Peleus Peleus komentáře u knih

Nadechnout se Nadechnout se George Orwell (p)

Možná tato kniha obsahuje jakési velmi důležité, nadčasové sdělení o hlubokých pravdách života a skrytých tajemstvích lidského vesmíru neviditelných pouhým okem při letmém pohledu bez hlubšího zkoumání, ale pro mě všechno toto zůstalo KDESI ZA OPONOU a autorovo poselství vstříc následujícím generacím je ukryto stejně dobře jako bájný poklad Atlantidy.

P.S. 3* a nechápavé zakroucení hlavou nad vlastní tupostí při pohledu na oslavné komentáře ostatních.
P.S. 2 Ad Komentáře: nejvíc mě při kroucení hlavou rozbolí krk z prohlášení, že šlo o "čtivé dílo". Au! Bolí, bolí!

Hvězdný vlk Hvězdný vlk William King

Kniha vyjevila jednu Kingovu slabou stránku, a to, že mu psaní fantasy jde o dost lépe než sci-fi.

Když se jedná o válečníka s ocelovým mečem ve světě magie a pověr, působí děj naprosto přirozeně, tohle je King ve svém živlu, jak ho známe ze série Zabíječů! Pak ovšem dochází na frenetické mávání rotomečem a záplavu usmrcujících paprsků sci-fi hi-tech zbraní, a tak se čtenář jen stěží brání mimovolnému posmutnělému úsměvu, neboť tohle Někdo poněkud nezvládá. Takového Williama Někoho znát nechceme!

P.S. První autorův pokus o průnik do vesmíru Warhammer 40.000, který mohu doporučit pouze kvůli tomu, že jde o první díl knižní série se stoupající kvalitou (četl jsem ovšem pouze do 4. dílu).

Leonardův stín Leonardův stín Christopher Grey

Příjemná oddechovka se zajímavou pointou z období italské renesance, která nenamáhá mozkové závity a kde děj plynule odsýpá.

Nic víc a nic méně.

17.09.2015 4 z 5

Konec prokrastinace Konec prokrastinace Petr Ludwig

Možná je autor dobrý v komunikaci s lidmi naživo, ale dát svým myšlenkám čtivou psanou podobu není jeho silnou stránkou.

Kniha působí trochu šroubovaně. Kdo se někdy pokoušel psát s vědomím toho, že ačkoli ví, o čem má psát, zároveň se na to necítí (nemám rád výraz "múza", raději používám "vhodná nálada"), poznal, že vzniká takové čisté, leč mechanické cosi, z čeho jeden po přečtení textu nepocítí osobní autorovo zaujetí a nezbude mu žádný trvalejší dojem.

Nicméně mnohé myšlenky zaujmou. "Dostat křečka", názorný příklad se slony a provázkem, dobrý pocit z nezištně vykonané věci (tzv. meaning), nebo rozdíl mezi joy a flow.

Musím ale zmínit i dvě věci, které se mi kromě stylu psaní moc nelíbily. První je používání anglických výrazů - proč neříkat místo flow třeba vlna?, proč se musí za každou cenu mastit zkr. SWOT? Chápu, že autor častokrát cituje zahraniční zdroje, ale zajímá mě důvod, proč se pro českého čtenáře tyto zkr. nepočeští. Anglicky se přece dají používat na mezinárodních přednáškách. Nicméně nejsem odborník, třeba to všechno má logické vysvětlení.

No a pak už jenom drobnost - nejsem zastáncem jakýchkoli tabulek a barevných puntíků. Jedná se o můj osobní pohled na věc, takže vlastně o žádnou výtku či nespokojenost ve skutečnosti nejde.

P.S. Doporučuji k seznámení se s obsahem. Některé myšlenky stojí za úvahu.

17.09.2015 3 z 5

Zvěrolékař opět v jednom kole Zvěrolékař opět v jednom kole James Herriot (p)

Opět příjemné oddechové čtení. Tentokrát, neb nejsem milovníkem popisů toho, jak někdo strká ruku do krávy či prasnice, mi chybělo větší zastoupení psích příběhů.

Na druhou stranu je kniha ozvláštněná autorovou plavbou do Ruska a Polska, následně pak krátkým, byť ne úplně podle jeho představ, pobytem v tureckém Istanbulu.

P.S. Čtivé. Pro milovníky zvířat, i autora, skoro povinnost (navíc v tomto dílu se dozvíme něco víc o Herriotových dětech).

Pro koho krev Pro koho krev Jarmila Loukotková

Kniha má několik velkých plusů.

