PlaszCZ komentáře u knih
Baumann je napůl sociolog a napůl takový volný filozof. Ostatně často je mu vyčítáno, že své závěry nemá podložené daty. Co se však pohledu na moderní - tekutou lásku týče, podle toho, co jsem schopna vypozorovat ze svého okolí, se docela trefil. Celá knížka se však nevěnuje pouze lásce nebo partnerským vztahům, ale Baumann také pojednává o prostoru a vztazích mezi lidmi, ať už jde o naše sousedy nebo cizince.
Celkově se mi kniha líbila, i když byla místy těžká na čtení/pochopení. Proto bych už asi do ní nešla.
(SPOILER) Knížka je rozdělena do tří kapitol, přičemž první kapitola pojednává o současném dění - kauza Navalnyj, likvidace podnikatelů a represe vůči obyčejným lidem. Velká část knihy je také věnována divokému 20.století včetně stalinovských 50.let a následnému (velmi) mírnému rozkvětu. Kniha v žádném případě není odborná - ovšem na to si ani nehraje, koneckonců to přiznává i sám autor. Možná proto je ale obohacená o mnoho osobních historek, vtipů i příběhů obyčejných lidí, aby si čtenář udělal lepší představu. Líbí se mi také zařazení citátů od slavných filozofů či ruských umělců, kteří v jedné větě dokázali perfektně vystihnout stav věcí.
Celkově se mi kniha líbila, ale doporučila bych ji spíše lidem, kteří (podobně jako já) o Rusku jako takovém nic moc nevěděli. Pokud se zajímáte o ruskou historii nebo propagandu apod., tak pro vás informace v knize nebudou nic nového pod sluncem.
Na závěr jen podotknu, že kniha vyšla jen několik málo měsíců před ruskou invazí na Ukrajinu ….
Super fotoalbum. Textu tam sice moc není, ale alespoň si čtenář dokáže vše lépe představit. Tereza modeling nepovažuje za středobod svého vesmíru, a proto se i snaží pomáhat těm, kteří to nejvíc potřebují. Hodně lidí sype do charity prachy, ale Tereza dává navíc i kus svého srdce. Nádherné zpracování! Knihu jsem si půjčila z knihovny, ale uvažuji o tom, že si ji časem pořídím natrvalo …
Skvělá kniha ze sekce sociologie pro nesociology. Taková hezká poloodborná kniha. Líbí se mi i to, že autor cituje zahraniční zdroje, a nejde tedy jen o souhrn volných myšlenek. Průvodce do zákoutí české mentality by si určitě zasloužilo i pokračování.
Skvělý román podle skutečné události. Příběh je zajímavý a čte se sám. Ostatně, nejlepší příběhy píše sám život, což u této knihy platí dvojnásobně. Otázkou je, kolik z toho je fikce, nicméně celý příběh působí velmi realisticky, a Pavlína se na jeho sepsání i sama podílela. Trochu mě mrzí, že kniha ještě nemá pokračování v podobě Pavlíniny kariéry v Paříži. Ale to už je jiný příběh ...
Hořkosladký román se špetkou romantiky a šťastným koncem na závěr. Super oddechovka třeba na víkend. Doporučuji!
Knížku jsem četla kvůli studijním povinnostem. I tak se mi ale četla příjemně, a doporučila bych ji všem, kteří se o antickém Řecku chtějí něco dozvědět. Pokud neseženete tuhle knížku, tak dobrým (a co se informací týče i srovnatelným) ekvivalentem je Život v době Periklově od Roberta F.
Unikátní kniha, o které člověk ani nechce uvěřit, že byla napsána před 20lety … Některé okamžiky připomínají spíše středověk. Líbí se mi autorova bezprostřednost i empatie. Doporučuji k přečtení.
