roso.mak roso.mak komentáře u knih

Pražský hřbitov Pražský hřbitov Umberto Eco

Hu, dočteno na druhý pokus. Kdyby mi nepřišlo ostuda mít v knihovně knihu, kterou nemám přečtenou...

Kniha je krásnou podrobnou sondou do dějinných událostí dané doby. Je skoro historickou učebnicí. A asi stejně tak snadno se čte. Děj si tak plyne, bez nějaké velké zápletky, pokud jako zápletku nepočítáte životopis jednoho falzifikátora a pár mrtvol.

Dílo je to geniální a muselo za tím stát úplně neskutečné množství práce, ale nevím, zda to za to stálo.

28.11.2017 3 z 5

Běda ženám, kterým muži vládnou Běda ženám, kterým muži vládnou Felix Krumlowský (p)

Žily byly, byly i významné a ví se o nich - prd. Jó holky pro dějiny nebyly důležité. Ale i tak se dají vyškrabat zajímavé informace.

27.08.2017 3 z 5

A dost! – Francouzské děti nedělají scény A dost! – Francouzské děti nedělají scény Pamela Druckerman

Výborná kniha, kterou jsem četla už po druhé. Čtivý příběh se spoustou poučení, nad kterými je dobré se zamyslet, i když se s nimi neztotožníte.

10.07.2017 5 z 5

Bonsai nejen v paneláku Bonsai nejen v paneláku Jaroslav Pišl

Velmi užitečné, konečně kniha, kde berou ohled také na to, že ne každý má k dispozici zahradu a že většina z nás začíná stejně s těmi pokojovými. Kapři koi mohli být klidně vynecháni, ale chápu, že to psali v Libčanech a tam jsou kapři dost nepřehlédnutelní. Jestli je budou ještě víc krmit, budou jim muset pořídit přehradu.

10.07.2017 4 z 5

Popel a prach Popel a prach Jarosław Grzędowicz

Už jen hvězdička navíc za to, že se dá v žánru fantasy najít samostatný román. I když uznávám, že na Ledové zahradě se autor vyřádil dost. Hrdina osamělý vlk, ale ne úplně superman a spousta nakopaných zadků. Přesně jak to mám ráda.

10.07.2017 4 z 5

Mikro Mikro Michael Crichton

Odloženo. Autor si dal takové práce s tím, aby mikrosvět byl pravděpodobný, že hlavní hrdinové jsou možná vzdělaní, ale naprosto blbí a děj se dá předpovídat na několik stránek dopředu. Něco mezi Dickensem, Nezvratným osudem a Jiráskem.

10.07.2017

Kázání ohně Kázání ohně Francesca Haig

Kdybych měla dvojče mrzáka, který kdyby zemřel, pak bych šla s ním, byl by to ten nejopečovávanější mrzák celého světa. Tady je pošlou do pr...pustin chcípat hlady. S touhle taktikou by měli už dávno vymřít. Ale pokud vám to nebude bránit ve čtení, je to jinak docela fajn kniha. Možná dám šanci i pokračování.

10.07.2017 3 z 5

Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Ach ti uživatelé, jak hodně je kniha věcí vkusu. Nesbo k nám jako bestseller klopýtal dlouho, až z 90. let, o to víc se divím, že k nám vůbec doklopýtal. A tato kniha, že má být z jeho nejlepších? Netopýr měl alespoň od půlky trillerový odpich, ale takto si to pomalu plyne, až se tedy záhada vyřeší. Fajne, nečekané rozuzlení se konalo, ale takových knih musí být napsáno. A já se ptám, proč zrovna on?

26.06.2017 3 z 5

Zahrádka v květináči Zahrádka v květináči Anita Blahušová

Líbí se mi uspořádání této knihy. Já jsem zde žádné nové tipy nenašla, ale já už jsem protřelejší hlínomilný vlk. Ale poradí, jak si doma udělat tématický truhlík, nemíchat páte přes deváté, které bylinky k sobě nesesazovat, protože by mohla zvítězit jen jedna a to všechno doplněné hezkými obrázky. Pokud jsou vaše zkušenosti zatím takové, že jste úspěšně nezahubili žádnou ze svých pokojových rostlin, je to kniha pro vás.

09.05.2017 4 z 5

Černá káva Černá káva Charles Osborne

Svižná, čtivá a není tam patrné klopýtání tak typické pro přepisy divadelních her. Méně vycpávkových popisů a dialogů oproti knižním detektivkám (všeobecně, nejen Christie) slouží ku prospěchu, spíš, než aby knize něco ubrala. Jsem spokojena.

23.04.2017 5 z 5

Tisící patro Tisící patro Katharine McGee

Kupte to svým pubertálním dcerám a pak si to přečtěte sami. Kniha, která se nebojí nehollywoodských konců, kterou zhltnete a nakonec vám zůstane ležet v žaludku, protože o ní budete muset přemýšlet.

23.03.2017 5 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Hypnotizér mě trochu zklamal, ale tahle kniha byla velmi dobrá. Vrah je na můj vkus možná příliš všemocný a kdyby mu někdo zavčasu vysvětlil, že za jeho "trápení" můžou hlavně páni komanči, asi bych mu i fandila. Nicméně ve Švédsku 60. let mohlo být také pěkně veselo.

