strana394 strana394 komentáře u knih

Syn podsvětí Syn podsvětí Vladimíra Šebová

Pojďte se i vy spolu s Mattem vydat na nebezpečnou výpravu do Podsvětí. Společnost vám bude dělat odhodlaná a nebojácná okřídlená dívka, proti nepřátelům vás bude chránit krásná rusalka a Běsomar, který se tváří jako největší morous, ale ve skutečnosti má dobré srdce Dávat na vás pozor bude i vtipný Finn a v neposlední řadě kocour October, který není tak obyčejný, jak se zdá.

Doporučuji mít první přečtenou Dceru zimy, která se mi líbila o chlup víc Ačkoliv dějově to nijak nenavazuje, potkáte zde hodně postav z předchozího dílu a vše se tak krásně propojuje.

Matt měl krásný vývoj, kdy se z troufám si říct ustrašeného mladého kluka mění v muže, který se už jen tak ničeho nezalekne. Je statečný, odhodlaný si vzít zpět to, co mu patří. Ne každý smrtelník by měl na to vydat se na nebezpečnou výpravu do Podsvětí v doprovodu magických bytostí.

Další postavou, kterou jsem si strašně oblíbila je Siréna. Nenechte se zmást jménem, tahle holka vás nebude chtít zlákat do hlubin. Tato mladá slečna umí létat a díky jedné smutné události je bohužel jediná svého druhu. Nemůže se přenést přes to, co se stalo jejím sestrám a občas působí, že má až moc tvrdou kůži. Ale pod povrchem se skrývá mladá dívka, která jen neví, jak se vypořádat s tak velkou ztrátou. Mermomocí se snaží přivést zpět svůj druh a mít tak svoje kamarády, až si kvůli tomu nevšimne, že už nové kamarády dávno má.

Postupně se dozvídáme o minulosti dalších hlavních postav a máme možnost jim lépe porozumět. Na pozadí se nám odvíjejí rovnou dvě romantické linky. Celý příběh a svět byl skvěle promyšlený a všechno na sebe krásně navazovalo. Je to příběh o ztrátě a objevování, přátelství a šanci změnit svůj osud. Kouzelnými bytostmi se to tady opravdu jen hemží, tak si dávejte pozor, ať se vám při čtení nic nestane.

Hodnocení: 4,8/5
Knížku jsem četla v rámci spolupráce s nakladatestvím Albatrosmedia.

09.02.2024 4 z 5

Kam se ztrácí Alice Sun Kam se ztrácí Alice Sun Ann Liang

Hlavní hrdinka je skvělá, strašně mě bavila její preciznost, soutěživost a ochota vše dotáhnout až do konce. Místy mi ji bylo docela líto, protože to na škole opravdu nemá moc lehké a když se k tomu ještě přidá její nová “schopnost, kterou bohužel nemůže ovládat, je docela ztracená. Začne ale spolupracovat se svým největším rivalem – Henrym a společně vymyslí aplikaci, díky níž bude ostatním plnit úkoly a za to dostává zaplaceno. Alice tak střádá peníze, aby si mohla dovolit další studium a aby se její rodina měla konečně dobře. Ale úkoly začínají být nebezpečné, složitější a posunují se za hranici zákona a ona se bude muset rozhodnout, jestli ty peníze opravdu stojí za to.

Henry patří mezi tu bohatou smetánku, jeho otec vlastní několik firem. Je odtažitý, věčně vážný, formální a výborný ve všech směrech. Postupně se ale dozvídáme, že ani on neměl tak lehké dětství, jak se na první pohled mohlo zdát. Pomalu ale jistě se nám otevírá a my zjišťujeme, že je vlastně docela fajn. Umí být sarkastický a má skvělý smysl pro humor a nebudu vám lhát, romantickou hate-love linku jsem si fakt užívala.

Kniha má strašně originální námět, ještě jsem nic takového nečetla. Autorka si skvěle hraje s rozdílností vyšší a nižší třídy. Nenajdete zde žádná hluchá místa, má to spád, a dokonce lehce detektivní nádech.

Moc děkuju nakladatelství Albatros za zaslání recenzního výtisku.

