RaptoR RaptoR komentáře u knih

Odvážným štěstí přeje Odvážným štěstí přeje Garth Ennis

Již čtvrtá kniha sebraných komiksů Hitmana vznikla opět pod taktovkou BB artu. Ennis a McCrea nás opět zavedou do Gothamu za Tommym a Nattem.
Tentokrát hlavně ve velkém příběhu "Odvážným štěstí přeje". I když Hitman je postava, která se bere s nadhledem a vtipem (o čemž nasvědčuje i odlehčená McCreova kresba), čtvrtá kniha zas tak vtipná není. Kdo by se taky bavil, když po něm jsou hoši z SAS. A Tommymu js Nattem jde opravdu o krk.
Příběh dosti komorní, přesto by neměl chybět v Hitmanově sbírce, protože uvidíme, co se z toho vyvrbí. Jak je Ennisovým zvykem, podružné mališkosti uvedené zde mají dalekosáhlé následky v budoucích číslech, ale nechme se překvapit :)

Vetřelci omnibus. Kniha druhá Vetřelci omnibus. Kniha druhá Dan Jolley

Druhá kniha Omnibusáckých vetřelců na sebe nenechala dlouho čekat. Tentokrát se nám nabízí tři příběhy ("Genocida", "Sklizeň" a "Koloniální pěchota"). Lidstvo se už vyrovnalo s vetřelčí nákazou na Zemi, kterou dobývá zpět (stalo se v první knize). Tentokrát se přeneseme dál a sledujeme osudy korporace, umírajícího vědce a party mariňáků. Všechny mají jedno společné - krmnou šťávu vetřelčích královen. Ta Vás vezme na lepší snový výlet než heroin. Nevýhodou jsou vedlejší účinky, které z lidí dělají vraždící maniaky, neznající bolest (což se líbí armádě). Samozřejmě taky mají nějaké mutagenní účinky (což se líbí vetřelcům).
Tři epické příběhy na zhruba pětistech stranách zaručují pořádnou zábavu. Zatímco příběh "Sklizeň" působí dosti komorně, "Koloniální pěchota" je doslova narvaná akcí. "Sklizeň" a "Genocida" navíc u nás vyšli i jako sci-fi romány, takže jejich čtenáři můžou porovnat komiksové zpracování s originálem.
V této knize se vystřídala řada kvalitních scénáristů i kreslířů. Na "Koloniální pěchotě" pracovalo kreslířů hned několik, takže příběh neomrzí díky různému náhledu.

Dračice Dračice Jan Hlávka

Román Dračice od J. Hlávky a J. Vybíralové mne hned zaujal. Fantasy, ve které se to jen hemží draky, se po vydání Eragona dají dláždit ulice, ale líbil se mi ten nápad. Draci versus nekromanti. A ono to je celé trochu jinak.
Nechci ubírat ideu, knížka to je velmi pěkná, i když draci se tam hemží dohromady asi na patnácti stranách. Hlavní dějová linie se odvíjí okolo prince Kelema, což je typický rozmazlený mladý floutek. Okolní království sužují draci, kteří drancují a plení. Ty dokáže zastavit pouze mocná magie řádu Corath terra (ne nekromanti, ale něco jako sithové ve Star Wars... No prostě temná magie:). Magistra přislíbí králi pomoc v boji proti drakům, když se s ní princ Kelem ožení...
Na relativně útlou knihu děj velmi rozsáhlý. Popisuje hlavně vztah Kelema a jeho nastávající. Zároveň autoři stihnou vylíčit i spoustu podružností. Čtenář je díky tomu dostatečně vtažen do děje, ale já osobně jsem se nemohl ubránit dojmu, že by román klidně mohl mít o dalších dvěstě stránek navíc, aby autoři mohli detailně popsat zajímavé charaktery, které se v knize jen mihnou. Takže i když knížka příjemně plyne, čtenář by chtěl vědět víc. Jak o magiích, tak o dracích.
Román Dračice tak kvůli spoustě děje a nápadů působí jako výtah z nějakého eposu. Rozhodně se ale nedá upřít jeho čtivost.

Barbar Conan #04 Barbar Conan #04 Roy Thomas

Komiksové legendy u nás vychází již dlouho a jsou dobře vyváženou investicí - za pár korun se vám dostane do ruky komiks z doby, kdy se padouši oslovovali ve třetí osobě :)
Bohužel čtvrtá kniha Conana pro mě byla tak trochu zklamáním. Předně jsem se neubránil překvapení, když jsem v ní viděl dva příběhy, které již v KL vyšly - "Dcera pána mrazu" a "Obyvatel temnot". Pak jsem pouze s hrůzou žasnul, nad nečitelností některých panelů (opravdu to občas vypadá jako velmi špatná kopírka).
Na druhou stranu je zde pár příběhů, které tyto drobnosti zatlačí do pozadí. Hlavně série "Savage sword of Conan" nám barbara představí v tom nejlepším světle, jak ho známe z pera R. E. Howarda. Takže můžu opět jen doporučit, hlavně se nenechte zklamat místy špatnou kvalitou tisku.

