stesti.s.knihou stesti.s.knihou komentáře u knih

Astrid Lindgrenová Astrid Lindgrenová Susanne Lieder

Knihy ze série beletrizovaných životopisů od @nakladatelstvimetafora jsou vždycky dobrý nápad. Velmi příjemnou a čtivou formou se dozvíte o životě významných osobností z různých odvětví - já už třeba četla o Simone de Beauvoir, Egonu Schiele (to je moje srdcovka) nebo třeba o Jackie Kennedyové a Marii Callasové. Zálusk mám ještě na van Gogha a Fridu.
No a Astrid Lindgrenová byla taky moc fajn! V knize se dozvíte o počátcích jejího psaní, co ji inspirovalo k napsání Pipi a Dětí s Bullerbynu, ale také o jejím životě, manželství, nelehkých situacích, kterými si v počátcích jejího dospělého života musela projít.
4/5.
Mimochodem, po přečtení těchto beletrizovaných životopisů mám vždy obrovskou chuť nastudovat si podrobněji dílo umělců, o kterých jsem četla. Nutně jsem potřebovala vidět Schieleho obrazy v galerii, teď mám zase chuť znovu si přečíst Děti z Bullerbynu, když vím, že vycházejí z Astridina dětství a zážitků se sourozenci a kamarády. Nejen že si hezky počtete, ale zároveň se i vzděláte! Výhra na každý pád :)

04.08.2024 4 z 5

Kolem dokola Kolem dokola Lucie Hušková

Knížka Kolem dokola toho v sobě skrývá mnoho. Děkuji @knihkupectvi_luxor za zaslání knihy za účelem recenze. #spoluprace
Kniha je rozdělena do dvou částí - v první z nich se Zoja snaží vyrovnat s nedávnou nehodou, při které srazila cyklistu, jenž na následky nehody zemřel. V druhé části sledujeme život Marka, který při té stejné nehodě ztratil otce. Každá část je zajímavá sama o sobě, autorka dokázala skvěle vykreslit rozbouřené emoce obou postav. To nejzajímavější však přichází v momentě, kdy jakožto čtenář vidíte do hlavy oběma postavám - jedné, která se svými výčitkami téměř nedokáže fungovat, a druhé, která přemýšlí, kdo nehodu zavinil a zda je mu to vůbec líto.
Víc asi popisovat nebudu, čím méně znalí a informovaní do knihy půjdete, tím lépe. Předem vás pouze upozorním, že je to celkem depka - uzpůsobte tomu čas, kdy se do knihy pustíte! Každopádně ale stojí za přečtení.

04.08.2024 4 z 5

Ahoj krásko Ahoj krásko Ann Napolitano

Ahoj krásko je tak hezká knížka! Garantuji vám, že vás chytí hned od první strany a nepustí až do té poslední. Může za to extrémně čtivý a příjemný styl psaní, hlavně ale děj, který se točí okolo čtyř sester Padavanových, jejich unikátních osobností a osudů, které v průběhu let zažívají.
Děj se odehrává v Chicagu za posledních cca padesát let. Pokud máte rádi rodinné ságy, tohle vás bude na dvě stě procent bavit!
5/5, netřeba dalšího popisu, tohle si dejte!

04.08.2024 5 z 5

Dítě prachu Dítě prachu Nguyễn Phan Quế Mai

V knize Hory zpívají nasadila autorka laťku velmi vysoko, proto jsem byla zvědavá, jak se s tím popasuje v knize Dítě prachu. A zvládla to bravurně!
Kniha je tvořena dvěma hlavními dějovými linkami: osudem dvou vietnamských sester, které během války ve Vietnamu sloužily jako společnice amerických vojáků, a osudem Phonga, syna afroamerického vojáka a vietnamské ženy, který se snaží dostat sebe a svou rodinu do Ameriky. Během války se narodilo spoustu dětí právě americkým vojákům a vietnamským ženám; tyto děti často končily v sirotčincích a neznaly svůj původ. Dítě prachu nám přináší pohled nejen na ženy pracující jako společnice, ale také na vietnamsko-americké děti, které se po dosažení dospělosti snažily vypátrat své americké otce a díky tomu se dostat do Ameriky.
Příběhy jsou to bolavé, plné životních křivd a ztrát, zároveň ale také naděje. Přesně touto kombinací autorka nešetřila ve své předchozí knize a mám velkou radost, že i v novince Dítě prachu v tomto trendu pokračovala. Obecně mám totiž ráda, když mohu číst opravdu těžké téma, na které je však nahlíženo se špetkou naděje a celý děj díky tomu nevyzní pouze negativně.
O knize už nebudu prozrazovat více, myslím, že čím méně toho budete vědět, tím lépe. Nejdůležitější informace pro vás je, že kniha rozhodně stojí za přečtení!

