RADOST RADOST komentáře u knih

Primární důvěra - úhel pohledu Primární důvěra - úhel pohledu Martin Goffa

Nejsem úplně nadšená, ale tři hvězdičky by byly málo. Ani nevím, co mi tam drhlo? Jakási naivita? Přemíra emocí na úkor logického myšlení? Prchlivost? Ale jako odreagování četba nezklamala.

24.03.2021 4 z 5

Ženy bez slitování Ženy bez slitování Camilla Läckberg

Svěží, chutná, nenačančaná jednohubka. Vyhoví nedočkavcům a povzbudí představivost těch, kdo by raději bohaté a lákavé obložené mísy. Možná autorka už nějakou na toto téma chystá.

28.02.2021 4 z 5

Smrt staré posluhovačky Smrt staré posluhovačky Agatha Christie

Klasická detektivka ve skvělé audionahrávce - moc dobře se mi spolu s Hercule Poirotem rozplétal tento vražedný příběh z vesnice plné nóbl lidí.

17.01.2021 3 z 5

Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Dobré napínavé čtení. Dosti dlouho trvalo, než do děje jasněji vstoupily další zainteresované postavy a byl nastíněn jejich podíl na událostech. Naopak konec byl zrychlený a přehuštěný odhaleními. Vadila mi nereálnost scén se zrcadly. Tato nadpřirozená linie mnohým čtenářům jistě knihu zatraktivnila. Pro mě však byla zbytečná, rušící a nevysvětlitelná.

27.12.2020 4 z 5

Inspektor Prevít Inspektor Prevít František Niedl

Odpočinkové čtení, detektivka psaná s nadhledem a humorem. Hlavní postava a její dialogy jsou osvěžující, trefné a vtipné. Detektivní zápletky, které řeší, se zde stávají jakýmsi "křovím", které se podílí na dokreslení inspektorovy charakteristiky.

30.10.2020 3 z 5

Žena, kterou jsem byla Žena, kterou jsem byla Kerry Fisher

Nový dům, noví sousedé, nový život! Jak nadějné! Pohled z okna i na profily sousedů na sociálních sítích dokumentují dokonalost jejich životů, všichni jsou šťastní. Nebo nejsou? A proč své problémy urputně tají? Je z těchto situací, kdy prezentace neodpovídá realitě a realita se zhroutí jak domeček z karet, nějaké východisko? Dobře se o tom četlo, protože příběhy těch žen jsou vlastně zrcadlem současnosti a může je prožít kdokoliv. Mnohdy s horšími důsledky.

21.10.2020 4 z 5

Zimní oheň Zimní oheň Anders de la Motte

Zkoumání vlastních "puberťáckých" prožitků s tragickými následky v konfrontaci s posuzováním téže události o třicet let později. Dospělýma očima. s novými prožitky i zkušenostmi. Napsáno s tajemným podtextem, nastupují nové nebezpečné situace. Pachatel se hledá těžce, na povrch vyplouvají kdysi neviděné skutečnosti. Jenže vše je jaksi zdlouhavé, stokrát opakované a zdůrazňované, zbytečně natahované. Proto ubírám jednu hvězdičku.

17.10.2020 3 z 5

Útočiště Útočiště Jérôme Loubry

Výborně napsaná kniha. Tajemná, napínavá, mysteriózní. Kniha o bolesti, osamění, o neschopnosti uniknout. Uniknout před predátory i sami sebou. Kniha o "duši".

12.10.2020 4 z 5

Vražedný rozsudek Vražedný rozsudek Andreas Gruber

Druhý díl série ještě lepší než první! Nechápu, odkud autor čerpá náměty, jeho fantazie je bezbřehá. Nebo to není jen fantazie? Četla jsem se zaujetím, ponořila se do těch hrůz a také plného nasazení i brilantního myšlení hlavní dvojice vyšetřovatelů. Skvěle jsem se odreagovala. Doporučuji.

09.10.2020 5 z 5

Století ryb Století ryb Ödön Von Horváth

Příběh o boji se svědomím, o morálce, o víře v Boha - to vše na pozadí nastupujícího fašismu a fanatismu. Příběh člověka, který měl odvahu přiznáním vše ztratit.

27.09.2020 3 z 5

5 mrtvých starých dam 5 mrtvých starých dam Hans Gruhl

Detektivka o tom, že touha po penězích je silná i ve vysokém věku a dovede zbourat i to, co se budovalo léta.

