tereza1198 komentáře u knih
Já moc sci-fi nečtu, ale Marťan mě dostal (můj drahý Robinson Crusoe na Marsu), tak jsem se vrhla i na Spasitele. A bylo to výborné. Některé části se trochu táhly, ale jiné to úplně vynahradily. Kniha si dokáže udržet pozornost. Do posledních kapitol jsem netušila, jak to všechno dopadne. A když jsem se dostala až na konec tohohle vesmírného dobrodružství, tak jsem jen koukala s otevřenou pusou. Protože tohle jsem nečekala.
(SPOILER) Kniha mě do půlky moc nebavila. Rozjelo se to až po odchodu Alice z domu. Pak do začalo být syrovější, ale nakonec se to všechno přelilo do pohádky, kde všechno dobře dopadlo, všichni se vzali, splnili si sny a všechno se zalilo sluncem. Ale četlo se to krásně.
Starší a stále velmi aktuální příběh o lidech a jejich povaze. Satan se zjevil na prašné cestě a nastavuje lidem zrcadlo v kterém celý lidský charakter je pokřivený a pokrytecký. Filozofické zamyšlení, které stojí za předčtení.
Začíná to tím, že hrdinný Nikola s kamarádem umlátí ženu klackem. Pak dezertuje a už se spirála násilí roztáčí. Chudí muži se vrátí z války, mají hlad jejich děti taky, tak začnou okrádat a rabovat. Umírají nevinní, lidi se mstí, antisemitismus, násilí se stupňuje a tak dál. Do toho popisy divoké krajiny a temné Eržiky.
Někdo kolaboruje, někdo pomáhá odboji, většina se pokouší válku nějak přežít a moc nebýt vidět. Češi nemají rádi Poláky, Poláci nesnáší Čechy (zničení české školy), všichni se bojí Němců, Němci chtějí vyhubit všechny. Zdejší partyzáni jsou banda zlodějů, co napadají lidi a znásilňují holky. A právě jejich akce, kde zabijí gestapáky vede k hromadnému vraždění desítek úplně nevinných civilistů. Něco takového se může kdykoliv a kdekoliv zopakovat. Lidi jsou pořád stejní.
Zajímavosti o psech jsou fajn. Psí příběhy se mi líbily. Jen ty humorné vsuvky autorky jsou strašně otravné. Každý z nás zná někoho, kdo vypráví dlouhé a nudné historky a věří, jak je vtipný. Myslím, že autorka k těmto lidem patří.
Krásné a čtivé. Ze všech knih o Fridě, co jsem četla, byla asi nejuhlazenější. Stejné události, ale popsané bez té řezavé bolesti. Tady je s životním postojem Diega smířená. V jiných knihách trpěla jeho nevěrou až na kraj šílenství. Takže bych knihu doporučila těm, co se s životem Fridy chtějí seznámit bez zbytečně velkých popisů jejich útrap. Protože těch zažila mnoho.
Tom Robbins je totální magor. Lidé se dělí do dvou skupin. Někomu se jeho knihy líbí a někomu ne. Velký milostný příběh o lásce dvou ohnivě zrzavých lidí. Co víc se o tomhle příběhu dá říct
Musím říct, že oproti předchozím dílům se mi to opravdu táhlo. Asi jsem nebyla naladěná na další knižní perverzáky. Kate a Tristana mám ráda a snad se objeví v dalším díle, který se mi bude líbit o trochu víc. Jdu zkusit autorovu Ericu Foster
Tak mám chuť narazit si na hlavu čepec a jít hledat manžela. Zábavný a sarkastický popis doby, kde hodnotu ženy určovalo věno a následně postavení jejího muže. Elisabeth má jen malé věno, všetečnou matku, chápavého otce a hromadu sester, které chtějí do sladkého svazku manželského. Děj asi není třeba připomínat, protože máme několik filmových zpracování (v jednom se bojuje se zombíky) a seriál. Takže dejme šanci lásce a všem postavám. Mě velmi pobavila příšerná lady Catherine.