27.06.2024 5 z 5

Babylon neboli Nutnost násilí Babylon neboli Nutnost násilí R. F. Kuang (p)

Babylon. Asi víte, že fantasy je pro mě dost netypický žánr, avšak recenze knihy byly natolik nadšené, že jsem jí dala šanci.
A ano, musím uznat, že fantasy žánr jako takový mi nevadil, svět vytvořený autorkou byl velmi zajímavý, uvěřitelný (tohle prostě navždy bude můj parametr :D), bavil mě. Teď však přichází to ALE. V knize bylo docela dost politiky a závěr vygradoval v jakýsi souboj, a já bohužel nejsem příznivcem ani jedné ze zmíněných oblastí (politika mě nebaví, akční bojové scény mě nudí).
Sečteno podtrženo, první polovina knihy skvělá - svět, univerzita, fungování magických slitků, využití jazyka, hlavní hrdinové a jejich studia (dávalo mi to takový Harry Potter vibe). Druhá polovina knihy - politika, boje, drama - nah...
Co bych ještě vypíchla je zajímavý přerod postav a jejich uvažování + absence erotických scén (možná si klepete na čelo, ale já to tak nějak od dark academia fantasy knih - nebo jak se tomu říká - očekávám, a jsem moc ráda, že tady to nebylo).
Kdyby kniha skončila v půlce, bylo by to 5 hvězd. Ten závěr mě bohužel fakt unudil, proto nakonec 3,5/5. Pokud vám však politikaření a souboje nevadí, pravděpodobně budete nadšeni.

03.06.2024 3 z 5

Má sestřenka Rachel Má sestřenka Rachel Daphne du Maurier

Další audioknihou, která by vás neměla minout, je Má sestřenka Rachel. Myslím si, že audioknižní zpracování “starších románů (tenhle konkrétně vyšel v roce 1959) je vždycky dobrá volba. Kniha je díky tomu více dostupná a snazší k porozumění (ačkoli od Daphne jsem četla i klasickou tištěnou knihu Obětní beránek a i ta byla skvělá). Matouš Ruml, který knihu načetl, podal slušný výkon, jeho interpretace mě bavila!
A teď už něco k ději. Ten se odehrává v první polovině 20. století v Anglii, hlavními hrdiny jsou mladík Filip a, jak už název napovídá, jeho sestřenka Rachel. V psychologickém románu se rozehrává nevyrovnaná láska dvou lidí, navíc opředená tajemnou minulostí, která je po střípcích odhalována, avšak nevysvětlena. Moc mě bavilo, kolik teorií jsem si během poslechu vytvořila a následně je zase změnila, autorka si se mnou krásně hrála a na závěr mi sebrala vítr z plachet úplně :D
Postavy jsem nenáviděla snad úplně všechny (tedy ty hlavní), i tak mám ale z knihy velmi pozitivní dojem. Za mě bravurní práce s atmosférou, navíc miluju knihy, které mi nenaservírují vše na stříbrném podnose, což v tomto případě bylo splněno na 100%.
4,5/5, půl hvězdy si šetřím pro knihy, které mě opravdu zasáhnou, každopádně Má sestřenka Rachel stojí za poslech (přečtení). Díky @zanicenyknihkupec, že se díky skupince #zaniceniposluchaci dostávám k takovým skvostům!

