pepap
![Pražský slabikář: Od Kafky k Havlovi a zpět Pražský slabikář: Od Kafky k Havlovi a zpět](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487650/prazsky-slabikar-od-kafky-k-havlovi-fqc-487650.jpeg?v=1641497131)
Nevím, jestli je to jen můj pocit, ale způsob vyprávění mi připomínal Mariuse Szczygiela. Jako by jste vyprávěli příběh natoliko blízký vašemu srdci, že vážíte každé slovo a bojíte se, aby jste něco nezkazili. Obrovský respekt a láska k Praze, to mi z knihy přímo sálalo. A příběh Kafky, Hrabala, Kundery a dalších ... mňam.
Prosím, pište dal, pane Kaczorowski, už se moc těším na další.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14189/europeana-strucne-dejiny-dvacateho--2lf-14189.jpg?v=1535266529)
Co lidé říkali, co se povídalo a co se v daném období dělo. Koncept knihy je rozhodně zajímavý, povídání má dynamiku a sdělované informace natolik závažné, že pozornost jen tak neztratíte (možná vás místy trochu přesytí). Máte pocit, že se vám dostává rychlokurzu dějepisu u stolu štamgastů v hospodě U Syrotků.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484552/pulnocni-knihovna-ZfS-484552.jpg?v=1637601719)
Koncept knihy mě vážně zaujal a těšil jsem se na vlastní provedení, které mě zklamalo. Ale tak už to chodí.
Osobně věřím, že kráčet zpátky v čase a napravovat věci, které se mi nepovedly, by nebyla cesta ke štěstí. Příběh Nory mi nicméně přišel dost fantaskní a často hodně zmatený, za takových podmínek by bylo dost k podivu pokud by se ze všeho sama nezbláznila.
Těším se, že autor přijde s nějakým dalším poutavým nápadem a tentokrát si užiju i provedení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Přepište dějiny podruhé Přepište dějiny podruhé](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503223/prepiste-dejiny-podruhe-kgG-503223.jpg?v=1664833866)
"Přepište dějiny" poslouchám pravidelně ve formě podcastů, takže jsem všechny kapitoly již (alespoň) jednou slyšel. Nicméně, uvážíme-li počty a pestrost jmén jednotlivých osobností našich dějin, knižní zpracování umí být názorné a užitečné. A zábavné :-)
Obzvláště oceňuji kapitolu věnovanou hradním kancléřům a vojenským generálům. Dále pak příprava voleb v 1946 a připravenost komunistické strany, kapitola o lidových milicích nebo třeba kapitola o shrnutí témat v národních pohádkách :-) Kapitola "Válečná černobílá schémata" mi zase poskytla místa svázaná s událostmi konce 2. světové války, kam bych se chtěl podívat osobně.
Prostě a stručně, kniha stojí za přečtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mindf*ck: Cambridge Analytica a plán na zničení světa Mindf*ck: Cambridge Analytica a plán na zničení světa](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472615/mindf-ck-cambridge-analytica-a-plan-LyZ-472615.jpeg?v=1623619877)
Na počátku byl kluk s ideály, vzděláním a touhou něčeho dosáhnout. Na konci manipulátor, který dokázal přes dostupná data (především) sociálních sítí ovlivňovat voličské skupiny, podňecovat nenávist a burcovat konkrétní společenské skupiny, vychylovat stabilitu občanské společnosti a tím úspěšně mást veřejnost při rozhodování. Navíc, měl dost odvahy a morálního kreditu vystoupit před komise a média. Sdílet svoji zkušenost. Varovat před dostupností dat a účinností jejich zneužití pro ovlivňování nálad a preferencí voličů.
