Rup Rup komentáře u knih

Manželská past Manželská past Jennifer Probst

Téma velmi, ale velmi otřepané. Pominu-li ten nekonečný závěr, napsáno je to výborně. Jako moderní pohádku pro děvčata 8 do 108 doporučuji.

06.04.2014 3 z 5

Každý den zázrak Každý den zázrak Bohumil Hrabal

A je to poetika. Ať si říká kdo chce co chce, poetika to je a krásná. Ovšem musíš k ní přistupovat jako ke starému vínu. Nejprve se jen tak zrakem pokochat, nasát vůni, poválet na jazyku. Pokud to však někdo jen nalije do hlavy, pak ... Doporučuji.

03.04.2014 5 z 5

Zahrada lží Zahrada lží Eileen Goudge

Výborně napsané. Poněkud mi vadí přemíra melodramatičnosti a již klasický happy end. Nicméně doporučuji.

11.03.2014 4 z 5

Šepoty a lži Šepoty a lži Joy Fielding

První 2/3 knihy - zmarněný potenciál (péče a obětavost vs. popis permanentního mejdanu). To bylo maximálně na 2 hvězdy. Konec je na 5 *, a kupodivu jsem zas po dlouhé době byl pointou překvapen. Trpělivým čtenářům doporučuji, ostatní přijdou o docela příjemnou chuťovku.

26.02.2014 4 z 5

Čas přílivu / Tragédie o třech jednáních Čas přílivu / Tragédie o třech jednáních Agatha Christie

Samozřejmě klasika. Co k tomu dodat. Snad jen na okraj: současné seriály typu "Sběratelé kostí" apod. by měly být zařazeny do kolonky sci-fi nebo pohádka (ty méně krvavé), nikoli krimi. Doporučuji všem milovníkům detektivního žánru.

06.02.2014 4 z 5

Příchod noci Příchod noci Dean Koontz

Čtivé, ale velice naivní. Ta hrůza na mě ne a ne padnout. Souhlasím s anotací i komentářem. Rychle přečteno, rychle zapomenuto - když jsem se asi po dvou dnech vrátil k rozečtenému, absolutně jsem netušil o čem předešlé bylo.

12.01.2014 2 z 5

Vykoupení Vykoupení Stacey Lannert

Nikdo není dokonalý. I sama autorka byla, jak z textu vyplývá, pěkná mrcha. Proč? Co je příčinou? Otec - tyran a násilník? Matka, která své děti opustí v nouzi nejvyšší? Sebestředná, ignorantská společnost příbuzenstvem počínaje a školním systémem zdaleka nekonče? To vše nebo od každého něco? Neodvážím se odsuzovat („Kdo z vás je bez hříchu, hoď první na ni kamenem.“ Jan 8, 7), ale už jen tím, že mě kniha nutí k přemýšlení, což v záplavě knih typu Padesát... cokoli, které krom pláče nad ztraceným časem nenutí k ničemu, mě přimělo k nejvyššímu hodnocení. Reportážní styl mi zcela nesedl, klonil bych se spíše k hlubšímu psychologickému rozboru, ovšem to by spoluatorem nesměla být novinářka nýbrž psycholog a nejednalo by se o zpověď, ale o analýzu. Přes jakékoli nyní i v budoucnu zjištěné nedostatky vřele doporučuji.

13.12.2013 5 z 5

Kdo jsou Židé? Kdo jsou Židé? Paul Spiegel

Autor nepochybně přispívá svým dílem a postojem ke vzájemnému porozumnění nejen mezi zastánci různých vyznání, ale i mezi kulturami, komunitami a lidmi vůbec. Jednoduchou a čtivou formou dokázal přiblížit jak historii judaismu i antijudaismu, tak i zvyklosti, obyčeje a religiozní praktiky v rámci své víry. Bohužel je však tím dílo rovněž poznamenáno, především v některých historických aspektech. Například o sedmi ranách egytských a odchodu Židů z egyptského zajetí hovoří pouze a jen Starý zákon. Nikde jinde, a především v egytských záznamech, o tom není ani zmínka (hospodářství starověkého Egypta je poměrně dobře zdokumentováno a takový exodus by se musel nepochybně výrazně projevit). Obdobně se staví historie odlišně k ukřižování Krista. Ačkoli k těmto tématům přistupuje z pohledu své víry dost benevolontně za historická fakta dávám hvězdičku dolů. Za osvětu, příspěvek k porozumnění, celkové zpracování bych dal všech pět. Doporučuji, a to především nežidům.

