Sabča92 Sabča92 komentáře u knih

Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Kniha, která obletěla několikrát knižním světem, kterou všichni považují za nejlepší knihu svých životů, Evelyn. Na český překlad této kultovní záležitosti jsme si sice chvíli museli počkat, ale to čekání rozhodně stálo za to. Jestli by některou knihu byl hřích připravit o svou původní obálku, byla by to rozhodně Evelyn. Skvělá, nadčasová obálka, kterou snad všichni milujeme. Evelyn je mou čtvrtou knihou od autorky, a ano, měla jsem od obrovská očekávání, ale tentokrát to nebylo vůbec na škodu. Evelyn je totiž ještě lepší než si jen dokážete představit. Evelyn není žádná naivka, je si dobře vědomá svých předností a nebojí se jich využít k získání vlastního prospěchu. Nicméně je to také žena, která má své sny a potřeby, žena, která prožije osudovou lásku, a po letech se rozhodne o svém životě veřejnosti povědět pravdu.
Taylor Jenkins Reid má mimořádný talent na psaní fiktivních postav, které vám doslova žijí před očima. Ač jsou její knihy zcela fikcí, vy máte neustále pocit, že osoby o kterých čtete žily. Nejsou to dokonalí lidé, dělají chyby, možná víc chyb, než by bylo třeba. A přesto si její postavy zamilujete.
Evelyn není dokonalá žena, je nádherná, přitažlivá a ambiciózní, což jí není k neprospěchu. Přesto je její život plný nečekaných a mnohdy nepříjemných zvratů.
Plně chápu celý ten hype kolem této knihy. Evelyn je rozhodně nejlepší knihou od autorky, a je to jedna z těch top knih, které jsem za svůj život přečetla.

03.03.2023 5 z 5

Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek Julie Caplin

Knihy Julie Caplin alias Jules Wake mám opravdu moc ráda. Jedná se vždy o příjemné čtivo plné romantiky, zajímavých hrdinů, povolání, dobrého jídla a pokaždé se odehrává v jiném městě Evropy. A samozřejmě nemohu vynechat ani skvostné obálky, které má na svědomí Kateřina Brabcová.
Nejkrásnější dárek je kouzelným a milým počtením ke kafíčku. Vyvolal mi úsměv na tváři a zároveň mě zamrzelo, že tento příběh nemá pokračování, protože jsem si hrdiny oblíbila - i za tak krátký obsah. Hlavní hrdinka této jednohubky je hrdinka z první knihy jmenované série Kavárny v Kodani. A já se musím přiznat, že jsem po těch letech na Avril zapomněla.

12.01.2023 5 z 5

Má mě rád, nemá mě rád Má mě rád, nemá mě rád Sally Thorne

Po přečtení této knižní lahůdky jsem si pustila i film a to obojí se řadí mezi moje nejoblíbenější romantické komedie. Má mě rád, nemá mě rád je naprosto perfektní romantická komedie od začátku do konce. Nic není přeslazené, erotické jiskření také nechybí, a do toho to správné množství slovních přestřelek. Kniha je pořádná jízda a vás zaručeně nepustí dokud ji nedočtete. Nejde ji prostě odložit, to vám garantuji. Lucy a Josh se nenávidí, jejich slovní přestřelky a rivalita je známá po celém podniku.
Oba hlavní hrdinové jsou naprosto skvěle napsaní a já sama jsem se v Lucy několikrát našla. Autorka se totiž zaměřila na maličkosti, které postavy dělají živými a realistickými. Právě díky tomu se v postavách i sami najdete. Lucy miluje knihy, a vždy snila, že bude pracovat v nakladatelství. Je milá a vždy se snaží, aby ji lidé měli rádi, což je hrozná vlastnost. Josh je vysoký, pohledný a sexy hrdina do kterého se zamilujete. A až dočtete celou knihu, zamilujete se do něj ještě jednou. S Lucy hrají neustále nějaké hry, a za dobu, co spolu pracují se opravdu skvěle poznají. Mezi Lucy a Joshem to opravdu jiskří. Ať už se hádají, pozorují, hrají spolu hry nebo se líbají, neustále je mezi nimi cítit napětí. Erotika v této knize se mi moc líbila. Ač byla spalující, nebyla odbyta dvěma větami, ale za to chyběly jakékoliv až vulgární výrazy. Ještě se mi nestalo, že bych četla erotickou scénu, kde by to bylo tak hezky napsané a popsané, a zároveň si to ponechávalo jistou úroveň. Zkrátka a dobře se tu nedočtete ani o bohyni, ani o roztříštění ani o přirážení, ale nebojte vášeň z toho sálá stejně.
Na trhu je několik romantických hate-to-love knih, ale já se u žádné nebavila tolik, jako u Má mě rád, nemá mě rád. Má skvělý rozsah, není nikde natažená, a je tu opravdový vtip. Pokud bych vám měla doporučit nějakou knihu z tohoto žánru, Má mě rád, nemá mě rád vyhrává první cenu, a předčila dokonce i mou oblíbenou knihu Nelíbánky.

