Šáfa_vole Šáfa_vole komentáře u knih

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Pamatuju se, že když jsem byl malej kluk, měla máma v poličce vydání Řbitova zvížátek s přebalem kde se zubila černá kočka. Panejo, já se tak bál!
Teď jsem se po dvaceti letech konečně dočkal a své vydání vlastním i já. Je mi dvacet sedm let, jsem dospělý chlap co má pro strach uděláno ale i tak jsem se celých čtrnáct dní probouzel uprostřed noci spocenej až na zadku a neměl jsem daleko od toho abych do tmy ječel.
Film jsem neviděl ale po tomhle si ho ani pouštět nebudu. Nerad bych přišel o iluzi dokonalého strachu a tajemna, kterým nás King obdaroval.

10.07.2023 5 z 5

Pohádka Pohádka Stephen King

Tohle bylo tak moc dobrý!
Začátek je klasickej King, všeobsáhlej, tajemnej jak hrad v Karpatech a vyprávění krásně drží a skoro si připadáš, že ti Radar funí přes rameno.
Od půlky se to z Kinga přešouplo na opravdovou pohádku. Dost brutální, ale i tak pohádku. Musím se přiznat, že na konci jsem byl smutnej, že už to skončilo. 5 hvězd!

06.10.2023 5 z 5

Dveře do léta Dveře do léta Robert A. Heinlein

Ona je to vlastně skvělá detektivka, než přijde cestování časem. A pak už je to jen skvělý Heinlein.
Čte se samo, mohu směle doporučit!

03.10.2022 5 z 5

Svědectví Svědectví Stephen King

Jsou knížky který mají 100 stran a přelouskat je stojí spoustu sebezapření. Pak jsou knížky jako je Svědectví a najednou se 1000 stran zdá málo. Opět ten starej temnej neřád, s kterým laškoval Roland, opět hluboký, znepokojující a naprosto senzační. King je .. no.. King.

05.05.2023 5 z 5

Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Po dlouhý době skvělej příběh alá Svědectví. Trošku se mi i začalo stýskat po těch "ne-tak-úplně-hororech" od Kinga. Po tom co jsem strávil posledních pár měsíců na dlouhý a trnitý cestě k Temné věži jsem tuhle třešničku (s tolika stránkama spíš třešeň) zhltl během týdne na posezení. Skvělej návrat do "normálnějších" knih, já dávám plnej počet.

07.08.2024 5 z 5

Měsíc je drsná milenka Měsíc je drsná milenka Robert A. Heinlein

Jedno z nejdokonalejších science fiction, co jsem kdy četl. Děkuji.

19.04.2022 5 z 5

Billy Summers Billy Summers Stephen King

Ach Billy!
King opět jasně ukazuje, že i ne hororovým románům je jeho geniální mysl nakloněna.
Billy Summers - nájemný vrah, válečný veterán, neuvěřitelný sympaťák a klasika včech klasik - poslední prácička, která se nepovede.

Krásně se to čte, člověk hltá jednu kapitolu za druhou a přeje si pro Billyho jen to nejlepší.

Odkaz na hotel Overlook je už jen příjemým zpestřením.

11.12.2023 5 z 5

Krvavý román Krvavý román Josef Váchal

"Za svou nahotu nemuseli se před svými dítkami docela nic styděti z té příčiny, že jednak nosili oba fíkový list a druhak dosud žádných dítek neměli."
Absurdní, geniální, vtipný.
Dnes už trochu krkolomné ale stojí to za to!

20.07.2022 5 z 5

Americká modlitební příručka Americká modlitební příručka Lucius Shepard

Asi takhle, o autorovi jsem před koupí knihy věděl kulový. O knížce jakbysmet.
Tak trochu mi v knihkupectví skočila sama do ruky, když jsem tahal knihu vedle. Asi osud nebo co.. Po přečtení první stránky jsem utíkal k pokladně a nemohl se dočkat až po tom skočím, protože mě naprosto uchvátilo to, jak surově a bez pozlátka to bylo napsaný.
Pro mě to teďka bude asi dlouhou dobu nejlepší knížka co jsem za poslední rok četl. Příběh napínavej, satirickej a zanechá takovou tu hořkou pachuť na patře.
Klobouk dolů před překladatelem!