Američan čínského původu Američan čínského původu Gene Luen Yang

Musím uznat, že mám raději komiksový superhrdinský mainstream. Přesto mě ale dílo Gene Luen Yanga velmi příjemně překvapilo. V několika nesourodých příbězích nám nabízí pohled na stále aktuální sociální témata - ať už se jedná o přátelství, pokrytectví, tohu nebo přijetí vlastní identity. To vše v příjemné jednoduché kresbě, která spíše podtrhuje celkovou hloubku. Celková kompozice je zvládnutá perfektně, zápletka i závěr velmi překvapí. Víc už ale napovídat nebudu :)

Spravedlivý hněv Spravedlivý hněv Markus Heitz

Markus Heitz nás opět přivádí do světa, který výborně popsal ve své tetralogii o trpaslících. Tentokrát se podíváme na druhou stranu barikády - na alfy. Děj knihy se týká dvou alfů, které již známe z trpaslíků - Sinthorase a Caphalora. Nesmrtelní těmto dvěma hrdinům uložili nelehký úkol: vyjednat spojenectví s mržným démonem, který má unikátní schopnosti. Jako jediný dokáže otevřít magickou bránu do Skryté země. Alfové se tedy vydávají na cestu za dobrodružstvím, aby už konečně mohli zničit ty "čichače květinek" - elfy.
Kniha Spravedlivý hněv se nese ve stejném duchu jako jeho předchozí díla. Nejedná se o náročný příběh, i když pár překvapivých momentů se zde naskytne. Kniha ale vyniká výbornou čtivostí. Můžu jen doporučit všem, které styl psaní M. Heitze oslovil. Touto knihou jistě nebudete zklamáni.

Video Noire Video Noire Carlos Trillo

Tomuhle komiksu musíme odpustit řadu drobných chybiček - ať už to je vydání v roce 2002, kdy se tady komiks teprve dostával do širšího podvědomí, nebo cena, se kterou by dnes asi neuspěl.
Příběh je prosťounký. Benedikt je soukromý detektiv, kterému někdo dosti nepěkným způsobem zabije kolegu. Benedikt to ale nechce necha tje tak a zamotá se do tajemného vyšetřování kolem oblíbené moderátorky dětských pořadů. Zní to dost zajímavě. Jen trochu zamrzí, že celé to tajemno vám autor naservíruje už na straně dvacet a dál se jen příběhem prokousáváte, abyste věděli, jestli to zlo prohraje nebo ne. Rozhodně se ale nejedná o příběh pro malé. Násilí, nahoty i sexu si zde užijete dost.
Vizuální zpracování je ale něco jiného. Noirový král E. Risso (i u nás bodující série "100 kulek") dokáže několika tahy vypracovat jak podrobnosti, tak psychické stránky postav, k čemuž mu napomává vynikající hra světla a stínu. Suma sumárum: pěkně zabalená skoro nepřekvapující věcička.

La Perdida La Perdida Jessica Abel

Příběh dívky hledající své kořeny v Mexiku. Nejedná se o nápad, který každého zaujme. I cca první třetinou knihy se budete muset prokousávat, pak ale začíná děj pěkně gradovat až do velkého finále. Problémem pro mě bylo ztotožnění se s hrdiny, kde jsem viděl jen naivní holku (slušně řečeno) a pózu. Kresba na mě působila místy dost nepřehledně, ale realita se tomuto dílku upřít nedá.

Spin Spin Robert Charles Wilson

R. Ch. Wilson je skutečně perfektním spisovatelem, což dokazuje ve svém románu "Spin". Jak už info napovídá, Země se ocitla díky neznámé mimozemské civilizaci v jakémsi "kosmickém pytli". který má velké dopady na jejich budoucí bytí...
Více nechci prozrazovat. Vlastně bych ani nevěděl jak, protože "Spin" není jednoduše nalajnovaný příběh. Wilson má skvělé vypravěčské sklony, díky kterým působí celý příběh dosti komorně - sledujeme v něm osudy tří hlavních hrdinů. Také fakta nepředkládá uniformě, ale pomocí osobních popisků Tylera Dupreeho - mladého doktora, který je přítelem dvojčat Jaseho a Diane. On nás provází svým životem ve Spinu. A celou záhadu ná odkrývá po kouskách.
Román je neskutečně chytlavý. Navíc se jedná o sci-fi, které si jen těžko bude hledat konkurenci v tom novém, co u nás vychází.

