Polinius komentáře u knih
Krátká jednohubka, ve které mě autorka opravdu pěkně proškolila. Po přečtení je opravdu všechno jasné.
Skutečně povedená taškařice, která má mnoho překvapení. Autorka záměrně porušuje pravidla pro autory detektivek.
Nedokážu posoudit, jak velký vklad je autora. Severská mytologie je něco, co už tady je dávno a sama o sobě přečkala až do dnešních dnů a stala námětem pro další pop kulturní díla.
Ale mytologii, kde vznikl prapředek bohů tak, že ho kráva vylízala z ledu nelze hodnotit zle.
Je dobře, že hodnotíme knihu a ne autora.
Byl bych opravdu zvědav, jak moc Ringo Čech v některých věcech lhal, samozřejmě věřím, že všechno co píše je pravda, ale otázkou je nakolik tu pravdu poupravil.
Dobrý, vtipný, všechno sedí, ale komiks se s každým dílem stává čím dál tím více sebeparodující. Dostává se až do fáze, kdy je jedno co se děje. Protože všechno co se děje je jen předehrou pro další neuvěřitelný dějový skok.
Já jako čtenář potřebuji alespoň nějaké mantinely, abych si mohl děj užívat.
Knihu jsem začal číst, když byl Sobotka ještě někdo a dnes, když mám dočteno, vůbec netuším kde je.
Stejně tak to myslím bude se všemi postavami v románu. Snad.
Děj je až moc zakořeněn v současnosti a čtenář, který si to aktivně neprožil a nebo už nepamatuje se asi nebude natolik bavit.
Přiznaná inspirace Mistrem a Markétkou, ale nutno uznat, že Bulgakov byl daleko dál a byl tam daleko dříve.
Rok 2018 - dávám 80% jsem zvědav, jaké hodnocení dostane kniha za pět let a zda ji bude ještě někdo číst.
Jedinečná pocitová kniha, která není vůbec o snídáni či jídle.
Takový příběh si asi každý prožije každý v reálu, ať už je muž a nebo žena a proto zarezonuje a opět připomene vzpomínky na strašlivé lásky.
Aha, tak takhle to funguje. :) Pěkně tvrdě do dětí a bez příkras. Takhle odvážná nebyla ani ani naše učebnice přírodopisu pro 9. ročník. :-)
Z počátku to vypadalo velice zajímavě. Opět to špinavé Oslo, kde sněží akorát tak koks a za pár dávek s vámi ztratí holka panenství a to i opakovaně.
A v tomhle zatraceném městě je věznice, kterou má pod palcem chlapík s napoleonským komplexem, který si dělá vlastní pravidla. A v tomhle kriminále sedí mladík, kterému je všechno tak nějak jedno a sedí tam jen proto, že když tam bude sedět, bude za to dostávat pravidelně heroin.
Vypadá to, že karty jsou rozdány a všechno bude klidně pokračovat k spokojenosti všech dál.
Přece jen všechno má svůj řád a ne nadarmo se říká organizovanému zločinu organizovaný. Emotikona wink
Mladík, ano ten flegmatický mladík, který sedí jen kvůli pravidelnému přísunu heroinu jednoho dne zjistí, že jedna dávná událost která jej nadobro zlomila se udála trochu jinak. A právě ta pravda o minulosti jej nakopne a začne měnit svou budoucnost a z věznice poměrně důmyslně uteče.
Fajn, těšil jsem se na explicitní násilí a také jej z počátku dostáváme, ale pak se do toho začne motat nějaká ta morálka, láska, svědomí, slušnost a romantická stydlivá erotika.
Hlavní postava projíždí textem jako horký nůž máslem a oproti nedůvtipné policii, kterou reprezentuje zase ušpiněný policajt s vnitřním démonem /zdravíme Harryho Holea/ působí jako superman.
A všechno to nakonec dopadne až moc dobře - láska a pravda zvítězí!
Na jednu stranu kniha popisuje svět, kde dvanáctileté holky šlapou, aby měly na fet pro svoje děti a na druhou stranu zase kniha tvrdí, že drogy zase nejsou tak špatné. Že feťáci ačkoliv jsou odpad společnosti jsou krásní lidé.
Autor vypiloval svůj styl a má knihu od knihy lepší zvraty a překvapení na čtenáře. Ale po mé Xté knize od autora to už nestačí.
Kdyby všechno v knize vzhledem k okolnostem dopadlo špatně, byl bych spokojen. Takhle mohu jen všem, kteří touží číst nějakou knihu od autora která nijak nesouvisí s detektivem HH přečíst Lovce Hlav a nebo se věnovat sérii Krev na sněhu, kde je sice druhý díl extrémně zamořen romantikou, ale nakonec to nějak dává smysl.
Nevím kde se stala chyba.
Přečetl jsem si knihu, přečetl jsem si potom recenze ostatních a přečetl jsem si i více profi recenzi.
Samozřejmě vím že kniha měla nějakého redaktora a že autor nenapsal knihu na jeden zátah a neodevzdal hned první text který napsal. Tedy doufám že to tak bylo, ale kniha prostě působí jako by to byla první verze a přímo od autora to šlo do tisku.