09.02.2024

Tajemství domu Thornů Tajemství domu Thornů Margaret Rogerson

Kouzla rodu Thornů naprosto miluju, je to kniha přesně dělaná pro knihomoly. Takže když autorka napsala volné pokračování, neváhala jsem ani vteřinu. A bylo naprosto skvělé se zase vrátit do toho světa. V knihách nám vystupuje Elisabeth, která vyrostla přímo v knihovně, utíkala z vyučování a raději se zabývala prolézáním tajných chodeb. Je neuvěřitelně statečná, chytrá, silná a nemá nejmenší problém se ohánět mečem. Další postavou je Nathaniel, krásný, mladý, lehce arogantní magistr magie se skvělým humorem. Snad se na mě nebudete zlobit, když vám prozradím, že jeho magie není jediná, která ve vzduchu jiskří.

V této doprovodné novele sledujeme osudy našich hlavních postav a jak se jejich životy od minula změnily. Nenajdete zde žádný složitý příběh, velké akce nebo napětí, ale i přes to se zde dozvíte spoustu dalších nových informací. Pro mě jako pro milovníka prvního dílu to bylo krásné příjemné čtení na jedno odpoledne.

Hodnocení: 4,5/5

Knížku jsem četla v rámci spolupráce s nakladatestvím Albatrosmedia.

09.02.2024 4 z 5

Hra temné čarodějky – Bitva začíná Hra temné čarodějky – Bitva začíná Natalija Matolinec

Moc děkuji nakladatelství @Albatros za poskytnutí knihy #spoluprace IG: @strana394

Velká část děje se tedy točí okolo hry, která se koná jednou za 100 let a soupeří mezi sebou temní a světlí. Příběh je tak plný bojů, soutěžení, spolupráce podrazů a pomstychtivosti. Bohužel během Hry nejeden člověk přišel k úhoně. Je to hra o moc a rozhodně by ji podle mě neměli hrát teenageři..

Magie v této knize byla rovněž hodně originální. Naše hlavní hrdinka svou moc čerpá z negativních emocí lidí. Nesmí ale překročit určité meze, protože by se to pak podepsalo na člověku a mohl by si klidně i něco udělat. Kromě čarodějů se zde objevují i alchymisté, kteří potřebují ke svému čarování křídu a vědmy, které jsou hlavně nadané na míchání lektvarů.

Vyskytuje se tu opravdu hodně postav a docela těžko je od sebe odlišíte. Nepomáhá ani fakt, že každá má jméno obyčejné, magické a některá dokonce i přezdívku. To byl právě jeden z důvodů, proč jsem se do knihy nemohla začíst. Hlavní hrdinka Varta patří mezi temné. Rozhodně proto nečekejte nějakou princezničku. K temným nepatří jen tak pro nic za nic. Nebojí se jít pro ránu daleko a dává všem jasně najevo, ať si s ní nezahrávají, nenechá si nic líbit a pro své nejbližší by udělala všechno. Když však začnou na povrch vyplouvat tajemství, která měla zůstat skryta a zrádci se začnou objevovat i mezi spojenci, Varta si bude muset vybrat, komu věřit. Spolu se záhadným, sarkastickým a vychytralým Zlatanem tvoří zajímavou dvojici, která baví a jsou jednoznačnými tahouny celé knihy.

Zápletka byla docela zajímavá a našlo se pár momentů, které mě překvapily, ale do pokračování se extra hrnout nebudu. I když jsem četla, že sama autorka říkala, že druhý díl bude značně lepší. Možná kdyby autorka příběh trošku natáhla. Děje se tady toho opravdu hodně na poměrně málo stran, přidala romantickou linku a ubrala pár jmen, hodnotila bych jinak.

Hodnocení: 3,4/5

02.10.2023 3 z 5

Když padaly hvězdy Když padaly hvězdy Jan Kucin

Hrůzostrašní démoni, kteří se snaží dostat do světa lidí, piráti, městský gang, kronikář, tajemní Lovci. To vše a mnohem víc nabízí česká fantasy Když padaly hvězdy. Autor vytvořil opravdu propracovaný svět, včetně historie, pohádek, mýtů, legend a dějin. Bylo vidět, že si s příběhem dal opravdu velkou práci. Součástí knihy je i mapa, která mi při čtení pomohla se orientovat.