18.05.2022 5 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Půlnoční knihovna vychází již 9. února a já bych vás na ni ráda v této recenzi nalákala. Jejím hlavním motivem je cestování mezi paralelními vesmíry. Kniha je z velké části depresivní, takže u ní rozhodně nehledejte pohodu a už vůbec ne velký milostný příběh. Hlavní hrdinka Nora to nemá v životě snadné, navíc chybuje jako každý z nás. Myslela si, že už jí život nemá co nabídnout, a po všech prohrál a nezdarech se rozhodla jej dobrovolně ukončit. Zdaleka netušila, že tím všechno teprve začíná. Půlnoční knihovna si nehraje na žádnou velkou fantasy, vysvětlení knihovny je zde spíše jako představa nikoliv nějaký hluboký vědecký poznatek. Nořin život čteme z pohledu vypravěče a samotné čtení mě bavilo, zajímalo mě, co bude s hrdinkou dál. Kniha je plná nádherných myšlenek a citátů, které si nehrají se slovy, jsou pojaté prostě a úderně.
Půlnoční knihovna se mi velmi líbila, ano autor mohl knihu daleko více rozpracovat. Mohl se více zaměřit na ono cestování dimenzemi, mohl zvolit jiný konec. Přesto ale jsem si knihu užila a za sebe mohu říct, že jsem s koncem spokojená.

26.01.2022 4 z 5

Vánoční sbírka pohádek Vánoční sbírka pohádek Walt Disney

Naprosto miluji všechny "disneyovky" ovšem také miluji Vánoce, z tohoto důvodu si dovedete představit, jak moc jsem si zamilovala tuto knihu. Vánoční sbírka pohádek obsahuje 18 krásných příběhů jak s hrdiny původních filmů, tak s hrdiny nových Pixar příběhů. Ovšem pokud se chystáte číst tyto příběhy svým nejmenším, u některých příběhů pozor, jelikož tam si dárky předávají sami mezi sebou nikoliv je dává Ježíšek. Kniha je vhodná jak pro holčičky tak pro chlapečky. Přináší magickou vánoční atmosféru a představuje známé hrdiny v neznámých příbězích.
Nejvíc jsem si zamilovala příběh Ariel, Pinochia a i Ledové králoství mělo krásný příběh. A samozřejmě Mickeyho vánoční koleda je nádherný příběh. Doporučuji