Autor v první části vytvoří parádní svět, který je osídlen postavami které mě bavilo sledovat a pak nastane nějaký velký zvrat a všechno je jinak. Celkově to nakonec dává NĚJAKÝ smysl proč se všechno stalo ale reálně je to jeden velký nezvládnutý nesmysl. :-)
Srdcem knihy je poučení o vývoji vztahů v daleké budoucnosti ale musím kontaktovat že v roce 2023 jsme už dále než ve v 22. století a dokonce dále než v předaleké budoucnosti.
_______
Kniha je adept na to, aby ji někdo zodpovědně uchopil a napsal ji celou znovu a lépe. Předpokládám, že už to někdo udělal a dala by se doporučit nějaká alternativa.
Kresba nádherná ale asi je originál barevný, protože jsem se ztrácel v postavách studentek. Styl magie je unikátní a ,,logicky" a naláká k dalšímu čtení. V prvním díle se toho hodně stane ale přesto jako čtenář vím hrozně málo.
Hele tohle je úplně zbytečné leporelo. Teda manga. Textu je tam tak málo a obrázky obsahují tak málo detailů, že jsem měl úplně bolavé ruce z obracení stránek. :-(
Někteří ostatní recenzenti si stěžují na špatný český překlad a já se ptám jaký překlad? Většina textu jsou jen citoslovce.
V průběhu knihy se toho moc nestane a slibovaná humorná elfí postava nepobavila a nějakou osudovost jsem nezaznamenal. Kresba mě umělecky neoslovila a s klidným svědomím jsem ji hned poslal dál.
Útlý svazeček ve kterém se všechno stane příliš rychle a to je možná dobře. Děj graduje s rychlostí vypálené kulky a kdyby měla kniha jen o pár stránek více, začal bych se obávat o osud celého vesmíru. :-)
V rámci rozsahu knihy a zvoleného žánru nelze tomuto svazku nic vytknout.
Pokud hledáte něco velice podobného doporučuji knihu Amanda která je druhým dílem série Legie. Tady děj vrcholí v botanické zahradě a tam děj vrcholí v Zoo.
Dozvěděl jsem se něco nového o Rusku a klidně bych se z knihy rád dozvěděl i více.
Mix hororových a SF povídek. Nejsem odborník přes horor, ale musím ocenit, že autor dokázal vykouzlit atmosféru a do povídek dostat i nějakou motivaci postav. Takže to není jen absurdní příběh, kde lidé dělají koniny a z zpoza rohu bafá bubák. O SF povídkách bych rád řekl, že se jedná o starou dobrou SF, která ctila pravidlo, že každé dílo má mít nějaký děj a pointu. Tím se to značně odděluje od současné oceňované tvorby v USA, která sazí na vykreslení často exotické atmosféry, kde homo, či bi postava řeší nějaký banální problém. Pokud se Vám líbí povídky o teplých kovbojích kteří pojídají puding, budete zklamáni. Pokud se vám líbí ty méně humorné povídky od Lema a nebo Clarka, budete spokojeni. Lema uvádí autor jako svůj vzor. Kniha ve mně vzbudila zájem a asi se zaměřím na jeho předešlou tvorbu.
Zklamání!
Zprvu vše vypadalo, že se jedná o hutné Sci-Fi plné motivů které máme tak rádi z kyberpunku či dystopii.
Ztráta identity, ztráta napojení na společnost, masové vymývaní mozků, anonymní sex s mladistvou osobou, ...
Ale jak stránky přibývají a konec se blíží, kniha nedává žádnou odpověď kterou jsem chtěl slyšet a všechno končí deux ex machina a za všechno může/mohou ....
Prozradit by to byl opravdu velký spoiler ale všem kteří znají osobní život PKD je asi námět/pointa jasná.
Raději nebudu počítat roky od vydání a nebo roky od překladu mého vydání. Kniha je prostě mile retro a dala by se vnímat jako historická literatura, tedy pokud by byl v historii nějaký neviditelný. Začátek se trochu neakčně vleče, ale v momentě kdy neviditelný začne vyprávět svůj příběh, jak to všechno začalo to chytne spád a čtenář je rázem na konci knihy.
Anotaci už znáte a ta říká všechno.
Ruská melancholie pro 21. století. Když budu hodně tvrdý, tak řeknu, že kniha postrádá sympatické postavy a je až nepříjemné sledovat vnitřek ostatních vedlejších postav.
Hlavní postava knihy se možná "spravedlivě" mstí, ale následně se zavrtá do masa rodiny a kolegů zavražděného jako tasemnice.
Tasemnice si jistě o sobě také nemyslí nic špatného, ale my lidé ji vnímáme jako cizopasníka.
Začátek knihy perfektní.
Konec (zvrat) také perfektní.
Střed? Nevím jak bych tu knihu napsal lépe, ale jsem už poněkud unaven ze supermanů, kteří mají kliku a přežívají různé strasti.
Samozřejmě - hlavní hrdina není superman a všechno dopadne jinak než šťastným koncem, ale přesto.