Byl bych moc rád, kdyby podobných knih bylo psáno víc.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chvála bláznivosti Chvála bláznivosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26920/chvala-blaznivosti-lZi-26920.jpg?v=1441909001)
"bez bláznivosti štěstí v životě nepoznáš" :-)
Obhajoba bláznů a bláznivosti před vousem filozofovým i biskupskou mitrou. Nebýt bláznivosti, nebyla by počata většina z nás - nebo jsme snad vyvrcholením úctyhodné a vážné debaty našich rodičů na téma "nesmrtelnost a genový odkaz"? Přímo cítíte, jak autora bavilo chvalozpěv sepisovat, natruc všem moudrostem světa. A mě to bavilo taky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Svolení Svolení](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463537/svoleni-6Zh-463537.jpg?v=1611484545)
Z knihy jsem přímo cítil zranitelnost a křehkost zneužívané, zamilované dívenky, stejně jako sebevědomí a samožerství muže, pro kterého byla jen čárka, součást jeho sbírky, známka nebo motýl ve vitríně. Bezmoc a zle od žaludku, to jsem cítil.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dějiny lidských průserů aneb Co všechno jsme podělali Dějiny lidských průserů aneb Co všechno jsme podělali](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408237/dejiny-lidskych-pruseru-aneb-co-vse-jmQ-408237.jpg?v=1555430253)
Spousta zajimavych lidskych pocinu, o kterych jsem nemel ani poneti - polyvoda, olovnaty benzin, spackove v New Yorku, harappska kultura, Darien a skotska kolonizace ... pecka :-) Na celkovem vyzneni knihy trochu ubiral autoruv determinismus - posuzovat lidske prusery s odstupem casu je vzdycky jednodussi. A ostatne kdo nic nedela, nic nezkazi, ale taky se nikam neposune.
Celkove vyzneni knihy (zamysleme se nad nasim nynejsim chovanim, poucme se z historie a nepodrezavejme si sami pod sebou vetev) se mi libilo a souhlasim s nim.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kim Čijong (ročník 82) Kim Čijong (ročník 82)](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410488/kim-cijong-rocnik-82-AbH-410488.jpeg?v=1557379558)
O tom, že hnutí #metoo je fakt potřeba
Život umí být těžký. Když jste žena, tak ještě těžší, v některých aspektech a situacích rozhodně. A být ženou v korejské šovinistické společnosti je ještě další level. Kniha pro mě byla dalším zdůvodněním, proč je třeba ženám naslouchat - jejich vnímání společenských konvencí a tíživých životních situací plynoucích z mateřských povinností.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vytváření nepřítele a jiné příležitostné texty Vytváření nepřítele a jiné příležitostné texty](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146185/vytvareni-nepritele-2DI-146185.jpg?v=1448754951)
Příležitostné texty od mistra Eca, některé tak příležitostné, že jsem jim nerozuměl :-) nicméně, úvodní texty "vytváření nepřítele", sloupek o kostních, klenotnicích a relikviích po světě a text "embrya před branami Ráje" jsou prostě fantastické.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čtení mraků: Předpověď počasí pohledem na oblohu Čtení mraků: Předpověď počasí pohledem na oblohu](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457705/cteni-mraku-TZN-457705.jpg?v=1604743128)
Moje představa, že knihu dočtu a budu se rázem orientovat v mracích na obloze a umění předpovědi počasí, byla samozřejmě naivní :-) jako prvotní zasvěcení do mrakových pater, základních pojmů a účinnosti předpovědí je kniha zábavná a dostačující. Teď už to chce jen spooooustu fotek mraků a úspěšných předpovědí, tedy trénovat v praxi.
Jedinou výtku bych měl a sice překlad. Občas mi přišlo, že předklad do češtiny lehce pokulhává, obzvlášť překlady pořekadel a pranostik jsou vyloženě srandovní
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![O lidskou identitu O lidskou identitu](https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55219/o-lidskou-identitu-55219.jpg?v=1290532437)
Knihu bych (raději než-li jako umělecké dílo) hodnotil jako sérii vlastních textů Václava Havla, kterými vstoupil na scénu veřejného života a kterými pojmenovával a referoval o problémech, zádrhelech a nepravostech života v totalitě, ale i o represích režimu vůči vlastní osobě a předlistopadových událostech.
Ukazování na útlaky a nazývaní věcí pravými jmény je síla, originálnost a (dle mého) velmi obratný, chytrý a aktuální způsob léčení "dějin", které žijeme. Kritičnost Václava Havla je jeho nedocenitelným příspěvkem k demokracii a humanitě. Po přečtení jsem se utvrdil ve zjištění, že v roce 2022 je pan Václav Havel nejen jediný "můj prezident" České republiky, ale i mým vzorem občana a člena demokratické společnosti. Osobnost budoucnosti. Humanistická elita.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stín kapradiny Stín kapradiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30474/stin-kapradiny-nq0-30474.jpg?v=1621758436)
Myšlenky zbojnických mladíků. Knihu jsem poslouchal jako audio.