14.05.2024 4 z 5

Všude samí lháři Všude samí lháři Shari Lapena

Všude samí lháři je typická Šlapena, jak ji známe i z ostatních knih. Zápletka je poměrně jednoduchá - zmizí devítiletá dívka a rozbíhá se pátrání po tom, co se stalo. Zároveň s tím ale autorka rozjíždí pro ni typickou psychologickou hru s postavami - každý podezřívá každého, všichni mají nějaké tajemství, dlouholetí známí se na sebe najednou začnou dívat jiným pohledem. A právě tohle Shari Lapeně tak jde a máme to v jejích knihách rádi.
Nemohu bohužel soudit, zda je tato novinka lepší nebo horší než ostatní, jelikož jsem nečetla všechnu její tvorbu. Knihu každopádně hodnotím 3,5/5, jelikož se jedná o psychologický thriller, který mě sice neuchvátil tak, že bych ho nemohla odložit, na druhou stranu jsem ale dostala přesně to, co jsem očekávala, tedy malé městečko, sousedy, intriky, tajemství a rozuzlení, které jsem nečekala :)

14.05.2024 3 z 5

Šílená Šílená Louisa Treger

V 19. století měly ženy úplně jinou roli, než je tomu dnes. Společnost je vedla k péči o domácnost, děti a muže. Našly se ale i takové ženy, které se s touto předurčenou rolí nechtěly spokojit. Chtěly si budovat kariéru, chtěly po sobě zanechat něco víc než jen potomky, spokojeného manžela a teplou plotnu.
Jednou z takových žen byla Nellie Blyová. Od malička cítila, že pro ni předurčená role ženy není dostačující. Díky svému nadání k vyprávění příběhů měla jasno: stane se novinářkou. Jenže jak se žena v tehdejší době mohla uplatnit mezi veskrze mužskými redaktory? No třeba tak, že bude předstírat šílenství a nechá se na několik dní zavřít do děsivého blázince na Blackwellově ostrově u Manhattanu :)
Teď to samozřejmě zlehčuji, ale jedná se o historický román založený na skutečných událostech a já smekám klobouk před Nellie, která něco takového dokázala.
Kniha popisuje Nelliino dětství, postupný zrod touhy stát se novinářkou až po moment, kdy se ocitá zavřená v blázinci a není si jistá, zda skutečně nepřichází o rozum. Z ambiciózní a inteligentní ženy se postupně stává sestrami šikanovanou troskou, která stěží rozezná, co je sen a co realita.
Tohle bylo skvělý, knihu moc doporučuji a rozhodně stojí za přečtení. Vhled do tehdejší doby a postavení žen, nelidské podmínky v zařízeních pro duševně choré, návrat do reality a boj s démony přivezenými z ostrova - o tom všem je Šílená. Navíc ve formě historického románu, při jehož čtení máte pocit, že musí jít o fikci, avšak ono se to opravdu stalo...
Malinko mi chyběly reálné ukázky textu, které Nellie o blázinci napsala, možná to bylo zbeletrizované zbytečně až moc, každopádně kniha je i tak skvělá.

A pokud vás tematika zaujala, doporučuji ještě knihu Bál šílených žen od Victorie Mas s podobnou tematikou.

27.03.2024 4 z 5

Golem Golem Gustav Meyrink (p)

V rámci aktuální kola, které společně s Klasikomily máme, jsem přečetla Golema. Nebudu lhát, nezařadil se mezi má oblíbená klasická díla, ale mám pocit, že jen potřeboval svůj čas. První půlka knihy pro mě byla trošku utrpení, ale tu druhou jsem si už začala užívat. Vydání od Ledy je navíc obohaceno o krásné a temné ilustrace, které podtrhují příběh a dodávají mu ještě větší tajemno (a seženete jej v Levných knihách).
Co se mi na knížce vyloženě líbilo byly popisy staré Prahy, jednotlivých ulic zasazených do oné děsivé atmosféry - měla jsem chuť vyrazit ven a knížku si tam číst! Oceňuji také prolínání reality a snu, které vás mnohdy donutí pochybovat o tom, co je skutečné. A závěr byl top...

