Rup Rup komentáře u knih

Klan Velkého medvěda 2 Klan Velkého medvěda 2 Jean Marie Auel

Dílko je v české verzi rozděleno na dvě části - buď aby jej uneslo dítko (četba) nebo vydavatel (finance). Nebudu se tedy k druhému dílu prvního dílu vyjadřovat.

01.11.2015 3 z 5

Klan velkého medvěda 1 Klan velkého medvěda 1 Jean Marie Auel

Chybný předpoklad, že neandrtálci nemohli artikulovat (dle posledních objevů se zdá, že i zpívali), bych (vzhledem k době, kdy bylo dílo napsáno) autorce odpustil, ale že si nedokázali spojit soulož s oplodněním, tomu nemůže uvěřit ani dítě. To snad chápou i žížaly. Ovšem napsáno je to pěkně, takže doporučuju.

01.11.2015 4 z 5

Hořkost lásky Hořkost lásky Danielle Steel

Řekl bych, že už si autorka vydělala dost, tak proč si proboha nenajme nějakého spisovatele, který by těm blábolům dal alespoň trochu inteligentní literární formu.

22.10.2015

Cena krve Cena krve Dick Francis (p)

Je vidět, že se autor vyzná v koních i lidech. Jako vždy výborně napsané.

09.10.2015 5 z 5

Rabínova dcera Rabínova dcera Reva Mann

Není to špatné, leč... Přestože se snažím hodnotit nezaujatě, hlavní hrdinka, a autorka v jednom je mi svým "nezakotveným" jednáním, svým pochybným přístupem k rodině i životu, svým "přelétavým" postojem k víře, od absurdní religiozity až po téměř sekularizmus, a dokonce i touto svou zpovědí, až tak nesympatická, že musím jednu hvězdu strhnout. Za přečtení to ovšem stojí.

08.10.2015 4 z 5

Dům Dům Danielle Steel

Napsáno je to, jak už je u autorky pravidlem, otřesně: bez nápadu, vtipu, hloubky, myšlenky. Je-li tatáž věta v mírných obměnách na jedné stránce osmkrát, jistě to o něčem svědčí, a chvála to rozhodně nebude.

27.09.2015

Naschválníčci Naschválníčci František Nepil

Přes všechnu lásku a úctu k panu Nepilovi, toto zavání příliš budovatelsky.

25.09.2015 2 z 5

Snoubenci Snoubenci Alessandro Manzoni

Nejsem si jist, chtěl-li autor zprostředkovat čtenářům velkou lásku na pozadí velkého moru nebo velký mor na pozadí velké lásky. Různé popisy, tak příznačné pro romantický žánr, zde zdánlivě vyskakují na naprosto nevhodných místech, historická fakta děj neuvádějí ani nedoplňují, ale stojí zcela mimo. Forma je rozháraná, nekompaktní, jakoby chaotická. Ač romantiku miluji, tento román mě v nadšení neuvedl.

23.09.2015 2 z 5

Vinnetou II Vinnetou II Karel May

Zopakuji předešlé (I. díl): Klasika žánru a jedna z nejlepších mayovek vůbec. Škoda, že pravda a láska vítězí jen v hlavách snílků a fantastů. Jelikož autor okamžitě po návštěvě středního východu přestal psát o Kara ben Nemsím, máme kliku, že nikdy nenavštívil "divoký Západ". Za mě plný počet.

18.09.2015 5 z 5

Až ji uvidíš Až ji uvidíš Joy Fielding

Pro mě bohužel stokrát obehrané klišé s jasným průběhem i koncem. Pro porovnání si ji dovolím doporučit znalcům autorčina díla; ostatní nechť začnou něčím jiným. Celkově průměr.

16.09.2015 3 z 5

Vražda na golfovém hřišti Vražda na golfovém hřišti Agatha Christie

Na rozdíl od zde uvedené nesmyslné anotace patří příběh k tomu nejlepšímu z „anglické detektivky“. Dávám plný počet a doporučuji.

Pohádky a povídky 2 Pohádky a povídky 2 Hans Christian Andersen

Každým příběhem mě autor znovu a znovu přesvědčuje, že byl jedním z největších, ne-li největší, pohádkář a snílek všech dob. A k tomu ilustrace Cyrila Boudy - není co dodat.