Jedinečný jazyk vyprávění, vhled do psychologie hlavních postav, svědomí ztělesněné tíživými představy a sny, prostředí neutrálního lesa, to všechno ve skvělém podání Igora Bareše. Paráda.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176917/total-recall-muj-neuveritelny-zivot-qrp-176917.jpg?v=1435508422)
Mám rád autobiografie. Rád poslouchám, když lidé mluví sami o sobě, obzvláště lidé, kteří za sebou mají nepopiratelné úspěchy.
Arnold Schwarzenegger je ikona, ikona kulturistiky, akčního herce a úspěchu. Kniha na mě působila jako upřímná výpověď o životě.
Samozřejmě je otázkou, nakolik je kniha vlastním dílem autora a nakolik mu pomohla korektura profesionálních editorů, kteří bezpochyby zasahovali.
Krom Arnoldových kostlivců ve skříni a pikantních historek z jeho soukromí je opravdu překvapující fakt, že k úspěchu a kariéře zahrnující mimo jiné křeslo guvernéra Kalifornie byla primární hnací silou cílevědomost, loajalita a známosti..
Arnold Schwarzenegger na sobě velmi tvrdě pracoval, přesto politická funkce v jeho případě přijde neuvěřitelná. Nicméně je to tak, dosáhl jí.
Bez ironie musím přiznat, že se mi biografie líbila. Vždy znovu jsem žasl i trnul, když Arnold dělal ve společnosti vtip :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kompletní průvodce půstem Kompletní průvodce půstem](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394289/kompletni-pruvodce-pustem-Nw3-394289.png?v=1542027035)
Půst býval po dlouhou dobu přirozenou součástí lidského života. Tato kniha ukazuje způsob opětovného začlenění hladu do našeho životního biorytmu. Dozvíte se o podstatě pocitu hladu a jak ho překonat. Já mám přečteno a jdu plánovat svůj půst ;-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Těžká hodina Těžká hodina](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1090/tezka-hodina-o2G-1090.png?v=1606243549)
Jiří Wolker byl tak nádherně obrazný a tak upřímný a přesvědčený socialista, verše se poslouchají jedna radost .. Výstižně zachycuje bídu a strasti života chudého pracujícího, s mladickou vitalitou a nadšením zpívá o světlém zítřku dělnictva. Škoda, že se nedočkal vyššího věku, byl bych zvědav na vývoj jeho tvorby.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Růže pro Emilii Růže pro Emilii](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11648/ruze-pro-emilii-3So-11648.jpg?v=1583484252)
Povídka jako literární útvar není vůbec jednoduchý prostředek na vyjádření - jako vypravěči musíte být velmi obratní a v poměrně krátkém textu čtenáře zaujmout, dostat jej do příběhu, případně mu předložit myšlenku nebo situaci k zamyšlení. William Faulkner tohle všechno umí s bravurou. Je jedním z nejlepších autorů povídek, co jsem měl kdy možnost číst.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Marie Terezie: Symfonie života velké císařovny Marie Terezie: Symfonie života velké císařovny](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385784/marie-terezie-symfonie-zivota-velke-HWt-385784.jpg?v=1532794127)
Poslechnuto jako audio a paráda. Myslím, že kdyby podobných audioknih na jednotlivé historické osobnosti a události existovalo více, stoupl by můj zájem o dějepis na střední škole o 200%. Doposud jsem o této panovníci slýchával především, že "nám svými nepovedenými výboji ztratila Slezsko". Jsem moc rád, že jsem knihu koupil a poslechl - zpracování knihy profesionální, interpretace poutavá, historická data vytváří románovou linku, vztahy a životní rozhodnutí Marie Terezie k zamyšlení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![A hory odpověděly A hory odpověděly](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172925/a-hory-odpovedely.jpg?v=1736101474)
To, co utváří naši osobnost, jsou příběhy z minulosti. Ale žádný patos, žádné neuvěřitelně šťastné konce. Jen láska mezi blízkými lidmi rozdělenými životními osudy. A za naprostý vrchol osobně považuji uvědomění si sebe sama v postavě mladého syna narkomafiána, což byl vzhledem k námětu knihy příběh vedlejší.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kličky na kapesníku Kličky na kapesníku](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40551/klicky-na-kapesniku-V4i-40551.jpg?v=1415399539)
Bohumil Hrabal je neuveritelny ... plynule komentuje dila z renesance i ze soucasneho stoleti, z Ruska i z USA, filozofii, umeni, hudbu ... snad jednou prectu aspon zlomek