tereziehl tereziehl komentáře u knih

Greenwich Park Greenwich Park Katherine Faulkner

(SPOILER) Moc mi vyhovoval styl psaní autorky, četlo se mi to dobře, nejvíce mě bavila první polovina, motiv s divnou Rachel za mě byl nejzajímavější a klidně bych brala knihu, kde bude Rachel vážně ta divná a Helen by měla nezdravou obsesi se Serenou. Viníky jsem uhádla, ale zápletka to byla promyšlená dobře. Moc mě to bavilo, jenom jsem myslela, že to bude celé kapku jinak, ten “zvrat pro mě byl paradoxně spíše prvoplánový. Stejně ale skvělé čtení.

27.01.2024 4 z 5

Naděje pro Fleetwood Naděje pro Fleetwood Stacey Halls

Krásná kniha, jak vizuálně, tak obsahem. Četla jsem ji celkem dlouho, místy se fakt táhla, ale i tak se mě dotkla. Moc se mi líbily vsuvky s čarodejnictvím, nebo zvláštními znameními, které mu mohou být přisuzovány, na jednu stranu si říkám - nedovysvětlené, na druhou skvělý tah, poskytují čtenáři dostatek divných znamení, které si nedokáže vysvětlit a hledá tak příčinu. Oni ji tehdy našli v ďáblovi a ženách, co se nachomýtly okolo. Motiv lišky pro mě to stejné. Hezké. To přátelství bylo na jednu stranu tak zvláštní, že jsem si chvílemi říkala, zda za ním nestojí i nějaké city. Zajímavá knížka nutící k přemýšlení, která ale přecejen mohla trošičku víc odsýpat.

20.01.2024 4 z 5

Noční návštěva Noční návštěva Carol Goodman

Popravde nerozumim vysokym hodnocenim. Za me to bylo extremne nective a silene protahovane. Tak do 3/4 se nedelo vubec nic a co se delo potom byla slatanina. Nadprirozeno uplne zbytecne a jen to pridavalo na lacinem dojmu a poslednich 20 stran uz neslo jinak nez jen preletnout ocima. Zapletka o nicem, bez zvratu. Po delsi dobe preslap. :(

30.12.2023 1 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Hmmm konec me neuspokojil :D B.A Paris mam rada, je proste ctiva a vzdy me vytrhne z cteci krize. Rozuzleni ji ale az tak moc nejdou.. Terapie mi prisla o moc lepsi, ale taky to nebylo uplne top. Za zavrenymi dvermi plottwist z podstaty ani mit moc nemelo.. jsem zvedava dal, jeji styl mi moc vyhovuje, toto ale slabsi. 3,5*

20.12.2023 4 z 5

(M)Učednice (M)Učednice Ali Land

Běžně čtu thrillery a ne psychothrillery, tohle pro mě bylo místy trochu moc. Ani ne tak tím, co se tam dělo - toho jsem čekala vlastně mnohem víc, ale surovostí jazyka, explicitním přemýšlením a konáním Milly a Morgan, z jejichž přátelství jsem měla btw spíš depresi :D
To ale vnímám čistě jako můj vnitřní problém, kdyby to bylo jinak, kniha by byla mnohem méně autentická. Za to, co mi vadilo tedy paradoxně hodnotím tak vysoko. Bylo to troufalé a opravdové, uvěřitelné a vnitřní dění v Milly bych řekla jako laik klidně celkem odpovídající situaci. Kvalitní kniha, velmi čtivá, já ale zůstanu asi spíš u “uhlazenějších thrillerů. :)

01.12.2023 5 z 5

Panny Panny Alex Michaelides

Je pravda, že Pacientka byla oproti tomuto 100 a 1. První půlka se mi přelouskávala těžce, zato od druhé jsem se nemohla odtrhnout. Asi nejvíc se mi líbila vsuvka s Theem, knihy jsem přečetla se vzájemným odstupem, a tak mi to až do zmínky Alicie vůbec nedošlo, a přišel pro mě tak zajímavý vstup, asi se tomu nedá úplně říkat plottwist, ale i tahle drobnost pro mě předčila závěr. S pachatelem jsem moc spokojená nebyla, narozdíl od Mlčící pacientky. I tak mám ke knize jistý sentiment 3,5*