19.09.2020 3 z 5

Fáma Fáma Lesley Kara

Kniha o stigmatech, kterých se nezbavíte. Vznikají nevinně, takřka náhodou - ale ulpí jak lepidlo, roztékající se do všech směrů. Nelze se zbavit dávných provinění, není účinné obrany proti fámám a pomluvám. Zajímavá témata, bohužel zpracovaná podprůměrně, zdlouhavě, naivně a nepřesvědčivě. Zklamání.

25.06.2020 3 z 5

Milé dítě Milé dítě Romy Hausmann

Naprostá spokojenost s knihou i jejím audio zpracováním. Bojím se, že děj nebyl až tak vybájený. Toto vědomí dodává knize další rozměr, další důvod k zamyšlení. Napínavá četba (poslech) nutící stále poopravovat své vlastní soudy. Nevšední postavy a jejich myšlení. V čem se liší urputná touha po moci a touha po lásce? Lze žít bez empatie? Jaké plody to může přinést?

20.06.2020 5 z 5

Ukradené životy Ukradené životy Patricia Gibney

Kniha ve mně vzbudila hodně emocí. Nejen její děj (napínavý, týkající se závažných problémů) , ale i jednání vyšetřovatelky Lottie. Nesmírně mě rozčilovalo, že dovede být tak vnímavá k osudům obětí, ale do poslední chvíle tak zaslepená a přezíravá k problémům vlastních dětí. Nedovedu ji mít ráda.

13.02.2020 4 z 5

Zahrada mého života Zahrada mého života Jitka Závodná

Co všechno obsáhne jeden obyčejný devadesátiletý lidský život? Jednoduché, až strohé vyprávění staré paní o jejím životě, započatém v roce 1924. Život je vždycky boj mezi vnějškem a vnitřkem. Mezi společenskými a politickými tlaky, působením rodiny a vlastním cítěním a svědomím. Autorka ho prožila, jak nejlépe uměla. Všechna čest. Knihu jsem si dle anotace a štítků vytipovala do čtenářské výzvy jako knihu o holokaustu. Ano, je mu věnována určitá část. Ale kniha je především výpovědí o posledních 90 letech prožitých v naší zemi.

16.01.2020 4 z 5

V troskách tornáda V troskách tornáda Linda Castillo

Sedmý díl série opět nezklamal. Řeší současně dvě tajemství, odhalovaná v souvislosti s následky tornáda. Zčásti se opět týká života v amišské komunitě. Velký prostor je zde věnován osobnímu životu Kate.

27.11.2019 5 z 5

Jestli se probudí Jestli se probudí Zoe Lea

V první polovině knihy mi vadila sebestřednost i naivita hlavních hrdinek. Odhalení důvodu jednání jejich partnerů dalo knize konečně nějaký smysl . Je dobré se zamyslet nad myšlením mladých dívek a nástrahami, se kterými se mnohá neumí vypořádat. Za to dávám tu čtvrtou hvězdičku.

18.07.2019 4 z 5

Šťastní a mrtví Šťastní a mrtví Mark Edwards

Originální, napínavé, nepředvídatelné - i když hodně ujeté. Thrillery jsou vlastně takové pohádky pro dospělé. O zlu a dobru. O štěstí. Ale ne každé štěstí je trvalé. V této knize má pachuť hrůzy a zmaru. Bavilo mě to.

08.07.2019 5 z 5

Muž bez minulosti Muž bez minulosti Tim Weaver

Originální, zajímavé, napínavé. Dobře vystavěný detektivní příběh. Stálé napětí, tajemství. Odpovědi vyvolávají nové otázky, neustálá gradace, která snad nikdy neskončí. Jen mi trochu vadilo, že brilantní spisovatelské umění takto kočírovat text bylo až příliš znát a přebilo i spontánnost, emotivnost. Bylo to napínavé vyprávění, z něhož vyplývají i jistá poučení. Ale nechytlo mě u srdíčka, nepohltilo mě tak, jak bych si přála. Proto jen čtyři hvězdičky.

04.06.2019 4 z 5

Den, kdy se to stalo Den, kdy se to stalo Nuala Ellwood

Přiznávám, že začátek knihy mi připadal poměrně zdlouhavý a přestávalo mě bavit točit se ve stále stejném, i když zvětšujícím se kruhu. Ale pak přišlo zrychlení, prozření, více napětí a celkem překvapivé odhalení. Druhá polovina knihy už měla větší spád. Doporučuji vydržet, kniha opravdu stojí za přečtení.

26.04.2019 4 z 5