Shindo Online Shindo komentáře u knih

Tam hore - Nevypovedané príbehy tatranských chát Tam hore - Nevypovedané príbehy tatranských chát Samo Marec

O chlp krajšie spracovanie, než Na chrbte. Bez hluchých miest a prázdnych stránok.

Zbierka príbehov o tatranských chatách. Historické údaje dopĺňajú príbehy ľudí, okopírované kresby z návštevných kníh bohatá fotografická príloha a sarkastické kresbičky.

Ako človek spod Tatier momentálne žijúci v zahraničí som pri čítaní dostal konskú dávku nostalgie. Niektoré chaty som navštívil, resp. ich videl iba zvonku. O dôvod viac vydať sa na ne znova.

Len malá poznámka k pôvodu prvého chatára Zbojníčky: Je to "tá" Příbram, nie "ten" Příbram.

18.03.2025 5 z 5

Jít nalehko… Jít nalehko… Nanao Sakaki

Bez domova, pritom všade doma. Tulák a pútnik, ktorý sa ale neustále vzdelával. Ničím neviazaný, žijúci tu a teraz. Žiaden bosonohý hipík s dredmi po prdel páchnuci ako psie granule, pritom človek bojujúci proti systému.

Niektorým "básňam" som neprišiel na chuť, iné vo mne budú doznievať ešte dlho.

13.03.2025 4 z 5

Existenciální analýza: Existenciální přístupy v psychoterapii Existenciální analýza: Existenciální přístupy v psychoterapii Alfried Längle

Dobre a prehľadne zhrnutá teória a prax existenciálnej analýzy aj s načrtnutím možností terapeutickej liečby niektorých konkrétnych duševných porúch a jej odlišnosti od logoterapie. K tomu info o vzdelávaní na medzinárodnej aj miestnej úrovni, cenový odhad výcviku (otázkou je, nakoľko aktuálny) a hromada bibliografie.

Jediným tŕňom v oku bol na pár miestach v knihe zjavne chýbajúci text, kedy po dvojbodke už začínala podkapitola týkajúca sa niečoho úplne iného.

11.03.2025 4 z 5

Fotbalový král Fotbalový král Jan Žáček

Hanba tomu, kto tento hnus vydal knižne a autorovi mastnú pokutu. Koľko a komu autor v nakladateľstve zaplatil, aby mu túto knihu vydali? Ak má byť toto kniha "pre deti", radšej nechcem vedieť, ako autor vychováva svoje vlastné deti. Teda ak tento slizký hulvát nejaké deti vôbec má.
Reakcia autora na kritiku akurát svedčí o jeho nulovej sebareflexii.

09.03.2025

Tajná historie Tajná historie Donna Tartt

Po prečítaní tejto bichle sa nečudujem, že autorka napísala iba tri romány. Na druhej strane sa kniha v podstate čítala sama, bola napísaná pútavo.

Kniha mi bola doporučená ako inšpirácia dark academy estetiky.
Musím uznať, že najprv som celú partičku kamarátov hlavného hrdinu s ich hranou aroganciou neznášal. Postupom času sa ale ich príbehy začali odkrývať a aj oni mi začali byť svojim spôsobom sympatickí. Ukázalo sa, že aj oni sú iba ľudia a toľko ospevovaný pán profesor je úbožiak a zbabelec. Po centrálnej udalosti, ktorá mala zostať nepovšimnutá sa ale všetko vrátane hlavných hrdinov začalo sypať a epilóg bol už len trpkým koncom celej knihy.

20.02.2025 4 z 5

Šoša Šoša Isaac Bashevis Singer

Pribeh z doby, kedy židov z jednej strany ohrozoval Hitler, z druhej Stalin a pre mnohých bola najprijateľnejším riešením samovražda.

Pôsobivo zachytený kontrast "pokrokovej" Ameriky a nostalgicky zaostalej Krochmalnej, v ktorej akoby sa zastavil čas.

Existenčná kríza a vyrovnávanie sa s krutou realitou hľadaním útechy vo vzťahoch, až nakoniec hrdina skončí v manželstve so zakrslou mentálne retardovanou kamarátkou z detstva ako "jedinou ženou, ktorá ho nikdy nezradí". Ich vzťah je však niečo medzi manželstvom a vzťahom rodiča a dieťaťa.

29.01.2025 4 z 5

Návrat kráľa Návrat kráľa J. R. R. Tolkien

Triumfálny záver celej trilógie a návrat právoplatného kráľa k moci. Schyľuje sa k veľkej vojne. Spoločenstvo sa rozpadá po tom, čo úspešne splnilo svoju úlohu, ale hobiti musia po návrate urobiť poriadky ešte doma v Grófstve.
Záverečná kapitola zahriala pri srdci. Určite si niekedy prečítam celú trilógiu znova len tentokrát dúfam, že to zasa nebude o 20 rokov.

Po prečítaní trilógie si uvedomujem aj rozdiely medzi knihou a filmom. Škoda postáv, ktoré sa do filmu nedostali. Trebárs taký Ghân-buri-Ghân bol super.

Sam was the true MVP.