23.12.2021 5 z 5

Tchyně Tchyně Sally Hepworth

Od Sally Hepworth jsem před časem četla její Rodinu odvedle, která mě až tolik neoslovila. Za to Tchyně mě oslovila hned od přečtení samotné anotace a musím říct, že mě bavila po celou dobu čtení. V některých myšlenkových přestřelkách nebo typickém názoru jedné a názoru druhé jsem se dokonce sama poznávala. Ač jsem to nečekala, tohle byla kniha, kterou jsem nechtěla odložit. Tchyně se bude určitě líbit fanouškům knih Liane Moriarty.
Autorka píše vztahovky, kde se snaží udeřit na hlavičku problému. V podstatě se celý příběh točí pouze kolem šesti lidí, což je pro čtenáře rozhodně příjemnější. Celý příběh se odvíjí ve dvou časových rovinách, které se různě střídají. Sally si tentokrát nechala všechno rozuzlení až nakonec, a já sama byla nesmírně překvapená, protože jsem se vůbec netrefila se svými predikcemi.
Tchyně mě bavila, mrazila a ten závěr mě opravdu hodně překvapil. Ačkoliv ve vás zakončení může vyvolat nepříjemné pocity, tak za mě to není jen šokující ale také uvěřitelné.

08.09.2021 4 z 5

Měla by sis s někým promluvit Měla by sis s někým promluvit Lori Gottlieb

Měla by sis s někým promluvit je jiná než ostatní příběhy, které jsem doposud četla. Hlavní hrdinka Lori píše příběh o svých psychických trápeních a i o trápeních svých pacientů. Každý z nás byť sebevětší introvert si čas od času potřebuje promluvit. Obecně platí, že sdílené trápení je poloviční trápení. Kniha je plná krásných myšlenek, které nemusí být nijak hluboké, jelikož jsou výstižně pravdivé. Za mě tato kniha funguje naprosto jako terapie. Měla by sis s někým promluvit je zcela unikátní kniha, která se ale rozhodně neřadí do lehké literatury.

17.08.2021 4 z 5

Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Po této knize jsem pokukovala už velmi dlouho jelikož byla v zahraničí velkým hitem. Kniha má skvělou a chytlavou obálku, magický svět a originální námět.Tato kniha je rozhodně výjimečná a jiná než ostatní young adult fantasy. Velký plus získává za to, že se jedná o stand alone. Svět, ve kterém jsou knihy živými tvory, ke kterým se musíte chovat velmi jemně, jinak se z nich vyklubou obrovské příšery z kůže a inkoustu. Tohle samo o sobě zní naprosto perfektně. Svět veleknihoven, knižních bestií a k tomu skvěle napsaní hlavní hrdinové. Už jen tyto ingredience tvoří knihou jinou a originální za což rozhodně tleskám. Dalším plusem je magie, kterou ovládají čarodějové, kteří kouzlí zcela jinak, než jak jsme u podobných příběhů zvyklí.
Kouzla rodu Thornů obsahují také lehkou romantickou linku, která je v knize jasná od prvních stran ale zároveň je velmi nenucená a doplňková. Mezi hlavními hrdiny to sympaticky jiskří a jejich vztah se vyvíjí postupně. A nebojte, žádná erotika tu není.
Kniha se mi líbila ale mám k ní své ale. Na mě byla asi moc dlouhá, kdyby byla tak o 80 stran kratší, vůbec bych se nezlobila. Chvílemi byl děj dost utahaný i přesto, že v knize bylo spoustu akce a věcí, které se tam děli. I přesto si ale rozhodně stojím za tím, že pokud máte tento žánr rádi, tuhle knihu nesmíte minout. Navíc je v knize opravdu spousta pěkných a i vtipných myšlenek, lepíky jsem nešetřila.

08.07.2021 4 z 5

Barvy loučení Barvy loučení Bernhard Schlink

Bernhard Schlink se mi zapsal do srdce s knihou Předčítač, kterou vám velmi doporučuji. Svou knihou Olga své umístění jen ukotvil.
Barvy loučení je krátká povídková sbírka čítající 9 samostatných povídek, které mají společné jedno téma; loučení. Každé loučení je jiné, jinak silné ale každé je důležité. Kniha svým námětem na sebe upozorňuje s tím, že si u knihy popláčete, protože loučení je smutné a bolestné. Ale když si sbírku přečtete tak pochopíte, že u knihy vlastně nebudete brečet. Nenajdete u čtení bolest a trápení, ale ucítíte smíření a a pochopení.
Asi největší chybou této knihy je, že samotná anotace a název knihu jaksi škatulkuje. Kvůli tomu čtenář cítí zklamání přesto, že samotné povídky jsou opravdu dobré a povedené. Schlinkův spisovatelský styl je jednoduchý, přímočarý. Nehraje si slovy, nesnaží se čtenáře mást čtením mezi řádky, takže pro někoho se může zdát až obyčejným, pro jiného je zkrátka snadno pochopitelným. Záleží na vkusu čtenáře. Mně osobně se sbírka líbila. Nedostala jsem od ní to, co jsem očekávala, ale když jsem se oprostila od očekávání, tak jsem si sbírku užila.
Nejvíce se mi zalíbily povídky Medailonek a Milovaná dcera. Zdaleka nejméně mě oslovily povídky Stařecké skvrny a Výročí.

