Shaxx Shaxx komentáře u knih

Monin kouzelný průvodce obranným pečením Monin kouzelný průvodce obranným pečením T. Kingfisher (p)

U téhle knížky jsem měla velká očekávání, jednak proto, že autorka je v zahraničí oblíbená a její knihy se často objevují u lidí, které sleduji a jednak pro to, že už jen samotný název slibuje humornou fantasy oddechovou ujeťárnu. A co název slibuje, tak i doručí. Nelze si neoblíbit rozpustilý kvásek jménem Bob, oživlého perníčka a koneckonců i zmatkářskou Monu, u které se sice až otravně často zmiňuje, že je jí teprve čtrnáct a že je její kouzelné schopnosti se omezují pouze na práci s těstem, ale i tak je to milé a nenáročné čtení. Škoda, že součástí nebyl nějaký recept jako u Legend a latéček, rozhodně by se to tématicky hodilo. Možná jsem čekala trochu víc humoru a vtipu, našlo by se i pár hluchých míst, ale jinak jako celek je to fajn. A perníčková ořízka - třešnička na dortu.

Šestnáct duší Šestnáct duší Rosie Talbot

Ze začátku jsem si říkala fajn, to bude něco na způsob série Cassidy Blake (Město duchů), které mě bavilo, super milá oddechovka na podzimní období. A taky to chvilku bylo fajn, než se to pro mě celé otočilo k horšímu hodnocení. Zásadní problémy - hlavní hrdina a romantická linka, která očividně nesmí chybět - mezi těmi dvěma není absolutně žádná chemie, ale samozřejmě se do sebe zakoukají a působí to otravně. Druhá věc - ačkoli to, že je příběh queer, je už na anotaci, problém mám s tím, že jsem už dlouho nečetla nějakou knihu, která by působila, že tenhle prvek má v sobě zejména jen pro to, že je to teď (a teď to bude znít fakt blbě, ale co se dá dělat...) "in". Ne vážně, celé mi to přišlo takové křečovité a umělé. Veškeré magické prvky kloužou jen po povrchu, poměrně zmateně, jak kdyby autorka jen na oko vysvětlila, jak něco funguje a pak to raději nechala být a přesunula se jinam, aby náhodou někdo nevrtal do hloubky dané věci. Na debut asi dobré a mohlo by to být na tři hvězdy, ale nakonec mě to tak otravovalo, že nemůžu dát víc než dvě.

01.10.2023 2 z 5

Krvavé stíny Krvavé stíny Jérôme Loubry

Lepší než Obr z mlhy a o srovnatelné s Útočištěm (i když to asi pro mě zůstává pořád nejlepší knihou od něj). Přiznám se, že jsem měla trochu problém se začíst, ale Loubry čtenáře hezky provádí jevištěm, které zanechá hromadu otázek a domněnek, aby na konci předvedl neskutečné divadlo a ukáže se, že maňásci, s kterými hraje, mají hromadu vrstev jak cibule. Postupně to sloupává až na odhalí jádro, které může zdát až přitažené za vlasy, ale stejně čtenáři nezbyde nic jiného, než to prostě přijmout. Prostě umí.

Ztracené dívky z Willowbrooku Ztracené dívky z Willowbrooku Ellen Marie Wiseman

Rozjezd byl nečekaně rychlý, autorka hlavní hrdinku a společně s ní i čtenáře skutečně nešetří, hodí ji do jámy lvové a braň se jehňátko... Při čtení se nelze ubránit rozhořčenosti a pocitu bezmoci, když Sage zažívá na vlastní kůži, co by mělo oku veřejnosti být skryto. Hlavní "záporák" je sice docela předvídatelný v okamžik, kdy se objeví, ale co už. Dozvědět se, že kniha je inspirována skutečnými událostmi (ústav Willowbrooke byl skutečné místo a skutečně se tam děly zvěrstva), tomu ještě dodá tu poslední kapku. Až po dočtení jsem zjistila, že je to od autorky všemi vychvalované knihy Tmavé stěny Willardu, na kterou se už nějakou tu dobu chystám, tak jsem o to víc na její nejznámější knihu zvědavější.

