Tomk0 komentáře u knih
Lehké fantastično od Terryho Pratchetta bylo pro mě opět velkým dobrodružstvím plným fantazie, originality a nezaměnitelného humoru. Autorova schopnost kombinovat satiru a komediální situace s propracovaným světem Zeměplochy mě opravdu baví, a musím přiznat, že jsem se při čtení často nahlas zasmál. Je to teprve má druhá kniha od Pratchetta, takže si na jeho specifický styl a spletité dějové linky teprve zvykám – a občas jsem se v ději trochu ztratil. I tak je ale příběh velmi poutavý a těším se, až se ponořím do dalších dílů této úžasné série!
70%
Sophiina volba od Williama Styrona mě zpočátku odrazovala pomalým tempem a zdánlivě zdlouhavými popisy vnitřních stavů hlavního hrdiny. Postupem času jsem však pochopil, že každý detail slouží jako dílek do skládačky, která postupně odhaluje celkový obraz.
Styron skvěle vystihuje, že některá traumata nelze nikdy plně překonat – Sophie se může fyzicky zotavit, ale její duše zůstává nenávratně poznamenaná. Její volba a životní ztráty jsou připomínkou toho, že lidská psychika má své limity a že ne všechny rány dokáže čas vyléčit. Sophiina volba tak odhaluje, že někdy ani láska a péče nemohou pomoci zapomenout či odpustit.
84%
Kniha byla pro mě velmi inspirující svou nadčasovostí. Ray Bradbury v tomto dystopickém románu brilantně zachytil fenomény, které v době vzniku působily jako fikce, avšak dnes jsou součástí naší reality. Autor výstižně předvídal naši posedlost obrazovkami a izolaci jednotlivce, symbolizovanou sluchátky v uších.
Tento román nejen varuje před technologickým pokrokem, který může vést k odcizení, ale také kritizuje společnost, jež se vzdává kritického myšlení a podléhá pasivitě. Často mi kniha připomínala 1984 od George Orwella, neboť obě díla zkoumají témata totality a ztráty svobody myšlení.
I když jsem se občas ztrácel a ne vždy rozuměl, velmi mě zaujal autorův styl vyprávění. Bradburyho jazyk je bohatý a obrazný, dodávající příběhu jedinečnou atmosféru. Román nás nabádá k zachování myšlenkové svobody a kritického přístupu k světu kolem nás.
75%
Vše, co autor popisuje, dává smysl a jde do velkých detailů.
Největší síla knihy je v tom, že není jen teoretická – každá kapitola obsahuje konkrétní, snadno aplikovatelné rady, které může člověk okamžitě vyzkoušet. Trochu zbytečné mi přišly graficky zobrazené příklady, které na mě působily jako pokus o prodloužení knihy, což jsem cítil i z některých pasáží; podle mě by se kniha dala zkrátit klidně o polovinu, aniž by ztratila na hodnotě. Přesto jde o knihu, která má potenciál reálně změnit způsob, jakým přistupujeme k návykům, a doporučil bych ji každému, kdo je ochoten na sobě pracovat a hledá praktický návod na zlepšení života.
91%
Bohužel. Kniha mě opravdu nebavila, ale protože nerad nechávám rozečtené knihy, dočetl jsem ji. Možná nejsem cílovka pro komediální literaturu, ale téhle knize jsem dal šanci, kterou u mě bohužel nevyužila. Děj mi přišel nesourodý a zmatený, často jsem vůbec netušil, kde se hlavní hrdina nachází, o čem mluví nebo co vlastně dělá (což bylo dáno asi tím, že jakmile vás něco nebaví, tak tomu věnujete menší pozornost). Nechci být úplně nespravedlivý – některé kapitoly byly lepší a párkrát jsem se i pousmál, ale celkově jsem čekal něco úplně jiného. Možná je to jen o mém vkusu, ale kniha mě zkrátka neoslovila.
41%
Perfekt!