17.06.2021 3 z 5

Dobrodružství Sherlocka Holmese Dobrodružství Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Dobrodružství Sherlocka Holmese jsem vyhlížela opravdu netrpělivě. Poté, co kniha konečně vyšla ale přišlo jedno zklamání. Anotace slibovala, že se v knize objeví i jedna z nejznámějších povídek Skandál v Čechách, ale bohužel v knize není. Celá kniha obsahuje 9 povídek z různých období.
Jednotlivé povídky mají kolem dvaceti stran a ukazují detektiva v jeho plné síle. Ale i když se mi kniha líbila, nemohu vynechat i jednu výtku. Samotné kapitoly byly nesmírně krátké a já si k jednotlivým případům nemohla udělat jakoukoliv cestu. S odstupem času si beztak nevybavím, o čem která povídka byla. Mně osobně se z Dobrodružství Sherlocka Holmese nejvíce líbily tři povídky. Berylová korunka vypráví o bankéři, kterému je přes noc poničená vzácná korunka. Všechny indicie ukazují na jeho syna. Dále Strakatý pás, který vypráví o mladé ženě sirotě, které nečekaně zemřela její sestra dvojče a tím záhady nekončí. Ohyzdný žebrák je ženě, která se obrací na Sherlocka s pomocí nalezení jejího ztraceného manžela. Nenašlo se ani jeho tělo, tudíž se nemůže vyšetřovat ani vražda. Celkově tato povídka pro mě byla asi top one a byla jsem hodně zvědavá, co se z případu vyvrbí.

04.06.2021 4 z 5

Před povodní Před povodní Anna Bolavá (p)

Před povodní je závěrečný díl trilogie Do tmy, kterou ale můžete číst i jednotlivě. Anna Bolavá má velmi kvalitní literární vyjadřování i bohatou slovní zásobu, na druhou stranu se ale nebojí ani užití vulgarismů. Ale konkrétně u knihy Před povodní jsem byla dost na vážkách, zda mám číst mezi řádky, nebo zda autorka mluví napřímo. Na charakterech postav je celá kniha postavená, ostatní je takovým doplňkem. Hrdinové jsou neustále u vody a brodí se bahnem, které je bezesporu jistou poetikou příběhu. Stejně, jako se hrdinové brodí bahnem ve svých cestách, zapadávají do něj a je problém se z něj dostat, stejným způsobem se topí ve svých životech. Svou důležitost v příběhu ale hraje také láska.
Celý příběh v jistých momentech přechází do fantastiky nebo až do hororového nádechu. Tohle bylo pro mě opravdovým překvapením, jelikož jsem doposud nic podobného nečetla. Kniha má bezesporu velmi temnou atmosféru a podle ohlasů ostatních je tento závěrečný díl tím nejtemnějším.
Před povodní je poutavý příběh, pokud máte rádi styl autorky, nebojíte se náročných knih, pak knihu rozhodně zkuste. Ale bohužel tato kniha nesedne všem stejně, jako úplně nesedla mně.

