Racík Racík komentáře u knih

Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Další kniha pana Hájíčka mě trochu zklamala. Moc jsem se na ni těšila a schovávala jsem si ji, až si budu moct čtení užít. Asi jsem měla příliš velká očekávání, a tak přišlo lehké zklamání. Kniha není špatná, chápu, že se řadě čtenářů líbí hodně, ale já se tentokrát tolik nenadchla.

14.01.2023 3 z 5

Když byla hodná Když byla hodná Michael Robotham

První díl se mi líbil opravdu hodně, a proto jsem se vrhla hned na díl druhý. Je taky napsaný výborně, ale přeci jen to z mého pohledu nemělo takový spád jako u první knihy. Je to takové klidnější, nenastala situace, že bych knihu nemohla odložit, jako se mi to stalo u prvního dílu. Možná je to tím, že vlastně čtete vysvětlení toho, co předcházelo prvnímu dílu. Nicméně příběh je napsaný výborně a nejspíš bude ještě následovat další díl.

17.08.2022 4 z 5

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Pěkně napsaná česká detektivka. Zdála se mi ještě o malinko lepší než první díl. Zajímavě vymyšlený detektivní příběh se prolíná s city a vztahy hlavní hrdinky Laury, což z příběhu dělá spíš čtení pro ženy.
Autorka má vypravěčský talent, místy rozsáhle popisuje krajinu, ale i city, povahu, rodinný život, zkrátka co se zrovna hodí... Někdy na mě tyto části působily jako "brzda" příběhu, ale četlo se to opravdu dobře. Spíš takové zpomalení příběhu ve chvíli, kdy jste napnutí, jak se příběh bude vyvíjet dál. Rozhodně čtěte, ideální čtení na letní dny.

26.06.2022 5 z 5

Vrahova žena Vrahova žena Victor Methos

Výborná kniha!!! Napínavé, čtivé, a i když je příběh o sériovém vrahovi, což vůbec není můj šálek kávy, tak tato kniha se skvěle četla a ustála jsem i toho hromadného vraha. Asi proto, že je celý příběh vyprávěn prostřednictvím vrahovy manželky, což je silná a odolná žena. Další hodně svéráznou postavou je dcera... ale po tom, čím vším si musely ty dvě projít, je asi možné všechno...

24.04.2022 5 z 5

Když jsme ještě věřily na mořské víly Když jsme ještě věřily na mořské víly Barbara O'Neal (p)

Krásné čtení. Jednoduchý romantický příběh, ale děj který ho provází už tak romantický není... Knížka je čtivá, napsaná laskavým a milým způsobem. I smutné a bolestivé události provázejí náš život, ale psát se o nich nemusí brutálně.
Velkým bonusem je nádherné líčení moře a všech jeho podob. Bydlet na útesu s výhledem na širé moře je nesplněný sen, ale v téhle knize si můžete moře užít díky jeho přenádhernému líčení.

03.03.2022 5 z 5

15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Na knížku jsem se těšila. Četla se lehce a rychle. Hlavní hrdina je sice trochu mimo realitu, všechno mu jde snadno a "jaksi samo". Vždycky mu někdo pomůže, ze všeho vybruslí, všechno vymyslí, zařídí...
Ale autor nikdy neprezentoval nějaké hluboké myšlenky, ambice. Knížka tak splnila moje očekávání. Odpočinula jsem si u ní. Ale podruhé už ji číst nebudu.

17.11.2021 5 z 5

Malá lhářka Malá lhářka Lisa Ballantyne

Knížka je čtivá, děj má spád, nenudíte se až do konce. Pointa příběhu mě napadla již někdy v polovině, ale to nebránilo tomu, abych se zaujetím četla dál. Konec pro mě tedy překvapivý nebyl, ale pohnutky jednotlivých aktérů děje byly popsány poutavě. Četlo se mi opravdu dobře, i když téma není moc veselé a celý příběh je vlastně hodně smutný.
Jednu hvězdičku jsem ubrala proto, že mi přišlo přehnané, jak Angela se svojí matkou mluvila. Připadalo mi to vzhledem k celému obsahu knihy nevyvážené - vím, že někteří puberťáci tak skutečně s rodiči mluví, ale tady mi ta Angelina mluva přišla přehnaná vzhledem k popisovaným pocitům a myšlenkám její matky. I když vzhledem k tomu, co Angela prožívala to asi možné je... Nemůžu soudit...
Každopádně doporučuji k přečtení, nečekejte ale bezstarostnou oddychovku.

28.08.2021 4 z 5

Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Skvěle napsané, čtivé. Téma bylo již mnohokrát zpracované, ale ta možnost dvojí volby mě velmi zaujala a na konci knihy vlastně překvapila a taky donutila k zamyšlení nad běžným životem: Co by se stalo, kdyby...

12.10.2024 5 z 5

Horké vafle a ledové koupele Horké vafle a ledové koupele Karin Härjegárd

Po předchozí knize jsem potřebovala něco klidného a čtivého. A to jsem v knize našla. Hlavní hrdinka sice řeší nelehké životní období, ale od začátku je jasné, že je to silná žena, která nakonec vše zvládne. Jednoduše napsaný příběh, který se dobře čte. Navíc popisy severské přírody, jídla a některé životní moudrosti, které trousí v průběhu příběhu jedna z Heleniných přítelkyň, dělají z knihy příjemné, odpočinkové čtení.