Vinnetou I Vinnetou I Karel May

Pohádky a povídky 1 Pohádky a povídky 1 Hans Christian Andersen

Jako byl Verne snílkem vědecko-technického pokroku, je Andersen snílkem všednodennosti. Vytvořit z obyčejných věcí, kterých si my ostatní ani nepovšimneme, pohádkový příběh, to chce opravdu velkou dávku fantazie. I když se mi některé pozdější přepisy líbí více (Divoké labutě vs. Sedm krkavců), nelze před jeho obrazotvorností než smeknout. A ke všemu ještě ilustrace Cyrila Boudy, zkrátka dávám za 5 a doporučuji.

19.08.2015 5 z 5

Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Velká škoda, že autor své dokonalé historické znalosti, úžasný psychologický vhled, humánní a morální názory nedokázal aplikovat i do svého komunistického světonázoru. Velké štěstí (pro čtenáře), že to neudělal, jinak bychom si mohli tuto skvělou knihu přečíst, v nejlepším případě, jako samizdat. Pomiňme autora, hodnoťme knihu: jedním slovem skvělá. Doporučuji.

16.08.2015 5 z 5

Se Země na Měsíc Se Země na Měsíc Jules Verne

Pro autora netypicky sarkastická sci-fi. Možná právě proto velmi čtivá. Dávám plný počet a doporučuji.

05.08.2015 5 z 5

Dobrodružství kapitána Hatterase Dobrodružství kapitána Hatterase Jules Verne

Neprávem opomíjený román má snad ze všech autorových knih nejlépe propracované charaktery panáků. Jen škoda toho až příliš idealistického závěru - z nepřekonatelné nenávisti do absolutní oddanosti je přece jen mnohem delší cesta, než jakou autor nastínil. Vhledem k době vzniku a zaměření díla nemám žádných výtek. Doporučuji.

02.07.2015 5 z 5

Divočina Divočina Cheryl Strayed

V závěru anotace se píše: "Pouť ji téměř dožene k šílenství." Já doufám, že ji z toho šílenství alespoň trochu vysvobodila. Kromě toho, že k němu přiváděla všechny své blízké, dařilo se jí totéž poměrně úspěšně i u mě, tedy u čtenáře. Přes veškeré její vzdělání, tak pitomou a zakomplexovanou osobu jsem ještě (naštěstí) nepotkal. Literárně je ovšem příběh zpracován výborně. U překladu je však výrazným záporem ponechání americké měrné soustavy, až na zanedbatelné výjimky, v celém textu. Schválně z hlavy: Kolik stop má Sněžka? Pro ty líné jako jsem já je to ft. 5.256. Jenže co je nám v Evropě do toho, že? Tady je metrická soustava. Takže jsem soustavně netušil jak daleko, či vysoko, dolezla. Ovšem jeden přínos pro mě dílko mělo: už si dovedu představit "divočinu" v USA.
Za literární hodnotu 4, za vše ostatní -2, takže 2.

30.06.2015 2 z 5

Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Ruku na srdce. Kdo z nás, bílý, černý, rudý, etc., není nějakým způsobem rasista? V širším smyslu netolerantní? Co romská otázka, co Islám,... Vše co je nám neznámé, co je jiné, co se vymyká zavedeným pořádkům a zažitým konvencím, to nás ohrožuje a je apriori špatné. Poněkud mi u knihy vadí striktně černobílý pohled na svět. Paničky se sice poněkud různí, ale černé hospodyně jsou všechny skvělé, obětavé, pracovité. Ale román je napsaný tak skvěle, že vše odpuštěno. Dávám plný počet a samozřejmě vřele doporučuji.

18.06.2015 5 z 5

Náhradní dcera Náhradní dcera Lisa Gardner

Autorka od počátku předkládá indicie jak vše dopadne. Takže pro mě se žádné překvapení nekonalo. Velmi mi chybělo psychologické prokreslení postav, místo popisu bolavých zad. Bráno z tohoto hlediska, šedý podprůměr. Z autorky nikdy klasik nebude. Jako thriller pro ženy to není až úplně špatné, tak dávám za tři.

01.06.2015 3 z 5