"Nepotřebujete Ježíše"

06.07.2021 5 z 5

Noční dům Noční dům Jo Nesbø

Já se vždycky těm severským věcem nějak vyhejbal, ale tohle nebylo úplně blbý. Začátek trošku ztřeštěnej, ale jako celek to jde skvěle dohromady.
Můj první, ale asi ne poslední Nesbo, hezká chuťovka.

12.08.2024 4 z 5

Nezbytné věci Nezbytné věci Stephen King

Jak někteří píšou - i já dávám solidních 80%.
Rozhodně je to mezi ostatními současnými horory nadprůměr - ale i tak se člověk po přečtení neubrání pocitu že potenciál byl mnohem větší.
I tak - tísnivé, napjaté a zlé. Rozhodně stojí za to.

12.06.2023 4 z 5

Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

Absolutní strop českého braku!
Všichni dobře víme že Kulhánek je král české scény a Nočním klubem už to jenom třikrát podtrhl tlustou čárou.

21.07.2023 5 z 5

Krev je můj chleba Krev je můj chleba Laird Barron

Čtivá braková gangsterka, Izajáš se s tím moc nepáře a stránky voňej krví. Směle do toho!

21.07.2023 4 z 5

Vládci loutek Vládci loutek Robert A. Heinlein

Já toho Heinleina asi fakt miluju. Cokoliv vezmu do ruky, je ohromně čtivý a vezmu to jedním dechem.
Taky zažil někdo u závěrečné pasáže takový kopanec pozemského patriotismu, nebo jsem to jen já?

13.10.2022 4 z 5

Pampeliškové víno Pampeliškové víno Ray Bradbury (p)

Ten úsměv, který se Vám rozehraje na ústech při čtení této milé cesty do dětství, jen tak nezmizí. Ač vlastně nedokážu říct proč, byl jsem dojat.
Jsou věci, které se mění hrozně rychle.

16.09.2022 5 z 5

Tahle země není pro starý Tahle země není pro starý Cormac McCarthy

Dlouho pro mě byl film klenotem, klasická noirovka, tíživá atmoška a skoro ten pouštní vítr cítíš na tváři.
Knížka je naprosto stejný poklad. Přestože film znáš, bez dechu obracíš stránky a tíha vyprávění na tebe padá. McCarthy v nejvybroušenější podobě.
Skvost.

22.08.2022 5 z 5

John na konci umře John na konci umře David Wong

Bože, tohle bylo tak geniálně divný!
Knížka, kterou každý nezkousne, jedni protáčejí oči, druzí s odporem odhazují a třetí jí naprosto propadnou.
Úchvatná směs hororu, vtipu a nelogiky v koktejlu namíru namíchaným přesně pro neznabohy jako jsem já!
Překlad by zasloužil trochu lásky, ale jinak není co vytknout.

22.02.2022 5 z 5

Špion. A zrádce! Špion. A zrádce! Ben Macintyre

Úžasně čtivé!
Pravdivý příběh vysokého důstojníka KGB, kterému fish & chips zachutnaly více než boršč. Z první ruky můžeme pozorovat přerod z mladého zapáleného špiona do nejcennějšího dvojitého agenta kterého kdy západ měl. Smělá operace PIMLICO je už jen třešničkou na dortu husarských kousků které MI6 za studené války provedla.

11.11.2024 5 z 5

Karty jsou rozdaný Karty jsou rozdaný Garth Ennis

Kdo si přišel zopáknout co se stalo v prvních sériích seriálu, bude zklamanej. Na druhou stranu, dostane novej pohled na věc, všecko je trošku jinak a humor nijak nezaostává. Cajk!

07.08.2024 4 z 5

Vlci z Cally Vlci z Cally Stephen King

Paráda, všechna čest celé sérii, absolutní magnum opus.
Spíš mě trápí český překlad, který po čtvrtém díle dále upadá. V pátém díle byla Margaret dcerou toho starého mnicha, v šestém je to už vnučka. Stejně jako Šroubové oko ze čtvrtého dílu se tady jmenuje jinak..
Hvězdu samozřejmě neubírám kvůli překladu.

30.01.2024