Popko | Komentáře u knih | Databáze knih

Popko Popko komentáře u knih

Už zase sloužím o Vánocích Už zase sloužím o Vánocích Adam Kay

Řekla bych, že první díl je lepší než tento. Odpočinková literatura.

29.07.2021 3 z 5

Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Výborná kniha, která píše o tom, že se máme vždy držet podložených dat a nemáme věřit médim. Máme hledat vždy jen aktuální data, co jsme se učili ve škole uz neplatí....Globální myšlení o tom jak se mění celý svět.... Ano, k lepšímu :-)

01.06.2021 3 z 5

S Baťou v džungli S Baťou v džungli Markéta Pilátová

Zajímavá kniha o nevlastnim bratrovi Tomáše Bati Janu, o jeho dcerách a vnučce Dolores.

05.05.2021 4 z 5

Základy mužského šovinismu Základy mužského šovinismu Josef Hausmann

Knížka je zajímavá, je k zamyšlení, je v ni bez servítek napsáno (z pohledu muže ) jak je to v 90% vztahů. Nicméně mi přijde, že dnes máme "moderni" svobodnější volbu vztahů, že ženy v 90% nejsou úplně finančně závislé na mužích, že ženy mají taky své zájmy. Vše je o důvěře, kompromisech a úhlu pohledu.

22.02.2021 3 z 5

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Pozitivně hodnotím, že se kniha četla dobře, děj se rychle posouval, ale otevřený konec mě bohužel zklamal. Film jsem zatím neviděla.

13.10.2020 3 z 5

Clayův most Clayův most Markus Zusak

(SPOILER) ZKLAMÁNÍ, naprosté zklamání. Nemohla jsem me do poslední strany začít, možná to, že Penelope umřela, jinak vůbec. Chtěla jsem dát knize šanci, velká ztráta času. :-(

17.09.2020 1 z 5

Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Pravdivý příběh, přečteno za 2 dny. Pokud si člověk sám sobě přizná, že má problém a CHCE ho řešit a bez pomoci to nezvládne, není to ostuda - je to půlka výhry! Tohle určitě nebylo jednoduché, ale nakonec patří Míša mezi ty, co obstály a nemají zájem se k alkoholu vracet. Doporučuji.

16.07.2020 5 z 5

Pražské jaro Pražské jaro Simon Mawer

Velice pěkná kniha. Doporučuji.

04.08.2019 4 z 5

Coco Chanel Coco Chanel Henry Gidel

Zajímavá osobnost, zajímavý příběh zpracován velice podrobně, trochu jsem se ztrácela reáliích. Byla to žena, která nechtěla být na nikom závislá, byla stejně tvrdá na ostatní jako na sebe, čímž mi hodně sympatizovala. Stojí určitě za přečtení.

21.07.2019 3 z 5

Ekonomix: Jak funguje (a nefunguje) ekonomika Ekonomix: Jak funguje (a nefunguje) ekonomika Michael Goodwin

Kniha o fungování ekonomiky. Podle toho co je tam všechno napsáno, tak máme vlastně krizi na světě pořád, pořád někde. :-) Jednoduše jsou vysvětleny základní ekonomické principy, vhodné pro studující.

23.03.2019 4 z 5

Kde ženy vládnou Kde ženy vládnou Kateřina Karásková

Zajímavá cestopisná kniha o čtyřech národech, kde vládne matriarchát. Nejzajímavější byla první kapitola o Zápotecích z Tehuantepecké šije v Mexiku (stát Oaxaca), kde vládnou korpulentní ženy, ovládají domácnost, finance, všechen majetek a muže, jejichž útěchou zůstává alkohol, umírají tak v nízkém věku. Další kapitola vypráví o národu Minangkabauy, který žije na západní Sumatře v Indonésii. Jedná o největší muslimskou populaci, kde vládne jediný muslimský matriarchát. Místní islám je mnohem tolerantnější než na Blízkém Východě. Třetím národem jsou Mosuové, tu žijí u jezera Lugu na jihozápadě Číny. U tohoto národu se projevila globalizace, žijí z turismu, takže matriarchát existuje, ale už v jiném měřítku. Posledním národem jsou Khasíjové ze státu Méghálaja ze severovýchodní Indie, kde muži chtějí bojovat za rovnoprávnost mužů a žen. Odvážnější muži jsou vytrvalí a snaží se o mediální propagaci rovnoprávnosti, ale v praxi se muži bojí říct cokoli nahlas proti matriarchátu. Kniha se dobře četla, řadím ji mezi populárně - naučnou literaturu, zase jsem se dozvěděla něco, co jsem nevěděla.

