Pasadenka Pasadenka komentáře u knih

Truly Truly Ava Reed (p)

Ano, je to typická žánrovka. Autorka říká, že se ve svých knihách snaží o přesah do hloubky, ale nemyslím, že se jí to nějak moc povedlo. Není to vůbec špatné a tato německá autorka mě dokázala přesvědčit k dalšímu čtení.

Za obálku přidávám další bod, protože i když je minimalistická, tak jednoznačně vyčuhuje a láká. Moc se povedla. :)

17.12.2022 4 z 5

Skandar a zloděj jednorožců Skandar a zloděj jednorožců Annabel Steadman

Celkově je to pohádka průměrné kvality. Není nikterak originální, postavy i mytologie jsou celkem nevýrazné a místy mě to nudilo. Ale to není problém samotné knížky, jelikož se jedná opravdu o dětskou knížku prakticky s nulovým přesahem pro dospělé čtenářstvo.

Když vás ale baví jednorožci a chcete s tímto slovem strávit několik hodin života, tak není lepší knížka. :D

10.12.2022 4 z 5

Vetřelci z hlubin Vetřelci z hlubin John Wyndham (p)

Noo. Je to takové, jak by se od autora Trifidí romance dalo čekat. Styl i struktura je hodně podobná a bavilo mě to, i trošku nudilo. Chybělo mi trošku víc děje, jinak knížka splnila očekávání. Těším se na další knížky autora. :)

03.12.2022 3 z 5

Hvězdná hora Hvězdná hora Valerij Jakovlevič Brjusov

Líbí se mi Ed Borroughs a jeho Tarzan i John Carter. Takže obdobný formát i datum vzniku mě nabádalo, že by to mohlo být dobré. A i když se jistému srovnání neubráním, nebavilo mě to. Něco tomu chybělo a hlavní hrdina ani jeho příběh mě nezaujal. Asi tomu chyběl nějaký zastřešující moment. Autor samotný s knížkou spokojený nebyl a já se k němu přidávám. Za 3.

22.10.2022 3 z 5

Manifest mladej ženy Manifest mladej ženy Žaneta Morovská

Autorka napsala knihu, co dlouho chtěla. Kniha je to celkem krátká a připadá mi, že je to takový myšlenkový kompilát jiných knih, které autorka přečetla a oslovili ji. A nevím, jak to celé hodnotit. Pro toho, kdo čte, třeba i knihy čtené autorkou tam nic jiného není. Blogerský kompilát, který potěší fanoušky a naplní mladé slečny. Nicméně, to se dalo čekat a tudíž si knížka 4 hvězdičky zaslouží, protože je přesně taková, jak se jevila. :)

15.10.2022 4 z 5

Milenci v Londýně Milenci v Londýně Barbara Cartland

Inu, toto kraťoučké (rodokapsové) veledílko bylo vcelku zajímavé. Asi nemá smysl se rozepisovat. Je to krátké, jemně naivní, ploché a nehraje se to na nic menšího, nežli čistokrevný brak. Na ukrácení chvíle v čekárně to jde. Ale brak se dá psát i líp. :)

20.08.2022 3 z 5

Námesačný Námesačný Sebastian Fitzek

Tak tentokrát to nebylo až tak bezva.

Nevím, jestli má smysl se i víc rozepisovat. Knížka je o něco kratší než předchozí, vše se točí víceméně kolem hlavní mužské postavy a interakce s ostatními je až hrozivě nedostačující. Myšlenka s náměsíčnictvím docela zajímavá, i následné rozmotání zamotaného (ale to už u Fitzeka beru jako standard).

V žánru je to dobré, na Fitzeka spíš podprůměr, takže za 3.

20.08.2022 3 z 5

Odhalené emoce Odhalené emoce Paul Ekman

Pája je srdcovka. Dostal se mi do hledáčku skrz seriál, kde postava byla volně založena na jeho osobnosti a dramaticky využívala mikroemoce k hledání pravdy. :) Myslím, že je to jeden z těch základních autorů, které se oplatí si přečíst. A v tomto kompilátu si čtenář udělá dokonalou představu o tom, jak se emoce propisují do naší mimiky, gest a postoje. :)

PS: Kdo by se chtěl zlepšit ve čtení emocí, autor spolupracoval na aplikaci, pomocí které se dá natrénovat oko. :)

20.06.2022 5 z 5

Bůh je z Brna Bůh je z Brna Jiří Štangl

Legrácky, poezie i k zamyšlení, hantec…

Myslím, že knížka popisuje to, co je velice trefně. :)

Taková krátká, leč početná antologie, na kterou se čtenář musí naladit. Mě se to nepovedlo. :(

20.06.2022 3 z 5

Belmarsh: Peklo Belmarsh: Peklo Jeffrey Archer

Jako start do vězeňského života skvělé. I další díly stály za to a člověk se minimálně doví, jak to ve vězení funguje/fungovalo/bude fungovat? :D. V 61 letech se dostat do vězení za úplnou blbost, navíc jako uznávaný lord a věhlasný spisovatel. Docela zajímavá zkušenost. Moc se líbilo!

