Roubas Online Roubas komentáře u knih

HEX HEX Thomas Olde Heuvelt

Ze začátku se budete smát a obdivovat autorův smysl pro humor a způsoby, jakými si s potenciálem onoho městečka na papíru vyhrál. Ale věřte, ten úsměv vás přejde. Postupem času se vám kniha dostane pod kůži a budete tušit, že vás v závěru nečeká nic příjemného a nic, co se jakýmkoliv způsobem přibližuje happyendu. Výborný plíživý strach, zápletka a hlavně, konečně někdo, kdo sere na hlavní postavy.

18.02.2019 5 z 5

Jména mrtvých dívek Jména mrtvých dívek Eric Rickstad

Rath, Testová, ani Rachel nejsou hlavními postavami téhle série. Je to Vermont sám a jeho genius loci. Lesy, mlha, děšť, domy uprostřed ničeho.
Těch zločinů na tak malé prostoru bylo možná až příliš, ale na druhou stranu je to lepší než číst 500 stránek o jedné vraždě. Tahle série má vše, co od dobrých detektivek vyžaduji a utvrdila mě v tom, že mám momentálně mnohem blíž k angloamerickým autorům krimi, než k těm severským. Doufám, že Rickstad s vermontským cyklem neskončil a dodrží slovo z poznámky autora, kde mluví o dalších třech románech z těchto míst.
Tiché dívky ovšem zůstaly nepřekonány.

30.01.2019 5 z 5

Na okraji Na okraji Lina Bengtsdotter

Městečko dýchá a postavy žijí. Tohle není kriminální případ s bestiálním pachatelem. Tohle je exkurze do pohnutých lidských osudů, jejich životní tíhy a jejich nemožnosti se vymanit. Společenský román o tom, co všechno den po dni snášíme, a co všechno jsou někteří lidé nuceni dělat, aby byl svět pro ně alespoň o něco málo hezčí. Konec je naprosto skvělá ukázka toho, jak vykročit z davu a všem těm rádoby šokujícím, plastickým koncům ukázat prostředníček. Všechno do sebe nemusí zcela zapadnout, nebo se šokovaně proplést, aby konec byl perfektní.
Všichni lidé nemají na výběr.

13.01.2019 4 z 5

Hrob mé sestry Hrob mé sestry Robert Dugoni

Hrob mé sestry je jedna z nejlepších knih, kterou jsem četl v rámci žánru thrilleru a detektivky. Má plastické postavy, kouzlo amerického maloměsta se všemi klady, zápory a strašáky pod postelí. Navíc výborně funguje jako právnický thriller a na konci jako dechberoucí survival thriller ve sněhové vánici, ze kterého běhá mráz po zádech. Bez chybičky a doufám, že je na cestě překlad další knihy tohohle šikovného pána.

06.01.2019 5 z 5

Zloději lidí Zloději lidí Robert Crais

Thriller na tři večery, který nemá hluchá místa a táhne rychle na branku. Zápletka je zajímavá a pro mě dost neokoukaná. Jazyk specifický pro americkou tvorbu, který má v sobě filmové prvky. Bez poetického hloubání. Příjemný oddechovka, i když slabší žaludky si při čtení asi příliš neodpočinou.
Jsem rád, že jsem se ke Craisovi dostal, jelikož Cole a Pike jsou výborní a svérázní chlapíci, s kterými rád ještě nějaký ten případ rozlousknu.

22.12.2018 4 z 5

Tajná večeře Tajná večeře Raphael Montes

Představte si Rodrigueze a Tarantina na dovolené v Brazílii, kde si nezaplatili all inclusive a při večeru si vaří večeři.
"Ty vole, představ si, že by někdo vařil z lidskýho masa."
"Co ty víš, třeba se to děje."
Pak se na sebe potutelně usmějí a napíší příběh.
Tajná večeře válí ve brutální (nejen) čtivosti a zejména v tom, že máte pocit, že nečtete výplod fantasie jednoho schopného brazilského chlapíka, ale příběh o tom, co se klidně může v blízké budoucnosti dít, právě ona reálnost je hlavním plusovým bodem. Při tom to začíná nevinně. Parta čtyř studentů zdrhne na studia ze spárů rodičů do Ria, a zdá se, že jim svět a dospělost otevírají náruč. Jenže někdy věci nejdou, tak jak si přejeme.
To, že je příběh místy nechutný a nevídaně brutální musí dojít každému, kdo si přečte anotaci, ale za mě je skvělá ta atmosféra, která protéká celou knihou. Ze začátku se i zasmějete a nálada je příjemná, ale začíná se pomalu zhasínat a černý humor jde ruku v ruce se znepokojením nad tím, co přijde a co pochopitelně musí přijít. Samotné finále, pokud neberu v úvahu epilog, je neuvěřitelná lahůdka, kterou bych rád viděl na plátně.
Za mě originální a nádherně nechutný příběh, který mě jen trochu nasral úplným vyústěním.

