Petrasuvicka Petrasuvicka komentáře u knih

Neviditelní Neviditelní Vlastimil Vondruška

Jako čtenáři, nezatíženému Vondruškovym historickým já, jelikož je to moje první kniha od něj, jsem nadšená i zděšená. Od prvních stránek mě mrazí a hltam dej s čistou hrůzou.
Roman poukazuje na všechny aktuální trendy, potažmo nešvary dnešní společnosti. Hyperkorektnost, genderova vyváženost, co se už dnes nesmí, protože to je sexistické nebo rasistické, přelidnění, očkování, konspirace...
Je to nová "Orwellovka", mix 1984, filmů Equilibrium, Sedm životu (ne ta sladarna s Willem Smithem, ale scifi řešící přelidnění planety), Sexmise, možná trošku i Minority Report a mnoha dalších. Navíc většina věcí odráží o skutečný život v Severní Koreji, u níž jsem taky měla pocit, že se prodiram sci-fi...
Za mě opravdu dobrý kousek.

29.04.2022 4 z 5

Léto s kovbojem Léto s kovbojem Jaromíra Kolárová

Při čtení jsem to léto skoro cítila. Barvité popisy léta v zimě pohladí po duši. A pak, kdo má rád film, užije si každou hlášku :) Konec je o malounko jinačí, než znám z filmu, takže malé plus navíc.

19.02.2021 5 z 5

Anjel v podsvetí Anjel v podsvetí Juraj Červenák

Až je mi líto, že jsem se sérií prozatím u konce. S touhle trojici, a především Jarošem, se budu opravdu jen těžko loučit. Skvělé fungovala, vyvijela se a přirostla mi k srdci. Tenhle díl byl pro mě nejzajímavější, i když šílene prekombinovany a jó zvrhlý, kvůli Plzni samotne, kterou máme opravdu za zadkem a známe ji dost dobře. Ovšem zmínka o Domažlicích, z nichž pocházím, to byla třešnička na dortu a pobavila! :)

25.07.2022 5 z 5

Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Je to už delší dobu, co jsem Kastelána četla. Je to dost jiné oproti Aristokratce. Dílem duchařina, dílem psychologická sonda do duše kastelána. Myslím, že primárně se necílilo do prvoplánového humoru jako u Aristokratky, což mi nevadilo. Svým způsobem se mi to líbilo. Ale totálně mě vytáčí ten otevřený konec! Buď příběh dokončím, anebo ho nepíšu! :D

01.06.2021

Dům U Tří borovic Dům U Tří borovic Hana Marie Körnerová (p)

Tohle bylo skvělé. Mělo to vše! Včetně pomalého rozjezdu a kvapného konce :-), na začátku trochu trvalo, než jsem se zacetla, ale pak romantika, napětí, tajemství. Zkrátka klasická Körnerova!

05.12.2022 5 z 5

Pro hrst dukátů Pro hrst dukátů Juraj Červenák

Překvapivé ve více směrech, předně vývoj seržanta Jaroše, příjemné, že jedna na vlastní pěst a je víc vidět i slyšet! (A stále k němu chovám nezměněnou a nepochopitelnou náklonnost:-D)
Ale taky překvapi méně akce, z celé série je tak Pro hrst důkatu zatím nejslabší knihou, a to u co se týče zločinu samotného. Tentokrát jde spíše o klasickou detektivku, hodně ptaní, pátrání, sledování. Je dobrá, ano, ale ve srovnání se zbytkem série je slabá jako čaj. Nicméně příslib devátého pátrání této trojice mě těší víc než dost! Už teď se nemohu dočkat, až bude na pultech a v mých rukách!

22.10.2022 4 z 5

Skříň plná Diora Skříň plná Diora Natasha Lester

Ačkoli se ze začátku zdá román o britských pilotkách jako romance s naivním pohledem na válku (což bylo v případě Vážky, kde mě tenhle fakt nebeytčně vytáčel), nakonec se vše změní. Abych se vyhnula spoilerům, řeknu jen jedno slovo, Ravensbrück. Poslední kapitoly pak byly opravdu nabité. Emocemi, silným příběhem. A ačkoli nemám u knížek ve zvyku brečet nebo slzet, tady jsem se u posledních stránek skutečně dojala.

25.03.2022 5 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Potřebovala bych půl hvězdičky, tentokrát se mi hodnotí nelehko. Hotýlek je typická, a zároveň netypická Mornštajnová. Děj plyne jako řeka a ukazuje, že člověk míní a bůh - dějiny a komunisti mění. Osudy všech členů rozvětvené rodiny ukazují, že většinou se dá zvládnout vše, i když to na první dobrou nikdy tak nevypadá. Netypicky jsem u Mornštajnové poprvé zaznamenala v úsměvnost i vtip, na který u ní nejsem zvyklá. O to víc mě překvapil a pobavil. I tak jsem s Hotýlkem bojovala víc, než jsem čekala. Často jsem se nudila a hledala rozptýlení od čtení.

12.01.2022 3 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Je mi líto, ale mně se Dědina fakt nelíbí. Málokdy můžu říct o knize, že se mi fakt nelíbí. Možná je v tom i autorčino umění - popsala první dvě postavy tak dobře, že je nenávidím, nelíbí se mi, hnusí se mi. Jenže se mi příčí číst zbytek Dědiny dál. Bohužel, Dvořáková mi silně připomíná Třeštíkovou. A té nemohu přijít na jméno.

