Rawen616 Rawen616 komentáře u knih

Vládci loutek Vládci loutek Robert A. Heinlein

Velmi čtivá a akční záležitost. Dobře vymyšlená problematika těch vesmírnách šmejdů. Řada věcí mi přišla taková až satiricky vtipná a jiné zase sympaticky kontroverzní. Vypustil bych pouze tu romantickou linii. Film podle této knihy s ní nemá prakticky moc společného.

25.12.2014 4 z 5

V horách šílenství (převyprávění) V horách šílenství (převyprávění) Petr Kachna

Mé první setkání s kultovním Lovecraftem nedopadlo vůbec špatně. V horách šílenství je sice krátká povídka ale i do tak malého prostoru nacpal mistr mnoho informací o "svém" světě. Skvělý je začátek který by se dnes již dal považovat za vskutku klasický a nešlo při něm nevzpomenout na kultovní horrror The thing - banda polárníků v ledové pustině něco objeví, vykope a ono to není tak docela mrtvé. Někomu asi nesedne přílišná, až vědecká popisnost a forma povídky jako záznamu z deníku ale myslím, že k tématu se to víc než hodí.

18.12.2014 3 z 5

Running Man Running Man Richard Bachman (p)

Skvělá kniha kombinující Orwellovské 1984 s krutou reality show. Na Kinga je to nezvykle akční a značně neKingovské :-) Zajímavě vygradovaný závěr, kdy jsem si opravdu říkal, jak to sakra hodlá hrdina všechno vyřešit. V knize se hezky poukazuje na to, jak jsou lidé naprosto manipulovatelní, vypatlaní a hlavně krvežíznivý. I v dnešních reality show a vlastně i sportech se všichni těší na konflikt, na krev. Chléb a hry, hlavně nemyslet. Třeba se jednoho dne Běžícího muže také dočkáme.

18.12.2014 4 z 5

Nesmrtelnost, spol. s r. o. Nesmrtelnost, spol. s r. o. Robert Sheckley

Velmi krátká novelka která je ovšem plná pozoruhodných nápadů. Vzhledem k jejímu staří jde opět o jednu z hojně vykrádaných knih - smrtibudky ze seriálu Futurama pocházejí právě z této knihy, stejně tak jako ustřední myšlenka současného člověka přeneseného do daleké budoucnosti. Kniha narozdíl od seriálu není vtipná ale ujetá je podobně:-) A otázka pro skutečné geeky a znalce scifi - na motivy této knihy byl natočen film ve kterém hrál známý rocker? Víte jak se film jmenoval? :-)

07.12.2014 3 z 5

Hvězdný kadet Hvězdný kadet Robert A. Heinlein

Oddechovka na cesty. Dobře popsaný výcvik kadetů i závěrečné dobrodružství na Venuši. Taková ideální klukovská knížka. Vzhledem k době, kdy byla kniha napsána je tam řada velmi naivních představ o dobývání vesmíru ( obyvatelná Venuše ), a naopak spousta jiných věcí popsaných velmi realisticky ( centrifugové vesmírné lodi kvůli umělé gravitaci, mobilní telefony...)

24.11.2014 3 z 5

Bratři Karamazovi Bratři Karamazovi Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Monumentální freska o životě v tehdejším Rusku, psychologický rozbor různých charakterů, detektivka o otcovraždě a kritika víry v jednom. Chvílemi je tohle dílo šíleně rozvláčné, jindy naopak dokáže strhnout a baví neskutečně propracovanými dialogy. Mě osobně nejvíc uchvátily pasáže kde Ivan kritizuje náboženství a víru obecně. Ty mají opravdu hodně do sebe a donutí k zamyšlení. Rozhodně jde o knihu na kterou musí čtenář tak říkajíc dospět. Nejnáročnější kterou jsem kdy četl a jsem za to rád. Všechno je totiž dovoleno!

17.11.2014 5 z 5

SAS - Příručka jak přežít SAS - Příručka jak přežít John Wiseman

Velmi užitečná kniha! Jedna z nejlepších příruček pro přežití. Obsahuje kvanta návodů, rad a ilustrací. Samozřejmě je psaná "univerzálně" pro celý svět, takže přežití v poušti či na antarktidě můžete přeskočit. I tak v ní ale zůstává řada praktických tipů i pro naší přírodu.

