Val | Komentáře u knih | Databáze knih

Val Val komentáře u knih

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Knížka přečtená za jeden večer. Těžké téma uchopeno s nesmírnou citlivostí a taktem.
Když mi poměrně brzy došlo o čem kniha bude, váhala jsem , zda pokračovat.
Jsem ráda, že jsem knize dala šanci. Naprostá absence porozumění a empatie od okolí mi drásala nervy. Díky za lehce optimistický konec. Knihu dlouho nedostanu z hlavy ...

27.01.2023 5 z 5

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Kniha přečtená za jeden deštivý den . Kniha , která mě vyloženě rozsekala na kusy. Kniha , jejíž atmosféru hmatatelně vnímáte a která vám nedá spát. Děsivé svědectví, o hrůzách Ceausescova režimu, o kterém jsme sice tušili, ale ani ve snu jsme si ho nedovedli představit.
Za mě nejlepší autorčina kniha. Hluboká poklona .

15.01.2023 5 z 5

Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Krátké kapitoly, úderný až strohý styl psaní a prakticky absence sentimentu. To je typická Jakuba Katalpa.
Kniha, která vás nutí číst dál a dál a od které se těžko odchází.
Katalpa se s tím nemaže a skvěle vypracované charaktery odhaluje až na dřeň. Oblíbit si kteroukoli z postav není vůbec jednoduché.
Stejně jako v případě Zuzanina dechu na tuto knihu hned tak nezapomenu.
Za mě doporučení ...

19.07.2022 5 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Pro mě opět výborná záležitost. Je to třetí knížka od autorky a čiré nadšení. Ač nemusím knihy z lékařského prostředí , tohle byla vážně jízda. Skvělé vykreslené charaktery postav a bravurně zvládnuté nemocniční prostředí. Hlavní postava , chirurg Hynek, je i přes spoustu nectností fajn chlap, kterému stojí za to držet palce. Doporučuji ...

26.09.2020 5 z 5

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Dnes už takřka nesmrtelný příběh lásky odehrávající se ve válečné Paříži . Krásná , romantická knížka s jasným poselstvím , na jejímž konci většině z nás ukápne slza ... Nejen , že se mi hodila do čtenářské výzvy, ale cítila jsem vůči této knize jistý dluh . Příběh jsem znala , ale knihu jsem nikdy nečetla . Jsem ráda , že jsem to napravila .

23.03.2021 4 z 5

Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Tentokrát nás Michaela Klevisová zavedla do pro mě atraktivního prostředí Beskyd. Vydáváme se hluboko do lesů k osamělým chalupám , mezi mnohdy velmi svérázné obyvatelé hor. Opět výborná psychologie postav a napětí až do konce . Doporučuji.

15.01.2020 5 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Padesátá léta ... Léta , kdy se poválečná euforie měnila spoustě lidí před očima v trosky snů .
Nejinak tomu bylo i u řádových sester , které byly jako podvratné živly odklizeny do internačních klášterů. Jeden z nich je i v Bílé vodě ...
Nelehké čtení o těžké době totalitního bezpráví , které ve vás zanechá trpkou pachuť bezmoci. Výborně zpracované . Smekám .

20.05.2022 5 z 5

Doktorka z domu Trubačů Doktorka z domu Trubačů Ilona Borská

Při čtení této knihy jsem si mnohokrát vzpomněla na jinou autorčinu knížku Osud jednoho Čecha . Zřejmě proto, že osudy paní doktorky Kálalové a pana učitele Hodíka se v určitém životním období protly ... Doktorka Vlasta Kálalová byla velmi vyjímečná a statečná žena , která ovlivnila spousty životů. Byla to žena, která svou dobu předběhla o několik desetiletí. Na takové osobnosti nesmíme zapomínat .

19.11.2020 5 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Děsivý příběh dívky beze jména . Dysfunkční rodina , absence kamarádů , výchova bez citu a porozumění.
Při představě, kolik takových Cácor běhá po světě a snaží se schovat a nijak nevyčnívat, je naprosto děsivá .
Výborná, nicméně neuvěřitelně depresivní kniha .

13.08.2023 5 z 5

Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Tak tohle je pro mě letos top kniha .
Pavel i Anežka s Tomášem si brzy získali mé sympatie a prožívala jsem s nimi každou volnou minutu .
Krásný, i když místy smutný příběh pohladí po duši a dá naději ve šťastné konce .
Krásná kniha .