20.11.2013 4 z 5

Nadace Nadace Isaac Asimov

Výborně napsané. Dokonce se to obešlo bez miliard mrtvol. To je v tomto žánru nevídané.
Co se týče kritizivaných časových skoků, pak si dovolím upozornit na to, že autor rozvrhnul obnovení Říše na 1000 let. Doufám, že nikdo od autora neočekává deník, navíc s nesmrtelnými hrdiny. Každá část je zcela logicky zakončena vyřešením krize, hrdinové se poroučejí na smetiště dějin a začíná nová doba. Jetliže se v ději ztrácíte, pak to myslím nebude chybou autora.

30.10.2013 5 z 5

Nervy Nervy Dick Francis (p)

Opět skvěle napsáno, k tomu kus romantiky i morálního poselství.

25.10.2013 5 z 5

Smrtící léčba Smrtící léčba Michael Palmer

Čtivé, takový lepší průměr. Nic originálního.

25.10.2013 3 z 5

Hry Osvobozeného divadla 3 Hry Osvobozeného divadla 3 Jan Werich

Humorné, vtipné, satirické, hluboké, nadčasové. Ovšem o humoru se nemá kecat, ten se musí dělat. A oni to dělali geniálně. Pokud se sám nechci zesměšnit, pak nemám co bych dodal (jako přepředešle).

Hry Osvobozeného divadla 2 Hry Osvobozeného divadla 2 Jan Werich

Humorné, vtipné, satirické, hluboké, nadčasové. Ovšem o humoru se nemá kecat, ten se musí dělat. A oni to dělali geniálně. Pokud se sám nechci zesměšnit, pak nemám co bych dodal (jako předešle).

22.10.2013 5 z 5

Drahý čas Drahý čas Dick Francis (p)

Slzavé údolí s napětím a šťastným koncem. Skvělé napsané. Autor se prostě stal klasikem žánru ještě za svého života.

22.10.2013

Poslední šance Poslední šance Dick Francis (p)

Kde ten člověk bere tolik optimismu, když píše jen o špíně? Výborné.

22.10.2013

Rozcestí Rozcestí Dick Francis (p)

Opět nezklamal. Profík na dráze i jako spisovatel.

Úsměv je lék Úsměv je lék Josef Fousek

Je to srdcová záležitost, jen mi trochu vadí časté opakování témat a poněkud stařecké vyznání (ani já nejsem žádný mladík, i když na něj zatím nemám).

20.10.2013 4 z 5

Skandální aféra Josefa Holouška / Podivuhodné sny redaktora Koubka Skandální aféra Josefa Holouška / Podivuhodné sny redaktora Koubka Karel Čapek

Velmi aktuální i dnes, v časech bulváru. Neexistuje žádná omluva pro vydavatele ani čtenáře!!! Dovolím si povzdechnout s Markem Twainem: "Čím lépe poznávám lidi, tím raději mám své psy."

15.10.2013 4 z 5

Astronauti Astronauti Stanisław Lem

Plně souhlasím s Niktoriusem, jen musím podotknout, že dílko vzniklo v době těsně po válce, v době silné ideologické masáže podpořené pádnými argumenty, jimž valná většina lidí (v budoucím socialistickém bloku) opravdu věřila. Ovšem žádné jeho předchozí ani následné dílo, podle mého, už nepřekonalo a nepřekoná Futurologický kongres.

15.10.2013

Robur dobyvatel a Pán světa Robur dobyvatel a Pán světa Jules Verne

Klasický dobrodružný cestopis postavený na technickém sci-fi (v té době) se všemi verneovskými artefakty. Řadím mírně nad průměr autorovy tvorby.

15.10.2013 3 z 5