03.03.2024 3 z 5

Mrtvá holka, dobrá holka – část druhá Mrtvá holka, dobrá holka – část druhá Holly Jackson

Závěrečný díl mojí oblíbené YA série! Nebudu se tu o něm moc vypisovat, protože bych spoilerovala, ale můžu připomenout, o čem série vlastně je, pokud jste ji doposud nezaznamenali :)
Hlavní hrdinka Pipa žije v malém městečku, ve kterém dojde k hrůzné vraždě náctileté dívky. Policie vraždu přišije prvnímu podezřelému, který je na ráně, ačkoli některé souvislosti tak úplně nesedí. Pipa v rámci školního projektu začne natáčet podcast, ve kterém se snaží očistit jméno údajného vraha, což v podstatě odstartuje Pipinu kariéru detektivky ve všech navazujících dílech :D
Tento poslední díl úzce navazuje na díly předešlé, je tedy potřeba mít jména a události v čerstvé paměti (já je neměla a dělalo mi to celkem problém).
Nicméně celá série je fajn, nejsem cílovka young adult knížek, ale sérii Návod na vraždu pro hodné holky mohu doporučit všem :)

09.02.2024 4 z 5

Zapomenutá Zapomenutá Jiří Klečka

Jiří Klečka se po dočtení knihy Zapomenutá stal oficiálně mým oblíbeným autorem!
Autorovu předchozí knihu Papírové domky doporučuji, kudy chodím - mysteriózní román z Ostravska, v českých vodách neotřelý a originální.. Proto asi není divu, že má laťka očekávání byla nastavena velmi vysoko a trochu jsem se bála, zda nová kniha s názvem Zapomenutá dosáhne stejné úrovně, jako kniha předchozí.
A mám ohromnou radost, že ano! To bylo zase skvělý - od první stránky hltáte napínavý příběh, čekáte, co bude dál, mysteriózní zápletka opět skvělá, stejně tak hlavní hrdinové, jimiž jsou senioři z Domu paměti, které jsem si moc oblíbila!
Příběh je opět zasazen do Moravskoslezského kraje (srdcovka), hlavním motivem je zapomínání, vzpomínání, zážitky, na které by hlavní hrdinové rádi zapomněli a naopak momenty, na které by si rádi vzpomněli Vše se odehrává v již zmíněném Domě zapomění, aneb zařízení pro pacienty s méně či více závažnou kognitivní poruchou. Mysterióznost opět prostupuje celý příběh - už jen samotným zasazením příběhu mezi pacienty s pochroumanou pamětí; nikdy si nemůžete být jistí, co se skutečně odehrálo a co je pouze výmysl nemocné mysli. To ale není vše, napětí samozřejmě postupně graduje a závěr je opět dechberoucí.
Román má zároveň dost velký přesah - donutí vás zamyslet se nad hodnotou paměti a nad tím, co zbyde, když ji ztratíme
5/5, tohle je rozhodně opět kniha, kterou si musíte přečíst.

20.11.2023 5 z 5

Zamilovaná hypnotizérka Zamilovaná hypnotizérka Liane Moriarty

Zamilovaná hypnotizérka, další přečtený kousek od Liane Moriarty do sbírky.
Už několikrát jsem zde vyjadřovala svou nespokojenost s názvem knížky - podle něj totiž kniha vypadá jako milostný román. Nenechte se ale zmást. Ano, hlavní hrdinka je skutečně zamilovaná hypnotizérka :D, ale děj je hlavně o něčem jiném, mnohem děsivějším.
Hypnoterapeutka Ellen se seznámí s mužem, který se zdá být dokonalý - je milý, hezký, vtipný, inteligentní, svobodný. Člověk ale míní a život mění, proto Ellen záhy zjistí, že i Patrick si s sebou táhne poměrně velké břímě, a sice svou bývalou přítelkyni, která ho stalkuje na každém kroku.
A zde začíná ta vtipná část: hrozně mě bavil až absurdní kontrast situace - nevyrovnaná bývalka, sledující svého ex a jeho novou přítelkyni kamkoli se hnou, a éterická hypnoterapeutka Ellen, používající při každé nepříjemné situaci dechová cvičení, meditace a autohypnózu. Pohledy žen se v kapitolách střídají, díky tomu chápete jejich chování a nutně musíte k oběma cítit jisté sympatie.
Ta kniha měla všechno - byla napínavá, zábavná, děsivá, dokonce i naučná (minimálně co se oblasti hypnoterapie týče), trochu mě ale zklamal ten konec, který byl na mě až moc růžový a ukončený (ano, až moc ukončený konec, já vím - když já mám raději, když nám autoři nechávají aspoň trochu prostoru pro představivost).
Nakonec tedy hodnotím 4/5, ale knížku vám rozhodně doporučuji (případně jakoukoli jinou od autorky).