Punisher: Matička Rus Punisher: Matička Rus Garth Ennis

Je zde další kniha ze série MAX, ve které Ennis mohl dát průchod tomu co chtěl - ukázat surovost lidské povahy. Oproti "Irské kuchyni", kde Punisher nebyl tím hlavním charakterem, se v "Matičce Rusi" opět dostává do popředí. Kdo jiný by taky byl schopen zachránit holčičku z ruské základny s jaderným arzenálem? Jako by to Ennisovi nestačilo, přibral ještě Nicka Furyho - který je o dost dospělejší a drsnější než S. Jackson, který ho hraje ve filmu. O kresbu se tentokrát postaral D. Braithwaite ( také začínal v nakladatelství 2000AD), který výborně ladí s předchozími tituly. Jak říká jedna komiksová postava: "Jenom úplný cvok může poslat Punishera do raketového sila, ku..a!" A všichni víme, že Ennis je pořádný cvok :)

Alice Cooper: Poslední pokušení Alice Cooper: Poslední pokušení Neil Gaiman

Tuto knihu popsal už v jejím úvodu nejlépe sám autor. Chtěl vytvořit něco normálního. K poslechu alba Alice Coopera. Prostě nic převratného. A to se N. Gaimanovi povedlo. Nutno podotknout, že vše, čeho se N. Gaiman dotkne, nese jeho nezaměnitelný punc nadpřirozena, fantastiky i hororu. To platí i o Posledním pokušení.
Příběh ale ničím zvláštním nevyniká. Jednoduchý děj s ještě jednodušším koncem ale přece jen potěší detailní kresbou, kterou má na svědomí M. Zulli. I zpracování vyniká z průměru použitým druhem papíru a laděním do hnědých odstínů. přesto si myslím, že fandové A. Coopera si tento komiks užijí mnohem více.

31.01.2013 2 z 5

Superman: Co se stalo s Mužem zítřka? Superman: Co se stalo s Mužem zítřka? Alan Moore

Tohle je klasický Superman, na kterém vyrostlo pár generací čtenářů. Jedná se o ukončení série, která vycházela nepřetržitě od třicátých let! V roce 1985 se nakladatelství DC rozhodlo, že by to chtělo trochu dospělejší přístup. A rozhodlo se, že sérii ukončí. Bylo proto potřeba ve dvou číslech vyřešit všechny vztahy, protivníky i osud Muže z oceli. Toho nelehkého úkolu se s nadšením ujal Alan Moore, který tehdy ničil komiksová tabu svými Strážci. Výsledky jeho píle jsou krásné a trochu nostalgické. Potkáme zde všechny hlavní hrdiny Supermanova universa a dozvíme se, jak to s nimi dopadlo. Navíc v knize najdeme i dva samostatné komiksy navíc, které jsou jen příslovečnou třešničkou na dortu.
Trochu mě zamrzela rychlost, s jakou se Moore pouští do uzavírání osudů všech zúčastněných (ano, nemělo na to moc místa...). Lehká naivita příběhu se musí brát s nadhledem, zvláště u komiksů které jsou 26 let staré. Přesto je to krásná tečka a rozloučení Supermana s jeho dvorním kreslířem Kurtem Swanem, který se po tomto závěru vydal na zasloužený odpočinek.

31.01.2013 4 z 5

451 stupňů Fahrenheita: grafický román 451 stupňů Fahrenheita: grafický román Tim Hamilton

Klasické dílo Raye Bradburyho v komiksové podobě. I když jsem román nečetl, tohle zpracování se mi velmi líbilo. Hned na začátek nutno říci, že se nejedná o jednoduché čtení. Kdo zná Bradburyho povídky ten ví, že zázemí sci-fi mu pouze pomáhá k vyjádření hlubších filozofických úvah. Nejinak je tomu i zde.
Samotné výtvarné zpracování mi sedlo. Jednoduchá kresba se mísí s detailními panely, kterými kreslíř T. Hamilton zdůrazňuje spoustu industriálna a mrazivou utopii. Jednoduchá kombinace barev působí správným "utopickým" dojmem. Celkově jsem s tímto titulem nadmíru spokojen.

