Tyyynab Online Tyyynab komentáře u knih

Amarú, syn hadí Amarú, syn hadí František Křelina

Čtenářsky poměrně náročné dílo, přesto se však Křelinovi podařilo důvěryhodně vykreslit prostředí, postavy, indiánskou mentalitu i souboj dobra se zlem, který se odehrává v nitru každého člověka, ať už je na kterékoli straně barikády.

23.11.2017 3 z 5

Čas kopřiv Čas kopřiv Josef Knap

Škoda, že je tato sbírka povídek jaksi pozapomenutá. Téma odsunu Němců a osidlování Sudet je dnes i po takové době poměrně živé. Knap se snaží tuto problematiku zachytit z různých úhlů pohledu ( z pohledu Němců, z pohledu těch, kteří pohraničí osidlují, i z pohledu lidí, jichž se to v podstatě netýká), avšak ani jednu, ani druhou, ani jinou stranu nehodnotí - jednotícím prvkem pro něj je LIDSTVÍ, které mohou lidé ztratit bez ohledu na národnost. Nejdelší povídka díla Nevěsta s jeřabinami je skutečně mistrovským dílem - nejvíce pak proto, jak věrohodně Knap dokázal vykreslit postavu mladé ženy.

23.11.2017 5 z 5

Zmoudření Dona Quijota Zmoudření Dona Quijota Viktor Dyk

Inspirace Cervantesem zdá se mi pro hodnocení knihy spíše podřadnou. Ano, Dyk z něj vychází záměrně - charakteristiku daných postav všichni dobře známe - avšak Dyk posouvá Quijotův příběh o něco dál. Hra se stává obžalobou světa, který dávno žádné ideály nemá, ba co víc - neumožňuje jejich naplnění - a zajímají ho pouze přízemní věci, jež povýšil na hodnoty (reprezentováno zvláště Sanchem). Člověk pak po vystřízlivění a spatření reality bez příkras není schopen dál žít - nechce-li se stát součástí těch, kteří ideály nemají a nežijí, pouze živoří. Jak nadčasové téma zde Dyk zachytil!

13.10.2017 4 z 5

Zbloudilý syn Zbloudilý syn Jaromír John (p)

(SPOILER) V podstatě nijak zvlášť zajímavá povídka, avšak tichý (a o to silnější) konec je nadčasový a jeho poselství si můžeme převzít i do dnešní doby. Nepotrestaný zločinec, žijící v klidu svého domova ničím nerušen, zdá se býti výborným adeptem na zločince v další epoše zločinů... Ale Spravedlnosti se na rozdíl od spravedlnosti utéci nedá.

13.10.2017 4 z 5

Francouzská poezie nové doby Francouzská poezie nové doby Karel Čapek

Ve srovnání s těmi, kdo francouzskou poezii překládali před Čapkem, působí Čapkova poezie skutečně jako zjevení (úspornost výrazu, která však nezbavuje báseň významové hloubky, něha a citlivost, neuvěřitelně precizní práce s jazykem). Musím si spolu s Nezvalem povzdechnouti - škoda, že Čapek po sobě nezanechal žádného vlastního díla básnického - neboť nikdo jiný, než skutečný básník by nedokázal tak skvělé překlady vytvořit!

23.09.2017 5 z 5

Rudé zpěvy Rudé zpěvy Stanislav Kostka Neumann

Až příliš rudé.

21.11.2016 1 z 5

Děkuji za bolest: náboženské prvky v české folkové hudbě 60.–80.let Děkuji za bolest: náboženské prvky v české folkové hudbě 60.–80.let Zdeněk R. Nešpor

Z hlediska nastudování nezměrného množství materiálu a skvělé práce s ním skutečně velmi zdařilá kniha. Jak je však napsáno v anotaci, některé myšlenky jsou poměrně provokativní a nelze s nimi úplně souhlasit, což nás může podnítit k dalšímu, ještě hlubšímu, zkoumání.

02.11.2016 4 z 5

Stříbrný vítr Stříbrný vítr Fráňa Šrámek

Dlouho jsem se mu vyhýbala, dlouho, a očekávala jsem tak jen to nejhorší. Není to tak zlé. A místy mi byl Ratkin i sympatický. Ale znovu to číst nebudu.