Za prvé. Je krátká. A to je jednoznačné plus vzhledem k jednoduché zápletce. Rozebírat ji na vícero stránkách by bylo zločinem proti čtenáři.

Za druhé. Výborně ukazuje, že člověk, který povstal úplně zdola pokaždé netouží dopřát lepší život takovým, jako je sám. Ne. Takový člověk se pouze chce povznést úplně nahoru, na místa, která jsou již obsazená, a která je nutné pro tento účel uvolnit.

Za třetí. Jasně naznačuje, že proti dobře organizovanému systému s převahou ve zdrojích a množství lidské síly, zainteresované na fungování tohoto systému, se nedá dlouhodobě úspěšně bojovat, nemáte-li po ruce srovnatelné zdroje, nebo ideu, která tyto zdroje přesune z nepřátelského tábora do vašeho.

V zajetí mágů V zajetí mágů Arnošt Vašíček

Takové letem světem o magii. Trocha zaříkávačů hadů, něco krokodýlů, sem tam šaman se schopností "předusmrtit" svoji oběť, výstraha nezahrávat si s duchy na starých pohřebištích a upozornění na stále přetrvávající chutě některých kmenů na čerstvá člověčí líčka s bambusovým pyré.

P.S. Za sebe 5*. Co ostatně čekat od někoho, kdo v dávných dobách zkoušel nahrávat pořad Planeta záhad na VHS?

16.09.2015 5 z 5

Mafie v Praze Mafie v Praze Michal Viewegh

Když jsem knihu dostal k Vánocům jako doplněk k jiným dárkům, říkal jsem si, proč ne. Když jsem ji dočetl, uvažoval jsem, co si o mně vlastně ve skutečnosti obdarovávající myslí?

Kapitola na jednu až dvě stránky. Velká písmena. Jakože propletený, mnohovrstevnatý děj s vícero postavami, které si na konci promluví navzájem do životů. Jednoduché, bez hlubšího propracování, téměř jako díl některého z nekonečných amerických policejních seriálů (tak ze sedmdesátých let).

P.S. Michal Viewegh byl a zůstává čtivým autorem, avšak mě osobně jeho mnohokrát ozkoušený a zavedený styl na tento žánr nesedí.

16.09.2015 3 z 5

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Nevím, co jsem od knihy čekal. Možná mě pomýlily náhodou zahlédnuté ukázky z nejnovějšího filmu a dojem, že by se zpracováním mělo jednat o styl Vlka z Wall Street. Když se tedy objevila možnost, sáhl jsem po tomto klasickém díle!

V půlce se Velký Gatsby začal jasně vykreslovat jako Velká Fňukna.
Hezky popsané je chování žen z vyšší společnosti, kde bylo in chovat se okázale znuděně a sršit hloupými nápady, leč roztomile stylisticky a intonačně podanými, až se to dalo považovat za rozkošné.
Dalším poučením je to, že peníze mají rády peníze a pevného zázemí se jen tak snadno nevzdává.

Šlo o zajímavou knihu. Téměř vše v ní bylo zajímavé, paradoxně kromě samotného Gatsbyho, který, i přes všechny vydělané peníze, hluboko uvnitř zůstal (nebudu vyzrazovat) - řekněme, stejným jako byl v mládí.

Prevítem snadno a rychle Prevítem snadno a rychle Simon Brett

Na začátku vtipné. Později opakující se a ztrácející dech. Na konci se jeden těší, že už konečně bude konec.

Každopádně zajímavý nápad, který by snesl o polovinu menší počet stránek.

P.S. Občas trochu kruté.

09.09.2015 3 z 5

Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Pomalejší rozjezd (putování lodí mě tolik nezaujalo). Nicméně od setkání s Obry až do konce jsem se od knihy nemohl odtrhnout a musel ji během večera dočíst. Musel! Děj totiž nabírá na obrátkách a vrší se nová odhalení spolu s nečekanými souvislostmi.

P.S. Pokud se dostanete přes třetinu, překvapivě dobré čtení!

09.09.2015 4 z 5

Vlčí břit Vlčí břit William King

Souhlasím s předchozím příspěvkem. Tento díl je zatím nejlepší.

P.S. W.King trochu zvedl laťku a kromě klasických akčních pasáží nabídne také intriky a zradu tam, kde je čtenář primárně nečeká, což mě osobně bavilo víc, než bojový pokřik a zběsilé ohánění se rotomečem v dešti střel z bolterových pistolí.

08.09.2015 4 z 5

Černý korzár Černý korzár Emilio Salgari

Klasika. Četl jsem to kdysi jako malý.

P.S. Plný počet bodů patří hezké vzpomínce. Podobné knihy se ani nesluší rozebírat nahlížením očima dneška.

