Rawen616

Velmi čtivá a akční záležitost. Dobře vymyšlená problematika těch vesmírnách šmejdů. Řada věcí mi přišla taková až satiricky vtipná a jiné zase sympaticky kontroverzní. Vypustil bych pouze tu romantickou linii. Film podle této knihy s ní nemá prakticky moc společného.

Mé první setkání s kultovním Lovecraftem nedopadlo vůbec špatně. V horách šílenství je sice krátká povídka ale i do tak malého prostoru nacpal mistr mnoho informací o "svém" světě. Skvělý je začátek který by se dnes již dal považovat za vskutku klasický a nešlo při něm nevzpomenout na kultovní horrror The thing - banda polárníků v ledové pustině něco objeví, vykope a ono to není tak docela mrtvé. Někomu asi nesedne přílišná, až vědecká popisnost a forma povídky jako záznamu z deníku ale myslím, že k tématu se to víc než hodí.

Skvělá kniha kombinující Orwellovské 1984 s krutou reality show. Na Kinga je to nezvykle akční a značně neKingovské :-) Zajímavě vygradovaný závěr, kdy jsem si opravdu říkal, jak to sakra hodlá hrdina všechno vyřešit. V knize se hezky poukazuje na to, jak jsou lidé naprosto manipulovatelní, vypatlaní a hlavně krvežíznivý. I v dnešních reality show a vlastně i sportech se všichni těší na konflikt, na krev. Chléb a hry, hlavně nemyslet. Třeba se jednoho dne Běžícího muže také dočkáme.

Velmi krátká novelka která je ovšem plná pozoruhodných nápadů. Vzhledem k jejímu staří jde opět o jednu z hojně vykrádaných knih - smrtibudky ze seriálu Futurama pocházejí právě z této knihy, stejně tak jako ustřední myšlenka současného člověka přeneseného do daleké budoucnosti. Kniha narozdíl od seriálu není vtipná ale ujetá je podobně:-) A otázka pro skutečné geeky a znalce scifi - na motivy této knihy byl natočen film ve kterém hrál známý rocker? Víte jak se film jmenoval? :-)

Oddechovka na cesty. Dobře popsaný výcvik kadetů i závěrečné dobrodružství na Venuši. Taková ideální klukovská knížka. Vzhledem k době, kdy byla kniha napsána je tam řada velmi naivních představ o dobývání vesmíru ( obyvatelná Venuše ), a naopak spousta jiných věcí popsaných velmi realisticky ( centrifugové vesmírné lodi kvůli umělé gravitaci, mobilní telefony...)

Monumentální freska o životě v tehdejším Rusku, psychologický rozbor různých charakterů, detektivka o otcovraždě a kritika víry v jednom. Chvílemi je tohle dílo šíleně rozvláčné, jindy naopak dokáže strhnout a baví neskutečně propracovanými dialogy. Mě osobně nejvíc uchvátily pasáže kde Ivan kritizuje náboženství a víru obecně. Ty mají opravdu hodně do sebe a donutí k zamyšlení. Rozhodně jde o knihu na kterou musí čtenář tak říkajíc dospět. Nejnáročnější kterou jsem kdy četl a jsem za to rád. Všechno je totiž dovoleno!

Velmi užitečná kniha! Jedna z nejlepších příruček pro přežití. Obsahuje kvanta návodů, rad a ilustrací. Samozřejmě je psaná "univerzálně" pro celý svět, takže přežití v poušti či na antarktidě můžete přeskočit. I tak v ní ale zůstává řada praktických tipů i pro naší přírodu.

Trochu slabší ale stále dobré pokračování skvělého prvního dílu. Konečně se dozvíme něco víc o událostech o kterých postavy v jedničce nechtěly mluvit.

Výborná záležitost pro milovníky realistické post-apo. Kniha příliš neřeší onu apokalypsu - ( i když její popis je děsivý, zejména to, jak přijde zcela náhle a nečekaně) - ale zaměřuje se právě na přežití po tom všem. Hlavní hrdina je idealista a pracant který se snaží vytvořit nové společenství i hospodářství a zachránit zbytky lidstva. Postupně dokonce zjišťuje, že se cítí onou zkázou "obohacen". Lidé mohou začít budovat svět znovu a možná lépe, s jinými pravidly. Bez naší moderní civilizace je najednou na všechno dost času. Ovšem jak to tak chodí, vždy se najde někdo komu zkáza zahraje do karet a na troskách světa může začít budovat svojí verzi světa, která má do mírumilovného hospodářství našich hrdinů daleko.
Vážně skvělá kniha, donutila mne přemýšlet jak bych se v dané situaci choval sám. Je to trochu černobíle podané, ale neurazí to. Závěr mi přišel krásně ironický :-)

Rozhodně pobavil a nalákal do dalších dílů. Komiks pro všechny věkové kategorie.

