TomHr TomHr komentáře u knih

Na zemské stezce Na zemské stezce Martin Nesměrák

S historickými romány se roztrhl pytel v posledních letech. Zemskou stezku bych zařadil k těm lepším, za mě příjemné překvapení. Knížka je napsaná s dobrou znalostí prostředí a doby, charaktery postav jsou sice jasně dané a moc se svým jednáním neodchylují od nalajnované osy, ale příběh je psán se smyslem pro tajemno a napětí. Takže ano, jdu se poohlédnout po dalších pokračováních.

21.11.2023 5 z 5

Zbav nás od zlého Zbav nás od zlého Věra Fojtová

Pěkně vykreslená atmosféra vesnice padesátých let. Soukolí zvůle a bezpráví začíná drtit sedláky ve jménu socialismu a "pokroku". Postupně se podvolují, jeden po druhém. Do toho smrt nepříliš oblíbeného místního občana...
Výborně napsáno, děj a osudy hlavních postav čtenáře vtáhnou. O to více mrzí jediné, ale zásadní mínus knihy: je příliš krátká, závěr neukončuje příběh smysluplně. Že by bylo v plánu pokračování?

20.11.2023 4 z 5

I staré dámy umí vraždit I staré dámy umí vraždit Ladislav Beran

Taková oldschool oddechovka, napsaná s detailní znalostí prostředí – nejen prostředí policie a kriminálky, ale i Písku a okolí včetně místní galerky. Autenticita je velkou devízou knížky, kriminalistické postupy, také sympatické postavy. Koneckonců je sympatická i povaha případů. Jsou to takové ty běžné kauzy ze života, žádné šíleně vykonstruované výplody chorých mozků, bez kterých se dneska neobejde žádný řádný thriller aspirující na slušná čísla prodejnosti.

15.11.2023 4 z 5

Bourneova totožnost Bourneova totožnost Robert Ludlum

Eště že se ten fajny film moc nedrži tetok knihy. Bo pulka kina by usnula a druha pulka šla do ři… teda do bufeta. Chvilema se tam střila a dava do držky, ale hlavně se furt kajsik sedi a dřista! Same zbytečne plky, kere děj nikam neposunuji a ze kerych by jednoho jeblo, to je furt same „drahoušku drahoušku“ a „ó bože“ jak v nějake te červene knihovně. Deprem, tak přece nigdo nemluvi, ani na vyletě v Praglu sem žadneho cypa neslyšel tak dřistat! Děj je otravně překombynovany a k čemu se tam furt objevuji dalši a dalši zbytečne postavy, no ni? Kurnik šopa ani tu atmosferu to nima. To radši chlapum u nas v čtenařskem kružku doporučim teho le Carre, dyž by měl někdo slinu na špionsku knižku s trochu psychologyje. S celym Ludlumem by mě jebli po pale!

09.01.2023

Lovec mafiánů - Příběh jednoho policajta Lovec mafiánů - Příběh jednoho policajta Karel Tichý

V předmluvě autor předesílá, že není spisovatel. Na knize je to znát. Autorovy paměti jsou studnicí zajímavých, až neuvěřitelných příběhů. Ty jsou ale vyprávěny strohým reportážním stylem, přitom by byly výborným námětem na detektivku, na napínavý román. Jen menší část uváděných kauz se stala předlohou knih, filmů a seriálů.
Málokde najdeme tak autentický a zasvěcený vhled do největších politických a ekonomických kauz porevolučních dvaceti let. Tichý otevřeně jmenuje politiky, mafiány, novináře a ekonomické šíbry, uvádí jejich vztahy, zájmy, střety a mocenské boje. Kniha vrhá světlo na mnoho známých figur, takže kdo sledoval polistopadový vývoj víceméně odkázán na sdělovací prostředky, ten si knihu opravdu užije, i přes jistou roztříštěnost vyprávění. Asi dnes už nikdo nemá valné iluze stran všech těch Íček, Káček a dalších ksindlů, přesto stále překvapuje hloubka bahna, do kterého naše dětsky kapitalistická společnost zabředla. Přes veškerou snahu ta špína nakonec semele samotného autora. Neodbytně se vkrádá otázka: v čem je dnes situace lepší oproti divokým devadesátkám?

