RADOST komentáře u knih
Úchvatná sága - čtyři generace židovských žen.Všechny mají umělecké sklony a převyšují své mužské protějšky. Každá hledá svou cestu, jak být sama sebou a zároveň obstát v konvenčním světě.
Dobrodružná kniha, v níž se prolíná více témat - snaha lidí pokořit si přírodu, touha po majetku i touha po krásném prožití stáří, životnost "blaženého města" i víra ve staré legendy.
Příběhy žen hledajících svou sexuální orientaci, mnohdy s překvapivým výústěním. Dobrý námět, ale určitá křečovitost a zjednodušení při zpracování. Vzhledem k námětu doporučuji k přečtení.
Herdekfilek zhodnotil výstižně. Přiznávám, že na mě byla tak velká dávka absurdity až moc, i když jsem si četbu "dávkovala". Jsem však ráda, že jsem se s Charmsovou tvorbou i jeho osudem mohla seznámit.
Tato kniha mě dostala! Perfektně a upřímně napsaný životní příběh. Každého z nás může zaskočit situace, která nás donutí změnit své dosavadní postoje, životní styl, způsob uvažování. Autor to obdivuhodně zvládl ve svých 64 letech. Doporučuji přečíst, zamyslet se nad sebou a možná se i změnit dříve, než nás život přitlačí ke zdi.
Kniha spíše pro pobavení, z kategorie nenadchne ani neurazí.
Pět generací žen žijících v jednom domě. Každá z nich se nechala něčím zotročit - majetkem, konvencemi, nedostatkem odvahy, útěkem do nemocí, očekáváním něčeho, co snad někdy přijde. Postrádají lásku, nalézají ji mimo manželství. Jsou představovány jako trpitelky. Jejich východiska ze situace jsou skoro jak z červené knihovny. Typický román pro ženy. Ty silnější čtenářské osobnosti si vezmou poučení, že je třeba vzít osud do vlastních rukou a nenechat sebou manipulovat, nepoddávat se situaci. A ty slabší se ponoří do pohádkového světa, kde vše vyřeší velká láska a ti ostatní. Čtivé, ale nanejvýš na tři hvězdičky.
Padesátá léta minulého století prožívaná Pavlíkem v malé české vesnici - výborně napsané.Tolik podobné mému dětství . Pravdivé, citlivé. Evokuje vzpomínky, ale nutí přemýšlet spolu s Pavlíkem.
Tak trochu švejkovina.Americká.Napřed jsem se jen divila - může být někdo tak blbý a naivní jak hrdina této knihy ?Později jsem mu tu jeho hloupost, posílenou jakýmsi omezeným pudem sebezáchovy, tak trochu záviděla. Protože mu vlastně umožnila dostat se z vlastních malérů a vyzrát nad běžnou mašinérií současného života a politickou mocí. Jsme jen figurkami?Co se stane, když děláme špatné tahy? Co se stane, když si loutka zašmodrchá ovládací provázky a ohrozí loutkovodiče?
Matně vzpomínám, četla jsem kdysi s bráchou. Mnohem později jsem četla Pinocchia a bylo to podobné.
Provázel mě životem. Studijními lety, na cestě do Moskvy a tehdejšího Leningradu, při pobytu moskevské kamarádky u nás, při četbě ruské literatury. Později jsem ho nahradila novým, 3. vydáním z roku 1977. Teď si jím listuji. Je celý umolousaný, stránky zažloutlé, strana 285 dokonce neurvale vytržena. Do poznámek někdo mladší, zřejmě dcera, dokonce vepsal témata maturitních písemek z ruského jazyka. Dnes je to nepoužívaný svědek dávných časů, protože překladač Google je mnohem pohotovější a pohodlnější. Ale svůj úkol rozhodně splnil.
Půvabná kniha, ze které jsem čítávala svým dětem. Kouzelné obrázky a melodičnost veršů spolu s hlasem maminky je vždy dovedly uklidnit a přenést do krásného světa, pryč od jejich světabolů.
Kniha o EGU, touze poznávat , učit se a prosazovat se. O nepoddajnosti i pracovitosti, nevázanosti, o vášni pro vaření. O (ne)kompromisech. Oddychové čtení. Trochu mi vadila jakási neuspořádanost - ale ta je vlastně charakteristickou vlastností hlavní hrdinky, tak možná proto se objevuje i ve stavbě povídání. A je to povídání poučné, odhalující zákulisí některých restaurací.
Čtení pro ženy nevyhledávám, tentokrát jsem udělala výjimku. Nebyla jsem zklamaná, ale ani nadšení se nekonalo. Jako oddychové čtení posloužila kniha dobře, v rámci knih pro ženy je to lepší průměr. Vadila mi však určitá schématičnost, rozvláčnost i občasná naivita. Ale možná to bylo cílené, možná chtěla autorka zdůraznit mládí a nezkušenost hlavní hrdinky a její pozvolné poznávání světa jinak smýšlejících lidí. I její schopnost poučit se a hledat správné cesty. Je to příběh vyzrávání mladé ženy.
Století a čtyři generace žen v jedné rodině. Nakolik si jsou podobné, v čem se liší? Co jsou základní stavební kameny jejich povahy? Nakolik se na jejich jednání i myšlení podíleli milovaní muži, v jaké míře společenské zvyklosti? Co se měnilo rychleji?
Je zajímavé si to přečíst a podobně se zamyslet nad svou vlastní rodinou.
Moudré postřehy navádějící k pozornějšímu vnímání myšlení a postřehů dětí. Kniha je výrazně zaměřena na náboženskou výchovu, což mi velmi vadilo. Přesto jsem tuto svou averzi překonala, protože kniha obsahuje mnohá velmi citlivá a všeobecně platná sdělení pro rodiče.
Příběh dvou náhle osiřelých sester, které řeší situaci na vlastní pěst. Zaujaly mě reakce okolí i pokrevního dědečka. Stojí za přečtení.
V porovnání s pěti předcházejícími díly série Tóra Gudmundsdóttir musím udělit pouhé tři hvězdičky. Kniha je méně podnětná, méně zajímavá, méně napínavá - ale rozhodně není špatná.Ráda si přečtu i poslední titul od této autorky Pamatuji si vás všechny.