Jeden z nejzvláštnějších postapo románů co jsem zatim četl.
Jde spíše o jakési 3 delší povídky popisující život mnišského řádu v průřezu několika staletí poté, co se lidstvo téměř uplně vyhladilo v atomové válce.
Civilizace tak začíná nanovo a my sledujeme "nový starověk" kdy se malá křesťanská komunita snaží zachráňovat písemné památky po naší současné civilizaci a kdejaký papír či výkres technologické součátky je považován prakticky za svátost.
V druhém příběhu je již lidstvo na úrovni dob renesance a kromě vědy a prvních pokusů s elektřinou se začíná zvesela opět chřestit zbraněmi. A třetí příběh se již odehrává v "nové budoucnosti" kdy lidé cestují ke hvězdám. Mnišský řád stále funguje a my se dozvíme, jestli se lidstvo ze své dávné prvotní zkázy poučilo.
Vyloženě nezklamalo, ale ani mě kniha kdovíjak nenadchla. Pro někoho bude kniha zřejmě příliš nezáživná a příliš křesťanská :-)

Výtečná a zřejmě notoricky známá severská legenda. Pro dnešního čtenáře dosti složité a těžké čtivo, nicméně poznámky a vysvětlivky v této knize nám výrazně pomohou proniknout do tehdejších reálií.
Příběh o pyšném bojovníkovi který nejdříve připlouvá na pomoc králi který je sužován zlým skřetem. Skřeta zabije, a získá slávu ale rozhněvá neméně děsivou matku skřeta. Tu zabije také a sám se stane králem. Po letech napadne jeho království drak a souboj s ním se stane pro Beowulfa osudným.
Tento příběh skvěle zapracoval Michael Crichton do svého románu pojídači mrtvých kde se na celou legendu podíval v rámci možností realisticky a spojil jí se skutečnými záznamy cestovatele Ibn Fadlána.

Hodně zajímavé spojení westernu a fantasy - nutno přiznat, že ten western převažuje a fantasy tam skoro až ruší protože si to budete spíš představovat ve westernových kulisách. Jinak příběh který neurazí ani nenadchne, taková vyložená oddechovka.

Opravdu dobrá sbírka povídek, hvězdička dolu za některé slabší kusy ale s tím se už holt musí počítat.

Téměř se vším co je v knize psáno naprosto souhlasím. Není smutné, že lidé umírají ale spíše to, že spousta jich ani nežije a přitom štěstí je zadarmo a všude kolem nás. Naivní? Ano, ale furt lepší než věčný pesimismus který na mě v této zemi vykukuje uplně všude.
PS:Kniha i film jsou myslim ideální záležitostí ke které by se měl člověk dostat jako puberťák. I když zní celé to sdělení naivně a je jasné jak facka (mysli jinak, najdi si cestu v životě a tvrdě na ní makej a budeš mít úspěch), není lehké ho dodržet. Mladého člověka ale může nakopnout k tomu aby něco dělal. A zcela upřímně, filmu se to možná povedlo i lépe.

Myslíte, že román o životě světce musí být nuda? Může, ale to by ho nesměl napsat Otomar Dvořák:-) Zpočátku je trochu těžké se zorientovat protože autor vykresluje dobu ve které se příběh odehrává dokonale a nám současným lidem trochu trvá než se v tom špinavém a nevlídném středověku rozkoukáme. Ale pak už to jede - intriky, vraždy, boje mezi rody i bratry, pověry a náznaky temných sil a do toho všeho šikovně zakomponovány staré pověsti a legendy ať už o Oldřichovi a Boženě a nebo únosu Jitky knížetem Břetislavem. A to vše spojuje tajemná postave českého "Merlina" - mnicha Prokopa který se podle pověsti pokusil zkrotit a zapřáhnout do pluhu ďábla což je zde jen jiné pojmenování pro pokus našeptávat a ovlivňovat mocné ve prospěch české země, ale jak už to tak chodí, takový ďábel v podobě moci se sebou nenechá orat věčně. Výtečná kniha která podle mě bude bavit i lidi co historickým románům neholdují, stejně tak jako zaryté fanoušky drsnější fantasy.

Koupil jsem si ji na základě zdejšího hodnocení v bazaru na veletrhu knihy a je to snad mých nejlépe investovaných 40 korun v životě! Ne nadarmo se to jmenuje nonstop protože se tam nonstop něco děje.
Zezačátku jsem se trochu ztrácel a celé mi to přišlo bizarní. Pak se začaly vršit záhady a podivné jevy a události a v ten moment už vás kniha nepustí dokud nebudete mít jasno jak to všechno je. A na konci nás čeká skvělá pointa.

Komorní scifi a rodinné drama zároveň. Pozoruhodně vykreslený svět a fungování náboženské společnosti. Druhá půlka knihy výrazně lepší než ta první. Nemohu říct, že bych z toho byl kdovíjak unesen ale kvality tomuto dílu upřít nelze. Enderova hra je kousek lepší ale mluvčí mi podobně jako hlavní hrdina přijde vyzrálejší.

Pozoruhodná sonda do myšlení samurajů. Řada citátů a myšlenek má co říct i dnes. Jiné jsou naopak z dnešního pohledu velmi bizarní a neuvěřitelné.
Samurajská fascinace smrtí a vzdání se svého života ve prospěch někoho jiného je děsivá a obdivuhodná zároveň.
Jelikož je kniha psána formou krátkých příběhů, pouček a citátů které na sebe nenavazují, dá se číst z kteréhokoliv místa a při každé příležitosti skoro jako bible :-)

O malinký fousek slabší než první díl ale pořád solidní dobrodružný román. Důrazně varuji pokud jste nejdřív viděli film a očekáváte něco podobnéhu. Podobně jako u prvního dílu i zde jde kniha zcela vlastní cestou.