12.06.2022 5 z 5

Frekvencia smrti Frekvencia smrti Vincent Kliesch

Tak další Fitzekův potomek. A už to tolik nebavilo.

I když si knížka drží atmosféru Fitzekovin, tak tento příběh mě až tolik neuchvátil. Ani finální rozuzlení nebyla taková bomba, jak by se mohlo zdát. Cením si toho, že se přesahující téma forenzního „ušáka“ posunulo o kousek dál. Jen se těším na další díl a doufám, že bude aspoň tak dobrý jak jednička. :)

13.04.2022 3 z 5

Nevhodné! Nevhodné! Vi Keeland

Tak tato nezbedná hra s „erotickým“ videem a nadrženým šéfem vedla k docela dobrým slovním přestřelkám. Jen škoda, že se to dost blížilo k Nesnáším tě, které bylo o chlup lepší. Takže jenom průměr. :(

08.04.2022 3 z 5

Neměli bychom Neměli bychom Vi Keeland

Další Vi se tentokrát vydala do vod dávno známých. Příběh i postavy jsou staré dobré archetypy. Šablona splněna. A… nemůžu si pomoct, ale bylo to slabší. Líbí se mi tento druh knížek, je to skvělá oddechovka. To, jak se nenávist mísí s láskou a jak se vynořují hluboké rány z povrchního chování. Je to skvělá žánrovka a oddechovka. Jen tentokrát ty kulisy nebyly zas tak dobré a Vi to umí mnohem lépe.

Banální prostředí soupeřících reklamáků s problémem se řízením to moc neutáhlo. Ale pobavilo a našlo se pár hezkých momentů. :)

07.04.2022 3 z 5

Šlehačková oblaka Šlehačková oblaka Tereza Salte

Knížka je pro jiné publikum – 10 – 15leté děvčata. Nebavilo mě to. Tereza neumí psát. Její život vlastně není až tolik zajímaví a to, jak jej popisuje je jednoduše nuda. Problém bude i v tom, že autorku neznám vůbec, nemám k ní citové pouto a z knížky mi přišla jako infantilní kráva. :D A i to celé vyznění knížky někam do ztracena. Vše je sluníčkové, i když se mi nedaří. Hlavně mám toho nejlepšího chlapa a s ním dítě. :D Ale nic ve zlém. Má můj obdiv, s jakou lehkostí pluje životem, i když se hodně věcí pokazí. Jen, a to se opakuji, toto není dobře napsaná knížka a rozhodně to není natolik zajímaví život, aby stálo o něm psát knihy.

Nicméně, jelikož nejsem cílová skupina, tak dávám za tři. Jinak to bylo pro mě utrpení vůbec dočíst, což je hodnocení odpad.

17.03.2022 3 z 5

Prolomený kód života Prolomený kód života Walter Isaacson

Walter své řemeslo umí. Umí jej velice dobře. A když se chytne tématu, dokáže jej zprostředkovat tak poutavě, že si čtenáře připoutá k sobě až do konce. Zde to bylo obdobné, nicméně několik věcí mě na knížce vadilo.

Hodně z knížky pro mě nebylo nic nového. Popisuje blízkou minulost až přítomnost a nic zásadního mě nepřinesla, ale pomohla mi dokreslit si kulisy. :)

Když se Walter stal sám postavou v knížce, už se mi to nelíbilo. Když se jeho intervence v textu drželi na úrovni Jobse, tak mi to nevadilo. Zde mi přišel zbytečně agitační.

Taky ta rasistická linka, kdy tam z 90letého dědka dělají zrůdu, na kterou se všichni dívají z patra. Chápu, že Američani se rochní v rasismu, ale tyhle dobové komentáře si mohl odpustit.

Nicméně, to jsou jenom drobnosti. Nosná informace o pokroku v genetice, důležitost biochemie a její ovládnutí a smutné konstatování, že ženy, byť jsou většinou, mají v důležitých funkcích nerovné postavení je jasná. Snad jsou dnešní dívky vychovávány svými rodiči k tomu, že jejich ctižádost nemá být limitována jejich pohlavím.