07.12.2022 4 z 5

V tieni mafie II - Čas dravcov V tieni mafie II - Čas dravcov Jozef Karika

Michal Harvan přežil svůj konec, fyzicky a jak se ukazuje, také politicky. Jeho osobnost se postupně zbavuje rysů, které dělají člověka člověkem. S chladnokrevností stroje se škrábe zpět do pater, kam dle vlastního mínění patří, a míří ještě výš. Autor si dal záležet na psychologii postav, ovšem některé pasáže působí prvoplánově a zkratkovitě, prostě jako z pera psychologa–amatéra. Z tohoto pohledu bylo vrcholem utrpení a rozpad osobnosti první a vlastně jediné lásky Michala Harvana, jak se odehrál v předchozím díle. Kniha není špatná, jen nějak méně uvěřitelná. Není nouze o dramatické okamžiky a napětí, kvituji pokus o thrillerovou linku sériového vraha Zubáča.

07.11.2022 4 z 5

Uplakaná jeseň Uplakaná jeseň Václav Neuer

Kniha je napsaná příjemným jazykem, postavy slušně vylíčené, autor umí dobře zprostředkovat peripetie vyšetřování. Ovšem tentokrát vyšetřovací tým, ustavený k objasnění vraždy školačky, utrpěl hromadnou smrt mozku. Od poloviny knihy je jasný vražedný nástroj i pachatel a autor si trestuhodně zahrává s inteligencí čtenáře. Evidentně nechává komisára Ledeckého tápat, zaměřovat se na jiné podezřelé, aby bylo finále jakože překvapivější. A asi aby se navýšil počet normostran. Tuhle knížku fandům detektivek prostě nemůžu doporučit. A je mi to líto, protože ostatní příběhy z pera Václava Neuera jsou fajn.

11.05.2022 2 z 5

Zákrok Zákrok Robin Cook

Začátek vypadá na prvoplánovou agitku, namířenou proti alternativní medicíně. Současně autor rozvíjí druhou dějovou linii a udržuje zdání, že se ty dva příběhy nějak zajímavě propojí. Příběhy se moc nepropojily, epické finále nenadchlo a tak je dojem z knihy rozpačitý.
Jistě, Robin Cook umí psát, řemeslně je kniha zvládnuta na jedničku, takže se jedná o solidní zábavu. Ale přidaná hodnota chybí. Dokonce v knize marně hledám vysloveně sympatickou postavu. A tak snad jen drobná polemika stran té alternativní medicíny, která pozměnila zpočátku tak černobílý pohled, představuje námět k zamyšlení.

09.01.2022 2 z 5

Nevermore Baltimore Nevermore Baltimore Petr Heteša

Po všech těch nadšených recenzích velké zklamání. Největším zklamáním je hlavní hrdina, který je na jednu stranu správňácký úžasňák, na druhou stranu se co chvíli chová jako totální debil. A ty dialogy! Někdy jsou vážně nestravitelné, jak se hrdina pořád dementně ptá co? co? Rozhovory se ženami jsou ukázkou trapnosti, místy kniha působí jako prvotina ambiciózního středoškoláka. Je to samé šroubované přirovnání a nucený popkulturní odkaz. Ostatně už samotné základní premisy příběhu jsou jaksi přitažené za vlasy. Ale to je jedno, tahle knížka je přece jízda a zábava!
Ovšem jak příběh postupuje, zábava ne a ne přijít. Sem tam nějaká akční scéna, ale jinak se nám hrdina poflakuje po hospodách, dozvídáme se, co si kde objednal a co na sobě měl barman atakdále atakdále. Výrazné proškrtání a zkrácení by knize jednoznačně prospělo.
Přese všechno se autorovi podaří navodit napětí a pocit tajemna. Nakonec jsem byl vážně zvědavý, co se z příběhu vyklube. Jenom jedna záhada stále trvá: Washington se skloňuje a Baltimore ne? Nejsem si jistý.