Pod hladinou Pod hladinou Darcy Coates

Od Coates jsem četla jen pár strašidelných domů. Tohle je pro mě její první kniha, co není ze série bububu domečků. A jsem z toho strašně rozpolcená. Kombinuje to moje oblíbené téma, vzala jsem si to i k moři, abych si udělala k tomu tu správnou atmosféru... A bavilo mě to. Nečekaně dost (asi v tom má prsty oblíbené téma). Ale ve chvíli, kdy se objevilo vysvětlení, co se tehdy na Arcadii stalo, tak jsem si musela jen odfrknout...protože stejná zápletka je ve hře Man of Medan z roku 2019 (kterou mimo jiné doporučuju, super hororovka). Až mi to ten konec trochu otrávilo. Ale jinak dávám čtyři hvězdy, protože nemůžu popřít, že mě to celkově bavilo.

Cestovní kancelář Jinosvěty Cestovní kancelář Jinosvěty L. D. Lapinski

Taková průměrná middle grade o cestování do jiných světů. Začátek byl slibný, ale potom to upadlo do takového monotónního tónu vyprávění a to i přesto, že to povídalo o kouzelných světech - což by nuda být neměla. Moc mi tu nesedí věk hlavních dvou hrdinů, oba se chovali mnohem dospěleji, než na dvanáct a osmnáct a chvilkami to pro mě bylo i rozčilující, protože mi to rozhodilo vnímání jejich charakterů. Flick mi trochu připomněla Koralínu - znuděné dítě, které se s rodiči přestěhovalo, trpící nedostatek pozornosti od svých bližních...která najde vstup do jiných světů, které nabízejí dobrodružství. Je to pro čtenáře 9+, ale některé věci - například popis schizmat mi pro dítě přišlo docela složité, ale to může být jen můj skromný pocit.

Nick a Charlie Nick a Charlie Alice Oseman

Krátká a milá novelka k příběhu Nicka a Charlieho, odehrávající se v době, kdy jsou tihle dva už nějaký ten čas spolu a před nimi se začínají objevovat životní překážky, které mohou do vztahu přinést stín nejistoty.

Solitaire Solitaire Alice Oseman

Ani přes varování samotné autorky, že pokud se čtenáři líbili Srdcerváči, tak se Solitaire může úplně minout a nelíbit se (vážnější témata, autorka knihu napsala ve svých 19 letech), jsem nebyla připravená na to... Jak je tahle kniha špatná. Vážně, to bylo utrpení. Postava Tori se mi líbila v Srdcerváčích, ale ve své samotné knize ne. Líbil se mi snad jen začátek. Pak se z toho stala totální slátanina s naprosto stupidní rádoby romantickou linkou, velmi chabá detektivní zápletka cože/kdože je ten Solitaire... Nevím, zda to mělo mít nějaký hlubší přesah, já ho v tom nenašla. Takže témata, kterých se autorka chtěla dotknout, jsou zpracovány tak špatně, že můj pocit po dočtení je prostě...nijaký.

18.09.2023 2 z 5

Hotel Magnifique Hotel Magnifique Emily J. Taylor

Hotel Magnifique má být pro fandy Nočního cirkusu a Caravalu. Za mě je to tedy bližší Caravalu - i kvalitou. Na kouzlo Nočního cirkusu to zdaleka nemá. Začátek byl slibný, ale nakonec se vyrojilo víc nešvarů, než kouzel. Hlavní hrdinka je velmi nesympatická a její chování je...prostě na facku. Je těžké jí fandit. O nějaké kouzelné magické atmosféře se nedá moc mluvit, protože autorka nevěděla, kdy se zastavit a sypala do popisu hotelu hromadu náhodných magických věcí, kterých bylo nakonec přehršel a úplně to kvůli tomu ztrácí jakékoli kouzlo. Romance - kýč jak bič, předvídatelná a prostoduchá. Ale připomněla mi svou zápletkou trochu ústřední postavy z Howl's Moving Castle nebo Spirited Away. Jak jsem tedy byla na začátku natěšená, tak jsem ve výsledku spíš zklamaná.

Srdcerváči. Kniha 4 Srdcerváči. Kniha 4 Alice Oseman

Čtvrtý díl Srdcerváčů zabrousil do trochu temnějších vod a hutnějších témat, ale i tak je to pořád moc milé čtení. Jsem ráda, že jsem se k téhle sérii dostala.