07.09.2015 5 z 5

Posilování od A do Z Posilování od A do Z kolektiv autorů

Zřejmě ani nejde sestavit knihu o posilování, aby splnila potřeby každého čtenáře.

Nicméně daný titul vcelku srozumitelně, nikoli povrchně, provede základy posilování (využije mj. barevných fotografií cviků, obrázků a popisů svalových skupin, upozorní na možné chyby při provádění pohybů, přidá různé zajímavosti a na konci nabídne ukázky cvičebních plánů pro začátečníka, pokročilého, středně pokročilého s přihlédnutím k věkové skupině zájemce).

Je pak na každém z vás, aby si vybral, co si z publikace odnese.

07.09.2015 4 z 5

Král bez království Král bez království Tomáš Dušek

Klidně mě kamenujte, ale nechápu kladná hodnocení této knihy.

Četl jsem dost fantasy, lepší i horší, a tohle má s dobrou fantasy pouze společný základ ve slově FANTAStický odpad.

P.S. 2* za papír a z lásky (lítosti) k lesům České republiky.

07.09.2015 2 z 5

Jak získávat přátele a působit na lidi Jak získávat přátele a působit na lidi Dale Carnegie

Velmi americký přístup k věci. Nicméně je zde mnoho příkladů, které mají něco do sebe a přinutí k zamyšlení.

P.S. Není nutné vše napsané ihned brát dogmaticky a stejně tak bezmyšlenkovitě aplikovat.

07.09.2015 4 z 5

Přepněte na zdravé jídlo Přepněte na zdravé jídlo Gillian McKeith

Přepněte na zdravé jídlo se poměrně dobře čte. Autorka si evidentně dala za cíl nezatěžovat budoucí vlastníky množstvím odborných formulací a tunami různých tabulek.

Proč tedy pouhé 3*?

Jedná se o knihu pro NAPROSTÉ začátečníky, kteří se rozhodli udělat první krok ke změně. A právě tady je zakopaný pes. Kapitola o cvičení je povrchní a víceméně pouze říká, že by se mělo cvičit. Letem světem se proberou špatné tuky, upozorní se na všude číhající skryté cukry, doporučí se číst složení na obalech výrobků, a to je tak zhruba vše. Nápad s vnitřním přesvědčováním se omezí na "počítejte se zavřenýma očima od 10 k 1" a "opakujte mantru Zvládnu to s Gillian". Škoda. Jde o dobrý nápad, který byl stejně jako zbytek omezen na jakési naťuknutí bez podrobnějšího rozvádění.

V čem se ovšem autorka skutečně našla, jsou recepty, z nichž je cítit, že sama není masožravec a které tvoří podstatnou část knihy. Mrzí mě jen, že nevysvětluje, proč volí zrovna tyto kombinace (např. na základě úvah o kalorickém příjmu či zastoupení různých živin), což působí lehce dogmaticky. Za krátkou úvahu stojí i to, jak moc jsou jednotlivé položky jídelníčku běžně dostupné v ČR (nejde však o výtku, neb kdo hledá, najde).

P.S. Kniha neurazí, ale taktéž ničím výrazným nezaujme.

06.09.2015 3 z 5

Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu) Co (ještě) nevíte o výživě (i ve sportu) Petr Fořt

Dojmy z této knihy jsou poněkud rozporuplné.

Na jedné straně autor podává informace stylem, který nutí k zamyšlení, diskuzi, případně motivuje k dohledání dalších informací na dané téma.

Na druhou stranu se místy uchyluje k přílišné popisnosti a někdy až moc promítá vlastní názory na marketing výrobců potravin a pokouší se o ironické komentáře, které mně osobně neseděly.

P.S. Překvapila mě kapitola Výživa - má podpůrný význam v sexu?

06.09.2015 4 z 5

Restart: Průvodce podnikatelským minimalismem Restart: Průvodce podnikatelským minimalismem Jason Fried

Krátké. Výstižné. Bez chlácholících canců okolo.

P.S. Přestože je primárně orientována na obor IT, mnohé myšlenky se dají aplikovat i na jiná pracovní odvětví.

05.09.2015 5 z 5

Americká tragédie Americká tragédie Theodore Dreiser

Vzácný případ, kdy se film může poměřovat s knihou a divák nemá pocit, že je o něco ochuzen.

Kvůli Americké tragédii jsem nespal celou noc. Prostě jsem ji musel dočíst, ačkoli jsem věděl, co mě čeká na konci!

P.S. Kolik děl tohle dokáže?

04.09.2015 5 z 5