07.07.2018 4 z 5

Koncentrační tábor Osvětim - Brzezinka / Auschwitz - Birkenau/ Koncentrační tábor Osvětim - Brzezinka / Auschwitz - Birkenau/ Jan Sehn

Tenká knížečka, kde je popsán příjezd do koncentračního tábora, utrpení vězňů a až po tresty smrti nacistů. Tohle bychom měli číst, abychom zabránili tomu, že "historie se opakuje".

20.06.2018 5 z 5

Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Timothy Snyder

V knize najdeme ucelené informace o druhé sv. válce. Jedná se literaturu faktu, hladomor na Ukrajině, koncentrační tábory, napadení Ruska Němci, napadení USA Japonskem proložené krátkými příběhy o obětech války. Pro mě byla zajímavá část, že Hitler se chtěl nejdříve spojit s Polskem a pak napadnout Stalina, a protože Polsko odmítlo, Hitler se Stalinem napadli Polsko a rozdělili si ho. Pro mě kniha, která mi rozšířila obzory. Kdo se zajímá o historii, doporučuji.

30.03.2018 4 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Jelikož tuto knihu četli i známí, kteří nečtou tolik jako já, chtěla jsem si na knihu udělat vlastní názor. Podle mě se jedná o literaturu pro 15-20 leté dívky. Panna se zamiluje do miliardáře, který ji zmlátí a ona odejde - pokračování v dalším dílu. Nejsem si jistá, jestli ho vůbec chci číst.

31.01.2018 2 z 5

Medojedky Medojedky Robert Ruark

Kniha o povrchnosti muže, jeho ega, člověka, který hledá sám sebe a neví co chce. Někdy je děj až moc roztahaný.

11.05.2017 3 z 5

Švec pro celý svět Švec pro celý svět Soňa Sinclairová

Zajímavá kniha, nejvíce mě zaujala první část, jak byl syn Tomáše Bati vychováván a pak její konec spor o majetek.

11.05.2017 4 z 5

Dneska už se tomu směju Dneska už se tomu směju Adina Mandlová

Adinu Mandlovou jsem znala pouze z černobílých filmů. Tato kniha opravdu stojí za přečtení. Doporučuji.

10.05.2017 4 z 5

Psychologie peněz Psychologie peněz Morgan Housel

Za mě hodně dobrá kniha. Lidé prostě neumí sami sobě říct ne. Mají velké ego spojené s finanční negramotností. Vůbec nechápou, že po zakoupení věci jim zůstanou věci a ne peníze... pro strýčka příhodu nemají bokem nic a paknse diví... Co bylo v knize krásně napsáno, bylo, že člověk je tak bohatý, jak dobře spí - raději žít život střední třídy s prachama bokem, než koupit luxusní auto na úvěr.

04.09.2022 4 z 5

Moje milá smrti Moje milá smrti Veronika Hájek Hurdová

Na jednu stranu inspirativní, na druhou stranu se kniha dost opakuje. Nicméně neni co závidět...

26.07.2022 3 z 5

Lékařem v africkém pekle Lékařem v africkém pekle Denis Mukengere Mukwege

Zajímavý osud afrického muže, který se už jako dítě rozhodl, že bude bojovat s nepříznivou situací v Kongu, tím, že se stane lékařem. Bojoval především proti znásilňování na ženách a šířil osvětu o dění v Kongu a hledal pomoc v Evropě pro svou zemi.

27.03.2022 3 z 5