TeraBla komentáře u knih
České autory nečtu, tentokrát jsem však udělala výjimku a bylo to skvělé. Zajímavé téma, skvělé zpracování, napínavý děj, který byl místy tmavý až děsivý, velmi velmi čtivé. Na knihu a děj budu myslet hodně dlouho.
Martina Viktorie (soukromě jí říkám Marťa) je pro mě taková osobní terapeutka. Před několika lety jsem narazila na její rozhovory a články, což mi pomohlo v jednom osobním problému, který jsem tehdy řešila. Od té doby jí sleduji a její Deník se pro mě stal takovou knížkou útěchy - kombinace běžného neobyčejného života farářky s výkladem z Bible. Navíc je to čupr baba.
Krásně psaný příběh o rodině, přátelství, dětství, strachu, hrdosti, rozdílech v pohlaví, ve společenských vrstvách a v otázce rasismu, popisovaný z pohledu malého děvčátka. Nevím, proč jsem četbu této knihy tak dlouho odkládala, bylo to jako pohlazení.
To byla taková paráda. Až jsem smutná, že jsem jí dočetla. Je znát, že autorka knize věnovala bezmála 10 let. Je to originální kousek, který nelze k ničemu přirovnat. Zpočátku se kniha četla těžce, a musela jsem se hodně soustředit na čtení. Obtížné bylo zvyknout si odběhnout ke spoustě poznámkám pod čarou. Po třetině knihy se děj vcelku dobře rozjíždí, a pokud si řeknete, že nespěcháte a jen si užíváte čtení, tak je to skvost, radost a doslova cítíte sílu magie všude kolem sebe. Velké díky a poklona patří i překladateli.
Napínavé a velmi čtivé. Tohle byl dobrý díl. Nenávist, pomatení, fanatismus a náboženské prvky, a máme tu skvělý námět na detektivní příběh. Jen mám pořád pocit, že se v této sérii neděje nic pozitivního a všechno je hrozně tmavé a depresivní. Nicméně mě to baví a velmi dobře se to čte.
Kdo z nás si někdy neřekl "kde já mohl/a být" a nelitoval svých rozhodnutí. Co by bylo, kdyby..
Hlavní postava knihy, Nora, si něco takového prožije, spolu s osobní depresí. Bylo to velmi zajímavé téma, velmi čtivé a k zamyšlení. Některé úseky byly bolestivé a smutné, ale v závěru je vidina zlepšení a šance na nový začátek.
Tohle mi moc sedlo. Zasmála jsem se, poplakala si, usmívala se, prožívala emoce a bylo mi s postavami moc dobře. Nejlepší kniha autorky.
Opět skvěle a poutavě napsaná detektivka. Zajímavá zápletka a nečekané rozuzlení. Moc mě to bavilo. Mělo to spád, žádná hluchá místa, bylo tam napětí. A tlustá kniha byla tak akorát, už se těším na další.
Příběh o dvou nešťastných životech, které se náhodou potkali a které se pro sebe navzájem stali oporou. Krásně a jemně psané, děj plynulý, dramatičtější úseky zrychlí tep, v některých částech děje mi bylo až fyzicky špatně. Moc se mi líbil popis úkonů na hospodářství. V knize je toho mnoho nevyřčeného, zůstane ve mně dlouho.
Opět skvěle napsané, dobře se to četlo. Bylo to svižné, konečně jsme se dostali dál i ve vztahu dvou hlavních postav. Napětí tentokrát nebylo tak výrazné, od začátku jsem tušila, kdo bude viníkem. Nicméně jsem se pobavila.
Poklidný příběh s prvky tajuplných okamžiků, míst a lidí. Komturova smrt se četla krásně, nebyl to příliš akční děj, přesto vyprávění a popisování obyčejných věcí bylo poutavé. V napětí čtenáře udržoval obraz, rolnička, tajemný soused i Marie. Jediné co mě trochu nudilo byl svět za poklopem. Za mě asi nejlepší kniha pana autora. Velké díky překladateli.
Dnes uz klasický vánoční příběh o nápravě charakteru. Trochu strašidelné, a temné.
To je takový ten "laciný " příběh, u kterého si zaslzíte, dojímáte se, přitrouble se smějete stejně jako postavy v knize, přejete lásce a vůbec je vám celkově tak nějak dobře. Bohužel v pozadí příběhu se popisují hrůzy války a věčně přítomný strach. Přesto mě kniha velmi bavila. Postavy pro mě byly živé a reálné, nacházela jsem se s nimi ve vyprávění.
Literární perla. Netuším, jak tenhle poklad mohl zapadnout. Nádherná skladba slov, příjemný děj, který svým vlastním tempem plynul napříč rokem 1938 a New Yorkem. Mezi řádky toho bylo tolik, nechť si čtenář vybere. Džentlman v Moskvě byl také svým způsobem zvláštně krásný, Pravidla se mi ale líbila mnohem víc.
Klasicky čtivá Rowlingová, se svým jednoduchým vyprávěním plného napětí a zvratů. Tento díl byl pro mě asi nejlepší. Skýtal v sobě jak rovinu detektivní, tak rovnou měrou rozebíral i osobní vztahy obou hrdinů. Délka knihy byla tak akorát.
Tohle mě hodně překvapilo. Bylo to velmi mile napsané. Četlo se to samo, bylo to zajímavé, vzpomínkové, místy i dost vtipné. Závěr byl, řekla bych, smutný, ale byl upřímný a určitě nebylo lehké se z toho vypsat a sdělit světu, co si prožil (prožívá). Zákulisí natáčení HP je srdeční záležitost.
(SPOILER) Nečekaně poklidná kniha, která vás donutí zastavit se a užívat si příběh dvou přátel. Moc se mi to líbilo. Co do akčnosti děje se toho v knize moc neodehrává. A na druhou stranu to není meditační kniha plná skrytých významů. Je to prostě nenasilná kniha plná hezkých věcí. Napsané si můžete i poznamenat.
Knihu čtu po čase již podruhé a opět mě pobavila. Originální příběh z chytrých ovčích hlaviček, vtipné i smutné situace, napětí a pobavení. To je vše je Glennkill. V mém případě bych byla ještě ráda za takovou partou vynalézavych kamarádů.
Mám ráda příběhy o cizích rozmanitých lidech, kteří se seznámí v neobvyklé situaci a vzniknou neobvyklá přátelství se šťastným koncem. Autor opět dokázal do příběhu vkomponovat psychologii, životní příběhy a vztahy. Na můj vkus tam bylo až moc věcí týkajících se dětí (ale jsem teď v nějakém citlivém rozpoložení). Dobře se to četlo, bylo to vážné i vtipné, citlivé i upřímně bolestivé.
Elena opět boduje. Vyprávění o myšlenkách mladé dívky, která odhaluje svět dospělých a jejich lží, přetvářky a podivnosti ve vztazích. Je zmatená ze svých vlastních myšlenek, z vlastního chování a z činů. Mnohými odsuzovaná poslední scéna byla surová, ale upřímná (a ruku na srdce, dámy, byla reálná). Psáno nádherně, styl psaní je pro mě velmi příjemný a v těch slovech bych se mohla válet každý den.