Tamten komentáře u knih
Lze hodnotit pouze všech osm dílů najednou, neboť se jedná o jeden příběh rozdělený do 8 knih jen kvůli tlouštce.
Rozhodně zajímavý svět, jeho fungování, principy, prokreslené postavy atp. Ale tato všechna pozitiva jsou na úkor děje, kterého je relativně málo. A přitom když už se nějaký objeví, tak bývá napínaví a čtivý. Ale v těch osmi svazcích je děje poměrně málo. Spíše se řeší stále dokola pohledy různých postav na tutéž věc a o knížku dále znovu dokola a dokola. Kdyby se redundance vyhodili a celé se to smrsklo třeba na trilogii, mohlo se jednat o vynikající fantasy. Takto je to spíše trénování vůle čtenáře, jestli vydrží až do konce.
Pár povídek není špatných, ale hodně z nich je. Občas nudné, občas bez děje, ale často autor píše o nějakých svých myšlenkách, které z povídky nejsou zřejmé.
Oproti prvnímu dílu je zde více "děje", nicméně díky tomu je kniha předvídatelnější a ne tak překvapivá. Občas z toho prýští dojem, že se vlastně stále dělá to samé, ale ono to tak při vojenských operací asi bývá a díky tomu je to všechno uvěřitelnější. A rozhodně je zajímavý svět magie, který nevíte, jak bude fungovat.
Velký svět kombinující techniku a magii a v něm malý člověk, který vlastně tento svět nijak neovlivní a jeho příběh je z hlediska dějin zanedbatelný. Navíc je z větší části popisováno období, kdy se ani neúčastní války ale během dovolené si tak nějak dělá kšeftíčky na svém písečku. A přesto je to psáno stylem, který je zábavný a napínaví. Postava mi tak trochu připomíná "Majora Groma", tedy vlastně úplně obyčejného člověka, kterému ale všechno jde a je mnohem "šikovnější" než ti ostatní.
Pro mě slabší než první díl. Jednak svět už není "nový", ale hlavně se jedná spíše o běžný příběh "vojenské jednotky" a je dost jedno, do jakého prostředí je zasazená. A navíc mi přišlo, že člověk, který roky přežívá střety v bojích, tak tady najednou je každá bitva překvapivá.
Dalo by se říci téměř klasické postapo, ale netradiční je zde surovost a to, že si o žádné postavě nemůžete být jistí, jestli na další stránce ještě bude žít. Díky tomu je kniha netradiční a napínavá. Ale určená spíše otrlejším čtenářům.
Příliš sladké, bezproblémové a přímočaré. Ale styl je poměrně čtivý, takže kdo hledá přímočaré sladké a bezproblémové fantasy románky, tak je to pro něj.
Slabší než předchozí díly. Děj se nijak nehýbá, spousta akce, u které ale víte jak dopadne a není v ní žádné napětí ani překvapení. Vulgarismy se drží už jen proto, aby se dalo říci, že knížka je vulgární, ale ani po této stránce nevybočí z jakési unylosti.
Na první pohled působí jako fantasy pohádka pro děti, po chvíli čtení ale zjistíte, že tohle skutečně pro děti není. Občas poměrně drsné scény a sexuální podtón se nesou celou dobu. Škoda, že je to poměrně krátké a pokračování asi již nepřijde.
Ne že by se z rozhovorů dalo poznat, jak to tam skutečně vypadá. Vždy je třeba brát na zřetel, že jsou to lidé, kteří odtamtud utekly, měli k tomu příležitost, měli tam nějaké postavení atp. Přesto nastíní obrázek o tamějším režimu více než většina jiných informací.
Tak tohle mě fakt nebavilo. První třetina knihy jsou krátké příběhy spousty lidí (kteří mají jeden společný let), často nepříliš zajímavé, neuzavřené. Prostě nastínění postav hrdinů, jen jich je plné letadlo. V druhé třetina se popisuje extrémně zajímavá událost, ale takovým způsobem, že ze všech možných variant by jste těžko vybírali nějaký nudnější. Opět z toho nic nevzejde a nějaký děj si spíše máte domýšlet. A jelikož jsem se doslech, že druhá část je výrazně zajímavější než třetí, tak jsem to raději ani nedočítal.
Nezbývá, než zkopírovat komentář z prvního dílu, druhá kniha je na tom stejně:
Hlavní postava, která není supernamakaná, nejrychlejší, nejbrutálnější a další nej, ale jen "poctivej" českej polda, kterej ve všech jinejch knihách slouží jen jako kanónenfutr, to u tohoto autora a jemu podobných často nevidíme. A přesto je kniha super, zajímavá, napínavá až do konce. Místy sice reality trošičku ohne, ale jinak působí hodně realisticky.
Hodně zajímavé nápady, především koncept více myslí v jednom těle - jen škoda, že se s ním nepracovalo malinko více, ale pořádně jen v samém závěru knihy. Ale i další myšlenky v tomto světě jsou originální a styl psaní velmi čtivý. Za slabinu lze považovat jen druhou třetinu knihy, které je pomalá a trochu se vleče. O to více si ale člověk užije závěr.
Trochu mi to připomíná Sherlocka Holmese - je nějaký problém, hrdina dostane jednu geniální myšlenku, jak jej řešit (i když je stejně pravděpodobná jako tisíc jiných) a vždy trefí tu správnou a vyřeší to. Skvěle by kniha fungovala jako učebnice fyziky pro školáky. Ale nutno přiznat, že je to čtení netradiční, zábavné a čtivé, takže "příliš šťastné náhody" lze odpustit.
Pro mě čtivější než Griša, více akční a zajímavější děj, i když některé pasáže z první půlky jsou lehce zdlouhavé.
První povídka je super - vtipná a zajímavá. Ještě čtvrtá zvedá průměr trochu nahoru, ale ostatní jsou slabší a ne příliš vtipné (a to mi rozhodně nevadí rasistický či jinak nekorektní humor, ale tady je to takové o ničem).
Velmi originální svět, velmi zajímavý styl psaní. První půlka knihy je super, pak se ale zcela vytratí děj (kterého sice ani zezačátku není extra moc, ale je patrné, co se asi tak děje) a dále jsou jen náhodně popisované lokace s postavami, které nevíte, jestli v knize ještě nebyli, nebo jestli jste to zapomněli - o ději už rozhodně mluvit nelze. (S těmi explicitními sexuálními scénami to není tak žhavé - lidi, co někdy četli Kotletu, tak si toho ani nevšimnou)