Špitálníková je teď ,,IN´´. Knihu jsem si zarezervovala v knihovně hned když vyšlo Svědectví, a čekala jsem na ni takřka 10 měsíců! Ale teď už k mým dojmům. Začnu s názvem. Stačilo by nechat pouze ,,na studiích v KLDR´´, protože o tom vlastně celá kniha je. Srovnání vlády dvou Kimů v knize úplně opomenuto není, ale nachází se zde pouze okrajově. Knížka se čte dobře. Nina je v ní upřímná a rozhodně si nehraje na někoho, kdo ví o KLDR všechno. Naopak cituje i mnoho zahraničních autorů, kteří se KLDR také věnují. Za mě je ta knížka na hranici odborné a naučné literatury, a doporučila bych ji všem, kteří se o KLDR chtějí dozvědět více. Oceňuji také fotky!
Fajn kniha, který nabízí unikátní pohled na atické Řecko. Tuto dobu si mnozí z nás idealizují, kniha popisuje negativní i pozitivní aspekty řeckého života. Četla se hezky. V knize je i mnoho obrázků, díky kterým si čtenář může vše lépe představit. Jediná výtka je používání slov ze socialistického slovníku - proletáři, buržoazie apod. To se však dá očekávat, neboť tato kniha byla u nás vydaná v roce 1981.
Doporučuji k přečtění!
Kniha se mi četla velice dobře. Je v ní osobní příběh autorky i příběhy dalších členů její rodiny. Na názorných příkladech autorka ukazuje, jak má na nás výchova a hlavně prostředí, v němž žijeme, zásadní vliv. V závěru je i menší esej nebo spíše pojednání, zda je možná akulturace muslimů do západní společnosti či nikoli. Tuto otázku je velmi těžké zodpovědět, neboť i autorka sama přiznává, že ačkoli žije na Západě delší část svého života, některé situace jsou ji stále nepříjemné - např. odmítnutí koupě po náléhání prodavačky apod. Kniha rozhodně nikoho nenavádí zavrhnout migraci jako takovou, ale spíše se nad tímto fenoménem holisticky zamyslet - jak ze strany potenciálního migranta, tak i lidí, kteří s migranty přijdou do styku.
Celkový dojem z knihy je dobrý. Trošku mě teda nudily ty pasáže, kde Gábina do detailů popisuje každý závod, ale jinak se to četlo hezky. Gábina je zde hodně upřímná, na sebe i na ostatní. Umí pochválit, ale i pokárat. Část o Veronice mi přišla trochu drsnější, ale pokud to tak cítila, tak proč někomu mazat med kolem huby …
Jen škoda, že se toho chytl bulvár, a udělali z toho frašku ještě než to šlo na pulty.
Za mě fajn kniha - 80%
Petru zbožňuji, nejen díky její povaze, ale také (a hlavně) kvůli její agresivní hře. Kniha je však nic moc. Knížky o sportovcích/hercích/modelkách má cenu číst jen tehdy, pokud je píše ta daná osoba. Jinak se nedozvíte nic nového, než je napsáno na wikipedii. Za mě nuda, a jsem ráda, že jsem ji za 10Kč poslala do antikvariátu.
Tak jsem to teda po dvou dnech dočetla … Moje recenze se asi nebude lišit od těch ostatních. Na můj vkus je tam až příliš mnoho sprosťáren, a celkově to působí tak, že to psal člověk, který nedokončil základní školu. Jsem z leteckého prostředí, takže ano - Indové jsou otravní, ano - není to jenom luxus a cestování, ano - člověk je pořád sám… ale z téhle knihy se lajk o práci letušky příliš nedozví. Spíše se jedná o soupis historek ze života, které mi mnohdy nepřišly ani vtipné. Vydat tohle jako blog - ok. Ale jako knihu? Nechápu, jak na to mohlo to nakladatelství kývnout … Autorka v DVTV působila docela rozumně, ale její kniha je velké šlápnutí vedle.