04.03.2017 5 z 5

Midwichské kukačky Midwichské kukačky John Wyndham (p)

Kniha psaná nezaujatým a hlavně nezasaženým pozorovatelem. Rozervanost citů a emocionální dilemata od této knihy nečekejte, o hrdiny se bát nebudete. Co můžete čekat, je zajímavý, čtivý příběh, pokud se vám bude zdát okoukaný, vězte, že je to tím, že ten motiv všichni opsali do Wyndhama, nikoliv naopak. Doporučuji i svátečním čtenářům. Uvnitř tlustých desek se skrývá text délky novelky, za dvě hodiny je kniha přelouskaná. Možná škoda pro ni, bavila mě.

01.03.2017 5 z 5

Až úplně dolů Až úplně dolů Jennifer Weiner

Fajn kniha, četla se úplně sama. Docela hezky zpracovaný příběh, který říká, že do s..., tedy do průšvihu se může člověk dostat i ve chvíli, kdy mu jde o h..., tedy pardon o nic. Na druhou stranu, pokud léčebny opravdu fungují takto a já se obávám, že ano, pak se nedivím, že je zde taková míra recidivy.

10.02.2017 5 z 5

Tlukot křídel smrti Tlukot křídel smrti Paul Hoffman

Nechť je série kompletní. Zklamání? Radost? Nevím. Každopádně silný dojem z konce a touha přečíst si něco lehčího.

26.01.2017 3 z 5

Vyluxusované mozky Vyluxusované mozky Martin Lindstrom

Na mě reklamy samozřejmě působí. Je jen na člověku do jaké míry si to uvědomuje a dokáže sám se sebou pracovat. Tahle kniha byla zajímavá i díky tomu, že reklamy o kterých tam autor mluví si skutečně pamatuji. U starších děl tohoto typu je knížka na houby v tom, že reklamy o kterých se mluví k nám vůbec nedorazily, protože jsme ještě byli v hluboké totalitě, nebo tak nepřipravení na západní záplavu, že se k nám pouštěla jiná (mnohem přímočařejší) verze. Na mě trochu příliš redundantních informací, ale jinak příjemné čtení.

26.01.2017 3 z 5

Vycpávač zvířat Vycpávač zvířat Jarosław Grzędowicz

Po dílech autorů "západní" národnosti, nebo alespoň stylu psaní, je tento soubor povídek velmi osvěžující. Autor se nebojí pracovat s odkazy naší totalitní minulosti (hlavně ve Víkendu ve Spezeku) a vytvářet příběhy alternativních a budoucích světů, které byste zažít asi nechtěli. Nechci říkat, že jsou Orwellovsky laděné, protože ani nejsou. Autor vytváří příběhy, kde je naše realita jen jemně posunutá a o to jsou příběhy působivější.

Samozřejmě vás nehodlám děsit předem, kniha je velká a povídek jiného typu je tam mnoho, obzvláště miloučká je povídka Vycpávač zvířat, po které je soubor pojmenovaný.

12.11.2016 5 z 5

Jak umírá král Jak umírá král Jan Bauer

Knížka je moc pěkná, jednak jsem se dozvěděla dost nových věcí a jednak si udělal pořádek v českých panovnících (i když tam nejsou všichni, jsou jmenováni ti, kteří chybí a jsou seřazeni chronologicky). Má první kniha od autora, určitě se pustím do dalších.

Kniha se četla velmi lehce, i když přiznávám, že já jsem člověk, co byl nucen číst socio a jiné logy a nejlépe v originále. Ale i tak ji mohu doporučit.

13.02.2016 4 z 5

Grilbar Galaxie Grilbar Galaxie Maja Lidia Kossakowska

Skvělé! Autorka má velký dar vyprávění. A navíc vyprávění v rámci světa plného vymyšlených světů, ras a názvů jídel. Velmi dobře je dokázala popsat, aniž by člověk tápal v tom, jak si je má představit.

Knížka byla velmi zábavná, přestože psaná do vzdálených galaxií hned první kapitola byla krásnou alegorií na EU;-)

Jak tu psal QEDS, kolem sté stránky dochází k lehké změně stylu, která by mohla odradit, ale brzy se to zase rozjede, takže čtěte dál.

22.11.2015 5 z 5

Kočky by kupovaly myši Kočky by kupovaly myši Hans-Ulrich Grimm

Spousta zajímavých informací, doporučuji!

Vědecky populární literatura má dost často jednu velkou chybu. Po třetí kapitole se informace začínají cyklit a v tu chvíli knihu odkládám. Tuto jsem s chutí dočetla do konce.

Velice by mě zajímalo, jak je na tom český Brit, který cpu do svého kocoura. Proti masovému odpadu nic nenamítám, na kostech, kůži a vnitřnostech není nic špatného, ale jateční kaly? To je trochu podraz.

A souhlasím s autorem, že krmit býložravce zbytky z jejich vlastního druhu je opravdu divné.

06.10.2015 5 z 5