03.08.2024 5 z 5

Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Dobré čtení. Dala bych 4,5*, protože zpočátku jsem se nemohla začíst. Bavila mě jen linka ze starší historie, ta z roku 1989 mi přišla jen taková popisná, "bez šťávy". Ale postupně ubylo popisu historických událostí a rozvinul se nejen příběh starší, ale i ten současný a čtení mě začalo opravdu bavit.

04.07.2023 4 z 5

Mrazivá náruč Mrazivá náruč Jana Jánská (p)

Výborně napsaný psychothriller vyprávěný z několika různých pohledů. V průběhu knihy sledujeme myšlenky a život jednotlivých postav. Život hlavní hrdinky Valérie je už od dětství těžký a náročný, a to pokračuje i na prahu její dospělosti. Nejtěžší období nastává po násilné smrti mladšího bratra a poznání, že o něm jeho sestra nevěděla zdaleka tolik, jak si myslela. Výborné čtení.

17.05.2023 5 z 5

Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Velmi zajímavý a čtivě napsaný příběh. Z počátku mi trochu styl psaní a užívání nářečí vadil, ale rychle jsem se začetla. Příběh je o to zajímavější, že vychází z osudů jedné skutečné rodiny. Jedna z výborných knih, která vás chytne a nepustí do konce čtení. A pak musíte ještě o příběhu hodně přemýšlet. Vůbec nevadí, že má kniha tolik stran, klidně bych četla ještě dál a dozvěděla se něco víc i o poválečných osudech hrdinů knihy.

07.03.2023 5 z 5

O čem se nemluví O čem se nemluví Kelly Rimmer

Válečných příběhů vychází v poslední době opravdu hodně. Tento patří k těm výborně napsaným. Chytne vás a pak už jen čtete a čtete. Od začátku v podstatě víte, jak příběh dopadne, postupně si domyslíte spoustu podrobností, vlastně ještě dřív než současná hrdinka příběhu. Ale to vůbec nevadí, protože příběh vás drží a vy se musíte dozvědět, jak to bylo do posledních podrobností.
Je to nádherný příběh o síle lásky a krutosti války, ale i o síle člověka jít dál, i když téměř nic nedopadá, jak jste si přáli. Přesto najdou silní lidé naději, porozumění a laskavost, i když v srdci nikdy nezapomenou na ty lidi, které jim válka vzala příliš brzy.

23.01.2023 5 z 5

Samotářky Samotářky Barbora Šťastná

Smutně laděný příběh, plný osamění, pochybností a smutku. Na pozadí české historie se odehrává příběh tří žen z jedné rodiny, kterým tyto události poznamenaly celý život. Výborně, čtivě napsané.

28.07.2022 4 z 5

Nečekané přiznání Nečekané přiznání Lisa Regan

Čtvrté pokračování podařené detektivní série. Čtivé a napínavé. Litovala jsem, že už je konec, klidně bych ještě chvilku četla a dozvěděla se něco o Josiině rodině nebo novém vztahu.
Určitě se vyplatí číst díly podle pořadí, i když navazují volně.

16.07.2022 5 z 5

Klíč Klíč Kathryn Hughes

Smutná, ale čtivě napsaná knížka. Líbily se mi obě dějové linky. Závěr byl pro mě trochu moc sladký, ale byla jsme ráda, že po té náloži smutku přišla trocha naděje. Ještě bych se bývala ráda dozvěděla více o osudu Amy, jak se nakonec dostala z ústavu. V jejím životě je docela velké a podstatné "hluché" místo. Nicméně i tak se mi knížka moc líbila a doporučuji ke čtení.

15.01.2022 5 z 5

Pustina Pustina Stina Jackson

Temný příběh, který se dobře čte, ale mně nějak nesedl. Přišlo mi to nějak moc průhledné, ale nejspíš to nebude chyba knihy, nýbrž moje. Rozhodně ale musím autorku pochválit za opravdu temné vylíčení pustiny a životní beznaděje. Nenechte se třemi hvězdičkami odradit a přečtěte si.
Obálka je skvělá a ke knize se dokonale hodí -:).

19.09.2021 3 z 5

Dlouhé stíny Dlouhé stíny Charlie Donlea

Výborný začátek nové detektivní série. Napsané čtivě, uvěřitelně, ale napínavě, nechybí psychologická linka, zvraty. Není to překombinované a přesto vás příběh udrží v napětí, odhadech... na konci se vše propojí, pospojuje. Řadu věcí máte během čtení před sebou, ale jistotu nemáte. Těším se na pokračování a doporučuji k přečtení.

24.05.2021 5 z 5

Ursulina Ursulina Brian Freeman

Dávná legenda o Ursulině mě dostala. Čekala jsem úplně jiný vývoj a tentokrát jsem ani trochu nepředvídala konec. Bylo to tajemné a konec plný překvapení. Skvělé čtení.

29.12.2024 5 z 5

Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

Napsané jednoduše, čtivě. Nicméně mě osobně hlavní hrdinka nesmírně rozčilovala. Ten současný příběh se mi moc nelíbil. Historický příběh byl mnohem lepší, čtivější, zajímavější a uvěřitelnější. Spousta zajímavostí a informací o oblasti, kde se mísí osudy Čechů, Poláků a Němců.

03.08.2024 3 z 5