorovali.

Ale ke knížce. Pro mě už malinko nuda. Je to hezky napsané. Docela emotivně – jestli vás takové věci zajímají – propojení na Evropské vrabčáky je v místech docela trefné jen… vlastně nic objevného (pro mě :D).

Kdyby to byla na toto téma pro mě první – druhá knížka, tak asi za 4 hvězdičky, ale takto dávám tři. :P Snad tato nebinární ruso-americká osoba (nevím proč to všude na mě vyskakuje :D) příště napíše něco víc unikátní. :)

05.03.2022 3 z 5

Cena za rozkoš Cena za rozkoš Nika Peas (p)

Tak taková telenovela v kondenzované podobě by mě v této knížce nenapadla. Nicméně, po rozpačitém prvním díle je tento příjemně chytlavější. Pořád platí, že v žánru je to průměr, ale je bylo to fajn. :)

24.02.2022 4 z 5

Záměna Záměna Nika Peas (p)

Bohužel, Veronika neumí psát. Tedy jako něco málo umí, ale hned v úvody byl jasný nevycválaný styl. Erotické scény trošku slabší a některé slovní obraty působili dosti trapně. Proč tak příkrá slova? Protože v žánru jsou mnohem lepší knížky! Nicméně pokračuji v tetralogii dál. Uvidíme, jestli se Nice podaří svůj styl obrousit. Minimálně je další díl 2x tak dlouhý. :)

22.02.2022 3 z 5

Šprti & frajeři Šprti & frajeři Kristýna Sněgoňová

Zde není moc co říct. Další díl, další nášup. Kvalita se celkem drží, příběh je svižný, zhnusení hnusné a bolest ukrutná.

Jako pokračování knížka funguje super. Jako samostatná knížka je spíš průměrem. Co mě zklamalo nejvíc, tak to je délka. Rozsahem se knížka blíží maximálně dvěma 45minutovým epizodám. Kdo to má vydržet? :D

14.06.2021 4 z 5

Božský cizinec Božský cizinec Christina Lauren

Za mě rozhodně horší než první díl. :)

Jednička byla hrozně uhozená, zábavná a vtipná. Toto volné pokračování prakticky kopíruje první díl, jen je více střídmé.

Uvidíme, co přinese pokračování.

Zatím je to za 3 hvězdičky.

03.05.2021 3 z 5

Volám sa Greta Volám sa Greta Valentina Giannella

Hele jako klidně. Neurazí, ani nepotěší. Je jasné, že je to pro mladší ročníky, kde je to zcela v pořádku.

Ze širšího pohledu je super, že děti mají maskotku, která ztělesňuje otázku klimatické budoucnosti – při čtení mě napadlo, zdali by se neměla prodávat i akční figurka, nebo plyšák. :) Jo vím, je to trošku jízlivé, ale jenom trošku! :P

Jinak asi není moc co říct. Pro děcka myslím úplně super. Naopak si myslím, že pro starší už méně. Mě knížka zaujala spíš jako vhled do pohledu mladší generace a jejího „manifestu“. A v téhle rovině je knížka pro mě zklamáním. :/

31.12.2020 3 z 5

Kulový blesk Kulový blesk Liou Cch'-sin

Mě Liou vždy utáhne na vějičku a jeho knížky mě baví. Zde to bylo o něco slabší, a i když se má jednat o intro k jeho známější sérii, moc se tedy nekonalo. :(

Příběh je jako všechny jeho příběhy hodně syrový a věcný a život bere „tak jak je“. Žádné zbytečné emoce. Na to si potrpí v dekadentním západě! :)

Ale i tak mě jeho styl baví a jeho knížky a hravost nápadů mám vždy na jeden zátah.

31.12.2020 3 z 5

Tátův malý andílek Tátův malý andílek Shani Petroff

Z knížky, která se zdála zajímavá, i když ano přiznávám, pro děti se stala jedna z mích nejoblíbenějších sérií. Angel je jednoduše naprosté zlatíčko a je maximálně roztomilá. Konečně dětská knížka, která stojí za to. I když se nesnaží být vůbec mimo svou věkovou hranici, dokáží si v ní najít to své i starší ročníky, a to rozhodně nebývá zvykem. A tedy zcela neobjektivně 5 hvězdiček!

30.12.2019 5 z 5

Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

To co mi na prvním díle vadilo se zde rozvine ještě do větších obr dimenzí. Dobře, přeháním, ale už mě to přestalo bavit. Každý každého přečúrá asi 10 000 krát a pořád má být čtenář v šoku, protože se pořád a pořád odkrývají skryté pravdy. Promiň Leigh, ale tohle jsi vážně přehnala a zcela jsi tím knížku znemožnila.

Nicméně zde opět platí vše, co pro předchozí díl. Dobře řemeslně napsané, dobrý styl psaní, dobrá narace i hloubka postav, zasazení do širšího kontextu, rozvíjejícího v jiných knížkách a ve své podstatě kvalitní materiál na film.

Nakonec alespoň u dvou postav začne dávat trochu smysl, že jsou děti, jinak mohou mít klidně 30+ to platí pořád. A stále platí, že je jedno co se stane, když se odnikud vynoří další skrytá linka, která problémy vyřeší.

Konec konců byl druhý díl zcela zbytečný a vše šlo ukončit již v jedničce. To, co Leigh nabalila už byla jenom taková vata. 3 hvězdičky. Škoda.

30.12.2019 3 z 5

Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále Obonete S. Ubam

Nejspíš ve vší „stručnosti“. Docela povedená knížka, která docela dobře popisuje poměry v jedné daleké africké zemi, která s námi nemá nic společného. Literárně se opět nejedná o žádný skvost, bylo by lepší, kdyby si Obonete k sobě přivzal někoho zkušenějšího. I když samotné povídání o jeho zážitcích, které jsou jistě unikátní – mulat vyrůstající v České republice se po smrti otce musí vypořádat s rodinou, která je mu kulturně i geograficky hodně vzdálená a musí se vyrovnat s rasizmem i intrikami, kde mu nejednou jde doslova o život.

Zní to jako dobrý námět na román, jenomže tohle román není. Jsou to paměti průměrné kvality. A to je možná i dobře. Skutečný život neoplývá rozmanitostí, složitostí a napětím, které když se zkondenzuje do knižní podoby donutí čtenáře číst až do konce. Zde se jedná jen o muže vychovaného v západní kultuře snažícího se udělat to, co je podle něj správné. A navzdory překážkám tak nějak uspěje do rozumného stavu.

Jak říkám, námět dobrý, ale chtělo by to pomoc od skutečného spisovatele, který by knížku dotáhl do vybroušené podoby. I tak mě to moc bavilo a sežráno na jeden zátah. Takže 4 hvězdičky si tento drobek zaslouží. :)

30.12.2019 4 z 5

Rick a Morty – První svazek Rick a Morty – První svazek Zac Gorman

Nejdřív mě komiks zmátl. Proč to nepokračuje dál a je to tak nějak divně (ne)ukončeno. Ale pak mi to přišlo, že to prostě k této šílenosti jednoduše patří. U čtení mi přišlo, že se docela věrně odkazuje na původní seriál a jako taková malá jednohubka – než budou další díly – proč ne? :)

PS: Pro toho, kdo nezná, nebo nemá rád seriál, absolutně bez zájmu. :)

29.12.2019 4 z 5