16.01.2025

Kettlebell Simple & Sinister Kettlebell Simple & Sinister Pavel Tsatsouline

"Študijný materiál" pre tréning s ketlebellom zredukovaný na dva cviky, ktoré však bohato postačia. Počtom strán útla, ale obsahovo bohatá kniha. Škoda "skriptovitého" formátu.

Je ale nutné cvičiť pod dohľadom inštruktora, aspoň v začiatkoch. Kniha je doplnok a cenný pomocník. Predsa len, držať nad hlavou kilá, až desiatky kíl železa si žiada okrem vytrvalosti a sily aj opatrnosť a zdravý rozum. Ak nemáte inštruktora, od ktorého dostanete vysvetlenie a spätnú väzbu, môžete si v "lepšom" prípade spôsobiť zranenie; v horšom zafixovať blbý návyk, ktorý sa s vami bude tiahnuť roky a eventuálne nakoniec skonči zranením.

Sám s kettlebellom cvičím ešte len pár mesiacov, už ale pozorujem posuny, ktoré sa mi premietajú aj do bežného života.

29.12.2024 4 z 5

Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

Výrazne akčnejšie, než predošlý diel.

Spoločenstvo sa rozpadlo, resp. preskupilo a čitateľ tu sleduje niekoľko dejových línií. Na scénu prichádzajú enti (popravde, scéna obrovského množstva entov odhodlane pochodujúcich na Isengard bol pre mňa jeden z najsilnejších momentov knihy). Sam sa zas a znova ukazuje ako hrdina schopný ísť až za hranice svojich schopností.

Len Tolkien je schopný opísať stromy na niekoľko strán a urobiť to spôsobom, ktorý človeka vtiahne.

28.12.2024 5 z 5

Spoločenstvo prsteňa Spoločenstvo prsteňa J. R. R. Tolkien

Po vyše 20 rokoch som sa rozhodol, že si prečítam celú trilógiu znova. Až neskôr som zistil, že tento rok uplynulo 70 rokov od prvého vydania Pána prsteňov. Symbolicky sa teda vraciam na začiatok, hoci som medzitým stihol prečítať takmer všetko, čo od Tolkiena vyšlo v českom alebo slovenskom preklade.

Pánovi prsteňov niet čo vytknúť. Spoločenstvo je v podstate celé iba o putovaní. To je však vykreslené tak pútavo, že človeka okamžite vtiahne. Je vidieť, že Tolkien svoj svet vypiplal do najmenších detailov, už len na Spoločenstve vraj pracoval dobrých 12 rokov. Ťažiskovou je tu kapitola Tieň minulosti, ktorá vysvetľuje, ako to s Prsteňom vlastne bolo.

12.12.2024

Bauhaus 1919-1933 (Reforma a avantgarda) Bauhaus 1919-1933 (Reforma a avantgarda) Magdalena Droste

Stručná história Bauhausu aj pre architektonických neznabohov ako ja. Prepájanie remesiel s architektúrou, antiakademický ráz, experimenty a bohužiaľ v neskoršom štádiu aj mocenské a politické boje.

Taký ten štýl, pri ktorom si poviete "páči sa mi to, má to niečo do seba, ale nemám 60 000 na kreslo."

21.11.2024 4 z 5

Zpověď šéfa jakuzy Zpověď šéfa jakuzy Džuniči Saga

Pútavá a zaujímavo spracovaná kniha písaná formou rozhovorov, ktorá vyvracia viacero mýtov o jakuze. Prekvapilo ma, že pôvodne bola vydaná v 80. rokoch. Taktiež aj to, akú hodnotu mal yen vtedy a dnes - za cenu, za ktorú by ste si vtedy kúpili dom, si dnes kúpite dve limonády z automatu.

Sensoji a Asakusu som pred časom navštívil, takže som si mohol knihu lepšie zasadiť do konkrétnej lokality.

18.11.2024 5 z 5

Mnich z hory Kója Mnich z hory Kója Kjóka Izumi

Krátka, ale hutná záležitosť, v ktorej sa napätie buduje postupne a všetko vygraduje v poslednej kapitole. Hlavným záporákom je príťažlivá nádherná žena s magickými schopnosťami, ktorej pravú podobu sa však čitateľ nikdy nedozvie, autor ju len naznačí v závere ústami jednej z postáv.

Atmosférou, prostredím a napätím v štýle "niečo tu nie je úplne v poriadku" mi kniha pripomínala Vrby od Blackwooda. Pri epizóde s pijavicami mi bolo až fyzicky nevoľno.

Pevne verím a dúfam, že niekoho z Malvernu napadne preložiť aj ostatné autorove knihy.

07.11.2024 4 z 5

Ráj a peklo / Smutek andělů / Lidské srdce Ráj a peklo / Smutek andělů / Lidské srdce Jón Kalman Stefánsson

Veľmi silná a pôsobivá kniha (resp. knihy), ktorá človeka zbaví ilúzií o Islande.

Príbeh dospievania v dvoch rozdielnych svetoch, lásky k poézii a vyrovnávaní sa so stratou priateľa uprostred drsnej islandskej prírody.

