SSTknihy komentáře u knih
Když je historie psaná čtivě a barvitě, ani nevadí, že je ve verších :-)
„Milovat znamená nemuset nikdy prosit za odpuštění.“ Příběh jedné lásky je klasická romantická „love story“, jak zní ostatně originální název knihy i slavného film z roku 1970. Tragický příběh velké lásky bohatého studenta a chudé dívky, kteří se i přes nesouhlas svých rodičů rozhodnou vzít a žít spolu na věky věků. Moderní Popelka, ale tentokrát bez šťastného konce. Přiznávám, že v tomto případě mám o trochu raději film, snad díky podmanivé hudbě, která mi zněla v hlavě i při čtení knihy.
Skvělý a hluboce lidský příběh z konce války, které potvrzuje, že ta největší dramata se nemusejí odehrávat jen uprostřed válečné vřavy. Příběh ženy, která se rozhodla pro chladnokrevnou pomstu, aby nakonec tváří v tvář svému rozhodnutí podlehla soucitu a touze po lásce k živé bytosti. Svět ale není nevinné místo pro život a šťastné konce jsou jen pro pohádky. Přidejte vytříbený, přesný jazyk a filmovou úspornost vyprávění a máte vynikající dílo, které rozhodně stojí za přečtení.
Válečné milostné drama, nahlížené z pohledu dvou sirotků – Jakuba, po otci Čecha a Němky Ingrid, jejichž touha po společném životě vyrostla v okamžiku jejich největší ztráty. Nejdřív ale musí překonat bombardování Drážďan, dlouhou cestu do Čech, poslední obranné boje, zbytečné zabíjení a osvobození Rudou armádou, aby měli alespoň naději na společný život.
Příběh raněného amerického pilota a francouzské lékařky, kteří během pouhých pár dnů prožijí osudovou a tragickou lásku na pozadí pekla vietnamské války, aby se nakonec stali téměř symbolicky jedněmi z jejich posledních obětí. Poselstvím příběhu je jasná obžaloba nesmyslnosti a krutosti každé války a zabíjení.
Příběh dívky, která toužila po lásce a pohodlném životě, ale ve chvíli, kdy to všechno měla doslova na dosah ruky, pochopila, že stojí o úplně jiné hodnoty. Spíš slabší z Klevisových knih, ale díky jeho stylu a smyslu pro humor čitvé.
Drobné příběhy ze života běžných lidí. Více či méně dramatické události, které, i když často zdánlivě obyčejné, pro samotné protagonisty jsou v mnohém osudové.
Božská komedie je božská. Ale taky náročná, plná skrytých významů a symboliky. Dneska už snad ani nemůžeme odhalit, co všechno chtěl autor svým čtenářům sdělit mezi řádky. Užívejme si tedy jeho obrazotvornost, fantazii a krásné verše. Vždyť abychom poznali krásu ráje, je třeba nejprve projít peklem a očistcem.
Česká variace Příběhu lásky z prostředí výzkumného ústavu za dob socialismu. On klidný a vyrovnaný vědecký pracovník, ona temperamentní a spontánní novinářka. Potkají se, zamilují se, zjistí, že jsou si souzeni, ale život se rozhodne hrát s jejich životy po svém.
Pokračování slavných Vzpomínek na budoucnost, ve kterém se autor soustředí více na hledání důkazů pro svou teorii v bibli, především Starém zákoně. Nebojí se odvážných biologických hypotéz a nechybí ani „věrohodné“ důkazy o existenci UFO.
Originální teorie o dávné minulosti našich předků. Autor chytře využívá všech neobjasněných záhad, nejasností, citací z bible a archeologických objevů, aby podpořil svou teorii, že nás kdysi navštívili tajemní astronauti, kteří se zasadili o rozvoj naší společnosti. I když spousta věcí byla od doby vydání této knihy už vyjasněna nebo vyvrácena, nikdo nemůže upřít Dänikenovi jeho prvenství a originalitu, od kterých se pak odrazili mnozí další. A přiznejme si, že semínko pochybnosti nebo alespoň zájmu zasel skoro v každém čtenáři.
Amerika 40. let, doba swingových big bandů a zběsilých jízd v otevřeném kabrioletu. Do poklidné idylky pěti přátel ale osudově zasáhla válka a jejich životy bez výjimky změnila. Vrátili se s touhou po starých časech, ale Amerika už je jiná. Z plánů a ideálů mládí jsou trosky, přichází rozčarování. Všední starosti i osobní dramata je nemilosrdně odsouvají do role starší generace, o jejich ideály už ale nikdo nestojí. Kronika jedné generace, jejíž představy o životě rozvrátil život sám.
Bráchové Barry a Karry to uměli v předlistopadové době pěkně rozjet. Co na tom, že jim v padesátých letech komunisté sebrali veškerý majetek a zakázali studovat. Kariéra se v té době dala dělat i jinak a oni jsou ve šplhání po společenském žebříčku doslova mistři. Co na tom, že to všechno nakonec dopadne trochu jinak. Vtipný a satirický pohled na svět tehdejších šmelinářů, veksláků a rádoby mafiánů. V 90. letech to byl hit, dneska spíš jen svědectví dávno zašlých časů.
Takový jeden obyčejný den na jednom obyčejném letišti. Tedy až na sněhovou vánici, bombu v letadle, černé pasažéry, sebevrahy, startovací dráhu zablokovanou havarovaným letadlem, stávkující proti hluku a nějaké ty milostné propletence. Prostě napětí a zábava od začátku až do konce od opravdového mistra žánru a znalce prostředí.
Malá lidská dramata, která obludnost doby přetavila ve velké lidské tragédie. Některé příběhy končí šťastně, některé tragicky, ale jejich hrdinové z nich nikdy nevyjdou nepoznamenáni.
Skvělá a zábavná knížka, která přináší první tři příběhy ze známé filmové série o Básních. Příběhy Štěpána Šafránka a jeho kámoše Kendyho neomrzí ani v knižní podobě. Najdete tu všechny oblíbené postavy, všechny skvělé scénky a vlastně i trochu něco navíc.
Poezie času v poměrně čtivém podání. Stáří versus mládí, zašlé časy na starých fotografiích, pocit z nenávratnosti každičkého okamžiku, vzpomínky na dětství, otázka lidského bytí z pohledu času. Hlavní linie ukazuje na skutečnost, že teprve pochopení minulého vede k vážnému vtahu k přítomnému i budoucímu.
Moje první setkání se skutečným příběhem Boženy Němcové, který mi oddělil svět fikce a přivedl mě k zájmu o historická fakta. Autorka se věnovala výzkumu řadu let a i v pozdějších dobách se k tématu vracela a přicházela s novými fakty. Zajímavé pro všechny, kteří mají rádi spojení historie s trochou tajemna a poodhalováním lechtivých skandálů. Koho téma chytne, rozhodně doporučuji další autorčina díla na toto téma.
Málo známý příběh, o tom, co dokážou drogy a jakou destruktivní silou ničí nejen ty, které je užívají, ale i jejich blízké. Příběh nahlížený z pohledu matky, která postupně, den po dni začíná chápat, co se děje jejímu synovi, proti jakému démonovi stojí a jak limitované jsou její možnosti pomoci. Společně s My děti ze stanice ZOO a českým Mementem trojlístek knih, které bez příkras ukazují drsnou realitu světa drogově závislých.
Povídky, zachycující milostné příběhy, šťastné i ty, které se vyvedly méně. Vztahy mužů a žen v mnoha variacích. Svatební noci, které se nemusejí odehrávat jen o svatební noci.