05.08.2023 5 z 5

Nůž Nůž Jo Nesbø

Harry, Harry ... Ty mi zase dáváš . Propletenec, kde vrahem může být skoro každý. Kdo uhodne pachatele, je evidentně génius. Jsem smutná z osudů postav, které nás provází prakticky celou sérií a pak tu najednou nejsou. Ať padne na kostce cokoli , doufám , že Harryho další osud bude aspoň o kapku šťastnější, protože pokud přežil toto, tak už se vyhrabe ze všeho.

26.02.2020 5 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Za mě určitě palec nahoru. Malá dědina na Vysočině, která může ležet při změně nářečí prakticky kdekoliv. Svérázné postavičky, ve kterých poznáte spoustu sousedů. Výborně vykreslené charaktery . Super čtení .

16.02.2020 5 z 5

Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky Evžen Boček

Opět přečteno za pár hodin a opět jsem se královsky bavila.
Psí sraz a akce zásahové jednotky byly naprosto TOP. Tohle číst na veřejnosti, tak mě zavřou do blázince :-)
A stejně jako Helena s Miladou miluju Josefa ...
I když, já je vlastně miluju úplně všechny.
Díky pane Bočku , výrazně jste mi prodloužil život ...

22.10.2022 5 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Nebudu hodnotit věrohodnost příběhu .
Já se do knihy naplno vžila a nad ničím jiným , než jak pomoci Grace jsem nepřemýšlela. Neuvěřitelně napínavé a velmi čtivé. Přečteno za dva dny a už se těším na další autorčiny knihy. Skvěle jsem se bavila .

05.06.2021 5 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Neuvěřitelná kniha . Napsat , že jsem se u ní celou dobu smála, je značně nepřesné. Řehtala jsem se jako blázen. Obávám se, že partner a dcera uvažovali o přivolání kvalifikovaného pracovníka z blázince. Na depku je to ideální čtivo. Smékám pane Bočku ... a vřele doporučuji. PS : Miluju Josefa ...

14.11.2019 5 z 5

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Jen pár let před sametovou revolucí se odehrává příběh mladičké maminky Lindy , bydlící v hájovně v ruském vojenském prostoru ...
Knížka hlavně o tom , jak jedna hloupá legrace může převrátit život vzhůru nohama a někdy i zničit.
Pro mě velmi příjemné, i když smutné překvapení.

12.02.2023 5 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Že je toho v naší malé zemičce hodně vidět, že se tu dá zažít spousta srandy a že tu žijí hodní lidé se smyslem pro humor , o tom vás autor hravě přesvědčí v tomto úžasném cestopisu. Super čtení, chystám se na další knihy od pana Zibury .

01.03.2023 5 z 5

Království Království Jo Nesbø

Myslíte si, že Nesbø už nemůže ničím překvapit ? Omyl. Psychologický román plný různorodých postav, kdy ke kladné má každá z nich pěkně daleko, je temný skoro jako jeho Macbeth. Dva bratři, spousta kostlivců ve skříni a nevyhnutelně se blížící další tragédie ... ,,Udělej , co je třeba. A udělej to teď. " Motto hlavního hrdiny , kterým se řídí celý svůj život .
Jedině Nesbø má ten dar, že čtenář fandí záporákovi a je mu to úplně jedno . Kniha se rozhodně nečte lehce a náladu vám nezvedne určitě. Každopádně je to jedna z autorových nejlepších knih .

04.02.2021 5 z 5

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Opět luxusní Shari Lapena. Všichni si myslíme, že své sousedy známé a víme o nich téměř vše . Vážně ? Věci ale často nejsou takové, jaké se zdají být . Jedno předměstí, spousta sousedů, známých, kamarádů, milenců a lidiček, z nichž většina má víc tajemství, než by se na první pohled mohlo zdát .

23.09.2020 5 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Tak já můžu s klidem napsat , že jsem dlouho nic tak krásného nečetla . Všude samé knihy , sympatické postavičky v kulisách historického Londýna , romantika , která se jen zlehka probouzí , stejně pomalu , jako se hlavní hrdince otevírají oči a začíná žít i jinak , než s knížkou v ruce . Kouzelná oddychovka se kterou se mi vůbec nechtělo loučit . Asi nutně potřebuju pokračování :-)

18.04.2022 5 z 5