Musím vás upozornit, že tato kniha je pro trpělivé čtenáře. Děj se rozjíždí pozvolna a autor nás uvádí do poměrně složitého světa s velkým množstvím postav. Zpočátku to je hodně popisné. Autor přeskakuje z jednoho příběhu do druhého, až občas zapomenete, co se stalo předtím. Ale později se dějové linky vzájemně proplétají a furt se tam něco děje.

Z postav bych moc ráda vyšvihla Erika. Strašně mi sedla jeho povaha, je přemýšlivý, milý, laskavý, svůj čas rád tráví obklopený knihami a dávnými příběhy. Ačkoliv se může zdát pošetilé zvát na nebezpečnou výpravu snílka, ukáže se, že Erik je stejně nápomocný jako bývalý voják a pirátka. Setkáme se tady i se Solomonem, legendárním pirátem, Dorianem, bratrem Erika, Devou s Kerinem z klanu Lovců, Mistrem, Králem, lordy a dalšími. Všechny spojuje jedna věc. Návrat magie ať už té dobré nebo té zlé, která nabízí spoustu možností a nikdo z jich si tuto moc nenechá utéct.

Konec byl za mě možná trochu až moc natahovaný a určitě šlo skončit dříve. I tak je to velice vydařené fantasy, a ačkoliv se jedná o autorovu prvotinu, můžu s klidem prohlásit, že toto dílo můžeme srovnávat s fantasy na světové úrovni. O to víc mě těší, že v listopadu vyjde druhý díl.
Děkuju nakladatelství @host za zaslání knihy. #spoluprace
IG:@strana394

08.09.2023 3 z 5

Šťastně až navěky? Šťastně až navěky? F. T. Lukens

Pokud hledáte skvělou milou oddechovku, při které se zasmějete, tak touto knihou rozhodně nešlápnete vedle. Je to vlastně feel-good LGBT příběh zasazený do fantasy světa s artušovskou tématikou. Tím pádem při čtení narazíme na čaroděje, skřety, skřítky, mága, bardku, a dokonce i na gigantickou chobotnici v podhradí. Sledujeme, jak se sedmnáctiletý mladík vypořádává s takovým těžkým břemenem jako je vládnout celé říši.

Začátek knížky byl pro mě docela chaotický, protože děj jako by začal uprostřed příběhu, tedy konkrétněji po dokonané bitvě a zabití krále a vy se musíte ihned zorientovat ve skupině několika lidí. Ale hned během prvních pár stran jsem si zamilovala ten humor a nádech parodie na hrdinské příběhy, o trapné a vtipné scény i hlášky zde není nouze. Velmi se mi líbilo, že Arek a jeho družina se chovají úměrně svému věku, jejich hlášky a postoje se naprosto neslučují s historickým světem, ve kterém se nacházejí a o to je kniha vtipnější.

Co ale musím zdůraznit je, že rozhodně nečekejte do detailu vypracovaný svět. Příběh nejde moc do hloubky a o postavách toho taky zas tak moc nevíme. Což je za mě docela škoda, vsadím se, že každý z nich má zajímavou minulost. Hlavní roli hraje zejména přátelství, dospívání a samozřejmě romance. Vzniká zde hned několik romantických linek. Trošku zvláštní bylo, že víceméně všechny začaly vznikat v jeden čas. Ale ta hlavní romantická linka byla milá a byla jsem moc ráda, že to dopadlo, tak jak to dopadlo.

14.03.2023 4 z 5

Fantastická zvířata. Brumbálova tajemství: Úplný scénář Fantastická zvířata. Brumbálova tajemství: Úplný scénář Joanne Rowling

Při čtení představivost jede na plné obrátky a před očima vyrůstá každá scéna. Knížka je doplněna krásnými ilustracemi, návrhy, ukázkami z denního věštce, najdeme zde různé lístky, skicy kostýmů i kulis. Kromě toho je i obohacená pohledy jednotlivých herců a tvůrců filmu. Díky tomu se dozvíme co na postavu Mloka říká Eddie Redmayne, jak to bylo s kouzelným vagonem nebo co si myslí Jude Law o Brumbálovi. Bonusový obsah tak nemá chybu a scénář skvěle doplňuje. A i přes nádhernou obálku je díky bohatému obsahu na knihu ještě hezčí pohled.

Díky formě zpracování se tak příběh četl naprosto sám. V této knize se dozvíme něco víc o postavě Credence a o tom jaký vztah má s rodinou Brumbálových. Osobně bych uvítala, kdyby se jeho příběh ještě víc rozvinul. Za mě to je velice zajímavá postava, která nám ještě neukázala celý svůj potenciál.

