Šnek86
![Pérák Pérák](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112494/perak-112494.jpg?v=1330518532)
V celku docela i vtipně podaný příběh o legendárním Pérákovi a jeho činnosti během 2.světové války.Příběh proložen zajímavými vsuvkami.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341832/tyranie-20-lekci-z-20-stoleti-FxP-341832.jpg?v=1494361049)
Rozhodně zajímavá publikace, která se věnuje problematice režimů, jako je komunismus a fašismus a manipulaci s lidmi. Čeho všeho jsou lidé schopni pod nadvládou. Ovládáním se z nich stává postupem nemyslící většina, neutvářejicí vlastní objektivní a hlavně pravdivý názor.O médiích a hrozbě v podobě cílených dezinformací.Nemůžu říci, že bych s autorem souhlasil naprosto ve všem, nicméně je to kniha k zamyšlení, o důležitosti svobody a demokracie.Vadil mi rozkazovací způsob uvádění kapitol.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![My proti vám My proti vám](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379923/my-proti-vam-TbR-379923.jpg?v=1620163352)
Všechno plynule naváže na Medvědín.Město si žije dál ve své bublině se svými problémy a předsudky a vše se opět točí kolem hokeje a vzájemné rivality mezi dvěma kluby.O tom jak snadné je nenávidět a podléhat emocím davu, ale i o tom, že se v těžkých chvílích lidé dokáží spojit.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Medvědín Medvědín](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330756/medvedin-Hgq-330756.jpg?v=1554735654)
Příběh o městě, které žije v podstatě jen hokejem a kolem kterého se vše točí.Charaktery postav jsou skvěle vykreslené, ovšem příběhu ubírá zdlouhavý úvod a opakování se.Na trochu svižnější zabruslení si musí čtenář počkat skoro až na konec knihy, kde pomyslný teploměr událostí ohřeje osudová událost a čin jednoho z hráčů.Příběh o pokrytectví, předsudcích, lásce a nenávisti.Zkusím ještě pokračování My proti vám.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bouřková sezóna Bouřková sezóna](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275021/bourkova-sezona-6vt-275021.jpg?v=1579023879)
Zde je to starý dobrý Geralt, který tentokrát likviduje podivná monstra čarodějů a po svých cestách se neváhá spustit s kde kým.Pátrá zde po svých ztracených mečích, přičemž je vtahován do nejrůznějších intrik lidí s kterými se setkává.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Paní jezera Paní jezera](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30480/pani-jezera-I6u-30480.jpg?v=1595514885)
Ciri musí opět uniknout z věže vlaštovky, do které se úporně snažila dostat, jelikož s ní má kde kdo své plány, uniká do jiných časů a světů.Opět se všichni nahání po všech čertech, aby se našli a vzápětí se zas loučili.Vše vrcholí krvavou bitvou na hradě Stygga, čímž příběh ovšem nekončí, konec ještě všechno zamíchá a jako u Urobora se vše prolne v jeden celek, jak minulost, přítomnost, tak i budoucnost až z toho člověk neví, kde mu hlava stojí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Věž vlaštovky Věž vlaštovky](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30479/vez-vlastovky-am5-30479.png?v=1633447108)
V tomto díle po zmasakrování potkaní bandy si Ciri léčí zranění v poustevníkově chýši v bažinách a vypráví mu svůj dlouhý příběh.Geralt a jeho družina po Ciri neustále pátrají, stejně tak jako Yennefer a všichni ostatní.Ciri se je vydává hledat, přičemž se musí dostat k tajemné věži vlaštovky.Bylo v tom i trochu gladiátora.Pokračuji dalším dílem.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Křest ohněm Křest ohněm](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30487/zaklinac-v-krest-ohnem-p8l-30487.jpg?v=1447322561)
V tomto díle je válka už v plném proudu, Geralt nabírá síly a spolu s bandou trpaslíků a další různorodou přidávající se společností se vydává hledat Ciri.Ta se mezím potlouká se skupinou Potkanů.Závěrečná bitva je vtipně zakončena.Pokračuji dalším dílem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čas opovržení Čas opovržení](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30490/cas-opovrzeni-Dbb-30490.jpg?v=1577633621)