18.09.2023 4 z 5

Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

Tak i já jsem se chytila do pasti zvané Heartstopper. Věděla jsem, že jsou komiksy, že se točí seriál, ale pořád to šlo kolem mě... Až jednoho dne mi Netflix nabídl seriál, který jsem zkusila...a o bože, už to šílenství kolem toho chápu. Seriál naprosto zbožňuju a teď po přečtení musím zpětně doznat, že herecké obsazení je naprosto skvělé, stejně tak oceňuji, že seriál je velmi věrný své komiksové předloze. Nedaří se mi hodnotit zrovna objektivně, protože mám před očima hlavně seriálové zpracování. U komiksu mi zrovna dvakrát nesedla kresba, proto ani nehodnotím plným počtem, ale jinak příběh je skvělý. A Nick a Charlie jsou prostě božáni.

18.09.2023 4 z 5

January a Deset tisíc dveří January a Deset tisíc dveří Alix E. Harrow

Divnoknihy, ty já miluju, nejlépe s příchutí magického realismu. A tahle kniha navíc do toho přináší i můj oblíbený námět - dveře, brány, průchody do jiných světů. Byla jsem v pokušení dát plný počet hvězd, ale jednu hvězdu ubírám za uspěchaný konec a naprosto zbytečný pokus o romantickou linku (naštěstí zde zabírá tak 0,5% z knihy). Musím ocenit překlad, ten se povedl. Je to psané tak krásně snově, tohle já můžu. Pro snílky, kteří v podivně spleteném větvoví dvou stromů vidí bránu, pro ty, které k sobě přitahují staré omšelé dveře s příslibem dobrodružství, pro ty, kteří berou za kliku s vírou, že se dveře pro jednou otevřou někam jinam, ne do kuchyně nebo kumbálu... Tak pro tyhle je tenhle čarokrásný příběh. Nemohla jsem si nevzpomenout samozřejmě i na knihu Každé srdce je bránou, ale tohle mi rozhodně sedlo víc , pro mého vnitřního snílka to bylo pohlazení na duši :) Doufám, že od autorky vyjde v překladu i víc knih.

05.09.2023 4 z 5

Slib mlčení Slib mlčení Linda Castillo

Krimi odehrávající se v zajímavém amišském prostředí, překvapivě docela i brutální, co se popisu nechuťáren týče, což mile potěšilo. Hlavní postava vyšetřovatelky je dobře napsaná, jako každý člověk chybuje a staví se k tomu uvěřitelným způsobem, nemá přemrštěně naddimenzovaný morální kompas a nemá status génia, kterému se stačí podívat na pár stop a hned dokáže vypozorovat, co se asi na místě zločinu stalo, což bylo osvěžující. Je to psané svižně, bez hluchých míst. Jen mě trochu vyděsilo, když jsem se podívala, kolik má tahle série dílů :D

05.09.2023 4 z 5

Připoutaní Připoutaní Ross Jeffery

,,Naučil mě, že rodičovství je podivné bludiště bez mapy, jak se v něm pohybovat a jak ho přežít. Dělal to nejlepší, co mohl, a já ho miluju nevyčíslitelnou láskou jen si musím pamatovat, že to, co mě naučil, mám přehodnocovat."
Jeffery mě dostal knížečkou Zůstanou jen skvrny, takže jsem automaticky sáhla i po jeho dalším počinu, který sice vybočil z hororového žánru, ale též se zaobírá rodinou a zejména vztahem otec x syn. Střet dvou generací, snaha být dobrým rodičem, i když na to člověku nikdo předem nedá podrobný návod, snaha být dobrým synem, i když dítě zná definici dobra zejména na základě toho, co vidí od rodiče. Jak se vztah mění a vyvíjí, když otec stárne a syn dospívá. Jako vždy dokázal Jeffery do malého rozsahu stran nacpat obšírný obsah, který rezonuje i po dočtení. A pokud je čtenář rodič, asi mu to zabrnká ještě na citlivější strunu.

01.09.2023 4 z 5

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Harry Potter a pokračování, o které nikdo nestál. Nemůžu si pomoct, ale celé tohle působí jak velmi špatná fan fikce. To, že je to v podobě scénáře divadelní hry, mi na tom vadilo asi nejméně. Možná by bylo příjemnější prolít si oči Savem, než tohle přečíst. Velký špatný.