17.08.2021 2 z 5

Špión, který se vrátil z chladu Špión, který se vrátil z chladu John le Carré (p)

Špionážní román je zamyšlený, přesto nepostrádá napětí a dějové zvraty, jak jsme u autora zvyklí. Celým příběhem prostupuje tísnivá atmosféra, která se stupňuje na nepřátelské straně Zdi. Také omšelý hlavní hrdina přispívá k ponuré náladě knihy. Je vykreslen jako protipól neohrožených agentů jejího veličenstva, přesto projevuje určitou zarputilost a koneckonců značnou míru odvahy.
Autor působí dojmem člověka s vynikající znalostí prostředí studenoválečných tajných služeb, a to nejen v tomto románu. V zajímavém doslovu svou znalost špiónského řemesla uvádí na pravou míru. Faktem je, že některé momenty v knize nepůsobí úplně věrohodně, zejména s odstupem, se znalostí rozhodovacích procesů uvnitř Stasi a komunistických garnitur. Přesto román stojí za poslech a za zamyšlení nad cenou lidského života.

19.05.2021 5 z 5

Cesta domov Cesta domov Sebastian Fitzek

Cesta domov je taková ta překombinovaná kniha, kdy po posledních řádcích si člověk nemůže být úplně jistý, zda do sebe všechny detaily logicky zapadají. Musel bych si knihu přečíst ještě jednou, ale nejsem masochista. Pravděpodobně má autor všecko dobře ošetřené, neboť z toho, jak rozvíjí příběh a umí stupňovat napětí, je zřejmé, že je již ostříleným borcem na poli thrillerového řemesla. V knize detailně vykresluje psychologii postav, které prakticky všechny zůstanou nesympatickými od začátku do konce. Knihu tak nehodnotím moc příznivě: je to za prvé pro pocit odstupu a znechucení ze všech zúčastněných a za druhé kvůli nadměrné překombinovanosti děje se spoustou nepravděpodobných náhod (to ostatně přiznává sám autor). Třetím důvodem je poněkud těžkopádný jazyk a styl vyprávění, kterému by sem tam nějaké to odlehčeníčko nebo špetka humoru jedině prospěla.

19.04.2021 3 z 5

Jednooký králík Jednooký králík Christoffer Carlsson

Autor umí nenápadně probudit čtenářovu zvědavost. Příběh vrtá v hlavě a nelze ho nedočíst. Dalším plusem je dobře vykreslená atmosféra venkova a opuštěného domu. Postavy a jejich motivace jsou napsány uvěřitelně, místy vadí až moc 'kůl' projev. Ale: občas jsem se do čtení musel nutit, rozvleklých pasáží je až moc, jinde se autor spokojil s nevysvětlenou zkratkou a některá fakta prostě ignoroval. Výsledný dojem je tak rozporuplný.

27.10.2020 3 z 5

Sniper One Sniper One Dan Mills

Vynikající knížka, tedy samozřejmě pro tu část čtenářské obce, kterou zajímají a baví knihy z vojenského prostředí. Autor si na nic nehraje. Do zajímavých detailů popisuje svou práci, výstroj a výzbroj, záludnosti, které britské jednotce přichystal Irák a místní obyvatelstvo, ale třeba i to, jak vojáci tráví čas, když zrovna nebojují. O napínavé okamžiky není nouze, vlastně kniha nemá hluchá místa - člověk ji zhltne jedním dechem.

12.10.2020 5 z 5

Mstitel z Jenštejna Mstitel z Jenštejna Vlastimil Vondruška

Jiřího Adama z Dobronína mám opravdu rád. Jeho klidnou sílu a inteligenci. Příběhy "dobronínské" série vynikají sympatickými hrdiny, vtipnými popisy úřednického aparátu a zpravidla inteligentními zápletkami. Proto se mi tak špatně hodnotí Mstitel z Jenštejna a také to přispělo k mému nízkému hodnocení. Kniha je značně nesourodá, s nepříliš konzistentním jednáním postav. Ani mi tak nevadilo jejich množství a sáhodlouhá šlechtická jména. Spíše to, jak vyšetřovatelé chaoticky chodí sem a tam, pak sáhodlouze rozebírají nesmysly, Jiří Adam z Dobronína ostatní peskuje za konstruování nepodložených teorií, aby se vzápětí sám pustil do výmyslů a fabulací. Pan Vondruška je spisovatel velmi plodný, ale tato knížka mi připadá spíchnutá až příliš horkou jehlou a příběh jako by dál a dál nastavovaný. Hooodně by se dal proškrtat, na zhruba třetinový rozsah. A s dalšími dvěma krátkými příběhy mohl vyjít v jedné knížce, jak to bývalo kdysi na začátku série. Škoda.

