RADOST RADOST komentáře u knih

Guláš pro Masaryka Guláš pro Masaryka Milena Štráfeldová

Žena - nositelka i ochránkyně života, základní kámen přežití lidstva v dobách klidných i neklidných. Muž - mnohdy snílek, vizionář, pobuda, sobec, preferující "vyšší" myšlenky. Jejich soužití. Jedni vytvářejí politické klima, které vyúsťuje v historické dění - od obrození až po 2. světovou válku. Druzí, především ženy, se obětují v zázemí. Kniha ukazuje obojí. Rodinný život několika generací kuchařek i politické dění. Milovníci dějin jistě ocení obsáhlé pasáže o českém obrození, národním divadle, vzniku republiky, o T. G. Masarykovi . Zamyšlení nad českou povahou a smyslem toho všeho. A ty ostatní určitě zaujme alespoň příběh Poldinky, její matky, babičky i její dcery. Do života moc nedostaly - jen sílu, slušnost a rodinné recepty. Vařily guláš pro ty nejubožejší i pro prezidenta.
Doporučuji k přečtení.

14.08.2014 4 z 5

Ta druhá zapisovatelka Ta druhá zapisovatelka Suzanne Rindell

Zvláštní, kvalitní kniha, která vás postupně vtáhne do atmosféry té doby i života vypravěčky. Vypráví podrobně, s jistým šarmem,pečlivými popisy - a vy žasnete. Nad jejím uvažováním, nad její citovou vyprahlostí a touhou po přátelství či lásce, nad jejími postřehy i naivitou. Není hloupá, jak může být tak zaslepená? Fandíte jí, leze vám na nervy a nakonec překvapí. Byla to láska? Závislost? Duševní choroba? Nebo vypočítavý plán? Čí? Posuďte sami. Po rozvláčném začátku se nebudete nudit.

06.08.2014 4 z 5

Očista Očista Sofi Oksanen

Je to kniha, na kterou se nedá hned tak zapomenout. Velmi talentovaná autorka! Využila všech možností svého řemesla k udržení napětí, skvěle vykreslila hlavní postavu Aliide.Veškeré politické zvraty tady nejsou hlavní linií, ale jakousi kulisou. Jen podtrhují poznání, že lidé jsou schopni páchat zlo i z velmi banálních příčin. Z knihy čiší strach. Je to silný příběh tří generací jedné rodiny a výpověď o 20. století v Estonsku.Nečte se lehce, přesto se nejde od knihy odtrhnout a nutí k zamyšlení.

19.03.2014 5 z 5

Sebranka Sebranka Torey L. Hayden (p)

Při četbě se ve vás probudí spousta emocí. Snaha pochopit, touha pomoci, vztek a bezmoc. A také veliká vděčnost i pokora, že něco podobného nepotkalo vaše děti. Oceňuji autorčinu tvorbu, kterou nás seznamuje s dětskými traumaty i svou nelehkou prací.

22.09.2013 5 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Dle mého názoru je to průměrná detektivka; není o ostrých předmětech, ale o divných lidech. Navíc s vytušeným závěrem už od třetiny děje.

30.05.2013 3 z 5

Velitelovo děvče Velitelovo děvče Pam Jenoff

Román o hrůze války a holocaustu, o lásce, odboji, svědomí, o volbě mezi zlem a menším zlem v zájmu přežití a pomoci. Vše v úměrných dávkách a zjednodušeno natolik , aby byl přitažlivý i pro ty, kteří se informacím o 2. sv. válce pro její hrůznost vyhýbají.
V tom vidím jeho přínos.

06.04.2013 4 z 5

Kočka Kočka Georges Simenon

Je hrozné, když nám na sklonku života zbude jen přehnaná sebeúcta, kterou povýšíme nad všechno. Člověk se sám připraví o všechny krásy, které ještě mohl prožít. Velmi dobře napsané smutné čtení.

31.10.2012 4 z 5

Jeptiška Jeptiška Denis Diderot

Čtivé, poutavé. Především je to však kritika společnosti a chování církve. Děj probíhá na konci 18. století, ale téma je nadčasové. Každý fanatismus je nezdravý a zhoubný.

16.01.2012 4 z 5

Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Kniha se mi četla těžce.Téma je depresívní samo o sobě. Autorčin úsečný styl asociací a krátkých metafor záměrně tísnivou atmosféru zvyšuje. Podařilo se jí tak čtenáře buď znechutit nebo donutit k pomalému, vnímavému čtení a přemýšlení. Nic není černobílé.Nikdo nežije ve vzduchoprázdnu. Co by bylo,, kdyby...? Důležité jsou činy, ale důležitá jsou i slova. Vyslovená i nevyslovená. I vzpomínky jsou zrádné, ale měly by se sdělovat - ty dobré i špatné,nic nevytěsňovat. Je to jedna z cest, jak poučit potomky i odpustit předkům a současníkům.
Nebo je pravdivý závěr knihy?
cituji: Ano, jistě, slovy se dá hodně napáchat. Ničemu se jimi nedá zabránit..

04.01.2012 3 z 5

Dívky ze Šanghaje Dívky ze Šanghaje Lisa See

Každý z nás má své touhy a chce činit svobodná rozhodnutí, žít dle svých představ. Jen málokdo to však dokáže, protože je spoután minulostí, tradicemi, pravidly, politikou, láskou, vděčností, zodpovědností i vlastní zbabělostí nebo nerozhodností. Nad tím vším jsem se musela zamýšlet při čtení životního příběhu čínských sester provdaných do USA. Poutavá, dobrá knížka.