26.11.2023 4 z 5

Terapie Terapie B. A. Paris (p)

(SPOILER) Mně se to líbilo. Super čtivé, což jsem ale ostatně věděla už ze Zavřených dveří. Tohle rozuzlení i námět mě bavilo mnohem více, ale mohlo toho být o trošku méně. Nelíbilo se mi, že si Alice náhodně vzpomínala na podobné vraždy z různých období a pak ještě k tomu i z jiné země, a nakonec za všemi fakt stál on. To bylo za mě už fakt moc. Spadla mi ale brada v moment, kdy jsem pochopila, že terapeutické deníky jsou jeho a né Niny, líbilo se mi i že byl synem Lorny s Edwardem, i když už na hraně, za mě pořád fajn. Ve výsledku se mi to líbilo moc, tu lehkou překombinovanost se pro nevídaně zajímavý plottwist rozhoduji ignorovat. :-)

09.11.2023 5 z 5

Legenda Legenda Stephanie Garber

Mě Caraval baví. První kniha se mi líbila více, ale něco na té jeho magii prostě je. Objednala jsem další díl, těším se.

Update: Finale

Trápilo mě, že třetí kniha nevyšla přeložená, ale nezastavilo mě to a pustila jsem se do originálu. Příběhově za mě kniha ze všech nejlepší, nabitá nádhernými imaginacemi. Velmi jsem si ji užila. Co mi nesedělo v 2. knize se mi dovysvětlilo nebo vynahradilo ve 3. Krásný zážitek.

03.11.2023 5 z 5

Dokonalé děti Dokonalé děti Sophie Hannah

Strašně se mi líbil ten námět, byl asi jeden z nejzajímavějších, které jsem kdy četla. Proto jsem ale čekala i jedno z nejzajímavějších rozuzlení... Tohle pro mě bylo mnohem jednodušší a nudnější, než v jaké jsem doufala, ale stejně mě knížka moc bavila, přišla mi strašně zajímavá a kdyby v tom konci bylo ještě nějaké wow navíc, určitě bych dala 5 hvězd. Co bych kromě konce bez využitého potenciálu vytkla, byla velmi zmatečná přímá řeč. Něco mi ale nedovolí dát méně, než 4 hvězdy, asi se ještě nedokážu odprostit od toho skvělého výkopu.

24.10.2023 4 z 5

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Fajn odpočinkových thriller, za mě to nebylo až tak překvapivé, ale určitě lepší počin, čtivé. 3,5*

17.10.2023 3 z 5

Koralina Koralina Neil Gaiman

Příjemně překvapena. :)

13.10.2023 4 z 5

Sestra lovce čarodějnic Sestra lovce čarodějnic Beth Underdown

Neuvěřitelně silné čtení, pomalé a tíživé, ale námět to zkrátka vyžadoval a já jsem ráda, že kniha nikam nespěchala a dala čtenáři možnost opravdu se ponořit do příšerné atmosféry počátku čarodějnického šílenství. Jsem naštvaná, nešťastná. Knížka výborně reflektuje tehdejší dobu, chytrým jazykem a sympatickou hlavní postavou nabízí útěchu v mrazivých momentech. Závěr mě dostal.

10.10.2023 5 z 5

Pokoj pro hosty Pokoj pro hosty Dreda Say Mitchell

Nedokážu si na ni udělat ucelený názor. Ze začátku chytlavá, námět mě zajímal, pak se ale dost táhla a zabrala mnohem více času, než mi jindy zabírá kniha podobného rozsahu. Přiznám se, že mně se konec líbil hodně a na to, že jsem vůči divnému prostředku očekávala nějaké jednoduché podivné zakončení, mě rozhřešení velmi překvapilo.