Jako pára nad Texasem Jako pára nad Texasem Garth Ennis

Klasika, která u nás vychází již pár let. Garth Ennis se S. Dilonem ve svých zlatých letech vytvořili komiks bořící všechna tabu. Komis o bohu, který se vykašlal na svět, o militantních andělech a jednom kazateli obdařeném božskou silou Genesis. Příběh prostoupený množstvím krve, násilí, brutality a černého humoru potěší každého milovníka Tarantinových filmů právě díky spřízněnosti charakteru celého díla.
První book ze známé série je pořádně hutný a našlapaný dějem. Seznámíme se s hlavními postavami - kazatelem obdařeným Genesis Jessie Curterem, neúspěšnou vražedkyní Tulip a irským upírem Cassidym. Stejně tak jako se svatým zabijákem a vtipně vykresleným nebem. Série Preacher řádně nadchla všechny komiksové milovníky a určitě si jí užijete i vy.

Až do konce světa Až do konce světa Garth Ennis

Druhý díl Preachera je sice o poznání tenčí (a levnější) než první book, ale G. Ennis se zcela věnuje jediné věci - minulosti Jessyho Curtera. A to způsobem, ze kterého opravdu mrazí. Ať už díky brutálním metodám jeho babičky, nebo pomocí úchylností ostatních charakterů. A aby toho nebylo málo, na jeho masochistickou rodinu síla Genesis nefunguje...
Výborné dílo výborného génia přidá pár nových dílů do skládanky o hledání zběhnuvšího Boha. Můžu jen doporučit!

Gymnázium příšer Gymnázium příšer Antonín Tesař

Netradiční počin Antonína a Jiřího Tesařových. Jedná se o kolekci několika příběhů o jednom gymnáziu. Setkáme se zde s mrtvými prezidenty, schizofrenickými siamskými dvojčaty, vzpomínkami žijícími mezi zdmi i příšerami, které jakoby vypadly z lovecraftových románů.
Kresebně mi toto album moc nesedlo. Jednoduchá linka inspirovaná mangou mi občas připadala dosti neumělecká. Přesto se ale jedná o zajímavé příběhy, ze kterých člověku nejednou zamrazí.

31.01.2013 2 z 5

Spalující nenávist Spalující nenávist Markus Heitz

Ačkoli M. Heitz není novátorským autorem, nejsilnější zbraní jeho románů je čtivost. Jeho knihy o Trpaslících jsem doslova hltal, bylo to jako čerstvý vítr na poli fantasy. Proto jsem okamžitě sáhnul i po Legendách alfů. Druhý díl je pro mě ale trochu zklamáním. Po slibně se rozvíjejícím začátku se dostáváme do dění, které je ale díky přeskakování času trochu matoucí. Konec přichází tak rychle a nečekaně, že jsem se neubránil pocitu, že autor to musel rychle dokončit (asi aby se mu nespálila večeře :), což neblaze působí na celkový dojem knihy. Přesto všechno se ale jedná o M. Heitze jak ho máme rádi.

04.11.2012 4 z 5

Draci ztracené hvězdy Draci ztracené hvězdy Tracy Hickman

Perfektně rozjetá "Válka duší" pokračuje. Ani druhému dílu nelze v podstatě nic vytknout. Je pravda, že osobně mi u série Dragonlance vadí horší čtivost, ale rozvíjení příběhu i gradace přece jen vynese neztracených pět hvězd.

02.08.2012 5 z 5

Draci padlého slunce Draci padlého slunce Tracy Hickman

Draci padlého Slunce je další z knih série Dragonlance. Stejně jako ostatní tituly má pár plusů i mínusů. Kniha Vám nabídne zajímavý příběh, který ale na mě ze začátku působil trochu ohraně. Ale jak se děj rozplétá je jasné, že trilogie "Válka duší" bude stát za přečtení.

25.07.2012 4 z 5

Přání smrti Přání smrti Robyn Thurman

Abych byl upřímný, do čtení této ságy jsem se pustil jen kvůli slibu, že jí celou přečtu. Zatímco první díl mě celkem příjemně překvapil, o ostatních se to říci nedá. Autorka během čtyř knih nepřináší nic inovativního, psychicky se postavy vůbec nevyvíjí a balastu, který má být "sarkastický" je tolik, že nudí už po prvních stránkách. Mělo by se jednat o urban fantasy a ne během čtyř knih pořád omýlat, jaký byli bratři chudáčci nebo jak je to vlastně nebezpečný dravec. Chtěl jsem tuto knihu označit za odpad, ale musím přiznat, že konec je celkem překvapivý. Jen si nedokážu představit o čem budou další tři knihy, když už tento výtvor je křečovitým "vařením z vody".

05.06.2012 1 z 5