Snapeova Snapeova komentáře u knih

Hana Hana Alena Mornštajnová

Knih s tématem druhé světové války už jsem četla několik, ale tahle rozhodně vyčnívá. Válka a koncentrační tábory zde nejsou tím hlavním, ale tvoří celou atmosféru příběhu. Autorka nastiňuje, co tyto události udělaly s lidmi a jak se chovali k sobě navzájem. Vyprávění je zúženo především na jednu rodinu v různých časových rovinách, a to neuvěřitelně poutavě. Velkým tématem je zde také vina a co vše může člověk způsobit pouhou maličkostí a nechtěně. Na to jak je to tragická a smutná kniha, musím říct, že byla nádherná. Nemohla jsem přestat číst. Klidně bych si to někdy přečetla znovu. Opravdu jsem byla nadšená.

01.03.2024 5 z 5

Tři životy Tři životy Natasha Lester

Možná budu jednou z mála, kterou tato kniha nenadchla. První půlku jsem se vyloženě trápila a vůbec jsem necítila touhu číst dál, takže jsem celkově četla tohle dílo dlouho. Příběh mel určitě zajímavé prvky i témata, ale provedení na mě příliš nezapůsobilo. Až v druhé půlce se to více rozjelo a byla jsem schopná to dočíst už poměrně rychle a trochu si to i užít. Romanticka linka měla něco do sebe a byla vcelku hezky zpracovaná, ale zároveň na mě působila lehce naroubovaně, jako by tam úplně nezapadala. I to chvilkové zaškobrnutí ve vztahu, působilo prostě jen jako něco, co tam autorka chtěla mít, aby ke konci trochu vygradovala napětí a čtenářovy emoce.

17.02.2024 3 z 5

Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Kniha se opravdu velmi dobře a lehce četla. Téma mi přišlo takové neotřelé a rozhodně nebylo lehké. Při čtení této knihy se u čtenáře může vystřídat opravdu velké množství emocí. Také je zajímavé se zamyslet, jak by se člověk zachoval v situacích jednotlivých postav. Určitě je to knížka i k zamyšlení a ne jen prvoplánová romance. Bohužel, některé věci mi přišly až moc a ne vše bylo uvěřitelné, takže minimálně jednu hvězdu strhnout musím.

17.02.2024 4 z 5

Vánoční povídky ze Šumavy Vánoční povídky ze Šumavy Karel Klostermann

Asi jsem měla o této knize zkreslené představy. Nevěděla jsem, co čekat a malovala jsem si to trochu na růžovo, vzhledem k názvu. Děj povídek je sice zasazen do vánočního období, ale že bych měla po přečtení pocit příjemného nalazení na vánoce, to se říct nedá.
Příběhy jsou psané tehdejším stylem a místní mluvou, což bylo rozhodně zajímavé. Některé příběhy pro mě ovšem byly popisovány zbytečně zdlouhavě, místy jsem se nudila a přála si, aby to spisovatel trošku urychlil. Příběhy jsou opravdu takové drsné, syrové a rozhodně zajímavé. Mě to v tu chvíli sice moc nesedlo, ale špatná kniha to určitě není.

17.02.2024 3 z 5

Kluk jménem Vánoce Kluk jménem Vánoce Matt Haig

V prosinci mám tendenci číst vánoční knížky a tak jsem letos sáhla po této. Je to především pohádka spíše pro děti, takže to nebylo nic z čeho bych byla vyloženě paf. Je napsaná tak, že baví dítě i dospělého. Nenudila jsem se, nápad byl velmi pěkný. Zpracování bylo na pohádku dost reálné. Nebyla tam přemíra naivity. Kniha zpracovává i vážná témata nebo smutné události. Napsaná je opravdu dobře.

31.12.2023 4 z 5

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Čtivá a poměrně náročná kniha. Zpracovává velmi vážné téma a staví čtenáře do pozice, kdy se má pokusit pochopit hlavní postavu, ale i ostatní lidi.
Není to až tak těžké, když známe všechny informace a obě strany pohledu, ale jak bychom na to nahlíželi z pozice obyčejného člověka, který do hlavní postavy nevidí?
Kniha měla spíše pochmurnější tón, ale konec poskytl nějakou naději.
Dle mého názoru dost dobře zpracované téma.

30.12.2023 4 z 5

Velmi osobní kniha o zdraví Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimáková

Pokud chcete žít zdravě a pochopit princip, co jíst a jak se k sobě chovat, tahle kniha by mohla být základ do vaší knihovničky. Je tam vše základní a potřebné, co by každý měl vědět a je to rozhodně velmi poučné. Já už se v tomto směru nějakou dobu vzdělávám, takže tam toho pro mě nebylo až tolik nového. Kniha je hezky zpracovaná, informace podané srozumitelně. Zajímavé jsou i názory a zkušenosti Margit.