Kniha se čte velmi dobře - přečetla jsem jí asi za 3 dny. Velice jsem také ocenila fotografie, které však budí spíše smutek a zoufalství. Je zde mnoho zajímavých příběhů od obyčejných lidí, kteří se stali obětmi války a nechtějí s ní mít nic společného až po příběhy těch, kteří se na masakrech přímo či pouze zprostředkovaně podíleli. Autorky si rozhodně nechtějí hrát na objektivní novinářky, a přestože respektují přání některých lidí o zachování anonymity, v mnoha případech se nebojí vyjádřit svůj vlastní názor a hlavně zpochybnit pravdivost některých výroků - zejména v případech džihádistických manželek, které ,,vůbec´´ nevěděly, do čeho jdou a své manžely považují za hodné kluky, které ISu dělají pouze nevinné přidržtašky. Celkový dojem kazí pouze odfláknutá editorská práce - v knize je mnoho překlepů, které prostě nepůsobí dobře. Jinak je kniha super. Je vidět, že si na ni dal někdo práci, a přitom navíc riskoval i svůj vlastní život.
(SPOILER) Tato kniha na mě působila stejně depresivně jako kniha první. Nejedná se sice o prvoplánovou senzaci, ale i tak je kniha plná životních zvratů, které prostě k životu Christiane patří … Kdo čeká happyend po přečtení první knihy, ten ať toto ani nečte. Přestože se Christiane jakž takž zapojí do normálního života, působí spíš jako troska - mizerný zdravotní stav, chudoba, relapsy a nakonec i ztráta syna. Jsem ráda, že si alespoň pořídila velkého chundelatého pejska. Je psům měla vždy citové pouto …
Kniha mě nadchla. Je v ní více informací než ve filmu. Kniha navíc - oproti filmu, zahrnuje i příběh Sajuri po skončení kariéry geiši. Zajímavé, napínavé a velmi čtivé!
Pan Motl zpracoval příběh Very do nejpodrobnějších detailů - hrabal se v archivech, četl mnoho knih o koncentračních táborech, stejně tak svědectví přeživších i záznamy ze soudní síně. Samotný příběh je velmi zašmodrchaný, ale to je dáno spíše atmosférou doby než zpracováním. I celý soudní proces působil velmi papundeklově, hlavně (ne)schopnosti Veřina obhájce.
I tak byla kniha čtivá, přestože jsem se u některých pasáží nudila. Za důkladné zpracování a zajímavý příběh dávám 4*!
Co dodat - King je naprostá klasika, a znalost jeho knih by měla patřit k základnímu vzdělání. Zelenou míli jsem si vypůjčila z rodinné knihovny, a okamžitě jsem se do ní zamilovala. Přečetla jsem ji ještě předtím, než jsem shlédla film, který je taktéž velmi kladně hodnocen. A nelituji, ba naopak - trochu mě mrzí, že jsem si před shlédnutím filmu nepřečetla Shawshank.
Pecka!
Kniha je zpracovaná formou komixu, a proto by se mohla dobře číst i lidem, kteří tuto aktivitu až tak moc nevyhledávají. Kniha může být zajímavá jak pro děti, tak i pro dospělé. Popisuje íránskou revoluci a celkovou politickou atmosféru v Íránu v divokých osmdesátých letech, na druhou stranu je zde i mnoho peprných (a velmi vtipných) zážitků z autorčina osobního života. Je zajímavé sledovat očekávání a následnou realitu života imigrantky, která se musí vyrovnávat s nástrahami jiného světa - světa, ve kterém je zprvu považována za exotické zvíře, a nakonec se v něm dokáže naučit žít, a to velmi úspěšně. Autorce dávám velký palec nahoru nejen za to, jak vtipně svůj osobní příběh zpracovala, ale také za to, jak se dokázala prosadit v jiné společnosti. Doporučuji i film!
Knihu jsem si koupila před xy lety v antikvariátu za 10Kč. Při úklidu skříně jsem ji náhodou našla, a tak jsem si řekla, že si ji přečtu. Neměla jsem velká očekávání, a taky že se to nakonec i potvrdilo. Nikdy jsem nebyla skalní fanynkou Miley - pokud bych byla, možná by se mi kniha četla jinak. Dávám dvě hvězdy, to stačí. Koneckonců, inteligentnější výplod z pera 17leté pisatelky jsem ani nečekala ...