TGC TGC komentáře u knih

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Četl jsem jako kluk pod peřinou, nemohl jsem zaspat, dokud jsem nedohltnul poslední řádek. Špičkový příběh, gradace, všechno.

Sobecký gen Sobecký gen Richard Dawkins

"Kdo nečetl Sobecký gen, není biolog", říkával kolega z univerzity. Víc k tomu není třeba dodávat. Snad jen, že už patří k všeobecnému vzdělání i pro nebiologa (viz učebnice biologie pro střední školy :-) ).
EDIT:
1) Sobecký gen je jediná kniha, kterou jsem dočetl a bez nadechnutí začal číst od začátku znovu.
2) Když se řekne "brilantní popularizace vědy," napadne mě vždycky jako 1. Dawkins. Křišťálová čistota, formálně i obsahově. Není divu, že sesbíral skoro všechny literární ceny, co jdou posbírat.
3) Pro úplnost ještě recenze z cyklu "Hříchy nezralého mládí" - viz sekce Recenze.

20.10.2019 5 z 5

Karpatské hry Karpatské hry Miloslav Nevrlý

Bible - Karpatské hry pro naši partu průvodců na Novém Hrádku v NP Podyjí představovaly Bibli, a bez nadsázky. Jeden něco z knihy po paměti ocitoval, druhý hned trefil z kterého pohoří nebo hry citát pochází. Na čundry jsme tahali mouku a cibuli, abychom své útroby uctili rumunskou kaší mamaligou. Nebudu to natahovat - díky za mimořádnou inspiraci, pane Náčelníku!

15.09.2024 5 z 5

Červená královna Červená královna Matt Ridley

Klasika, nejen pro studenty biologie, ale pro každého, kdo se chce v současné biologii orientovat. A v životě nakonec také...

Podrobnou recenzi jsem publikoval už dříve, odkaz na ni jsem vložil do sekce Recenze.

Záhadám vstříc Záhadám vstříc Richard Dawkins

Nejlépe píšící (žijící) biolog? Nejvíce inspirující (žijící) myslitel? Nejvíce provokující (žijící) hlava? (pardon, opakuju se) Těžké otázky, mnoho odpovědí. Ale v pomyslných i skutečných žebříčcích se poblíž vrcholu (a často i na něm) objevuje právě autor teorie sobeckého genu a mnoha dalších ideí: i kdyby Dawkins nesesumíroval nové evoluční myšlení 60.-70. let, zůstal by prvoligovým vědcem; pro příklady nemusím chodit daleko - Dawkinsův a Krebsův článek o evolučních závodech ve zbrojení (1979, Proc. R. Soc.) citujeme nejen my kukačkáři dodnes, když toto píšu, má tento jediný článek 2 750 citací (zdroj: Google Scholar).
Dawkinsův životopis jsem četl jen v originále a je to skvělá intelektuální jízda.

30.07.2024 5 z 5

Lidská přirozenost: Od Charlese Darwina po Irenäa Eibl-Eibesfeldta Lidská přirozenost: Od Charlese Darwina po Irenäa Eibl-Eibesfeldta Stanislav Komárek

"Komárek krásně a zajímavě píše, má často i pravdu, ale ono je poměrně snadné mít pravdu, když polemizujeme se sociobiologií 70. a 80. let (viz přehled použité literatury na s. 112–115). Laický čtenář by si měl být stále vědom, s jak fosilním myšlenkovým materiálem se v této knize potkává – a utkává."

Podrobnou recenzi jsem publikoval už dříve s J. Zrzavým, odkaz na ni jsem vložil do sekce Recenze.

30.07.2024 2 z 5

Lovy, lovci, zvířata Lovy, lovci, zvířata Vladimír Paulišta

I tato Paulištova kniha odráží mistrovo vypravěčské umění - a že měl ze svých bohatých zkušeností ze světa co vyprávět! Nejsem myslivec, ale i tak jsem se od Paulištových textů neuměl odtrhnout, četl jsem je opakovaně. Doporučuji!

15.09.2024 5 z 5

Čurající Mikuláš a jiné paranormální historky Čurající Mikuláš a jiné paranormální historky Dalibor Povolný

Brilantně podané příběhy, neuvěřitelné, leč pravdivé. Rád bych si je poslechl vyprávěné na živo, neopakovatelným stylem PV. Škoda přeškoda, už to nejde. Mistrovy alespoň všechny pomyslné palce vzhůru!

