Sova15 Sova15 komentáře u knih

Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád Leo Rosten

Nádherná kniha. I když ji musel překladatel asi vlastně napsat znovu. Tady by jen překlad nešel. A CD s Donutilem a Golflamem je nezapomenutelné, několikrát jsme ho poslouchali na dlouhých cestách na dovolenou a smáli se....

06.06.2018 5 z 5

Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Četla jsem jí už dávno, ale kniha mě hodně zasáhla. A to nejsem na válečná témata. Díky ní jsem přečetla ještě několik dalších knih od Remarqua.

06.06.2018 4 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

No, to byla kniha. Nečekala jsem nic veselého, ale že to bude takhle drsné... Klobouk dolů, že to sestry, a nejen ony, všechno vydržely. Evarista mi byla hodně sympatická, musela mít hodně síly na to, aby všechno to zlo vydržela.
A paní Tučkové děkuji za ucelený příběh.

16.12.2024 4.5 z 5

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Smekám pomyslný klobouk před paní Lednickou.
Přiznávám se, že první díl jsem si koupila s tím. že je "o našem šikmém kostele v Ústí nad Labem". Když jsem se dozvěděla, že je kniha o hornících a z konce 19.století, byla jsem zklamaná. Přesto jsem se do knihy pustila. A bavila mě. A to tak, že jsem přečetla všechny tři díly i knihu Životice. Napsat takové dílo muselo znamenat spoustu práce, zvláště když se zakládá na skutečných událostech. A ač nebyla o veselé době, smutku v knihách bylo hodně, krásně se četli. Děkuji.

10.10.2024 5 z 5

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Většinou pokračování není tak dobré, jako první díl. Zde to neplatí. Toto období je horší, jak válečné a poválečné. Strašná doba a to si teď stěžujeme...
Levičáci, přečtěte si to!

16.04.2024 5 z 5

Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Pěkně napsaná kniha. Bylo jasné, že se osudy obou rodin protnou. Trochu byly až moc čitelné typy postav - komunisté a rusiové byli ti zlí, američané hodní. (je mi to sympatické, to jo), ale bylo to trochu okaté. Příběh byl ale zajímavý a protože jsem ze sudet, tak i historicky blízký. Ráda se k autorovi vrátím.

14.08.2023 5 z 5

Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

To bylo pohlazení po duši. Krásné, pravdivé a často jsem přikyvovala souhlasně hlavou, protože si myslím totéž. Díky pane Ebene. Mám Vás ráda, už od dob seriálu Kamarádi, Vaše písničky i skvělé moderátorské výkony.

06.11.2021 5 z 5

Příběh lvice Elsy Příběh lvice Elsy Joy Adamson

Jedna z mých zamilovaných knih. Četla jsem jí, i když jsem už dávno znala film. A na ten jsem se letos dívala s dospělou dcerou. "To zase budeš bulit, mami? !" " Ne, to mě jen tak slzí oči.."

23.05.2020 5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Je, to bylo počteníčko. Krásně napsané, napínavé až do konce. Trochu jsem si musela hlídat ze začátku datumy, jak se děj prolínal. Ale za mě fakt dobrý. Celou neděli jsem netáhla paty....a četla.

17.02.2020 5 z 5

Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Krásná kniha, plná historických a náboženských náhledů, které poučili. Přitom velmi čtivá. V podstatě nešla odložit. Hlavnímu hrdinovi musíte fandit celou dobu. Kdysi jsem viděla film, který se mi moc líbil, po přečtení jsem si půjčila znovu. Je tam spousta věcí jinak, i když je také krásný. Ale kniha je kniha....

22.07.2017 5 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Dlouho jsem knihu měla v seznamu "Chci si přečíst". Trochu jsem se jí bála. Je to těžké téma. Pan Green ho uchopil velmi dobře. Určitě se k autorovi ještě vrátím. Poslouchala jsem audio a oba protagonisti byli skvělí.

11.03.2024 5 z 5

Hoši od Bobří řeky Hoši od Bobří řeky Jaroslav Foglar

Vrátila jsem se na chvíli do dětství, kdy jsme s kamarádem na chatě lovili bobříky. Je to klasika, uvidím, zda uspěju u vnoučat, až povyrostou.

02.11.2022 5 z 5

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Paní Lednickou mám moc ráda. Tak ač kniha byla o hrůzných činech, vrhla jsem se na ní. Napůl faktografie, napůl osobní příběhy hodnotím kladně. Je to zajímavé.