24.09.2023 4 z 5

Jsem ráda, že moje matka zemřela Jsem ráda, že moje matka zemřela Jennette McCurdy

Předpokládám, že na tuto knížku jste tu už slyšeli plno chvály (nejen ode mě). Ale ona si to fakt zaslouží! Všichni asi známe knížky se silným marketingem, které jsou všude vidět, ale ve finále jsou pouze velkým zklamáním. Ovšem kniha Jsem ráda, že moje matka zemřela, opravdu stojí za pozornost.
Jedná se o memoár mladé herečky Jennette McCurdy, která je pro většinu z nás asi neznámá, to ovšem nemění nic na celkovém vyznění příběhu.
Jennette v memoáru popisuje svou postupnou cestu k herectví, kterým se nikdy nechtěla zabývat, svou rostoucí kariéru a psychické problémy, ale hlavně vztah s naprosto toxickou matkou, která stála za vším dříve zmíněným. Jennettino postupné rozkrývání škod, které na ní matka napáchala, je nepříjemné, dechberoucí, šokující. Stejně jako celá kniha.
Více nebudu prozrazovat, čím méně toho víte, tím lépe.
Tohle je jednoznačně nejlepší kniha, kterou jsem v tomto roce četla, 5/5 a určitě se k ní ještě vrátím!

24.09.2023 5 z 5

Doba chemlonová Doba chemlonová Jaromír Marek

Memoáry z období komunismu a socialismu jsou poslední dobou čím dál tím populárnější - ono to také dává smysl, současná mladá generace již tyto doby nepamatuje a číst o některých věcech, typických pro časy minulé, může být dosti šokující a odstrašující. Já mezi tuto generaci patřím (nepovažuju se tedy už moc za mladou generaci, haha), jsem devadesátkové dítě, které si zažilo už jen pozůstatky komunismu, proto se s radostí vrhám na jakýkoli memoár z tohoto období.
Doba chemlonová je právě takovým memoárem, nesnaží se však ve čtenáři navodit odstrašující pocit; autor se snaží své dětství odehrávající se za dob komunismu v Brně vylíčit vtipně a s lehkou nadsázkou. V knize se tak dozvíte na příklad to, jak vysoké postavení měli v té době ve společnosti opraváři televizí, jaký zázrak představovaly pro tehdejší lidi z vesnic městská sídliště s umakartovými jádry či jak si lidé z důvodu nedostatku čehokoli potřebného museli zvyknout improvizovat.
Obecně nemám moc ráda humoristické knížky a tahle se snaží na ten humor tlačit až moc, dle mého názoru. Prvních pár stran mi přišlo fajn a občas jsem se i zasmála, nicméně zbytek knihy už pak nepřinesl nic nového a dokonce jsem u ní usínala :( Dost věcí si pamatuji ještě i z devadesátek, proto mi čtení nepřipadalo až tak záživné.
Kniha si ode mě vysloužila 2/5.