30.03.2021 2 z 5

Stroje jako já Stroje jako já Ian McEwan

Ian je můj oblíbený spisovatel jehož každá kniha je jiná. Příběh se odehrává v alternativní realitě osmdesátých let ve Velké Británii. Technologickou vyspělostí však svět připomíná spíše blízkou budoucnost. Technologie nás předběhly, a tak už v té době si lidé mohli pořídit vlastního robota. Ti jsou vyráběni jako společníci a pomocníci v domácnosti.
Hlavní postavou příběhu je Charlie, který se rozhodne pořídit si Evu, zbude na něj ovšem jen robot Adam. Třicátník Charlie nemá smysl života a jen tak přežívá. Z dědictví po matce si koupí androida Adama, který se tak stává jeho společníkem a vyplňuje vnitřní prázdnotu.
Stroje jako já se tváří na první pohled jako román o robotech a umělé inteligenci, ale nenechte se zmýlit, jedná se o knihu o lidech a jejich chybách. Je možné, aby byl robot citlivější než člověk? Je sex s robotem nevěra? Kdo má vlastně svědomí, lidé z masa a kostí nebo ti z kovu a plastů?
Knih o robotech vyšlo nespočet, ovšem Stroje jako já nejsou typickým sci-fi románem, je to spíše filozofická kniha zamýšlející se nad životem lidí. Řeší otázku závislosti na moderních technologiích nebo vyššího zájmu o tržní novinky než o lidské chování a psychologický stav. Kniha obsahuje velké množství zajímavých a krásných myšlenek, které rozhodně stojí za přečtení.

24.03.2021 4 z 5

Dlouhá trať Dlouhá trať Viktorie Hanišová

Dlouhá trať je sbírka sedmi krátkých povídek, které spojuje společné téma sebevraždy. Předem vás musím upozornit, že kniha je opravdu silná. Kniha na mě měla podobný dopad, jako když jsem zkraje roku četla Vrány. Hrdinové jednotlivých povídek se neznají, každý příběh je svůj a hrdinové se nijak neprolínají. Jediným společným prvkem v jejich životech je ukončení života, ať už se jedná o ukončení svého života nebo někoho, koho mají postavy ve svém životě. Hanišová má perfektní slovní zásobu a na jejím vyjadřování je to znát. Proto jí nedělalo žádný problém každou povídku oddělit i stylisticky. Nejvíce se m dotkly povídky Vrátíš se?, Pozůstalost nebo Zbytečný člověk, která byla ale nejdelší z celé sbírky.
Viktorie Hanišová zkrátka další knihou nezklamala a já nadšeně budu čekat co dalšího napíše.

24.11.2020 4 z 5

Anna z ostrova Anna z ostrova Lucy Maud Montgomery

Anna dospěla a v jejím třetím dobrodružství ji čeká vysněné studium na vysoké škole. Kolem Anny se to hemží nápadníky, které ale ona vskutku rychle odmítá. O její srdce se začne ucházet také její kamarád z dětství Gilbert, kterému dá ale také košem. Kdo si nakonec získá Annino srdce? Anička je literární postava, kterou nelze nemilovat. Její duše je jako ptáček nepolapitelná, stále si poletuje ve svém vysněném světě a duší zůstává tak trochu dítětem. Zároveň si ale nic nenechá líbit. Na univerzitě prožívá zajímavá dobrodružství a já se zalíbením očekávala, kdy její srdce zahoří láskou. Nebo spíše prozří, že láskou již zahořelo.Anna z ostrova je o uvědoměním si samu sebe, o získání představy, kam se člověk chce posunout a samozřejmě o lásce. Anniny osudy jsou dětská literatura, která skrývá obrovské množství postřehů, které osloví i starší čtenáře.