19.11.2023 5 z 5

Můj tajný život Můj tajný život Lucie Hříšná

Lucii sleduji již nějakou dobu na Instagramu, takže vím, že je milovnice sexu, různých erotických hraček a prádla a že k životu přistupuje trošku jinak, než spousta žen. Kniha mě tedy nijak nepobuřuje a ani moc nepřekvapuje. Papírovou jsem neměla v plánu si pořídit, ale když jsem viděla audio verzi, sáhla jsem po ní. Byla to taková velmi oddechová lehká četba, jakou jsem zhruba očekávala. Pouze jsem si myslela, že se člověk dozví víc věcí okolo, než jen, co s kým zažila. Určitě to není kdovíjak zázračná literatura, ale jako nahlédnutí do úplně jiného života, než většina z nás zažije, je to rozhodně zajímavé.

19.11.2023 3 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Kniha, která ukazuje, jak velkou moc mají dospělí lidé nad dětmi, které vychovávají. Tak velkou, že stačí málo a ovlivní a třeba i zničí celý jejich život.
Velmi dobře tady bylo vykresleno, jak se malé dítě chová a jak vnímá svět, když žije v takovém prostředí v jakém žila hlavní hrdinka. V knize nebyla snad jediná pozitivní věc. Při čtení je člověku úzko, ale i proto je kniha tak dobrá. Dají se zde najít chyby. Bylo by možné příběh odsoudit právě za všechnu tu hrůzu bez jediného světlého momentu. Mě ovšem autorka skvěle vtáhla a výborně se jí podařilo vykreslit atmosféru a udržet reálnost toho všeho. Navíc má celé tohle dílo velkou hloubku. Od této autorky to byla má první kniha a rozhodně jsem byla spokojená.

19.11.2023 5 z 5

Tělo sčítá rány Tělo sčítá rány Bessel van der Kolk

Tuhle knihu jsem si moc chtěla přečíst a rozhodně nelituji. Bylo to opravdu přínosné čtení, ale nebylo vůbec lehké. Ať už kvůli odborným pasážím nebo kvůli těžkým příběhům, které tam jsou, protože autor své poznatky doplňuje zkušenostmi z praxe. Myslím, že dost věcí jsem nestihla dostatečně vnímat a bude vhodné se ke knize vrátit a časem si ji přečíst znovu.
Knihu určitě doporučuji, pokud jste v životě prošli nějakým traumatem, může vám to pomoct o sobě zjistit více. Doporučuji i těm, kteří by rádi více porozuměli lidem kolem sebe, kteří se někdy chovají pro vás nepochopitelně.

13.11.2023 5 z 5

Do světa Do světa Hana Machalová

Od knihy jsem neměla žádná očekávání, jelikož jsem si ji sama nevybrala. Dostala jsem ji jako dárek k nákupu, ale byla celkem příjemným překvapením. Není to nic světoborného, ale je psaná velmi optimisticky. Začínající cestovatele může skvěle nakopnout, aby se konečně někam podívali a přestali váhat. Četlo se to dobře. Autorka by to mohla ještě vylepšit, kdyby přihodila více konkrétních zážitků ze svých cest.

13.11.2023 4 z 5

Zpívej, jako by tě nikdo neslyšel Zpívej, jako by tě nikdo neslyšel Vanessa Jones

Na knihu jsem se těšila a nemůžu říct, že by mě zklamala, ale nebyla jsem z ní nijak paf. Napsaná je čtivě, trochu jednoduše. Příběh se snaží tvářit spletitě, ale není takový. Dost věcí se dá odhadnout, některé naopak mírně postrádají logiku nebo větší propracovanost. Některé události a zápletky nejsou dostatečně uvěřitelné. Postavy byly většinově fakt dobré, ať už ty kladné nebo záporné. Celkově to bylo takové miloučké čtení.

12.09.2023 3 z 5

Tři sestry Tři sestry Heather Morris

Další povedená kniha z této série. Příběh byl pěkný a velmi silný, jak to bývá u příběhů z tohoto období. Kniha má jen dva větší mínusy. Jedním jsou malé nepřesnosti nebo občasné idealizování některých věcí. Druhým je závěrečná část knihy o životě po válce. Jsem ráda, že autorka popsala i toto období, ale kniha tady ztratila dech a bylo to poněkud rozvláčné.

12.09.2023 4 z 5

Vydři - duši Vydři - duši Marek Greger

Různá zamyšlení a teorie na toto téma už existují, ale tady je to navíc podáno velmi humorně a zároveň to působí uvěřitelně. Kniha je úžasně oddechová, ale zároveň trochu k zamyšlení. Dlouhá tak akorát. Nestihla jsem se nudit. Autor píše opravdu dobře.