02.10.2014 5 z 5

Oči bouře Oči bouře Jeff Smith

Trochu slabší ale stále dobré pokračování skvělého prvního dílu. Konečně se dozvíme něco víc o událostech o kterých postavy v jedničce nechtěly mluvit.

10.09.2014 4 z 5

Malevil Malevil Robert Merle

Výborná záležitost pro milovníky realistické post-apo. Kniha příliš neřeší onu apokalypsu - ( i když její popis je děsivý, zejména to, jak přijde zcela náhle a nečekaně) - ale zaměřuje se právě na přežití po tom všem. Hlavní hrdina je idealista a pracant který se snaží vytvořit nové společenství i hospodářství a zachránit zbytky lidstva. Postupně dokonce zjišťuje, že se cítí onou zkázou "obohacen". Lidé mohou začít budovat svět znovu a možná lépe, s jinými pravidly. Bez naší moderní civilizace je najednou na všechno dost času. Ovšem jak to tak chodí, vždy se najde někdo komu zkáza zahraje do karet a na troskách světa může začít budovat svojí verzi světa, která má do mírumilovného hospodářství našich hrdinů daleko.
Vážně skvělá kniha, donutila mne přemýšlet jak bych se v dané situaci choval sám. Je to trochu černobíle podané, ale neurazí to. Závěr mi přišel krásně ironický :-)

06.09.2014 5 z 5

Útěk z Kůstkova (01) Útěk z Kůstkova (01) Jeff Smith

Rozhodně pobavil a nalákal do dalších dílů. Komiks pro všechny věkové kategorie.

30.08.2014 4 z 5

Chvalozpěv na Leibowitze Chvalozpěv na Leibowitze Walter M. Miller

Jeden z nejzvláštnějších postapo románů co jsem zatim četl.

Jde spíše o jakési 3 delší povídky popisující život mnišského řádu v průřezu několika staletí poté, co se lidstvo téměř uplně vyhladilo v atomové válce.
Civilizace tak začíná nanovo a my sledujeme "nový starověk" kdy se malá křesťanská komunita snaží zachráňovat písemné památky po naší současné civilizaci a kdejaký papír či výkres technologické součátky je považován prakticky za svátost.
V druhém příběhu je již lidstvo na úrovni dob renesance a kromě vědy a prvních pokusů s elektřinou se začíná zvesela opět chřestit zbraněmi. A třetí příběh se již odehrává v "nové budoucnosti" kdy lidé cestují ke hvězdám. Mnišský řád stále funguje a my se dozvíme, jestli se lidstvo ze své dávné prvotní zkázy poučilo.

Vyloženě nezklamalo, ale ani mě kniha kdovíjak nenadchla. Pro někoho bude kniha zřejmě příliš nezáživná a příliš křesťanská :-)

28.08.2014 3 z 5

Béowulf Béowulf neznámý - neuveden

Výtečná a zřejmě notoricky známá severská legenda. Pro dnešního čtenáře dosti složité a těžké čtivo, nicméně poznámky a vysvětlivky v této knize nám výrazně pomohou proniknout do tehdejších reálií.

Příběh o pyšném bojovníkovi který nejdříve připlouvá na pomoc králi který je sužován zlým skřetem. Skřeta zabije, a získá slávu ale rozhněvá neméně děsivou matku skřeta. Tu zabije také a sám se stane králem. Po letech napadne jeho království drak a souboj s ním se stane pro Beowulfa osudným.

Tento příběh skvěle zapracoval Michael Crichton do svého románu pojídači mrtvých kde se na celou legendu podíval v rámci možností realisticky a spojil jí se skutečnými záznamy cestovatele Ibn Fadlána.

22.08.2014 4 z 5

Země bez zákona Země bez zákona Jindřich Rohlík

Hodně zajímavé spojení westernu a fantasy - nutno přiznat, že ten western převažuje a fantasy tam skoro až ruší protože si to budete spíš představovat ve westernových kulisách. Jinak příběh který neurazí ani nenadchne, taková vyložená oddechovka.

11.08.2014 3 z 5

Playboy. Antologie sci-fi povídek Playboy. Antologie sci-fi povídek * antologie

Opravdu dobrá sbírka povídek, hvězdička dolu za některé slabší kusy ale s tím se už holt musí počítat.