Knihu jsem přečetl a naprosto splnila má očekávání. Investování do ETF fondů se věnuji už nějakou dobu, takže pro mě nebyla náročná, ale věřím, že díky detailnímu a srozumitelnému vysvětlení pojmů ji bez problémů zvládne i naprostý začátečník. Autor skvěle rozebírá složité koncepty, které by na první pohled nemusely dávat smysl. Jediné, co bych malinko vytkl, je absence části věnované hodnocení konkrétních brokerů či robo-advisor platforem, přes které ETF nakoupit. Chápu ale, že to autor vynechal, aby kniha zůstala relevantní i do budoucna. Doporučuji všem, kdo chtějí začít investovat!
97%
Lakomec od Molièra se mi četl dobře i přes použití starší češtiny v překladu. Děj rychle ubíhal a knihu jsem měl přečtenou za pár hodin. Líbilo se mi, že příběh měl spád a neustále se něco dělo, což mě udržovalo v napětí. Bylo to velmi vtipné, což mě bavilo, a zároveň i poučné, protože skvěle ukázalo, jak špatná a destruktivní vlastnost může být chamtivost. Nicméně divadelní hry nejsou mou oblíbenou četbou.
78%
Moje první Fantasy (když nepočítám Harryho Pottera) a bylo to teda hodně crazy. První stránky mě zmátly, vůbec jsem se neorientoval v ději a humor mi přišel dost zvláštní – chvílemi jsem si říkal, jestli jsem vůbec pochopil pointu. Ale postupem času se to začalo měnit. Jak jsem se prokousával dál, svět Zeměplochy si mě začal získávat. Atmosféra města a celkový styl vyprávění mě nakonec vtáhly a začal jsem si užívat i ten specifický humor, který mi na začátku unikl.
Na konci jsem byl mile překvapený, jak mě kniha nakonec bavila. Pratchett má fakt originální styl a vím, že se těším na další díly, abych se dozvěděl, co všechno ještě v tomhle bizarním světě zažiju. Prý ze sbírky o Zeměploše je právě první díl jedním z méně oblíbených, proto si dávám rezervu v hodnocení.
77%
Kniha pro mě byla silným a intenzivním zážitkem. Autorčina schopnost vykreslit hrůzy a nespravedlnosti této doby je působivá, a detailní popis situací vtáhne čtenáře do děje a přináší hluboký pohled na utrpení a strádání postav.
Kniha nabízí zajímavý pohled na druhou světovou válku, který se liší od běžně známých obrazů. Když se řekne druhá světová válka, většinou si vybavím především nacisty a koncentrační tábory zaměřené na Židy. Tento román mi však otevřel nové perspektivy, které jsem dosud neznal. Ukázal mi, jak Sověti zacházeli s pobaltskými státy, což jsem vůbec netušil. Mnohokrát jsem si během čtení zjišťoval podrobnější informace o těchto událostech.
91%
Zdá se, že Jako zabít ptáčka mě jako čtenáře příliš neoslovilo, přestože uznávám odvahu a význam, s jakými Harper Lee tuto knihu napsala v kontextu své doby. Kniha má nepopiratelně hluboký společenský a morální rozměr, který mi však na začátku poněkud unikal.
O knize jsem si předem nic nezjišťoval, takže jsem k ní přistupoval bez jakýchkoli očekávání. To se možná ukázalo jako chyba, protože první třetina příběhu mi připadala matoucí a měla atmosféru, která by mohla připomínat dobrodružnou knihu pro mládež. Teprve později se mi začalo vyjasňovat, o co v příběhu skutečně jde.
Možná je to známka mé nevyzrálosti jako čtenáře nebo mé neschopnosti plně ocenit knihy s hlubším smyslem. Přesto věřím, že kniha má své místo v literárním kánonu a chápu, proč je ceněná pro svou odvahu a společenský komentář. Z mého pohledu to však není dílo, ke kterému bych se osobně rád vracel, a možná i vysoká očekávání, která jsem měl na základě její pověsti, nakonec ovlivnila můj celkový dojem.