01.10.2023 3 z 5

Mlčící pacientka Mlčící pacientka Alex Michaelides

Vyborny thriller, dlouho se mi nestalo, ze bych si u neceho rekla na konci wow, i kdyz jsem od zacatku trochu cekala odkud vitr vane, nakonec to bylo jeste trochu jinak a dostalo me to. A posledni veticka jako tecka? Krasne provazani s drobnou myslenkou na zacatku. Ja jsem nadsena.

22.09.2023 5 z 5

Rande na balkoně Rande na balkoně Felicia Kingsley

Milá úsměvná jednohubka :-) Bavila mě matka s konspiracemi.

10.09.2023 3 z 5

Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

*možný spoiler kvůli přirovnáním k jiným titulům
Za mě to teda nepředvídatelné určitě nebylo, ale to asi proto, že jsem takových thrillerů přečetla už xy. V podstatě mix Za zavřenými dveřmi, Hospodyně a v podstatě všech dalších thrillerů s perfektním manželem a kapkou Zmizelé.
Protože podobná pointa se objevuje v nespočtu thrillerech podobného námětu, trochu jsem doufala, že to tak nebude a první část zůstane i poslední. Možná něco trochu na styl Verity.
I tak jsem si ale knížku moc užila a zhltla ji za pár hodin, nemůžu ji upřít nevídanou čtivost a spád. Určitě bych ji tak doporučila, věřím ale, že čtenáře mnoha thrillery nepolíbeného posadí na zadek mnohem víc.

06.09.2023 4 z 5

Královna mrtvol Královna mrtvol Heather M. Herrman

Skvělé, těžké originální téma, atmosféra mě do sebe vtáhla a nepustila. Moc se mi to líbilo.

05.09.2023 5 z 5

Caraval Caraval Stephanie Garber

(SPOILER) Krásný magický svět, příběh mě vtáhnul, prostředí jsem si uměla živě představit a to se mi líbilo. Přirovnání k barvám a různé metafory, i styl psaní pro mě fungovaly, neměla jsem pocit jakože jsem na psaní knihy moc stará, čehož jsem se obávala a tudíž byla mile potěšena. Chápu, že popření děje na konci mohlo spoustě čtenářům vadit, mně se ale líbilo, že se nakonec rčení Všechno je jen hra a Nenechte se hrou příliš vtáhnout, vyplnila nejen pro Scarlett, ale i pro čtenáře.

29.08.2023 5 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Tak tohle se mi vubec nelibilo :(
Uz snad pred pulkou se dozvidame, jak to cele v podstate je a jenom sledujeme, jak informace, ktere uz davno zname, mezi sebou sdili vsechny postavy knihy, dokud se to nedosane az k detektivum, a ti tu uz milionkrat nastinenou situaci zase vezmou a opet s ni obchazi vsechny dotycne, aby se dozvedeli dalsi informaci, kterou mi opet davno vime
To ani nezminuju, ze to zase znova vsichni vykladaji pravnikovi, soudkyni :D no boze.

To, ze jsme celou dobu vedeli 90% pointy mi radoby zvrat na samem konci vubec nevynahradil, protoze i ten byl za me uplne predvidatelny, a tim, jak se to cele silene vleklo, mi to bylo uprimne i uplne jedno :D i kdybych to necekala celou dobu

Pred timto titulem jsem cetla jako posledni knihu Nevitany Host od stejne autorky, ta mi prisla skvela a nalakala me hned sahnout po jeji dalsi. Tohle je ale uplne jiny level a uprimne nechapu vysoka hodnoceni. Dloooouho se mi nestalo, ze bych musela preskakovat cele vety, odstavce, protoze me pribeh tak nudil naprosto repetativnimi pasazemi :(

2* davam jen proto, ze si autorky diky predesle knize vazim a taky proto, ze ten namet ve vysledku nebyl nijak hloupy, verim, ze by me i bavil, kdyby mi jeho podstatu prozradila az na samem konci

24.08.2023 2 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Žádná hluchá místa, od začátku do konce se nebudete moct odtrhnout. Skvělá atmosféra, spád, viník mi vyhovoval. V knihovně na mě čekají další knihy od autorky a tahle mě krásně nalákala. :)

16.08.2023 5 z 5