theMarty | Komentáře u knih | Databáze knih

theMarty theMarty komentáře u knih

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Na dlouhou chvíli jsem si pokazila Harryho Pottera. Jak píše Nomia: "Bylo by lepší, kdyby tohle dílo vůbec nevzniklo."

14.03.2018

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Dobrá kniha k maturitě. Nadčasová. Orwell je ale vždy dobrá volba.

Proměna Proměna Franz Kafka

Kafkovy myšlenky - skvělé. Jeho styl - unikátní. Ale prostě se nepřenesu nad to, že se člověk ráno probudí jako brouk a ani není překvapený.

14.03.2018 4 z 5

Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

(SPOILER) Noo, hvězda dolů za smrt vy-víte-koho.

Jako by se Bardugo rozhodla, že ona přece nepíše feelgood YA fantasy, ale drsnou dospěláckou četbu, která prostě nemůže mít uplný hepyend. A proto jen tak, bez varování, následků a vysvětlení, na konci odkrouhne jednu postavu. Ale slzavé údolí nečekat, protože ostatní postavy se přes to přenesou hned. Možná bude takhle oběť důležitá pro další série, ale tady to působí náhodně, neodůvodněně.

31.05.2022 4 z 5

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Oukej, asi jsem měla moc velká očekávání a asi jsem rozmlsaně čekala dalšího Nesba.

Záhada supr, zajímavá, jen by se mi víc líbilo, kdyby to bylo spíš o řešení těch záhad a hledání motivů (mimo "fkd up brain") než o 10x zdůrazněných hustých blonďatých vlasech Joony (nezapomeňme oči, které jsou samozřejmě ledově šedé).

A ty scénky z manželství mě taky moc netankovaly. Vážně jsou seveřani tak dramatičtí?

24.03.2022 3 z 5

Poslední hrdina Poslední hrdina Terry Pratchett

Dostala jsem se teď asi do zlatých časů Zeměplochy. Mám přečtenou Pravdu, Zloděje času, Podivný regiment, Buch!, a říkám si, že už to ani nemůže být lepší.

A pak mi byl v knihovně předán tento skvost. Původní názor, že už jsem z obrázkových knížek vyrostla, je rázem v čudu.

Jediné, co mě mrzí, je, že za chvíli už nezbude žádná plochovka, kterou jsem ještě nečetla.

16.12.2021 5 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Ten konec, to byla bomba.
Ještě, že třetí díl vychází už za měsíc, nemůžu se dočkat.

22.05.2020 5 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Taky vám to připomnělo Stoletého staříka? Podobný humor, podobný paličatý dědouš a ne podobná, nýbrž stejná země původu. Rozdílné bylo množství slz, které jsem zvládla vybulet (že by na mě už konečně dolehla dvouměsíční izolace?), u Oveho jich bylo mnohem víc. No nic, bylo to fajn.

17.05.2020 5 z 5

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Jedna z mála knížek, které dovedou čtenáře nahlas rozesmát.

26.09.2018 5 z 5

Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Velké překvapení, neřekla bych, že mě mnoho možných realit bude takhle bavit.

16.06.2018 5 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Čekala bych, že 11. dílů od stejného autora už stačí. A stejně se těším na další.
Nesbovy detektivky můžete číst hned po sobě, a neomrzí (narozdíl třeba od Browna).
Ale vraha jsem zase neuhodla.

16.06.2018 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Slabší než Farma zvířat, ale stále skvělé dílo, které stojí zato přečíst.

14.03.2018 5 z 5

Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Ideální kniha k maturitě a minimum z válečné literatury. Jasné myšlenky, silný, poutavý příběh.

14.03.2018 5 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane F. (p)

Taková trochu jiná Anna Franková.

19.06.2022 5 z 5

Zajímavé časy Zajímavé časy Terry Pratchett

Další setkání s naším profesionálně vše-přežívajícím antihrdinou Mrakoplašem se mi líbilo ještě víc než ta předchozí.
Je tak osvěžující najít postavu, se kterou se člověk dokáže sžít!

Terry byl prostě týpek.

28.06.2021 5 z 5

Dracula Dracula Bram Stoker

Další legendární horor za mnou!
Oproti Frankensteinovi roztahanější a trochu méně poutavý.
A zase překvapení, o kolik se liší od různých adaptací (Bran Stoker asi neměl potřebu hodit do příběhu trochu romanťárny a uhrát to s klasickým bad boy turned good příběhem).

09.08.2020 5 z 5

Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Mitch Albom

Jsem moc ráda, že Mitch Albom zaznamenal poslední chvíle úžasného Morrieho. Našla jsem tu hodně cenných postřehů o životě.

09.07.2020 5 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Moc se mi líbila. Neurčito kolem Citry a Rowana uspokojilo moji romantickou dušičku, zatímco zápisy z deníku smrtek dodaly knížce hloubku.

14.05.2020 5 z 5

Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Snad má nová nejoblíbenější. Srovnatelná se Sekáčem ❤.

18.11.2019 5 z 5

Prima sezóna Prima sezóna Josef Škvorecký

Největší přínos vidím v zachycení okupace z pohledu obyčejného mladého kluka. Takovéhle věci se ve školách neříkají.

04.04.2019 5 z 5