Jelikož můj knižní instagram nese název @strana394, věřím, že milovníkům Harryho Pottera jistá spojitost určitě došla. Svět, který Rowlingová vytvořila naprosto miluju a s každým dalším návratem do Bradavic nechápu, jak autorka něco takového dokázala vymyslet. Pro mě jsou její knihy únikem z reality, chvilková možnost vrátit se domů a společně s Harrym, Ronem a Hermionou krmit Skvorejše, schovávat se před Filchem a čelit nástrahám samotného Protivy.️

03.01.2023 4 z 5

Kostičas Kostičas Samantha Shannon

Kniha se odehrává ve velmi originálním a do posledního detailu promyšleném světě. Jsou tu jasnovidci, kteří jsou společností opovrhováni a považováni za něco nepřirozené a zlé. Ze začátku jsem se nemohla pořádně začít, což bylo způsobeno hlavně velkým množstvím informací a nových slov. Musíme za pochodu pochopit fungování sci-fi Londýna, systém jasnovideckých gangů, jejich schopnosti a třídy, záhadné bytosti Refájce a pravidla v jejich tajném městě... Ale jakmile se do toho dostane, už nemáte šanci a otáčíte jednu stránku za druhou. Svět i magický systém je perfektní. Kombinace Jasnovidectví a totalitního režimu v budoucnosti funguje naprosto skvěle a dělá z knihy originální a jedinečné čtení. Kniha je nesmírně čtivá a kdybych na čtení měla víc času, přečetla bych ji za 2-3 dny.

Autorka nebojí dát do světa Kostičasu spoustu zla a brutality, což zaručí, že se o postavy opravdu bojíte a nikdy nečekáte co se stane další. Hlavní hrdinku jsem si oblíbila velmi rychle. Byla sympatická, odvážná, šla si za svým. Život se s ní zrovna dvakrát nemazlil. Měla svou minulost, která dala vzniknout její osobnosti a ta se během děje formovala dál. Uvažovala logicky a za každou cenu chtěla zachránit nejen sebe, ale všechny nevinné oběti. O Strážci pořádně nevím co si mám myslet, ještě toho o něm hodně nevíme. Vedlejší postavy se mi taky líbily, jsem zvědavá co se z nich vyklube a kam je příběh zavede.

Co mi ale trochu vadilo byl ten konec knihy. Přišlo mi, že to autorka ukončila hrozně rychle a ploše. Já miluju, když jsou na konci knihy zvraty, které mě doslova donutí si koupit pokračování. V tomto případě jsem spíš zvědavá, jak to bude s Paige a chci znát odpovědi na všechny otázky - odkud se tedy Emejci vzali? Jak to dopadlo s Nashirou? Co se teď bude dít v Prním Šeolu..?

Určitě už spousta z vás ví, že autorka knihy se již tuto sobotu objeví v Praze na Humbookfestu. Pokud ještě nemáš svůj lístek, tak si nenech ujít příležitost potkat autorka naživo!

Za knihu děkuji @humbook @humbook_blogeri a @endlessbibliophile #humbookblogeri

24.11.2022 4 z 5

Odkaz lidské mysli Odkaz lidské mysli Radek Sterakdary Starý (p)

(SPOILER) Všechny ty odborné popisy a názvy to nebylo moc pro mě. Měla jsem problém zapamatovat si určité názvy pro věci. Nicméně námět na knihu mi přišel dost zajímavý a možná někdy v daleké budoucnosti reálný. Tématem jsou roboti a jejich zneužití, děj se odehrává v době, kdy místo prezidentů vládnou roboti. Zároveň kniha obsahuje černobílé ilustrace, které vám pomohou si představit, jak například vypadá takový Arak, což je kombinace robota, zvířete a člověka. Odkaz lidské mysli si pohrává s myšlenkou, co tu po nás zůstane, až tu nebudeme. Donutí tak čtenáře přemýšlet o své vlastní cestě a vlastním odkazu, přiměje vás začít uvažovat o budoucnosti.