04.05.2020 5 z 5

Vzdělaná Vzdělaná Tara Westover

Knihy podle skutečných událostí tolik nečtu. Ovšem na knihu Vzdělaná jsem se nechala nalákat téměř okamžitě.Mormoni jsou na první pohled stejní lidé, jako my ostatní, ale na druhou stranu žijí ve vlastní realitě a na základě vlastních pravidel. Tara Westrover se narodila do jedné takové rodiny, kde spolu se svými šesti sourozenci žila. Nedokáži pochopit, jak někdo dobrovolně vstoupí do takového života. Tara je za mě hrdinka s velkým "H" neboť to, co prožila a to, jak se dokázala odtrhat ze starého života, který pro ni byl jediným, který znala, bylo opravdu odvážné. Její příběh není o mormonismu, jak sama uvádí, je o její rodině a jejím životě.
Vzdělanou si prostě musíte a potřebujete přečíst! Není to žádná oddechovka, je to silný příběh ke kterému tak musíte přistupovat. Při čtení jsem brečela, bála se a byla napnutá, co bude dál. Kdyby měla kniha další strany, vůbec bych se nezlobila. Kniha mě rozhodně zasáhla. V ději je i dost surových scén ze kterých mě mrazilo. Ovšem přesně takhle Tařin život vypadal a je vlastně dobře, že to Tara ukázala veřejnosti.

04.05.2020 5 z 5

Sucho Sucho Neal Shusterman

Od Neala Shustermana jsem četla všechny knihy, které u nás vyšly. Je znát, že knihu napsal Neal. Jeho dystopické světy mají něco málo společného a hlavně mi přijde, že vybočují z davu. Sucho je skvěle napsané, bavilo mě a já byla zvědavá, jak to celé dopadne. Bezvodí a obavy z ní je velmi aktuální téma. Sama jsem u čtení měla stále u sebe sklenici vody.
Závěr mi přišel urychlený a nedotažený. Jinak rozhodně doporučuji a jsem zvědavá na film.

10.01.2020 4 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Chirurg bylo mé druhé setkání s autorkou a po povídkách Dědina, se kterými jsem nebyla unešená, jsem byla dost spokojená. Jakmile jsem s knihou překonala prvotní rozpaky nad tím, že se v knize nenachází kapitoly ale pouze celistvý text a druhý, že je kniha napsaná v hovorové češtině. Ale po překonání těchto věcí jsem se neskutečně začetla.
Ačkoliv se v knize nenachází příliš sympatických postav, zajímalo mě, jak to celé dopadne. Autorka bravurně popsala lékařské postupy, jejich chování a především skvěle vystihla mužského hrdinu. Doteď nechápu, jak to mohla tak skvěle napsat. Těším se na autorčiny další knihy :-)

22.11.2019 4 z 5

To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

Další nová Colleen, která opět nezklamala. V To nejlepší v nás se řeší velmi aktuální téma, které řeší mnoho párů. Musím se přiznat, že čtení o Quinnině problému ve mně budilo velmi silné pocity, jelikož moje maminka řešila stejný problém několik let. Quinn a Graham nejsou dokonalí hrdinové, ale kteří lidé jsou? Žádní. Možná v tom tkví kouzlo tohoto příběhu, neboť působí natolik reálně, že mi celá kniha lámala srdce. Několikrát jsem si u ní pobrečela. Opět tleskám Colleen za nesmírně čtivě napsaný příběh, který mi zlomil srdce na milion kousků. Jak je možné, že na tak malém obsahu je tolik emocí? Příběh o tom, že každý jsme strůjci svého osudu, a že i když jsou některé věci v životě nemožné, jiné jsou stále k dispozici. Doporučuji všem mladým a zamilovaným čtenářkám, které věří v budoucnost svého vztahu.

14.11.2019 5 z 5

Ze života knihomolky Ze života knihomolky Debbie Tung (p)

Tato nádherná publikace ze života mě okouzlila! Rozhodně nesmí chybět v knihovničce žádného knihomola. Obálka má za mě jediný mínus, jinak jsem opravdu nadšená.

23.10.2019 5 z 5

Zimní voják Zimní voják Daniel Mason

Příběh odehrávající se v době 1.světové války. Začátek byl velmi těžký - autor se velmi rozepsal a to i v oblasti medicíny (velmi krutě a naturalisticky). Na pozadí dramatických událostí se zrodil i milostný příběh, který ale k příběhu padl jako hrnec na zadek. Knihu mohu doporučit náročnějšímu čtenáři. Zimní voják není snadná kniha, ale pokud se dostanete přes první třetinu, knihu budete jen stěží odkládat.

30.09.2019 4 z 5