Člověk si občas musí osladit život romantikou. Máme tu divoké Skotsko, knihy, vlaky, muže s pevnými lýtky, kteří tančí v kiltech, další knihy, ovce, lásku a hledaní životní náplně. Báječný krámek s čokoládou mě vůbec nebavil, ale tohle byla paráda. Z tepla a pohodlí domova ty skotské deště vypadají vždycky líbivě a romanticky. Moc pěkný
Kniha původně vznikla pro wattpad. Autorka se ohání tím, že ji tam přečetla hromada lidí a byla unešená. Tak jsem se nechala nalákat. Opakující se slova, ploché postavy, drsňácký sexy Luca z mafie. Já čekala, že to bude blbovinka (ty já občas ráda), ale tohle mělo zůstat na netu v rámci fanfikce na 365 dnů. Nedočteno. Za čas to zkusím dočíst, ale až se trochu vzpamatuji
Kniha je základní kámen celého žánru. Byla jsem překvapená, jak skvěle se to četlo. Výborné popisy, skvěle vykreslený svět, správné dobrodružství. Conan prochází světem a nikomu nic nedaruje. Někdy jako zloděj, pirát, chudý žoldák, jindy jako vůdce, zaplétá se s magickými nepřáteli, seznamuje se s hromadou dívek v nesnázích. Prostě bomba. Jdu na druhou část.
Na mě byla kniha příliš rozvleklá. Dlouho se nic nedělo a mnoho informací se opakovalo stále dokola. Líbil se mi vývoj postavy Coriolana, který si dokáže ospravedlnit i seběvětší hnus a sám sebe vidí jako kladného hrdinu, který ctí Kapitol. Větší akce přišla až nakonec. I sledovat ty desáté Hladové hry musela být celkem nuda.
Tohle všechno víme, ale co s tím? Když kupujete drahé značky, tak je šijí chudinky v Bangladéši. Když koupíte levné zboží, tak ho stále šijí holky v Bangladéši. Většinou ty samé a na těch samých strojích. Táta si koupil americkou značkovou vojenskou bundu. A ta byla ušita v Pákistánu. Tak co s tím? Tuzemská tvorba všechno nepokryje a je taky dost drahá. Kupovat v second handu? Taky nelze pořád a všechno.
Je mi to všechno líto, ale tohle nemá řešení.
Výborná nuda. Už dlouho jsem si chtěla přečíst knihu o studiovém systému. Příběhy o životě herců a hereček, co se stali jen produktem a studia měla pod kontrolou jejich životy.
Tak to tato kniha není. Je to vlastně vydaná odborná práce o Selznickovy a jeho stáji hvězd. Takže se to nečte úplně lehce. To nic nemění na tom, že je to výborná a poučná práce o jedné kapitole filmového průmyslu.
Napínavé, čtivé a akční. Konečně se dozvíme o minulosti Evie. Cyrus se vydává za jejím tajemstvím, i když ho prosila, ať to nedělá. Každý kdo jí pomohl zemřel. Paráda od začátku do konce.
Knihu jsem otevřela a bylo těžké ji odložit. Občas jsem se smála i nahlas. Faktografická kniha podaná s humorem. Koukala jsem, jak dokážou lidi vytočit dva chlapy v elasťácích, co bydlí v jednou sídle se spoustou váz s naaranžovanými květinami.
Líbil se mi přerod trsajícího Batmana k jeho temnější verzi. I když myslím, že poslední dobou už to se svými depresemi a černým líčením už trochu přehání. Skvělá kniha a určitě by se mi líbila další o jiných hrdinech.
Moc zajímavé čtení. Určitě si přečtu i Svědectví. Básničky, propaganda, vůdce. Poučné a mrazivé.
Mám za sebou skvělý komiks Josephine Bakerová od Catel Muller. Takže jsem o životě Josephine věděla docela dost. Přesto je kniha skvěle napsaná, čtivá a životní osud divoké tanečnice si zaslouží obdiv. Její celoživotní boj proti systému, charita, odvaha. Nic z toho by nemělo být zapomenuto. To se Metafoře zase povedlo.