09.08.2023 2 z 5

Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

Knihy Julie Caplin mám moc ráda, vždy se jedná o fajn oddechovku, u které přesně víte, jak dopadne, ale stejně vás to baví číst :)
Od autorky znám její sérii Romantické útěky, byla jsem ale zvědavá, jak bude vypadat kniha, která nespadá do této série. No, a vypadala úplně stejně :D
Hlavní hrdinka je po rozchodu, odjíždí na venkov odpočinout si od městského hektického života a tak nějak zase najít sama sebe. Naskytne se jí fajn příležitost - hlídat malebný dům jedné rodinné známé, má to ale malý háček; součástí domu je i hnědá labradorka Tess. Hlavní hrdinka si postupně zvyká na život na vesnici, kde se všichni znají, učí se fungovat s pejskem a postupně se seznamuje s novými lidmi, kteří jí dají nový pohled na život. A romantická linka taky nechybí samozřejmě :)
Ano, scénář knížky jako přes kopírák jiných autorčiných knih, zase mě to ale moc bavilo. Cestování tentokráte nahradil život se psem, což jsem si jakožto pejskomil užila.
Dávám 4/5, přece jen už mě autorčiny knihy neumí vyloženě nadchnout, nicméně jakožto odpočinková letní četba schváleno a doporučuji :)

28.07.2023 4 z 5

Modré tóny Modré tóny Anne Cathrine Bomann

Děj knížky Modré tóny se odehrává v Dánsku v blízké budoucnosti. Dánská farmaceutická společnost právě testuje lék na protrahované (rozumějte dlouhodobé, paralyzující) truchlení. Jedním z členů výzkumné skupiny je i univerzitní profesor Thorsten, který analyzuje dopady a vedlejší účinky nového léku před uvedením na trh. Záhy však zjišťuje, že lék má dost závažné vedlejší účinky, které se začaly projevovat již při úvodním testování, někdo tedy pravděpodobně cíleně upravuje výsledky tak, aby uvedení léku na trh nic nezabránilo. Thorstenovi s odhalováním pravdy pomáhají dvě jeho studentky, které píší diplomovou práci týkající se diagnózy protrahovaného truchlení a k tématu mají velmi blízko.
Proč někdo cíleně upravuje výsledky testů? Jaký dopad na pacienty mají vedlejší účinky léku? Proč je v nejvyšším zájmu Elizabeth, vynálezkyně léku, aby byl lék distribuován co nejdřív na světové trhy?
Tohle mě bavilo moc! Univerzitní a vědecké prostředí, akademické a odborné popisy, zároveň ale upravené tak, aby byly čtenářsky záživné a srozumitelné. Moc mě bavily postavy, moc mě bavil kontrast obou studentek (jedna navíc s OCD poruchou), moc mě bavily pohledy jednotlivých postav na celou situaci.
Kniha je navíc poměrně krátká a úderná, neobsahuje žádné složité popisy; pár věcí si musíte domyslet (částečně včetně závěru), ale já mám ráda, když autor čtenáři nepřipraví vše na stříbrném podnose.
S ohledem na množství přečtených knih je těžké mě překvapit - ale Modrým tónům se to povedlo!

10.07.2023 5 z 5

Záhada rukopisu Záhada rukopisu Kirsty Manning

Záhada rukopisu je přesně takový ten styl románu, který já můžu. Jediný problém je, že knížek s podobným schématem mám načteny, troufám si říct, desítky, proto mě už nepřekvapí tolik, jako čtenáře, který na něco podobného není zvyklý.
Něco málo k obsahu:
Současnost - Evie řeší pozůstalost po zesnulém manželovi. To zahrnuje i dořešení majetku po manželově pratetě Joséphine, slavné francouzské spisovatelce. Čím více informací o minulosti Evie odhaluje, tím více si uvědomuje, že vše, čemu s manželem věřili, je jinak.
Minulost: Joséphine se během svého pobytu ve vězení velmi sblížila s Margot, služebnou odsouzenou za vraždu. Proč Joséphine byla ve vězení? Proč se z vězení nakonec dostala jen jedna z nich? Jak celá historie Margot a Joséphine ovlivnila současnost?
Tyto dvě dějové linky se prolínají a postupně skládají celkový obrázek. Příběh může zpočátku působit lehce zmateně, po pár kapitolách ale vše začne zapadat na své místo. Grandiózní vyvrcholení (mě to tedy, přiznám se, napadlo už v průběhu čtení) oslazené třešničkou na dortu, tedy zasazením příběhu do mé milované Paříže. Moc mě bavily kapitoly z ženské věznice a pracovních táborů - mám ráda, když romány přináší i nějaké historické informace a rozšiřují tak můj přehled.
Sečteno podtrženo, líbilo se mi to moc; pro mě je tenhle koncept už tak nějak lehce odhadnutelný, ale věřím, že pokud toho nemáte načteno více, kniha vás nadchne.