Tento díl nebyl zas až tak zaživný.Řeší se tu politické čachry mezi čaroději, králi, Veverkami a s tím spojené intriky ohledně blížící se války.Neustálé pronásledování Ciri a následné peripetie, až po přidání Ciri k bandě Potkanů.Pokračuji v sérii.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Krev elfů Krev elfů](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433/krev-elfu-dlH-433.jpg?v=1586279009)
V tomto díle stojí Geralt spíše v pozadí a prostor je zde věnován Ciri a Yennefer. Schyluje se k válce a Yennefer učí Ciri umění čarodějnickému.Pokračuji dalším dílem.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Meč osudu Meč osudu](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328737/mec-osudu-crQ-328737.jpg?v=1484324068)
V tomto díle Geralt především řeší otázky osudu a věcí s tím spojených, pak zabředá často do vztahových záležitostí a sem tam se vypořádá s nějakou nestvůrou.Pokračuji dalším dílem.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Poslední přání Poslední přání](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30396/posledni-prani-APM-30396.gif?v=1595550371)
Různě sesbírané lidové pověry a báje zasazené do uceleného příběhu zaklínače, Geralta z Rivie, děj je svižný a nenudí.Likvidace různých potvor, putování krajinou a tajemnými hvozdy.Pokračuji dalším dílem.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hodina čarodějnic III. Hodina čarodějnic III.](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30370/hodina-carodejnic-iii-4HB-30370.jpg?v=1585504358)
První dva díly byly pouze jen úvodem k dílu třetímu.Zde se už konečně začínají věci trochu hýbat, z této trilogie je to rozhodně nejlepší díl, i když je zde opět vše natahováno a detailně popisováno, od konce jsem čekal hlubší rozuzlení, co dál s Lasherem a Rowan, při takovéto obsáhlosti mohl být konec propracovanější, takhle nám autorka dává prostor pouze pro vlastní úvahy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zkurvenej příběh Zkurvenej příběh](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326564/zkurvenej-pribeh-1Lp-326564.jpg?v=1483093765)
Pěkně zamotaný příběh, u kterého ke konci když si myslíte, že je vše jasné a vyřešené, tak se příběh zamotá ještě víc.Nečekaný konec překvapil, nebylo to špatné.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Babička Babička](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253/babicka-KqZ-253.jpg?v=1543509740)
Kdysi povinná četba, takže dříve spíš z donucení a to pak není ono.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175330/muz-ktery-sazel-stromy-vcq-175330.jpg?v=1550398782)
O čem je název, je i kniha.Příjemný příběh k přemýšlení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Já o koze, on o voze… Já o koze, on o voze…](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/4681/ja-o-koze-on-o-voze-K1U-4681.jpg?v=1602014529)
Úsměvně podaný příběh jedné ženy a jejích strastí a radostí v partnerském soužití.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Povídky o manželství a o sexu Povídky o manželství a o sexu](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/1215/povidky-o-manzelstvi-a-o-sexu-TD7-1215.jpg?v=1534316506)
Více, či méně zdařilé povídky, pro oddechové čtení s vtipnými situacemi. Podané zábavnou lidskou formou.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vybíjená Vybíjená](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15/vybijena-5Xn-15.jpg?v=1553000068)
Melancholická sonda do hořkosladkých osudů lidských figurek, spolužáků, kteří se snaží každý po svém vyrovnávat s tím, jak čas běží.V celku příjemné překvapení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Čarodějův učeň Čarodějův učeň](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21234/carodejuv-ucen-uor-21234.jpg?v=1543153856)
Pohádkovo strašidelný příběh o učni čarodějného mlynáře.Dobrá atmosféra, nejprve jsem shlédnul novodobý film a až poté jsem se dostal k této předloze.Animovanou verzi si z mládí již nepamatuji, ale také přijde na řadu.