07.10.2022 4 z 5

Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Také jsem poslouchala audioknihu - krásně namluvené. Ale potom jsem si vypůjčila i knihu, kde jsou hezké fotky a spousta připsaných věcí a její grafika se mi moc líbí.
Marii Vikrorii moc fandím. Je svá a obdivuji každého, kdo se nebojí o sobě, svých pocitech, postojích mluvit (psát) veřejně. Nejsem věřící, nebo spíše aktivně věřící. V něco věříme všichni. Kostely mám ráda, obdivuju jejich architekturu, ticho a v létě je v nich hezký chládek. A díky paní farářce mi je bližší i církev. Nejsou to všichni jen suchaři.

26.04.2022 5 z 5

Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice Antonio G. Iturbe

Uf, co napsat? Že to bylo krásné, to nejde. Bylo to plné hrůz a strachu, neskutečného utrpení. Ale psané tak, že nešlo přestat. Musela jsem dál prožívat nelehké osudy hlavních postav a díky tomu jsem zapomněla na svou nemoc, která není nic, proti tomu, co oni zažívali. Jsem ráda, že žiju v dnešní době a nedovolme aby se holocaust zapomnělo.

22.12.2021 5 z 5

Všichni jsou psychopati, jenom já jsem letadlo Všichni jsou psychopati, jenom já jsem letadlo Jan Hnízdil

Tak nevím, má-li své hodnocení vůbec psát. Vím, co mě autor na mysli, opravdu nejsem přívrženec Zemana ani Babiše a to co provádí Klaus v době pandemie je do nebe volající. Však ať si ale i pan Hnízdil sáhne do svědomí. V pohodlí své ordinace s covidem do styku jistě nepřišel a jestli se k němu chce vyjádřit, ráda do na našem plicním oddělení přivítám a pak ať mluví o nesmyslnosti roušek, testů....
Ale zpět ke knize. Měla jsem velký problém ji dočíst, čišelo z ní tolik negativní energie. Vím, že popisoval lumpy, ale vždy, když jsem jí otevřela se na mě ta negativní energie sypala....
Ale z některých pasáží jsem pochopila, proč někteří voli Babiše a Zemana.

08.07.2021 2 z 5

Labyrint pohybu Labyrint pohybu Pavel Kolář

Čekala jsem, že mě bude autor honit do pohybu. A zjistila jsem, že ke svému věku a zdravotnímu stavu to dělám celkem dobře. Je skvělé, že takoví lékaři jsou, jen by jich mělo být víc. Nejvíce mne "dostala" poslední část o stáří. Asi proto, že se k němu nezadržitelně blížím, jako každý, a také proto, že pracuji na oddělení v nemocnici, kde je spousta starých lidí. Bohužel jich tam i dost zemře a podmínky s důstojností moc společného nemají. Nechápu ani lékaře, ani rodinné příslušníky, kteří opravdu staré a mnohdy i polymorbidní lidi nechávají zbytečně vyšetřovat razantními vyšetřovacími metodami, případně léčit chemoterapií, která mnohým život neprodlouží, pouze znepříjemní. Dnes asi nesmí nikdo zemřít na stáří, musí mít přesnou diagnozu.
Tolik můj názor, jdu se projít a přemýšlet o nápisu na hrob.

30.10.2018 5 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Zajímavá knížka. Stalo se to nebo ne? To si asi musíme každý probrat sám se sebou. Každopádně napsaná tak, že se dobře četla, zvlášť druhá polovina. Měla jsem štěstí, že jsem mohla celé odpoledne a večer zalézt a dočíst. Nejsem typ, co se nějak moc bojí, ale strašidelné to bylo. Brzy jedu do Slovensko, ale naštěstí ne na Tribeč. Tam bych se asi bála víc.

10.07.2018 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Měla jsem to "štěstí", že jsem Dívku v ledu četla, když jsem byla nemocná. Kniha nešla odložit, napínavá, krásně psaná. A ač objemná, zhtla jsem jí velmi rychle.

08.03.2018 5 z 5

Pařížská knihovna Pařížská knihovna Janet Skeslien Charles

Moc hezké čtení. Navíc na motiv skutečné události. Uvědomila jsem si, že probíhající válka se dotkne všech lidí a odhalí jejich vlastnosti daleko víc.

11.03.2024 5 z 5