58%
Stařec a moře od Ernesta Hemingwaye mě příjemně překvapilo. Ačkoliv jsem původně čekal, že kniha bude nezáživná a nudná, jak jsem četl v některých recenzích, nakonec mě její jednoduchý a přesto silný děj zcela pohltil. Přečetl jsem ji během dvou dní a oceňuji, jak se Hemingwayovi podařilo v relativně krátkém příběhu zachytit tolik emocí a hlubokých myšlenek o lidské vytrvalosti a zápase s přírodou. Tento příběh je důkazem, že i zdánlivě jednoduchá vyprávění mohou být nesmírně poutavá a inspirativní.
88%
Román Pravidla moštárny mě nezklamal. Co mě na této knize nejvíce oslovilo, je její délka – díky ní má čtenář dostatek času důkladně se ponořit do příběhu a opravdu se sblížit s postavami. Irving si dává záležet na budování světa, ve kterém se čtenář může ztratit, a právě to umožňuje hluboké porozumění a silné emoce.
Irving se nebojí jít k věci, a to jak v případě choulostivých témat, tak i nevyhnutelných událostí. Potraty, adopce a morální dilemata jsou zde zobrazeny s neobvyklou otevřeností a přirozeností, což dodává příběhu mimořádnou autentičnost. Navíc autor nešetří čtenáře, když přijde na smrt postav – je to prostě součást života a Irving to zobrazuje bez zbytečného sentimentu, což mi přijde osvěžující a upřímné.
Celkově je to kniha, která vás nutí přemýšlet o složitosti lidských rozhodnutí, aniž by se snažila moralizovat. Irvingův přístup k vyprávění a jeho schopnost zvládat složité téma dělají z Pravidel moštárny jedinečný a hluboký literární zážitek.
95%
Neskutečný ikdyž skutečný příběh chlapce, který přežil peklo na zemi a řekl bych že měl vyloženě štěstí v neštěstí, když unikl mnohokrát smrti z lopaty. Ale tohle “štěstí bylo vykompenzováno neštěstím statisíců či milionů dalších.
Nebylo to ale pouze štěstí ale i odvaha, síla a vůle žít, které zachránily Rudolfa Vrbu. Oceňuji, že autor se více soustředí na popisování celkového utrpení co prožívali ostatní a ikdyž ho sám okusil tak se v knize nesnažil si nějakým způsobem stěžovat.
Člověk se při čtení zamyslí nad zlem a říká si: kde je to zlo? V člověku samotném? Pouze v určitých lidech nebo ve všech? Dělali by tohle i zvířata nebo s rostoucí inteligencí přichází i krutost? (Mluvím o vědomé krutosti). A jak pak někdo může tvrdit, že na světě je spravedlnost, když někteří tihle ne-lidi kráčeli po světě i nadále a žili si své životy v pokoji. Opravdu smutné co, někteří lidé dokáží udělat ostatním.
Knihu by jsi měli přečíst především lidé, co si neustále stěžují na dnešní dobu a na to jak se jim žije špatně. Buďme prosím vděční za to, co nyní v české zemi máme a v jakém klidu a blahobytu žijeme.
94%
(SPOILER) Nečtu moc detektivky, ale asi začnu. Velmi mě to baví a stalo se mi poprvé, že jsem odhalil jak vraha, tak celý motiv témeř na začátku příběhu. Tím to nijak nesnižuje kvalitu příběhu, naopak mi to udělalo radost. Každopádně, častokrát jsem během příběhu zapochyboval o mé předtuše.
Asi v půlce mi dělalo problém vyznat se, kdo je kdo a jména se mi pletla. Musel jsem si proto udělat výseč jmen a vzájemných vztahů abych se v tom lépe vyznal. Na jména prostě nemám paměť.
Kniha se ale četla skvěle. A nemohl jsem se dočkat další kapitoly. Líbila se mi atmosféra Egyptu.
86%
SPOILER
Jedna jediná věc mě přišla trošku hloupá a to, když Salome Otterbourneová zjistila totožnost vraha a místo toho, aby to detektivům řekla hned na začátku, dlouho a nesmyslně mluví o tom jak to zjistila, než ji zastřelí. Samozřejmě chápu, že to bylo kvůli dramatičnosti ale raději dám přednost realističnosti:)
Přečetl jsem tuhle knihu dosti zbrkle což asi nebylo správné. Častokrát jsem nějaký citát nepochopil ale možná jsem se pouze dost nesnažil jej pochopit. Některé části byly, ale opravdu skvostné a hlavně pravdivé. Například kniha osm se mi velmi líbila.