Kniha je vyprávěna třemi hlavními postavami – Eledem, Dreyem a Alvou. Díky střídání kapitol jsme tak mohli nahlédnout, co si v danou chvíli myslí každý z nich a jaký je jejich názor na svět. Co mi trochu vadilo bylo, že jakákoliv překážka pro ně nebyla žádný problém a vyřešili ji mávnutím proutku. Kapitoly, kde se vyskytovala Alva mě bavily asi nejvíc. Bohužel nedostala ale tolik prostoru, kolik by si zasloužila. Ze všeho nejvíce mě ale bavila postava Atyho, ale kdo nebo co to je, už budete muset zjistit sami. Bylo zde i skvěle nastíněno, že ne všechny postavy, které jsou považovány za zlé, jsou skutečně uvnitř zlé a že bychom neměli všechny házet do jednoho pytle.

Do dalších dílů se nejspíše pouštet nebudu, ale musím říct, že konec knihy mě mile překvapil. Výsledný důvod toho všeho byl skvělý, a bylo to dobře promyšlené. I když se mohlo zdát, že ten kdo za tím vším stojí, je krutý. Dělal zkrátka to, co musel, aby lidstvo připravil čelit hrozbám. Za tohle má u mě autor palec nahoru.

09.11.2022 3 z 5

Pláž v Chorvatsku Pláž v Chorvatsku Julie Caplin

Kdybych ji nečetla na pláži v Chorvatsku ( :D) pravděpodobně bych ji vůbec nedočetla. Bylo to milé, oddechové, letní čtení ale vím, že podruhé už se ke knížce určitě nevrátím. Polovina postav mě drásala nervy a celkově chování určitých postav bylo přímo na ránu.

31.10.2022 3 z 5

Zaklínačky potíží Zaklínačky potíží Kristin Cast

Tohle mi bohužel absolutně nesedlo. Čekala jsem skvělý příběh propěchovaný magií sester ze Salemu. Bohužel jsem dostala dvě pubertální sestry a magii u které jsem pořádně nevěděla jak funguje. Ocenila bych kdyby se autorky víc věnovaly magii obecně, vysvětlily nám, jak konkrétně funguje, včetně historie, to samé s branami. Co se týče postav, tak Hunter mi bylo líto, čím vším si musela kvůli šikaně projít, Mercy byla spíš ta, která má všechno na párku. Celkově spolu sestry měly až na pár much skvělý vztah. Xena mě na tomto příběhu bavila asi nejvíc, ale škoda že nedostala ještě víc prostoru.

31.10.2022 2 z 5

Naše zakázané vášně Naše zakázané vášně Chloe Gong

(SPOILER) Tady jsem bohužel byla navnaděná díky zahraničním recenzím a pěkně jsem na to doplatila..
Šanghaj, dva znepřátelené gangy, krevní msty, zločiny a zakázaná láska. Tohle všechno zní skvěle, jenže potom se tam objevil ten fantasy prvek a bylo po srandě. Absolutně se mi to do toho světa nehodilo. Vzhledem k tomu, že se jedná o knihu z mafiánského prostředí, kde se řeší i zločin a drogy, tak bych opravdu ocenila, kdyby děj byl rychlejší a v knize bylo více akce. Abych ale jenom nekřivdila, tak knížka umí i překvapit. Když už jsem si myslela, že bude vše v pořádku, autorka přišla s dalším zvratem. V tomto příběhu se skrývá ještě spousta tajemství, která ještě nevyšla na povrch, doufám že se něco víc dozvíme v druhém díle.
Roma a Juliette jsou skvělé komplexní postavy, žijící v nebezpečném světě. Měli by se nenávidět, ale přesto v sobě našli lásku. Byli jako dva magnety, které se k sobě neúprosně přitahují, i když se tomu oba sebevíc brání. Juliett byla akční, odvážná, nečeká na nikoho a na nic a nic si nenechá líbit, v roli dědičky byla skvělá. Roma byl takový opak Juliette, měl emoce a city, které uměl dát najevo. Neměl to jednoduché, ať už ve svém postavení, tak i v rodině. Chemie mezi nimi skvěle fungovala a bavilo mě se dozvídat o jejich společné minulosti. Autorka skvěle vykreslila to napětí mezi nim. Ale je škoda, že tam té romantické linky nebylo přeci jen víc. Vedlejší postavy byly ale taky hodně zajímavé a doufám, že v dalším díle budou jejich příběhy více rozpracované. A to, co bylo v tomto díle pouze naznačeno autorka dotáhne do zdárného konce. Moc děkuji nakladatelství @Albatros za poskytnutí knihy. #spoluprace IG: @strana394

31.10.2022 3 z 5

Temná kněžka Temná kněžka Margaret Rogerson

Knížka nese označení Humbook tip a díky pozitivním recenzím, jsem od ní měla dost velká očekávání, která bohužel nebyla naplněna. Během čtení jsem měla pocit, že se veškeré bojové a akční scény opakují. Není tu velký prostor na poznání světa, minulosti hlavních i vedlejších postav, a hlavně bych ocenila mapu.

