Sandik Sandik komentáře u knih

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Pro mě osobně nejlepší Doyleova detektivka. Na rozdíl od kratších povídek, které někdy formálně poněkud pokulhávají, má Pes Baskervillský nejen dobře vymyšlenou detektivní zápletku, ale je to také po všech stránkách precizně vybudovaný a skvěle odvyprávěný příběh, jemuž k dokonalosti nechybí prakticky nic... Celkový dojem: 90%

10.04.2015 5 z 5

Nápady čtenáře detektivek Nápady čtenáře detektivek Josef Škvorecký

Výborný a čtivý přehled detektivky. Škvorecký zaujatě popisuje její vznik a vývoj, její milníky, její hlavní proudy. Kniha má jen jedinou nevýhodu, že z podstaty věci končí v šedesátých letech a nezahrnuje to, co se v detektivním žánru odehrálo v posledních čtyřiceti letech. Celkový dojem: 90%

10.04.2015 5 z 5

Modrý kříž Modrý kříž Gilbert Keith Chesterton

Reprezentativní výbor z detektivek G. K. Chestertona v překladu Jana Čulíka.

Muž, který byl příliš živý Muž, který byl příliš živý Gilbert Keith Chesterton

Příběh, u něhož je zcela absurdní ptáti se po jeho reálnosti. Chestertonova fantasie pracuje na plné obrátky a vrší jeden paradox za druhým. Po pravdě řečeno se mi ovšem přece jen více zamlouvají "Ohromné maličkosti" a "Obrany", kde jsou mnohé myšlenky, zde skryté v příběhu, řečeny přímo. Samozřejmě to lze postavit i tak, že se ty knihy vzájemně doplňují, což jak uzná každý chestertonovec, taky není špatná myšlenka ;o)

09.04.2015 4 z 5

Muž, jenž věděl příliš mnoho (8 povídek) Muž, jenž věděl příliš mnoho (8 povídek) Gilbert Keith Chesterton

Český překlad z dvacátých let je až neuvěřitelně špatný. Skoro se tudíž zdráhám knihu hodnotit. Jak se zpočátku zdá nejde o klasické detektivní příběhy, ale v podstatě o mazanou politickou satiru. K jejímu pochopení jest klíčem poznání, že s pravdou je třeba v politice nakládat poměrně delikátním způsobem, abychom nenadělali více škody než užitku. Celé je to v originále asi velmi vtipné, ovšem ze zmíněného českého překladu to není moc poznat. Škoda. 70%

09.04.2015 4 z 5

Stromy pýchy a jiné historie Stromy pýchy a jiné historie Gilbert Keith Chesterton

Další z Chestertonových "detektivek", varujících různým způsobem klasickou detektivkovou formu a zároveň, sdělující v autorových očích určité podstatné a zásadní postřehy a myšlenky. Příběhy rozhodně nejsou tak dobré jako ty Brownovy, ale jejich literární kvality, stejně jako míru humoru jest dost těžké hodnotit. Český překlad z dvacátých let je opět neobyčejně mizerný... Celkový dojem: 70%

09.04.2015 4 z 5

Otec Brown na stopě zločinu Otec Brown na stopě zločinu Gilbert Keith Chesterton

Výbor z Chestertonových detektivek, který navzdory dosti ošklivé obálce obsahuje samé lepší kousky. 90%

09.04.2015 5 z 5

Pochybnosti otce Browna (9 povídek) Pochybnosti otce Browna (9 povídek) Gilbert Keith Chesterton

Vcelku reprezentativní výbor z Chestertonových detektivek. 80%

09.04.2015 4 z 5

Napoleon z Notting Hillu / Létající hospoda / Návrat dona Quijota Napoleon z Notting Hillu / Létající hospoda / Návrat dona Quijota Gilbert Keith Chesterton

Výbor z Chestertonova románového díla, spojující v rámci jedné knihy, knihy tři. "Napoleon" je Chestertonova prvotina a je to na ní znát, je poněkud nevyrovnaná a formálně ne zcela zvládnutá, i když už tady je zjevné, že "ten kulaťoučký pán" je originální myslitel a přesný pozorovatel. "Hospoda" je textem velmi příjemným, výborně napsaným, vtipným a dodnes aktuálním. "Návrat" místy poněkud těžkne, ale i tak rozhodně stojí za přečtení. Obecně jsou sice Chestertonovy rozsáhlé texty tím méně zajímavým, nejlepšími jeho kousky jsou rozhodně krátké eseje a povídky, ale i tak jde o četbu pozoruhodnou, ostatně jako vše, co kdy G. K. Ch kdy napsal a publikoval ;o)

