petra106 komentáře u knih
Kniha má spád, prostředí působí důvěryhodně. Je znát, že se v něm autorka sama pohybovala. Děj odsýpal a ani chvilku jsem se nenudila. Jedna z nejlepších knih od Tilly.
Námět byl originální a asi jsem pochopila, o co autorce šlo. Ale jak píší už jiní - nemohla jsem se s tím příběhem sžít, možná by bylo lepší udělat z toho povídkovou knížku... Do konce jsem dočetla jen proto, abych se dozvěděla, jak to dopadlo. Konec byl nepřesvědčivý.
Kdyby se děj odvíjel jen kolem vztahů a vnitřního rozpoložení hrdinky, byla by to další skvělá kniha od MK. Tady byla ale navíc "detektivní" zápletka a povaha hlavní hrdinky mi taky občas lezla na nervy. :-) To, že byla detektiv, je celé neuvěřitelné. Doufám, že příště to už bude "stará dobrá" MK, jak ji známe.
Než se hlavní hrdinka s přítelem rozjela hledat profesora, viděla jsem to skoro na pět hvězdiček. Ale potom to bylo zbytečně natahované a bez šťávy, škoda. Také její "živnost" nepůsobí důvěryhodně.
Nevěděla jsem, jestli mě bude kniha bavit, začátek se školníkem moc záživný nebyl. Ale jako mnozí přede mnou, i já jsem jí propadla a nemohla se dočkat, až se k ní budu moci zase vrátit. Přiznám, že jsem si přála jiný konec, "žili spolu šťastně až do smrti", ale i tak hodnotím pěti hvězdičkami.
Dokud popisuje autorka každou z hrdinek zvlášť, čte se to dobře. Tedy až na ty zdrobněliny jako šatečky, papučky, župánek, pyžamko - takové věci prostě dospělé ženy nenosí, byť by byly sebeútlejší. Také tvrdnoucích bradavek tam bylo na můj vkus až moc. Nehledě na dupání nožkou, pokud při setkání s těmito "hvězdami" je někdo hned nesvlékal pohledem a necítil "jemné pohyby v rozkroku". Chápu, že erotické scény jsou v tomto druhu literatury na místě, ale dělat z hlavních postav dokonalé bohyně s "hříběcíma nožkama", to není zas úplně potřeba. Slibovaná pomsta hlavních dvou hrdinek zabrala posledních asi 20 stran, když hodně. Konec byl dost odfláknutý, ale to u sester Bagshawe není poprvé a asi ani naposledy. Pokud někoho zaujalo prostředí reklamní agentury v 60. a 70. letech a postavení ženy v odvětví reklamy, doporučuji seriál Mad Men.
Posledních asi 40 stran, kdy se ty dvě skamarádí, mi přijde divně přitažených za vlasy. Jako by najednou chtěla autorka knihu rychle ukončit. To mohla spíš vyškrtnout některé nudné pasáže z prostředku knihy.
Ne, že by byla tato kniha přímo nudná, ale všechno tak nějak plyne, navazuje na sebe, ještě, že je tam občas i nějaká policejní akce (jedna). Nesmírně mě otravovalo lamentování hrdinky nad případným těhotenstvím - probleskovalo během celých osmdesáti stran, to už je opravdu moc, pokud člověk vezme v potaz, že šlo o třicetiletou ženu. To se nepovedlo. Jinak je ale sympatická, líbí se mi i další členové týmu a od L. L. si určitě přečtu i další knihu.
Příliš mnoho postav, podobná jména, občas jsem se v tom ztrácela. Poslední čtvrtina byla trochu slabší. Jinak ale King nezklamal.
Děj měl opravdu spád, nechybělo napětí, akce... Jediné, co bylo směšné, byla proměna rozkydlé šedé myšky na osvalenou superženu, to vše během jediného týdne. Ale jinak dobré!
Nelíbilo se mi, že už na prvních stránkách autor prozradil, kdo zemře.
Až na to, že se každou chvíli někdo "zhoupl na patách", dobré.
Pokud někdo čeká, že tato kniha bude popisovat i válku, měl by si přečíst také knihu od Miep Giesové, která byla jednou z osob, které Frankovým a spol. v úkrytu pomáhali. Je tam jasně a na více místech uvedeno, že Frankovým schválně říkali jen minimum toho, co se venku děje, aby nebyli ještě více vyděšení. Život Anny Frankové a jejích blízkých se navíc odehrával v ubíjejícím stereotypu, takže nelze čekat kdovíjaké akce. Na to vše a také s ohledem na věk autorky je to obdivuhodná kniha.
Zaujal mě pohled na Holandsko v době války. A samozřejmě také obětavost a krásné přátelství Miep a jejího manžela s Frankovými v tak hnusné době...
Zaručený lék na špatnou náladu. U několika povídek jsem se smála nahlas.
Příjemná oddechovka. Ocenila jsem, že všichni hlavní hrdinové byli lidé z masa a kostí a potýkali se s problémy. Ovšem štvalo mě, že na asi pěti místech v knize bylo špatně skloňované slovo "uzel", ale to je jen detail. :-)
Tento typ románů Tilly ohromně sedne. Nemohla jsem se odtrhnout, skvělé!
V knize je sice mnoho postav, ale všechny zde mají svou úlohu. Kniha měla spád, situace byly popsané tak, že jsem si připadala, že jsem přímo na místě (např. módní přehlídka).
Milá oddechovka. Vtipné bylo hlavně to, jak stejnou událost každý viděl svým pohledem. Nejvíc mě pobavil Oscar. A pak samozřejmě závěr.
Skvělá kniha, která nenechá člověka ani na chvíli vydechnout. Kdo někdy pracoval ve větší firmě, pozná tam sebe a/nebo své kolegy. Královsky jsem se bavila od začátku do konce.