12.09.2023 5 z 5

Léto mezi řádky Léto mezi řádky Alena Štraubová

Čistě pocitově hodnotím plným počtem hvězd, protože mě kniha naprosto pohltila. Předtím jsem četla knihy s těžší tématikou, takže takováhle letní oddechovka mi vyloženě sedla. Poprvé jsem taky četla gay romanci, takže to pro mě bylo něco trošku nového. Začetla jsem se a nedokázala knihu odložit.
Musím samozřejmě uznat, že příběh není nijak extra složitý a je i vcelku předvídatelný, ale kniha byla tak čtivá a měla tak skvělou atmosféru, že jsem si ji opravdu užila a musím ji prostě hodnotit na plný počet hvězd.

05.09.2023 5 z 5

Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Krásná kniha o hrozných věcech. Díky čtení v audio podobě mi vůbec nevadilo, že poměrně dlouhý úsek knihy byl věnován událostem a životu Violy před válkou. Interpretka to četla moc hezky a vyznívalo to romanticky. Potom přišel velký kontrast, když v další části knihy už byla hlavní postava v táboře. Negativně hodnotím jen název knihy, který je z mého pohledu zavádějící a myslím, že spousta čtenářů kvůli tomu měla od knihy úplně jiná očekávání.

23.08.2023 4 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Moje první kniha od Kinga a nebylo to vůbec špatné. Dlouho jsem se mu vyhýbala, ale teď mě k přečtení motivovala čtenářská výzva. Autor píše skvěle, i když celkem rozvláčně. Téma bylo v době vydání knihy jistě dost originální. Pro mě dnes už tolik není, ale líbí se mi. Zpracování bych si dokázala představit lepší. Bylo to celkem předvídatelné a postavy se někdy chovaly nelogicky, ale to lze pochopit jako vliv temných sil místa, o němž kniha pojednává. Určitě od Kinga v budoucnu ještě nějakou knihu zkusím.

23.08.2023 4 z 5

Grey Grey E. L. James (p)

Autorka oprášila starý textový soubor, něco změnila, něco přidala a odstranila Aninu vnitřní bohyni, toť vše.

Původní trilogii jsem četla. Tehdy to bylo fajn oddychové čtení. Bylo to něco nového a mělo to něco do sebe.

Čekala jsem, že Grey bude shrnutí všech tří dílů z pohledu Christiana. Výběr toho nejzajímavějšího plus rozebráni osobnosti Christiana. Vždyť z toho mohlo být docela slušné dílo. Místo toho jsem četla milion těch stejných sexuálních scén, co už jsem kdysi četla z pohledu Any a milion stejných emailů, kteří si ti dva vyměnili.
Velká škoda promarněného potenciálu.

20.07.2023 2 z 5

Kudy ke hvězdám Kudy ke hvězdám Jenn Bennett

Tahle knížka mě nezklamala. Byla to perfektní oddychová záležitost a ve svém žánru i relativně originální.
Možná poprvé jsem u tohoto typu knih zaznamenala, že dost velký prostor dostalo řešení rodinné krize hlavní postavy. Pro lidi, kteří právě dospívají, to může být dost aktuální čtení. V tomto ohledu tam nebyl žádný přeslazený happy end, působilo to dost uvěřitelně.

Vztah obou hlavních hrdinů už v tomto trhlinu měl. Překážka, která mezi nimi byla, byl spíš takový pseudo problém a uvěřitelně to nepůsobilo. Opětovné nacházení důvěry a sbližování, bohužel ze mě jako čtenáře nevyždímalo tolik emocí kolik by mělo. Hlavní postavy mi byly sympatické, i jejich zájmy a celkově nenásilné zapojení tématu turistiky a hvězd. Četlo se to pěkně a neměla jsem pocit, že by to bylo moc překombinované, jak to někdy bývá.
Knížka chybky má, ale jako celek působí příjemně a odpočinkově.

20.07.2023 4 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Kniha je střípkem z jednoho z nejtěžších období v Chirurgově životě. Čte se to dobře, ale je to vcelku depresivní. Hlavní postava se ve svých problémech spíš rochní, než aby je nějak řešila. Nemá to kdovíjaký děj. Je to spíš takový náhled do toho, jak se něčí život úplně nepovedl a jakým způsobem teď plyne. Lékařské prostředí je zajímavé, i když ani tam se žádná pozitiva nedají najít. I tady se hlavní postava potýká s problémy, a za ty roky i s určitou nechutí, vzhledem k systému, jakým to v nemocnici funguje. Jsem ráda, že to nekončilo žádným přehnaným happy endem, ale zůstalo to reálné. Příliš mi ani nevadilo, že postava se vyjadřuje hovorově. Slovo kompl mě ovšem celou dobu iritovalo neskutečným způsobem.

29.06.2023 3 z 5