09.04.2015 4 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Nesmírně přesná alegorie komunistické utopie ve chvíli, kdy se stane uskutečněnou realitou. Až si člověk říká, kde na to ten chlap vůbec přišel. V tom Španělsku? 95%

08.04.2015

Skupina 42 Skupina 42 Eva Petrová

Skvěle udělaná antologie textů představující z tvorby členů Skupiny 42 to nejlepší a přinášející velmi plastický obraz jejich tvorby. 95%

08.04.2015 5 z 5

Rakovnický historický sborník IX/2012 Rakovnický historický sborník IX/2012 Jan Černý

Hodnotit sborník, který obsahuje váš vlastní článek je pořádně ošidné, ale zkusím to. Vcelku nedlouhý Vodvářkův text o Plečnikově pomníku legionářům v Lánech je velmi zajímavý a rozhodně stojí za přečtení. Dosti dlouhý text "jistého Šandy" o zámku ve Mšeci má tu základní nevýhodu, že byl psán ještě před provedením SHP zámku, takže je místy poněkud nepřesný a asi i trochu nepřehledný. Pozoruhodný a kvalitně zpracovaný je text Veroniky Štěpánové o Rakovnickém záduší v předbělohorském období, stejně jako Zilinského text o povstání senomatstkých sedláků. Určité rozpady vzbuzuje jinak pečlivě a zodpovědně zpracovaný text Davida Hubeného o účasti obyvatel rakovnického okresu v generální stávce roku 1920 a to jednak pro mnohde vysloveně marxistickou terminologii, požitou nejen v citacích dobových pramenů a dále v určité absenci kritičtějšího zhodnocení použitých osobních vzpomínek přímých účastníků, kdy jim zřejmě dokonce ve sporných případech dává přednost před výpovědí dobových pramenů. Zajímavý je nakonec i Černého text o uspořádání archivu města Rakovník. Informace obsažené v jeho první polovině (historie fondu) by ovšem místy mohly být podrobnější a naopak zevrubný popis struktury fondu je možná místy poněkud zbytečně podrobný. Takové informace patří spíše do úvodu inventáře. Celkový dojem: 75%

08.04.2015 4 z 5

Goya Goya Lion Feuchtwanger

Nesmírně zručně, sugestivně a s velkou znalostí věci napsaný román, který má asi jedinou chybu. Totiž to, že jej někteří lidé berou za bernou minci. Ne milí přátelé, opravdu to takhle nebylo, i když je to výborně vymyšleno ;o) Celkový dojem: 90%

07.04.2015 4 z 5

Almanach 2003 Almanach 2003 Jakub D. Kočí

Z povahy sborníku vyplývá fakt kvalitativně velmi různorodých textů od slabších po velmi dobré. Celkový dojem: 65%

06.04.2015 3 z 5

Tři muži ve člunu a na toulkách Tři muži ve člunu a na toulkách Jerome Klapka Jerome

Kniha je, po těch už téměř 130 letech, místy poněkud antikvovaná a současnému čtenáři nesrozumitelná. Mnohá jiná místa jsou ovšem stále naprosto svěží a neuvěřitelně vtipná. Celkový dojem: 85%

04.04.2015

Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet Bohumil Hrabal

Kniha obsahující sedm skvělých povídek. Bohumil Hrabal v té nejlepší formě.

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Vedle "Anglického Krále" pro mě osobně nejen nejlepší Hrabalova kniha, ale snad vůbec to nejlepší, co kdy v češtině bylo napsáno.
PS: Pro ty co hodnotí tři hvězdičky a méně. Neumíte číst, to je to celé...

Tři novely Tři novely Bohumil Hrabal

Kniha obsahující tři novely Bohumila Hrabala (Ostře sledované vlaky, Taneční hodiny pro straší a pokročilé, Obsluhoval jsem anglického krále) "Vlaky" a "Anglický král" přitom osobně hodnotím nejen jako nejsilnější Hrabalovy texty, ale obecně jako jedny z nejlepších, které kdy v češtině byly napsány.

Ministerstvo strachu Ministerstvo strachu Graham Greene

Geniální kniha

Obrazy Obrazy Jan Anastáz Opasek

Sbírka vysloveně příležitostné poesie, často věnované určitým konkrétním místům, ale přitom vůbec ne špatná. Najdou se v ní i hodně silné verše.

04.04.2015 4 z 5