19.06.2020 2 z 5

Na plný plyn Na plný plyn Jeremy Clarkson

Upřímně: popularita Top Gearu coby televizního pořadu je do značné míry vystavěna na kecech páně Clarksona a na jeho popichování s Hammondem a s kapitánem Šnekem. Také z toho důvodu jsem sáhnul po knize Na plný plyn a je třeba říci, že očekávání byla naplněna. Knížka je to zábavná, vystavěna na autorových úvahách na nejrůznější témata, přičemž recenzovaná auta tvoří často jen kulisu. Clarksonovův humpolácký styl, zábavná přirovnání a nekorektní názory dohromady docela docela dobře fungují, ale nadčasové úvahy nečekejme.

23.03.2020 4 z 5

Nevinným sa neodpúšťa Nevinným sa neodpúšťa Dominik Dán

Dánovská klasika, více případů a dějových linií, vtípky, hlášky, alkohol... Richard navíc řeší nevěru manželky a Chosé se opět setká s dámou "Na podpätkoch". Děj odsýpá, kniha je čtivá, ale nedosahuje kvalit ostatních ze série.

27.01.2020 4 z 5

Pérák Pérák Petr Stančík

Mé druhé setkání se Stančíkovými hrdiny je stejně praštěné, osvěžující, zábavné, plné nadsázky jako v Mlýnu na mumie. Po Durmanovi se na scéně zjevuje opět netradiční hrdina, tentokrát skákací protinacistický odbojář Pérák, nazvaný podle vlastností svých dvou, vlastně tří údů. A zase krev stříká, končetiny létají vzduchem, vše kořeněné milostnými eskapádami, trochou mystiky, autorovou vynalézavostí a slovním humorem. I na faktografické vstupy jsem se vysloveně těšil, byť ze začátku mohly působit trochu rušivě.
Uznávám, že protektorát a odboj nebyla žádná selanka. Ale v podtextu knihy je znát pochmurnost okupace i poválečné části českých dějin, zejména v závěru to vystupuje na povrch.

02.10.2019 5 z 5

Dračí náhrdelník Dračí náhrdelník Vlastimil Vondruška

Vondrušku a jeho Hříšné lidi mám moc rád, ale tady se autor vrhnul po hlavě do krajně překombinované zápletky a jen několik vysoce nepravděpodobných náhod a logických nesrovnalostí mu z ní pomohlo ven. No nic, příště se třeba zadaří líp. Těším se!

16.07.2018 2 z 5

Případů se ujímá Jeeves Případů se ujímá Jeeves Pelham Grenville Wodehouse

Uznávám, nejedná se o ohromující literární skvost. Ale jako oddechovka je tahle knížka, a ostatně i další Wodehousovy knihy nejen s Jeevesem, naprosto ideální. Zkrátka když chcete vypnout a jenom se nechat příjemně bavit, sáhněte po Jeevesovi!

25.04.2018 4 z 5

Špeky Špeky Rob Grant

Humorná knížka nejen sledující trampoty cholerického kuchaře - celebrity s nadváhou, ale nabízející krátký sarkastický vhled do fungování médií a státní správy.
Nebojím se zřizování koncentráků pro tlusťochy. To se spíše dočkáme zákazu slova "tlustý" a obohacení newspeaku o pojem "širokoobčan", v naší hyperkorektní době. Přesto, i když se u čtení zasmějete, má knížka vážnější podtext: upozornění na kult těla, který v naší společnosti bez debaty funguje. Ruku na srdce, jsme si jistí, že tak nějak automaticky neškatulkujeme lidi podle vzhledu?

21.02.2018 5 z 5