03.09.2011 5 z 5

Enter, mami! Enter, mami! Martin Moravec

Fejetony, dobré i méně dobré. Ale mnohé na mě působily poněkud zastarale. Vzhledem k datu vydání se není čemu divit.

26.10.2021 3 z 5

Rodina v podkroví Rodina v podkroví Lisa Jewell

Čtivý příběh záhadného domu a jeho obyvatel. Propletenec postav. Dům i lidé v něm l spějí k záhubě. Ovládá je totiž samozvaný charismatický muž se svou družkou.
Co se tam skutečně dělo se dozvídáme spolu s dědičkou domu až po 25 letech. Jednání a podřízenost obyvatel domu jsou až nepochopitelné, i když dosti průhledné a předvídatelné. Závěr je ve stylu pohádky se šťastným koncem. Nebo ne? Možná bude další díl, jak napovídají náznaky v myšlení jednoho z aktérů.
Knihu jsem četla ve slovenštině, užívala jsem si krásu toho jazyka a vyrovnávala tím nenaplněná očekávání. Kniha totiž není výborná, z mého pohledu spíše průměrná.

17.10.2021 4 z 5

Lizucha Lizucha Lenka Juráčková

Je to takové nemastné, neslané. Životní příběh Lídy byl vykreslen jen povrchně - tam se dalo více stavět. Spojení se současností vyznívá násilně a velmi nevěrohodně. Děvčata působí nereálně, snad z doby před čtyřiceti lety? Vadila mi také autorčina snaha o originalitu v popisných pasážích, mnohé ne příliš vydařené metafory.
Cením si ale poselství této knihy. Nabádá více se zajímat o život odcházející generace. Skrývá totiž mnohé specifické zážitky a poučení , která by mladým mohla být k zamyšlení i ku prospěchu.

16.10.2021 3 z 5

Terapeutka Terapeutka Helene Flood

Dobrý psychologický román, který potvrzuje rčení "Pod svícnem bývá tma". A také dokazuje, že být dobrým psychologem a umět poradit sobě i lidem okolo není každému dáno. V této oblasti nestačí jen příslušné vzdělání. Je třeba lidi vnímat, rozumět jim, vcítit se do jejich emocí a navést je na lepší cestu. Sara v této knize činí první krok, snaží se o sebepoznání. Pozdě, ale díky za to.
Není to thriller v pravém slova smyslu. Děj plyne pomaleji, napětí je poskrovnu. Probírat se spolu s hlavní hrdinkou jejími myšlenkami, vzpomínkami, představami i potlačenými city mě ale velmi bavilo.

22.09.2021 4 z 5

Stará tajemství Stará tajemství Patricia Gibney

Tento díl autorka tak precizně zkombinovala, až mu ublížila. Bylo to sice napínavé a celkem čtivé, ale zároveň zmatečné, neuvěřitelné a divné. Lottie zde byla ještě více nevyrovnaná, impulzívní a nepříjemná, sebestředná. Podaří se jí odhalit střípky ze své minulosti a otevře tak spoustu nových otázek. Tuto knihu považuji za přestupní můstek, přípravu pro větší pochopení povahy Lottie a také děje, který pravděpodobně bude obsahem dalších pokračování.

07.09.2021 3 z 5

A co básník A co básník * antologie

Moje oblíbená kniha veršů. Provázela mé mládí, často jsem si v ní čítala. Často pohladila mou romantickou duši a podtrhla mou náladu. V mládí jsem poezii milovala. Proč jsem se nechala ubít všedností života a odsunula ji na slepou kolej?

21.08.2021 5 z 5

Tajemství proutěného košíku Tajemství proutěného košíku Markéta Zinnerová

Kniha dětství mých dětí. Tak poetické, citlivé, moudré a ze života.

21.08.2021 4 z 5

Chlapec s kamínky Chlapec s kamínky Sophie Loubière

Zajímavá, velmi dobře napsaná kniha, která s každou další stránkou něčím překvapuje. Stará dáma Elsa je výjimečná, divná, chytrá, nevyzpytatelná. Citlivá? Šílená? Přečtěte si její příběh, nebudete litovat.

17.06.2021 5 z 5

Nevlastní sestra Nevlastní sestra Sandie Jones

Rodina. Naše vizitka. V žádném případě nesmí ztratit glanz. Co na tom, že vztahy v ní nejsou dokonalé a upřímnost zde neplatí. Dobré psychologické drama, zaměřené především na ženy. Zajímavý námět. Kniha mě bavila, líbila se mi. Ale nad pátou hvězdičkou přece jen váhám.

01.06.2021 4 z 5

Na pokraji sil Na pokraji sil Samantha M. Bailey

Thriller pro ženy. O strachu, pochybnostech, pocitu provinění, ztrátě důvěry, zodpovědnosti. Dobře vystavěno. Kniha sleduje události z pohledu dvou osob a udržuje si stálé napětí. Schématický přístup ze strany vyšetřovatelky je rozčilující. A poučení?
"Naučila jsem se, že dobří lidé nepoznají vždycky zlo, protože ho nechápou." (citace z knihy)

23.05.2021 5 z 5