29.08.2023 2 z 5

Lockdown Lockdown Alexander Gordon Smith

Originál vyšel v roce 2009, u nás v roce 2021. A já si říkala, že to má nádech starých dobrých dystopických románů (ačkoli to čistá dystopie není, uvidíme, co přinesou další díly, ale myslím, že se to do toho vyvine) z podobných let (HG třeba), tak už vím proč :)). Je to svižné, čtivé, temné. Vězeňské prostředí mě vždy bavilo, takže to je další plus. Autor ví, kdy dodat pořádné napětí, aby člověk prostě musel číst dál. Hlavního hrdinu zrovna dvakrát nešetří a o vyhrocené situace není nouze. Jsem ráda, že jsem se nakonec k Lockdownu dostala, vídala jsem jen obálku a ani se zprvu nesnažila zjistit, co je obsahem. Ale díky pozitivním recenzím z okolí jsem to zkusila a nelituju.

29.08.2023 4 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

V roce 2017 jsem přečetla Hypnotizéra. A pak jsem přečetla Svědkyni ohně. Ne, skutečně netuším, jak se mi podařilo přeskočit druhý díl. Ale konečně po šesti letech se vracím napravit tuhle chybu :) Prostředí, ve kterém se děj odehrává, mi není nijak zvlášť blízké (problematika obchodu se zbraněmi) a je pravda, že některé části možná i díky tomu působily zdlouhavě, ale i tak jsem se bavila, bylo tu pár zajímavých zmínek o klasické hudbě, především tedy o houslích a Paganinim. Zápletka je na začátku pořádně zauzlovaná, Linna je sympatický vyšetřovatel a v konečném výsledku jsem spokojená, je to rozhodně lepší průměr v žánru, dávám tedy čtyři hvězdy. Docela mě to zas nabudilo na severské krimi, tak se možná i vrhnu na čtvrtý díl.

29.08.2023 4 z 5

Alcatraz versus ďábelští knihovníci Alcatraz versus ďábelští knihovníci Brandon Sanderson

Sandersonovka pro menší čtenáře, která konečně vyšla i v ČR. I když už dávno nezapadám do věkového profilu, na které tahle knížka cílí, pořád je to Sanderson a celkově mě i dětské, ya a middle grade knížky baví, tak jsem si řekla, proč ne? Měla jsem problém se začíst a to zejména kvůli formě obsahu. Hlavní postava se pořád obrací ke čtenáři, je mi jasné, že je to naschvál, aby navázal kontakt a spiklenecky zasvětil mladého čtenáře do děje, ale po několik stránkách už to věčné Teď si asi říkáš Určitě si myslíš... atd. začalo být dost otravné a vždy jsem to útrpně přelouskala a těšila se na část, kde bude normálně popisován děj. Když si odmyslím toto, příběh jako takový má povedený námět a najde se tu i pár fajn vedlejších postav. Hodnotím tedy jako průměr.

29.08.2023 3 z 5

Hovor se smrtí Hovor se smrtí Chris Carter

Pokaždé, když čtu další případ Roberta Huntera, mám příjemný pocit, protože vím, co čekat. Brutalitu, pár hlášek "hodně čtu", kapitoly vždy zakončené úderně a napínavě, časté opakování, jak je Robert geniální, sem tam nový prvek pro osvěžení. I Hovor se smrtí si drží standardní kvalitu, bavila jsem se a dávám palec nahoru za konec, ten se mi velmi líbil. Asi si teď dám od carterovek na chvíli pauzu, protože už mi moc dílů nezbývá :D

24.08.2023 4 z 5

Krvavé svatební šaty Krvavé svatební šaty Pierre Lemaitre

První část, která se věnuje pouze Sophii, byla zmatená, depresivní a říkala jsem si, že pokud to takhle bude pokračovat dál, tak nevím, zda mě to bude bavit. Ale pak přišla část, kde na scénu přichází Frantz a hned to dostalo jiné grády a já to četla se spoustou "aha, ha!" a rázem mě to bavilo hned více. Nápad za mě zpracován nápaditě a zakončen solidně, velmi slušně napsaný psychothriller. Na další přeložené knihy od autora se určitě mrknu.

22.08.2023 4 z 5