10.07.2023 4 z 5

Žena v ohni Žena v ohni Lisa Barr

Žena v ohni je thrillerem, po kterém se vyplatí sáhnout. Děj se zabývá uměním, galeriemi, obrazy a konfiskací majetku v období druhé světové války.
Mladá investigativní novinářka Jules má za úkol najít obraz, který byl po celá desetiletí ukryt neznámo kde. Zdánlivě neškodné pátrání se záhy změní v boj o život - Jules totiž není jediná, kdo po obraze pátrá.
Autorka popisuje poměrně složitý a rozvětvený příběh, který je však vystavěn velmi šikovně a já díky tomu neměla problém orientovat se v něm. Postavy, kterých je v knize větší množství, jsou jednoznačně rozděleny na klaďasy a záporáky - od první kapitoly víte, komu fandíte. Závěr je lehce předvídatelný, zejména romantická linka, která je rovněž součástí příběhu (naštěstí poměrně vkusně).
Bavilo mě to moc - originální prostředí, retrospektivní linka, rozvětvenost příběhu, vhled do umění a investigativní žurnalistiky.
Hodnotím 4/5 - hvězdičku dolů za akčnost některých momentů, které byly dle mého názoru velmi těžko uvěřitelné, a naopak předvídatelnost celého příběhu (chyběl mi tam nějaký wow okamžik).

12.04.2023 4 z 5

Ticho Ticho Yrsa Sigurðardóttir

Jedná se o šestý a poslední díl detektivní série s hlavními hrdiny Freyjou a Huldarem. Jako vždy to bylo napínavé, čtivé, místy šokující a neodložitelné. Tentokráte sledujeme případy zmizelého miminka a mrtvé ženy rozsekané na malé části. Tyto případy spolu zdánlivě nesouvisí, ale nám zvídavým čtenářům je od počátku jasné, že to nebude jen tak :)
Celkový dojem z knihy byl za mě, jak už u Yrsy bývá zvykem, pozitivní. Ke konci mi kniha připadala až moc zamotaná; ve chvíli, kdy graduje děj a příběh se zrychluje, není moc prostoru na takové náročné vztahové konstrukce, které Yrsa připravila. Zvykem už je velké množství islandských jmen, na které jsme však z předchozích knih zvyklí.
Za mě 4/5 a Yrsu mám stále zařazenou jako jednu z top autorek detektivních thrillerů.

21.02.2023 4 z 5

Vůbec o nic nejde Vůbec o nic nejde Barbora Vajsejtlová

Nejsem typ čtenáře, který vyhledává povídky - ba naopak se jim možná i vyhýbám. Po dočtení povídkové knihy Vůbec o nic nejde ale možná svůj názor přehodnotím. Tohle totiž bylo strašně fajn!
Krátké povídky s jednoduchým příběhem, které jsou ale tak věrně inspirovány reálným životem, že se v nich podle mě musí najít úplně každý. Ač mnohdy nejde o úplně jednoduchá témata, autorka dokázala vše popsat s nadsázkou, lehkým humorem a ironií. Zajímavá je ta lehkost, která spojuje všechny povídky, a autorčin nehodnotící nadhled, který ovšem o to více nutí přemýšlet a hodnotit čtenáře. Je skvělé, jak autorka v takových příběhových “jednohubkách” dokázala naprosto vtáhnout do děje a zároveň ve čtenáři zanechat takový ten přemýšlivý stav, který chceme mít po dočtení každé knihy.
Opravdu velmi doporučuji a stejně tak můžete mrknout i na autorčin předchozí román s názvem Bokovka :)

27.10.2022 5 z 5