22.02.2022 4 z 5

Nahoru na horu Nahoru na horu Radek Jaroš

Jednou nahoru a pak nadolu

Jarda, i když není žádný velký myslitel je docela upřímný a dělá v životě věci s vervou, kterou mu většina z nás může závidět. Toto krátké povídaní o jeho životě mě bavilo.

Bylo to čtivě, zážitky zajímavé a Jarda z knížky vyšel jako pohodový borec. Koho baví život v horách, ne nutně horolezectví, se jistě pobaví. :)

22.02.2022 4 z 5

Krajiny vnitřní a vnější Krajiny vnitřní a vnější Václav Cílek

Cílku Cílku, tentokrát to bylo slabší

Cílek mě baví. Takový pohodový dědeček, který mluví rozumně a zároveň se nebojí mluvit i emočně. Těším se, když má někde rozhovor, protože většinou v něm zazní docela zajímavá informace, která dokresluje společenské téma. Příklad:

Jak se řeší Zelená dohoda v unii, v jenom rozhovoru dal k dobru hned dvě zajímavosti. Česká republika nemusí být součástí energetického kartelu unie, ale může jet podle vlastní trajektorii – ne že by to dávalo smysl :D – a druhá, že všemi proklínaný Nord Stream 2 bude mít zhruba o 6% větší účinnost, nakolik v starém potrubí dochází k velkým únikům plynu. Co mi připadá, že je docela zásadní fakt, když se tolik řeší každá tuna plynu.

Ale zpátky ke knížce. Tato knížka mi jednoduše nesedla. I když se zde opět přichází různé postřehy a zajímavé fakty, jejich kombinace s hebkostí slov, jak je knížka prodávána, se nespojila pro mě ideální kombinaci.

Nesnáším, když se k dočtení knížky musím nutit a zde to tak bohužel bylo. Tak snad příště. :)

22.02.2022 3 z 5

Toulavá země Toulavá země Liou Cch'-sin

Celkově mě knížka zklamala

Nechápejte mě špatně. Pořád je to starý dobrý Liou. Dokonce si v jedné povídce ze sebe dělá srandu a bylo to celkem vtipné. Příběhově taky stáli některé myšlenky za to a člověka donutí se minimálně zamyslet. A nakonec i jemné převázaní mezi příběhy bylo příjemné. No a zde je možná ten problém. Chyběl mi ucelenější příběh, nebo alespoň větší propojení. Takto to byla velmi vágně propojená antologie a to mě zklamalo.

Nicméně, pořád je to hard sci-fi z Číny! Tak proč ne. :)

22.02.2022 3 z 5

Jsem máma Jsem máma Kristína Farkašová Tormová

Po seriálu byla pro mě knížka povinností. A tak, jak mě seriál ke konci nudil, začala mě nudit i knížka. To však nic nemění na mém 4 hvězdičkovém hodnocení. I když mi Kika a její pohled na rodičovství v dnešní době a jeho sarkastická a zároveň vtipná reflexe ne zcela sedla, pobavilo! A jelikož cílem bylo přesně to a rozsah nebyl nikterak dlouhý, tak za mě je to jednoznačně za 4! :P

31.12.2020 4 z 5

Virgin: Hledání sebe sama Virgin: Hledání sebe sama Richard Branson

Klidně mě ukamenujte, ale tato agitka / honění si ega, mě tedy fakt dostaly. Trošku mi to přišlo jak Arnoldovo povídání o tom, jak je vše bezvadné a jak jsou všichni bezvadní a úžasní a skvělí, a i svět je stejně tak úžasný – stačí si to jenom představit a ono se to stane!

Moje neznalost tohoto panice mě donutila si přečíst co může o sobě a svém brandu říct. A ono toho bylo hodně. Na jedné straně je jeho život protkán spoustou zajímavých zkušeností a díky své povaze, slávě a penězům zažil a dělal věci, které by hodně lidí ani jen nenapadli. A daří se mu. :)

A tak jak mě míjí VIRGIN, míjí mě i tato knížka a Dick samotný. Rozsah knížky byl příliš veliký pro obsah, který by se dal shrnout: „Hele, lidi, co řešíte? Dit život je bomba a stačí chtít a najít dobré lidi, a i když se zdá, že to nedopadlo, ono to nakonec dopadne. Život je jízda a já si ji užívám každým coulem!“

Takže Dicku, i když se ti daří, mě si neokouzlil a máš to za 3! :P

29.12.2020 3 z 5