25.10.2016 4 z 5

Páté evangelium Páté evangelium Giacomo Biffi

Prví kapitola se velmi povedla, zbytek je takový prapodivný. Myšlenka podívat se jinak na dnes notoricky známé pravdy a výklady je skvělý, avšak někdy dost silně narušují podstatu oněch pravd, takže se člověk vlastně spíš naštve. Pokud byl záměr nenechat čtenáře v klidu a donutit ho vymýšlet si vlastní argumenty na obhajobu toho "starého", tedy uvědomit si, že i v těch tzv. tradičních pojetích něco je, pak byl úkol splněn, ale nejsem si jista, že přesně toto autor chtěl. Oceňuji však kapitolu o rozvodech.

17.10.2016 3 z 5

Zhasněte světla Zhasněte světla Jaroslav Seifert

Možná jsem očekávala trochu víc, možná jsem cítila v názvu Zhasněte světla něco, co autor ne... Ale s tímhle motivem by se dalo tak krásně vyhrát! Čekala jsem v celé sbírce možná trochu více naléhavosti, která z tohoto rozkazu sálá a která nebyla bohužel příliš rozvinuta, ač události k tomu vybízely.

09.10.2016 3 z 5

Víc než jen hlas Víc než jen hlas Leonard Cohen

Jednu jedinou výtku mám - že se to nedá zpívat! U písní celkem škoda.

03.10.2016 4 z 5

Píseň o Viktorce Píseň o Viktorce Jaroslav Seifert

Opus magnum, nic lepšího Seifert nikdy nenapsal! Milostná lyrika v té nejjemnější a nejčistší podobě v kulisách Viktorčina příběhu.

03.10.2016 5 z 5

Americká lidová poezie Americká lidová poezie * antologie

Kniha, která ovlivnila hudební scénu 60.–70. let i další hudební vývoj. Krásné překlady amerických lidových písní, skvělé je také jejich tematické rozčlenění.

16.04.2016 4 z 5

Hlídač č. 47 Hlídač č. 47 Josef Kopta

Oproti nepříliš dobrému filmu byla kniha příjemným překvapením. Ze začátku jsem jí příliš nevěřila, ale pak jsem ji zhltla a chtěla jsem ještě. Na film se vykašlete a nechte se unést četbou.

17.03.2016 5 z 5

Dílo, svazek 1. Město v slzách – Samá láska – Básně a prózy do sbírek nezařazené – Překlady – Dubia Dílo, svazek 1. Město v slzách – Samá láska – Básně a prózy do sbírek nezařazené – Překlady – Dubia Jaroslav Seifert

Ani básnický jazyk na úrovni nemůže spasit do ruda zbarvené verše, byť byl úmysl jakkoliv dobrý.

01.03.2016 2 z 5

Kam letí nebe Kam letí nebe Ivan Wernisch

Prosté okouzlení věcmi. Výborná je báseň Muzeum.

28.02.2016 3 z 5

Naše paní Božena Němcová Naše paní Božena Němcová František Halas

Šílené. Tohle se panu Halasovi příliš nepovedlo. Patos a kýč, kýč a patos. A paní Němcová k tomu. Jak jinak to mohlo dopadnout?

10.12.2015 1 z 5

Filipika proti misomusům Filipika proti misomusům Jan Blahoslav

Proti misomusům je třeba bojovat i v dnešní době... a v církvi zvláště.

29.10.2015 4 z 5

Knížky o hře šachové a jiné Knížky o hře šachové a jiné Tomáš Štítný ze Štítného

Zajímavě pojatý traktát - na oblíbené hře v šachy se snažit poukázat správné mravy každého stavu. I hlavní myšlenka má něco do sebe - čiň to, co je pro tvůj stav správné, a dostaneš odměnu, ať jsi král nebo pěšec. Všechny figurky přece nakonec skončí v jednom pytlíku! Amen.

28.10.2015 3 z 5

Básnické dílo Básnické dílo Adam Michna z Otradovic

Když čtete Michnovy texty pouze jako texty nebo, chcete-li, jako poezii, dělá se vám již po pár stránkách zle a toužíte po konci. Už dost, už žádné ručičiky, nožičky ani žádní andělíčci a "arcímučedlníčci"! Ne, bez hudby jsou to jen přeslazené řeči. Nutno ovšem říci, že pár textů, které se věnují témtatu konce světa a smrti, se Michnovi skutečně povedlo, a to bez použití kýče. Ovšem s hudbou, to je jiná! S hudbou mu ty krucánky a kudrlinky odpustíte, neboť hudbu on tedy skutečně skládat uměl. Nečtěte to, spíše si to poslechněte!

22.10.2015 2 z 5