Ale abych nebyla jenom negativní. Musím uznat, že Vespertina je dost originální příběh zasazený do opravdu neokoukaného prostředí. Kláštery, řády, vojáci, Šedé sestry a duše zemřelých, kteří jsou rozdělení do tříd podle typu jejich úmrtí. Bylo zde skvěle popsáno, jak se přistupovalo ke světcům a jejich příběhům, jak snadno lze použít znalosti a obrátit vše naruby. Něco zatajit, překroutit, schovat a kdo bude mít jiný názor, je kacíř. Bavila mě myšlenka, že relikvie, ve kterých jsou uvězněni duchové jsou určené k tomu, aby lidem pomáhaly (ať už za účelem ochrany nebo v lékařství). Překvapila mě i osoba, která za vší tou “válkou” stála.

Hlavní hrdinka je jiná než ostatní. Je hodně introvertní, nedokáže vycházet s lidmi a všechny pocity si dusí sama v sobě. Společnost mrtvých jí vůbec nevadí, živí ji totiž akorát pomlouvají a litují za její zjizvené ruce. Artemisie a již zmiňovaný přízrak jsou dobrá dvojka. Naprosto chápu, proč si tuhle knížku všichni tolik oblíbili, jeho sarkasmus, dotěrné urážky a vtípky byly skvělé. I když mi to dost připomínalo knihy Strašlivý příběh Prospera Reddinga a Kůže plná stínů.

Od autorky jsem čekala trochu víc, ale má to být série, tak doufám, že pokračování bude lepší.

04.08.2022 3 z 5

Nejtemnější část lesa Nejtemnější část lesa Holly Black

Autorka měla zajímavý nápad na vílí turistické město, ve kterém obyvatelé nepochybují, že víly existují, zatímco turisté riskují své životy ve snaze se s nimi setkat. Prolínání magického vílího světa s moderními prvky a na první dojem "obyčejným" městečkem dobře fungovalo.

Co mě okouzlilo, bylo jednoznačně prostředí lesa, ve kterém se většina knihy odehrává. Chladné, temné, plné nestvůr, magické, opředené tajemstvím, a přesto lákavé. Bytosti, které zde vystupují jsou nádherné i strašidelné zároveň. Autorka skvěle zvládla vytvořit svět, který je pohádkový, a přitom naprosto děsivý.

Knize nechybí akce, záhady, tajemství, ale ani špetka romantiky, a to hned ve dvou linkách. Nutno podotknout, že kniha má pomalejší rozjezd a docela dlouho trvalo, než jsme se dostali k onomu spícímu princi z anotace.

09.11.2021 5 z 5

Temnota na okraji města Temnota na okraji města Adam Christopher

Seriál úplně zbožňuju, ale bohužel tahle kniha mě moc nenadchla.. Dostaneme temnou, akcí nabitou kriminálku, bez které jsem se ovšem mohla v klidu obejít. Uvítala bych, kdyby se autor zaměřil trochu víc na jeho osobní život, například co se stalo jeho dceři, jak to Hopper zvládal, dopad na manželství.

16.09.2021 2 z 5

Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Musím uznat, že mě Craven Manor bavil o dost víc. Knížka by si určitě zasloužila pár stánek naívc, rodinné tajemství tu tedy bylo odhalené moc brzy. Ale opět se autorce podařilo vytvořit mrazivou temnou atmosféru.