15.07.2014 4 z 5

Cesta pokojného bojovníka Cesta pokojného bojovníka Dan Millman

Téměř se vším co je v knize psáno naprosto souhlasím. Není smutné, že lidé umírají ale spíše to, že spousta jich ani nežije a přitom štěstí je zadarmo a všude kolem nás. Naivní? Ano, ale furt lepší než věčný pesimismus který na mě v této zemi vykukuje uplně všude.

PS:Kniha i film jsou myslim ideální záležitostí ke které by se měl člověk dostat jako puberťák. I když zní celé to sdělení naivně a je jasné jak facka (mysli jinak, najdi si cestu v životě a tvrdě na ní makej a budeš mít úspěch), není lehké ho dodržet. Mladého člověka ale může nakopnout k tomu aby něco dělal. A zcela upřímně, filmu se to možná povedlo i lépe.

11.06.2014 4 z 5

Ďábel na řetězu Ďábel na řetězu Otomar Dvořák

Myslíte, že román o životě světce musí být nuda? Může, ale to by ho nesměl napsat Otomar Dvořák:-) Zpočátku je trochu těžké se zorientovat protože autor vykresluje dobu ve které se příběh odehrává dokonale a nám současným lidem trochu trvá než se v tom špinavém a nevlídném středověku rozkoukáme. Ale pak už to jede - intriky, vraždy, boje mezi rody i bratry, pověry a náznaky temných sil a do toho všeho šikovně zakomponovány staré pověsti a legendy ať už o Oldřichovi a Boženě a nebo únosu Jitky knížetem Břetislavem. A to vše spojuje tajemná postave českého "Merlina" - mnicha Prokopa který se podle pověsti pokusil zkrotit a zapřáhnout do pluhu ďábla což je zde jen jiné pojmenování pro pokus našeptávat a ovlivňovat mocné ve prospěch české země, ale jak už to tak chodí, takový ďábel v podobě moci se sebou nenechá orat věčně. Výtečná kniha která podle mě bude bavit i lidi co historickým románům neholdují, stejně tak jako zaryté fanoušky drsnější fantasy.

06.06.2014 4 z 5

Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Koupil jsem si ji na základě zdejšího hodnocení v bazaru na veletrhu knihy a je to snad mých nejlépe investovaných 40 korun v životě! Ne nadarmo se to jmenuje nonstop protože se tam nonstop něco děje.
Zezačátku jsem se trochu ztrácel a celé mi to přišlo bizarní. Pak se začaly vršit záhady a podivné jevy a události a v ten moment už vás kniha nepustí dokud nebudete mít jasno jak to všechno je. A na konci nás čeká skvělá pointa.

29.05.2014 5 z 5

Mluvčí za mrtvé Mluvčí za mrtvé Orson Scott Card

Komorní scifi a rodinné drama zároveň. Pozoruhodně vykreslený svět a fungování náboženské společnosti. Druhá půlka knihy výrazně lepší než ta první. Nemohu říct, že bych z toho byl kdovíjak unesen ale kvality tomuto dílu upřít nelze. Enderova hra je kousek lepší ale mluvčí mi podobně jako hlavní hrdina přijde vyzrálejší.

18.05.2014 3 z 5

Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga Hagakure - Moudrost samuraje z kraje Saga Cunetomo Jamamoto

Pozoruhodná sonda do myšlení samurajů. Řada citátů a myšlenek má co říct i dnes. Jiné jsou naopak z dnešního pohledu velmi bizarní a neuvěřitelné.
Samurajská fascinace smrtí a vzdání se svého života ve prospěch někoho jiného je děsivá a obdivuhodná zároveň.

Jelikož je kniha psána formou krátkých příběhů, pouček a citátů které na sebe nenavazují, dá se číst z kteréhokoliv místa a při každé příležitosti skoro jako bible :-)

12.05.2014 5 z 5

Ztracený svět Ztracený svět Michael Crichton

O malinký fousek slabší než první díl ale pořád solidní dobrodružný román. Důrazně varuji pokud jste nejdřív viděli film a očekáváte něco podobnéhu. Podobně jako u prvního dílu i zde jde kniha zcela vlastní cestou.

27.04.2014 3 z 5