24.11.2018 5 z 5

Sestup Sestup Tim Johnston

Atmosférický román o rodinném neštěstí s prvky thrilleru, ve kterém je právě atmosféra a prostředí plné hor a lesů jednou z ústředních postav. Tim Johnston kašle na moderního čtenáře, který chce patnáct mrtvol, šíleného vraha a otevřený konec pro desetidílnou sérii. Pomalu vypráví příběh o zločinu, který rozsekl rodinu na tři kusy a místo, aby sledoval vyšetřování, zaměřuje se na lidské charaktery pozůstalých, kteří tápou sami v sobě a nedokážou si jeden k druhému najít cestu. Charaktery nejsou dobré ani špatné, jsou jen lidé. Mají své chyby, slabiny a touhy. Dialogy jsou stručné a při tom nelze říct víc a vše se táhne v takové zasněžené, neowesternové atmosféře, kterou já osobně hltám stránku po stránce. Upřímně je mi smutno, že podobné knihy se hodnotí jako utahané a nudné, při tom právě TAKHLE se má vyprávět příběh. S citem.

18.11.2018 5 z 5

Krysařovy děti Krysařovy děti Belinda Bauer

Mrzí mě, že jsem knihy nečetl popořadě a začal s posledním dílem. Protože pokud jsou Krysařovy děti považovány za nejslabší díl, minul jsme opravdu skvělou sérii. Anglický venkov vykreslený na výbornou, ústřední zločiny kreativní a hlavní postavy natolik zajímavé, že někdy raději sledujete jejich osobní linky, než průběh vyšetřování. Pokud bude šance, zbylé dva díly doženu, protože tahle detektivka mi výborně sedla. Možná to bude znít morbidně, ale palec nahoru dávám díky krutosti k některým postavám, protože tím se celé řadě knih vymyká.

08.11.2018 4 z 5

Strach Strach Jozef Karika

Nějaká šestákovost, či lacinost, je mi úplně jedno. Karika namíchal výborný horor, který poskládal z těch nejatraktivnějších děsících metod jež známe. Ať už se jedná o kamerový systém, videohovory, staré dokumenty, děsivé obrázky, hromádky nechutností, všechno už jsme někde viděli, ale všechno výborně funguje. Za mě Strach jako celek perfektně funguje, díky rozsahu mu ani na okamžik nedochází dech a strohým jazykem míří do finále, které mě na rozdíl od většiny hororové, filmové produkce, náležitě uspokojilo.

29.10.2018 5 z 5

Chlapec v parku Chlapec v parku Ashley J. Grayson

Myšlenka super, ale forma pokulhává. Chlapec v parku pracuje se zápletkou, která každého čtenáře s alespoň malou zásobou empatie zaujme. Jenže námět na povídku, či novelu, jde zde zbytečně prodlužován až na hranici 350 stránek. Při tom, kdyby dostala kniha údernější formu a zkrátila se o sto stránek, byl by výsledek strhující a podle mého mnohem lepší. Poselství je jasné, zlo se nerodí, zlo vytváří lidé a okolnosti. Za nápad a námět palec nahoru, ale škoda, že forma a způsob zpracování pokulhává.

25.10.2018

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Weaver mi neuvěřitelně sedí. A to jsem četl teprve druhou knihu. Na druhou stranu mě už podruhé trochu naštval.
Raker je dobrá postava. Smrtelník, šetří slovy, má ten správný zápal a hlavně není mlátička, běžec ani génius.
Weaver má výborné tempo zápletky, kdy Raker rozplétá postupně a pro čtenáře účinně a napínavě. Nejde o žádný extra jazyk ale kniha odsýpá, zbytečně se nepopisuje a kráčí se přímo na branku v dobře zvládnuté ponuré atmosféře. Nejvíce se mi líbí to staromódní pátrání s krabici fotek, kdy detektiv musí naslepo jezdit na místa a doufat, že zde nalezne odpovědi, vyslýchat osoby a občas si zavolat pro nějakou tu službičku. Žádné technologie. Jen zápal a pátrání v terénu.
Na druhou stranu i v další knize si neodpustil šokující vložku na závěr, která působí krapet uměle. Mám pocit že ve většině čtenářů vyvolá spíše pocit překombinovanosti, než dobrý pocit z výborně zvládnutého závěru. I tak ale jeho knihy fungují, jako málokterá nová série na našem knižním trhu.

13.10.2018 5 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Backmanova výhoda tkví v tom, že si v ní čtenář jakéhokoliv věku najde to svoje. Právě jak se píše na zadní straně, on píše o nás všech. Perfektně si umí vcítit do kůže pubertálních outsiderů, králů střední školy, starostlivých rodičů, nebo v tomhle případě, dokonce do situace oběti. I přes množství postav nebudete vůbec řešit která je hlavní a vedlejší, protože osudy všech vás budou bavit stejně. I přes v podstatě ohrané rysy charakterů, které jsme už všichni viděli, je kniha neuvěřitelně čtivá a dokáže překvapit a to jak určitými dějovými zvraty, nebo silnými momenty, kde autor ukazuje to nejlepší a zároveň nejhorší z lidské povahy. Benji je dle mého názoru postava, o které bych si klidně přečetl samostatnou knihu.