07.08.2024 5 z 5

Kde končí země Kde končí země Thayer Willis

Iniciační kniha! V 80ých letech moc podobné literatury nebylo. Tahle kniha šla tak daleko za hranice (zdánlivě) dosažitelného, že mi z ní běhá mráz po zádech i teď. Stále jí mám po ruce v knihovně.

Stopy evropských zvířat Stopy evropských zvířat Joscha Grolms

Kniha epických rozměrů (do terénu tedy jedině s autem, nebo v přítomnosti kulturisty). Precizní a konzistentní zpracování, lahůdka.

Hýčkaný vetřelec Hýčkaný vetřelec Oldřich Mikulica

Mám obavu, že naprostá většina čtenářů vůbec nepojme o jak unikátní knihu jde. Kdo se nevěnuje fotografování ptactva, nemá šanci posoudit, jak náročné je "udělat" netriviální snímek. Ale ani ten, kdo ptactvo fotí a intimnosti kukaččího života zatím nefotil, nepochopí. Vlha, ledňáček nebo dudek - to jsou naprosté "dávačky". Skrývavá kukačka je úplně jiná liga. Řada fotografií v této knize jsou naprosté unikáty - nemá je nafoceny nikdo jiný na světě (vím, mám v knihovně všech 40+ knih, co o kukačce u nás i v zahraničí vyšly).

Nejkrásnější sbírka Nejkrásnější sbírka Miloslav Nevrlý

Nejkrásnější KNIHA - nad rámec silných textů je kniha i krásně ilustrována.

Rozplétání duhy Rozplétání duhy Richard Dawkins

Kniha, která z podstaty věci zastarat nemůže - kritické myšlení je nadčasový orgán, důležitější než slepé střevo. Když vám slepák vyoperují, můžete totiž rozumně fungovat dál...

Záblesk v temnotě Záblesk v temnotě Richard Dawkins

Dawkinsovy knihy mi doslova změnily život: Sobecký gen byl iniciační zážitek (Standa Komárek už se potutelně usmívá a proč ne? ;-) ), jeho přednášky na zahraničních konferencích i na olomouckém AFO byly očekávatelně skvělé a za několik našich osobních setkání a poklábosení (tamtéž) jsem též vděčný.
Vzhledem k tomu, že zde reaguji na druhý díl jednoho životopisu, dovolím si okopírovat to, co jsem psal pod Záhadám vstříc:

Procházka amazonským pralesem Procházka amazonským pralesem Jiří Moravec

Toto je kniha pro každého, kdo nechce, aby jeho přehled o přírodě končil na hranici okresu (tím myslím Evropy ;-) ). Je skvělé, že takto fundovanou a čtivě sepsanou knihu vyrobil našinec. Smekám, Jirko!

Vládce parazit Vládce parazit Carl Zimmer

Až na sérii překladatelských faux pas výborná kniha, doporučuji.

30.07.2024 4 z 5

Třetí šimpanz (Vzestup a pád lidského rodu) Třetí šimpanz (Vzestup a pád lidského rodu) Jared Diamond

Šíří záběru i komplexností zpracování učebnicová ukázka, jak má vypadat čtivá a inspirativní pop-věda. Moc doporučuju.

Darwinova černá skříňka Darwinova černá skříňka Michael J. Behe

Proč dávám "odpad!" a zároveň knihu "Doporučuji"?
Protože součástí základního biologického vzdělání obnáší i být obeznámen s mírou slabomyslnosti, kterou operují "kritici" evolučky. Enjoy ;-)

30.07.2024 ztráta času

Jak se dělá evoluce – Labyrintem evoluční biologie Jak se dělá evoluce – Labyrintem evoluční biologie Jan Zrzavý

Za mě jasná Kniha Roku (česká a roku 2017). Kniha moderní, reprezentativní (respektuje, že "dawkinsismus" je od poloviny 70ých let mainstream, nijak zatím nezpochybněný). Práce mezinárodního kalibru.

Planeta Praha Planeta Praha David Storch

Tak rozpolcené dojmy z knihy jsem dlouho neměl:
5 hvězd za skvělý text
0 hvězd za naprosto katastrofální grafiku a layout.
Průměr zaokrouhluji na 3 hvězdy kvůli textu.

14.03.2023 3 z 5