Po letech až budu vyzrálejší se k ní nejspíše vrátím.
76%
Dobrá motivační kniha, která mi občas připomínala Carnegieho ,,Jak získavat přátele.
Musím se přiznat, že mě ze začátku moc nebavila a počáteční dojem z rad, abych byl šťastný, usměvavý a pozitivní za všech okolností mě odrazoval. Ale v průběhu četby mě každá kapitola dávala větší a větší smysl a kniha mě začala bavit. Za pár let při jiném uspořádání mysli se k ní nejspíš vrátím. 78%
Je to perfektní kniha pro člověka kterému je 20 let (nejlépe ještě míň), začal svůj průlomový byznys, který mu šlape na plné obrátky a vydělává mu aniž by se o to musel starat, každou tisícovku pak riskantními investicemi (které pro toho kdo jim rozumí samozřejmě riskantní nejsou) obrací v desetitisíce a ty pak v miliony. Nesplňujete jedno z kritérií? Tak se potom při čtení budete cítit trochu provinile :)
Ale ne, myslím že kniha je podána skvěle, hlavně se mi líbil závěr, kdy Robert dává důraz na důležitost vzdělání ve finančním oboru, kde dává přesné typy jakým stylem se vzdělávat. Což si myslím že je opravdu nejlepší investice - tedy do sebevzdělání.
Trochu mě štvaly ,,rekapitulace kapitol které mi přišly docela zbytečné. Naopak shrnutí kapitol ve formě citátů a poté otázek, které by si měl čtenář položit a vzít si z odpovědí příklad, se mi líbily.
86%
,,Bohatství nestojí na tom jak je velké, ale na tom jak přibývá
Neuvěřitelně dobře napsaná knížka. Jednoduchými příběhy vsazenými do období starověkého Babylónu se snaží čtenáři vysvětlit jak zacházet a jak se chovat ve finančním světě. Líbily se mi praktické a přímočaré rady co dělat aby se člověk zajistil do budoucna.
Příběhy ale také naráží na otázku půjčování peněz a jak se zachovat při citlivých situacích v rodině.
Co je ale za mě nejdůležitější je že kniha cílí především na chudé nebo i zadlužené lidi co si myslí jak je nemožné se z kruhu dluhů a žití od výplaty k výplatě dostat. Říkám vám: jde to, jen musíte chtít ale chtít to tak moc jako chcete dýchat. 96%
Kniha o páru co se rozhodl založit si farmu.
Co na to říct, knihu jsem začal číst s vidinou že se u ní zasměju. Bohužel jsem se za celou dobu pousmál tak dvakrát a už ani nevím u čeho jelikož si z knihy moc nepamatuji. Opravdu mě vůbec nebavila. Častokrát i přes autorčiny názvy kapitol jako ,,Léto nebo ,,Listopad jsem vůbec netušil v jakém čase se děj vlastně nachází a jak dlouho už tu farmu vlastně mají - měsíc, rok, pět let ? Možná je to jen mou nepozorností.
Každopádně oceňuji originalitu knihy že v ní jsou minimální dialogy a celý příběh je vlastně takovým popisováním co se hlavní postavě dělo a honilo hlavou.
Myslím že kdyby byla kniha psána z pohledu Boba (manžela hlavní hrdinky) tak by mě to bavilo víc. 34%
Chcete začít rozumně nakládat se svými financemi? Chcete začít investovat ale nevíte o tom zhola nic? Tak tahle krátká kniha je přesně pro vás. Jsou v ní informace jak to investování vlastně funguje, kam vložit ty peníze abych o ně nepřicházel a možná je i rozmnožil. Nicméně četl jsem vydání z roku 2005 tudíž v porovnání s dnešním světem investování, kdy z pohodlí domova během chvíle investujete do jakýchkoliv finančních nástrojů po celém světě, působí lehce zastarale. Ale základ je vždy stejný a ten tu popsán je. 89%