16.09.2021 3 z 5

Tady, teď a tehdy Tady, teď a tehdy Mike Chen

Hlavní hrdina vám během čtení přiroste k srdci. Budete s ním soucítit, sdílet jeho obavy, ale především mu držet palce, protože on si svůj šťastný konec rozhodně zaslouží. Velkým plusem jsou i vedlejší postavy, které se do děje aktivně zapojují, čímž ho významně ovlivňují.
Bylo zde hezky popsané, že cestování časem není tak snadné, jak se zdá a jaké přijdou následky, když nedodržujete pravidla. Dějová linka v minulosti i budoucnosti byla moc hezky popisována, zejména budoucnost byla realistická. Konec se mi strašně líbil a bylo to takové milé zakončení.

16.09.2021 3 z 5

Snílci Snílci Karen Thompson Walker

V této době hodně aktuální příběh. Neznámý virus postupně ochromí malé městečko, nechybí zákazy, izolace nemocných, roušky a ochranné obleky, karanténa. Samotná kniha se ale nevěnuje ani tak samotné nemoci či jejímu původu, autorka se mnohem více zaměřuje na prožívání jednotlivých postav. Bohužel žádná z postav ale nedostala dost prostoru a ani do jedné jsem se nedokázala vžít.
Příběh se rozjel až asi šedesát stran před koncem. Infikovaní vykazují neobvyklou úroveň mozkové aktivity, větší, než kdy bylo zaznamenáno. Zdají se jim intenzivní sny – ale o čem? To jsme se bohužel nedozvěděli.. A na konci jsem měla snad ještě víc otázek.

16.09.2021 2 z 5

Dům soli a smutku Dům soli a smutku Erin A. Craig

Autorka skvěle vykresluje panské sídlo na ostrově obklopeném vlnami. Postupem času se román stává temnějším a atmosféra houstne. Celé to bylo velmi záhadné, temné a hororové prvky tomu daly ten správný šmrnc. S postavami jsem problém neměla, ačkoliv jich tam bylo poměrně dost. Nejlepší bylo, jak si s vámi autorka hrála. V jednu chvíli jsem opravdu nevěděla čemu věřit. Toho, kdo mohl za ty tragické události jsem ani neměla na seznamu podezřelých osob. A když jsem se dozvěděla, co stojí za jejich prokletí, vůbec jsem to nečekala, protože jsem ani nevěděla, že v tom světě něco takového existuje. Konec mi přišel až moc překombinovaný a uspěchaný.

28.05.2021 4 z 5

Osud hněvu a plamene Osud hněvu a plamene Kathleen A. Tucker

Na tuto knihu jsem potkala tolik nadšených recenzí, ale bohužel mě tak úplně nesedla. Dokonce jsem se kvůli ní dostala do obří čtenářské krize. Námět jako takový je rozhodně zajímavý, ale bohužel mě kniha nedokázala udržet natolik v pozornosti, abych obracela jednu stránku za druhou a prožívala všechny strasti s hlavní hrdinkou. Nijak extra mě během čtení nezajímalo, co bude dál a jak to Romerie nakonec všechno vyřeší. A to je špatně. Možná jsem ale knihu četla ve špatnou dobu, potkala jsem totiž tolik nadšených ohlasů, takže tento příběh plný upírů, živelné magie, elfů a Bohů si své čtenáře rozhodně našel a pokud máte rádi romanfantasy určitě mu dejte šanci a vytvořte si názor sami.

Co ale musím pochválit jsou postavy, které byly skvěle napsané. Hlavní hrdinka Romeria je pěkné kvítko, nenechá si nic líbit, je silná, odvážná a má pěkně prořízlou pusu. Se svým osudem se poprala velice dobře, a ačkoliv se dostala do světa, kde nezná ani živáčka, je nepolíbená jeho pravidly, neví, jak vlastně přesně funguje magie, ani ta její, dařilo se jí velice dobře.

Zander je trochu víc ostýchavý, má mezi svými zdmi zrádce a dává si tak pořádně záležet na soukromí, je podezřívavý. Ale postupně poznáváme, že není zas až tak špatný, jak se na první pohled zdálo a že je ve skrytu duše hodný a čestný král. Ale přesto je opředen mnoha tajemstvími.

Ironií je, že se mi příběh nejlépe četl asi 100 stran před koncem Kdyby byla kniha klidně i o 200 stran kratší, rozhodně bych hodnotila jinak. Našla jsem tu spoustu hluchých míst, což mi při čtení taky moc nepomohlo.

Moc děkuju nakladatelství Albatros za zaslání knihy

07.05.2024 3 z 5