10.10.2018 5 z 5

Odvrácená tvář města Odvrácená tvář města George P. Pelecanos

Takhle jsem předl blahem snad jen u Kenzieho s Gennarovou, nebo u Špinavejch kšeftů. Ideální rozsah, kdy se na každé stránce něco děje, dialogy jsou stručné ale naprosto všeříkající. Postavy plastické a tak obyčejné, civilní a zároveň neobyčejné, až z toho mrazí. Chtěl jsem číst další tři stovky stránek. Škoda, že u nás vyšel jen jeden díl, obrovská škoda.

24.09.2018 5 z 5

Hluboký spánek Hluboký spánek Raymond Chandler

Marlowe je řízek. Odjakživa mám pro podobné hrdiny slabost. No komu by neučaroval chlápek, který už málem zarůstá kytičkami a o pět minut déle se vášnivě líbá s krásnou ženou. A hlavně Chandler zvládne zápletku, kterou by dnešní autoři vyplivli na minimálně tři sta stránek, dát skoro na půlku. Jediné co brzdí, jsou ty popisy nábytku a podobně, což ale chápu, jelikož tenkrát se ještě popis vybavení domovů nedal shrnout pod slovo Ikea.

20.09.2018 4 z 5

Vlaštovka, kočka, růže, smrt Vlaštovka, kočka, růže, smrt Håkan Nesser

Oddechové a nenáročné čtení, které nepřetéká zvraty, akcí, napětím ani brutalitou, ale zaujme sympatickým obsazením policejního týmu a dějem, který v sobě nese klasickou detektivní skládačku, kterou čtenář díky více dějovým liniím zná podstatně dříve, než sám čtenář. To je podle mého zásadní zápor, jelikož udržet čtenáře v nejistotě a napětí by měl být jeden ze základních atributů detektivky.

07.09.2018 4 z 5

Skvrna Skvrna Gillian Flynn

Co si budeme povídat, je asi přáním každého spisovatele, aby jeho povídka vyšla v tak stylovém outfitu a prodávala se za takový prachy. Zápletka je fajn, postavy originální a vyzařuje to takovou tu černohumornou temnotu, o které čtenář ví, že brzy může sklouznout z lehkého znepokojení k něčemu daleko děsivějšímu. Na druhou stranu mě závěr povídky v žádném případě nenadchl a jednání postav, zejména jedné, postrádá několik ozubených koleček v lebce. Zábavná, lehce znepokojivá jednohubka, která ale sakra rychle vyšumí.

29.08.2018 3 z 5

Balíček Balíček Sebastian Fitzek

První dvě třetiny jsou naprosto dech-beroucí, napínavá jízda, ze které jsem měl velice silný pocit, že od zítra budu trpět klaustrofobii. Na několika metrech, rozehrál autor velice uvěřitelnou zápletku, ke které potřeboval dva domy v sousedství a hrstku postav. Zvraty se kupily a všechny seděly a navazovaly na sebe snad s větší dokonalostí než puzzle po složení. Bohužel poslední třetina hodila knihu kamsi na pomezí sci-fi, kdy autorovi už jednoznačně počet zvratů a snaha šokovat čtenáře alespoň ještě jednou přerostla přes hlavu. Velká škoda, protože první část by strčila všechny Dívky ve vlaku do kapsy a pak by na ně s prstem v nose zapomněla.

29.08.2018 4 z 5

Pod rouškou noci Pod rouškou noci Dennis Lehane

Plastičtí gangsteři ve stylové gangsterce kráčející kupředu světem násilí, který jim nechává jizvy jak na těle, tak na duši. Zejména tam, kde se zabydlelo svědomí. Zvraty fungují výborně a je neuvěřitelné, kolik epických dialogů tam Lehane nacpal. Chybičku nehledám, a i kdybych hledal, nenajdu.

22.08.2018 5 z 5

Říkají mi Lars Říkají mi Lars Daniel Gris

Černohumorná krimi jednohubka plynoucí neuvěřitelně pohodovým a uvěřitelným tempem. Druhá polovina je znatelně lepší než ta první, která rozhodně byla lehce natažena. Sálá z toho taková ta ironická nálada Tarantinovky, nebo filmů od Ritchieho, ještě než se poprvé otočil za Madonnou. Četba vám bude plynout tak lehce a pohodově, že si budete připadat, že sedíte s Larsem v baru nad sklenicí Jacka s ledem a on vám vypráví o své minulé fušce tak, jak mu huba narostla.

09.08.2018 4 z 5

Sběratel motýlů Sběratel motýlů Dot Hutchison

Kniha, která se lehounce čte a ční originalitou zápletky, která je sice krapet přitažená za vlasy, na druhou stranu musí k písmu přikovat každého, kdo má smysl pro zvrácené a potenciálně děsivé věci. Čekal jsem asi hororovější a zvrácenější pojetí, které mě přiměje rozsvítit světlo před spaním a prozkoumat tu mezeru pod postelí. Také bych šel možná hlouběji s psychologií postav. Jinak spokojenost.

05.08.2018 3 z 5