10.05.2021 1 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Přirovnání ke Stoletému staříkovi je podle mě nešťastná volba. Obě knížky toho mají poměrně málo společného. Stařík hraje na prvoplánový humor a absurditu. To Ove nenabízí. Prvních 70 stránek jsem váhala, jestli knížku neodložím. Ale nakonec jsem ráda, že jsem vytrvala. Ove je spíše tragikomický příběh s poselstvím nejen mezi řádky. Humor, který se rozjede až s příchodem kocoura, je spíše navíc. Původně to bylo na 4*, ale ten konec mě dostal.

12.03.2021 5 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Geniální kniha, která má hodně pomalý rozjezd, prvních 100-120 stran se patláme jen v Sageině životě, takže to evokuje rádoby romantickou slaďárnu o umírání, ale pak se příběh konečně zlomí, sklouzne do slibované problematiky druhé světové války a posledních 10-5 stránek totálně změní pohled na celý příběh.

08.11.2015 5 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Jednohubka na rozptýlení mezi učením a thrillery. Pobavila jsem se, smála nahlas, takže na mě občas lidi koukali dost divně (zvlášť jedinec, který v tu chvíli četl Obsedantně kompulzivní porucha a jak s ní bojovat :D). Po přečtení si člověk musí myslet, že rodinka Kostků je vlastně skupina naprosto neschopných idiotů, ale hrozně pobaví (cizí neštěstí vždycky, že :D?) Přečteno za den a vřele doporučuji dál :)

06.01.2015 5 z 5

Jizva Jizva Danuta Chlupová

O takovém masakru na opačné straně naší dnešní republiky čtu prvně. V tomhle ohledu mě autorka i její debut obohatily. Roli hraje válka, nešťastná láska. Obojí nutí lidi dělat zoufale a šílené veci. Ale pravda je, že podobných knih, kdy obvykle vzpomíná přestárlá babička, ještě častěji těsně před svou smrtí, na minulost, je v posledni době dost a četla jsem lepší. proto nemůže být plný počet.

09.05.2023 4 z 5

Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Dobré. Stručný sloh mi nevadil, naopak jsem ho docela vítala.
Ale...
Musím opravdu souhlasit s mnohými komentáři níže. Některé záležitosti hlavního hrdiny v Osvětimi jsou skoro sci-fi. Vzhledem k tomu, že mám z téhle tématiky docela načteno, jsou jisté záležitosti prostě mírně řečeno přitažené za vlasy. Ale s tím se musí srovnat každý čtenář sám, někomu to možná nepřijde a nechci vypichovat konkrétní věci, abych zbytečně nespoilerovala.
Tentokrát za 3, sice jsem na toto téma četla hůře stravitelná díla, ale nějak se nemůžu smířit s absurdním a nelogickým štěstím slovenského tatéra...

24.02.2022 3 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Nedočteno. Z knihy jsem měla dojem, že je to vlastně jen prezentace vyčůraného Pražáčka, který zneužívá pohostinnosti místních, kteří ryjí bídou pusou v zemi. Zajídal se mi ten způsob. Jinak vtipná přirovnání má, to ano.

16.04.2021 2 z 5

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Hartl rád do knížky hrne někdy až moc událostí a děj žene dopředu asi tak jako když mluví v talkshow. Začala jsem částí Veroniky. A když jsem ji dočetla, cítila jsem se jako po porci kachny se zelím a šesti knedlíky. Přecpaně. Pokračovala jsem Jáchymem a měla jsem toho už dost. Ačkoli je originální doplnit pohled jedné postavy o pohled druhé, mít to vše pěkně po ruce a otáčet, je toho až moc. Bylo to pořád dokola a popravdě to v polovině druhé části přestává být zábavné. Kvanta děje, kvanta událostí, spousta i takových, který nebyly k ději nijak podstatné a u žádné dlouho nezůstalo. Měnily se po odstavcích, někdy po větách, asi jako když si sedne parta kamarádů u piva. Za sebe musím říct, že tímto s Hartlem končím.

02.02.2020 3 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

v Irsku jsem byla, zazila jsem ho a ochutnala, takže absolutně nevěřím tomu povětšinou idylickemu popisu počasí! Vím, jaké to tam chodi :-D A k příběhu jako takovemu. Milé a nijaké. Nevadí mi sladké romance, ale až tak naivní taky být nemusí. Hannah je ta rozumná, Mina divoká, to bylo snad na každé stránce, už mi to pak lezlo krkem. Zápletka nulová a průhledná jak flaška od slivovice.

10.11.2022 2 z 5

Znamení hada Znamení hada Hana Marie Körnerová (p)

A tady to končí? Ach jo. Potřebuju ještě jeden díl a více Thierryho :). Tahle série se povedla (stejně jako Kočár do neznáma), romantika a dobrodružství v poměru 20:80, jen ten konec zase ustrelila stejně jako u Heřmánkového údolí, jako by jí to už nebavilo, tak to vzala hopem. Nic to však neubírá na kvalitě čtenářského zážitku.

24.04.2022 5 z 5

Znamení jednorožce Znamení jednorožce Hana Marie Körnerová (p)

Taková historická jednohubka! Svižné, romantické a překvapivě i dost akční!

09.04.2022 5 z 5

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Je těžké k téhle práci vytvořit komentář. Jestli smeknout před těmi, co se jim povedlo utéct, před těmi, kteří zvládají žít v tom, co tam existuje. Nelze popsat ani to, jak je těžké si představit, že tyhle absurdní informace nejsou vymyšlené, ale skutečně někde platí.

17.01.2022 5 z 5