Dúfam, že Dybbuk niekedy vydá aj ostatné autorove knihy.

30.10.2024 5 z 5

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Haňa a jej tragédia hlboko traumatizovaného človeka, ktorý si nechce nechať pomôcť.

Na niekoľko sto stranách sa postupne otvárajú príbehy hlavných hrdinov vrátane Judea, ktorý paradoxne stále ostáva do istej miery neznámy.

Kniha sa nečítala ľahko, zvlášť kvôli niektorým dosť surovým popisom násilia páchaného na hlavnom hrdinovi (a že ho bolo požehnane). Hoci som po čase začal tušiť, ako asi skončí, v niektorých momentoch to už-už vyzeralo, že sa veci zlepšia.

Hlavný hrdina ma miestami naozaj vytáčal, na druhej strane som chápal, že fungoval tak, ako často fungujú preživší traumy.

Jedna jediná takmer nič nehovoriaca veta o autorke na obale knihy bola už iba ďalší klinec do truhly.

24.09.2024 4 z 5

Psychoterapeutická práce s původci domácího násilí Psychoterapeutická práce s původci domácího násilí David Čáp

Silná, avšak podnetná a potrebná kniha. Nečítala sa mi úplne ľahko; sám som si zažil domáce násilie, trvalo mi dlho, kým som si to spracoval.

Osobne si myslím, že na Slovensku by mal byť rovnaký prístup k násiliu v blízkych vzťahoch ako v severských krajinách, t.j. nulová tolerancia. Žiaľ, násilie sa v našom Absurdistane ešte stále toleruje. Správny Slovák predsa príde domov ožratý a zmláti manželku a deti. Poznal som však aj prípad, kedy bola agresorom žena.

Príde mi, že v Čechách je terapeutická práca s osobami zažívajúcimi násilie aj s agresormi na inej úrovni, než u nás.

Oceňujem, že kniha vyšla. Poskytuje zaujímavý pohľad na psychoterapeutickú prácu s "druhou stranou" postavenú primárne (ale nielen) na skupinovej terapii v KBT modalite vrátane metodickej príručky s modelovým programom.

27.08.2024 4 z 5

Netvoři a kritikové a jiné eseje Netvoři a kritikové a jiné eseje J. R. R. Tolkien

Tolkien ako jazykovedec. Ďalší dielik do skladačky, opäť som sa niečo dozvedel.

Autora mám naozaj rád, knihu som však čítal niekoľko týždňov. Napriek počtu strán je hutná obsahovo. Celou knihou navyše presakoval suchý humor anglického gentlemana.

21.08.2024 5 z 5

Na chrbte Na chrbte Samo Marec

Vyrastal som pod Tatrami, teraz žijem v zahraničí. Pri čítaní knihy mi (opäť) prišlo smutno z toho, že som do Tatier nechodil omnoho častejšie, kým som ešte mal možnosť.

Kniha samotná je veľmi zaujímavo spracovaná. Ako píše sám autor, nejedná sa o encyklopédiu, skôr o súbor príbehov a postrehov jednotlivých nosičov. Zaslúžia si rešpekt ale ktovie, či oň vôbec sami stoja.

Po jej prečítaní už viac rozumiem aj vysokohorským prirážkam.

Napriek formátu knihy je v nej ale fakt málo textu. Väčšinu vypĺňajú fotografie. Na pár miestach je dokonca čistá biela strana bez jediného písmenka.

06.08.2024 4 z 5

Koncert pre bubon a sekeru Koncert pre bubon a sekeru Milan Lasica

Väčšinu knihy tvoria scenáre divadelných hier (resp. jednotlivé skeče), menšiu časť párstranové poviedky.

Viacero vecí je nadčasových a správne kritických; niektoré som ale ako človek, ktorý (našťastie) nezažil komunizmus asi nemohol úplne oceniť. Oceňujem však úvod s krátkym infom k okolnostiam vzniku jednotlivých dialógov / poviedok.

04.08.2024 4 z 5

Držme se pevně Držme se pevně Sue Johnson

Pokiaľ ide o vzťahovú literatúru, mnohí sú úplne unesení prehnane kresťanským a prehnane americkým Chapmanom.

Táto kniha má podľa mňa omnoho väčšiu užitočnosť.

Autorka knihy aj metódy vysvetľuje základné princípy EFT (psychoterapeutického smeru, nie pseudovedeckej poklepávacej metódy, na ktorú upozorňujú aj v poznámke v knihe) na teórii aj príbehoch jednotlivých párov. Čitateľ sa zoznámi so základnými pojmami, siedmimi typmi rozhovorov určujúcimi priebeh terapie a samozrejmosťou je aj rozsiahla bibliografia a krátky slovníček.
Autorka v knihe spomína aj osobnú skúsenosť, ktorá ju priviedla k záujmu o vzťahy - jej otec bol majiteľom krčmy, v ktorej sa stretávali ľudia s rôznymi osudmi a životnými cestami a každý tam zažívali prijatie a podporu (ako dodáva, boli tam však aj konflikty).

Kniha môže pomôcť aj ako malá inventúra vzťahu.

25.07.2024 5 z 5