VendulaB VendulaB komentáře u knih

Dcery nové doby Dcery nové doby Carmen Korn

Příběh se odehrává ve 20.-40. letech v Hamburku, je tedy předem jasné, jak se bude vyvíjet. Úsměvně působí potřeba autorky vykreslit zde všechny myslitelné lidské osudy té doby - nacista, komunista, svobodná matka, bezdětná žena, bohatá rodina, chudá rodina, homosexuálové, židé, smíšené manželství... Je to trochu na sílu a vede to k tomu, že jejich životy působí trochu zkratkovitě. Přesto se kniha se čte dobře a rychle.

06.07.2021 4 z 5

Muž bez psa Muž bez psa Håkan Nesser

Výborně napsaný krimithriller - psaný jako plnohodnotný román. Skvěle napsané a vykreslené postavy i osudy - byla radost knihu číst. Skvěle budované napětí, těším se na pokračování série.

03.07.2021 5 z 5

Rabínova dcera Rabínova dcera Reva Mann

Kniha nabízí pohled do života ortodoxní židovské rodiny - pohled pro nás zajímavý, exotický, nepochopitelný. Knihu jsem četla jedním dechem, i když samotná hlavní hrdinka a její životní excesy mi moc sympatické nebyly. Každopádně zajímavé počtení.

03.07.2021 4 z 5

Dívka, která spadla z nebe Dívka, která spadla z nebe Simon Mawer

Kniha je o fous slabší, než jiná díla autora, přesto pořád velmi dobrá a čtivá. Napětí je zde udržováno pouhou skutečností, že se děj odehrává v okupované Francii. I přes drobné nedostatky určitě za přečtení stojí.

03.07.2021 4 z 5

Pád Pád Simon Mawer

Autor opět dokazuje, jak skvělý je vypravěč. Stačí pár stránek a příběh Vás naprosto vtáhne. Spíše než o horolezectví je kniha o lásce, nenávisti a žárlivosti. Krásný a plný příběh.

03.05.2021 5 z 5

Na život a na smrt – Román o Anně Boleynové Na život a na smrt – Román o Anně Boleynové Sandra Byrd

Další kniha popisující život Anny Boleynové - tentokrát očima její přítelkyně a dvorní dámy. Jiná perspektiva vyprávění dává známému příběhu nový náboj, kniha se čte lehce, svižně, příjemně. Milý zážitek.

09.04.2021 4 z 5

Můj příběh Můj příběh Michelle Obama

Kniha je zajímavá a čtivá. Bohužel příliš prostoru zabírá život před Bílým domem, a to (při vší úctě) zas až tak zajímavé nebylo. Autorka tak často opakuje téma rasa, vzdělávání, vyvážení rodinného a pracovního života, že to místy působí až směšně. Téma knihy je zajímavé a atraktivní, ale vracet se k ní nepotřebuju.

02.03.2021 4 z 5

Mendelův trpaslík Mendelův trpaslík Simon Mawer

Autor se opět ukazuje jako skvělý vypravěč, který Vás do příběhu vtáhne během pár stránek. Sledujeme příběh, který spěje k dramatickému vyvrcholení. Dějová linka s Mendelem mi sice přišla lehce slabší, ale celá kniha spolu jako celek výborně fungovala a vedla nás k závěru, který mě naprosto dostal. Výborně.

07.02.2021 5 z 5

Podzimní trůn Podzimní trůn Elizabeth Chadwick

Výborný historický román - skvělý závěr série. Eleanor konečně dostala prostor ukázat, co v ní je. Projevila se její síla a neúnavnost. Přestože je v knize popisována doba, kdy zcela dominovali muži, na příkladu Eleanořiných dětí vidíme, že to nakonec byly její dcery, které přenesly dynastii do dalších časů. Celá série je prostě výborná a stojí za přečtení.

20.12.2020 5 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

První kniha skvělé série. V ní autor ještě klade velký důraz na poutnický aspekt cesty, v dalších dílech už tento tak silný není. Přesto je však tato kniha svěží, vtipná a rozhodně stojí za přečtení.

21.07.2020 4 z 5

Pačinko Pačinko Min Jin Lee

Čtenářsky velmi atraktivní kniha, která nás seznámí s (pro nás většinou) neznámou historií japonsko-korejských vztahů ve 20. století. Kniha se čte snadno, reálie z života Korejců jsou více než zajímavé, jedinou slabinou je skutečnost, že příběh nejde dost do hloubky a především v druhé části knihy spíše jen klouže po povrchu.

27.06.2020 4 z 5

Na porážku Na porážku Tony Parsons

Výborná detektivka, která má prostě všechno. Vtáhne do děje, atraktivní zápletka, uvěřitelný příběh, logické vyústění, lidské příběhy policistů, sympatický hlavní detektiv. Doporučuji všem a už teď chci další díl.

27.06.2020 5 z 5

Miloš Havel - český filmový magnát Miloš Havel - český filmový magnát Krystyna Wanatowiczová

Výborná, čtivě psaná kniha popisující život Miloše Havla - detailní popis filmového prostředí první republiky, protektorátu, mrazivé období 45 - 50, kdy se vyvalila všechna lidská špína i odvrácená strana života v emigraci. Nejen pro milovníky filmů pro pamětníky - doporučuji všem.

24.04.2020 5 z 5

Poslední kojot Poslední kojot Michael Connelly

Další výborná detektivka amerického autora, mající rychlý spád i napětí. I když mi tentokrát hlavní zápletka přišla slabší (především v porovnání s předešlým dílem, který byl neskutečný), pořád jde o nadprůměrnou detektivku, kterou vřele doporučuji.

27.02.2020 4 z 5

Johana z Rožmitálu: Na rukou jed, v srdci láska Johana z Rožmitálu: Na rukou jed, v srdci láska Jaroslava Černá

Velmi příjemná a čtivá kniha o životě a manželství Jiřího z Poděbrad a Johany z Rožmitálu. Postavy jsou popsány velmi plasticky, celé příběh je "jako živý". Doporučuji - nenáročné, hezké, příjemné.

21.02.2020 4 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Příjemná, lehká, dovolenková kniha, oddechovka. Vytkla bych jen dvě věci - příliš sexu (ano, vím, že se kniha jmenuje erotikon, ale čeho je moc, toho je příliš - další a další sexuální scény mi přišly trochu na sílu) a postavy mi přišly příliš ploché, nedokázala jsem si k nim vytvořit nějaké pouto a jejich osudy pak opravdu prožívat.

29.01.2020 4 z 5

Válka královen - Eliška Přemyslovna a Eliška Rejčka Válka královen - Eliška Přemyslovna a Eliška Rejčka Jaromír Jindra

Z nějakého důvodu knížka prostě nefunguje. Není to sice žádný velký propadák, ale přesto bych knihu spíše nedoporučila. Charaktery postav nejsou vykresleny dostatečně hluboko na to, aby k nim čtenář pociťoval nějaké emoce. Celé to působí dost ploše. Vedlejší příběh s Matoušem je pak už zcela zbytečný a trochu za vlasy přitažený.

08.01.2020 3 z 5

Hod mrtvou labutí Hod mrtvou labutí Ondřej Hübl

Sbírka vesměs výborných povídek (a to povídky obecně nemám ráda). Neskutečně vtipné, inteligentní, lehce absurdní. Jde-li skutečně o autorův literární debut, nechť prosím rychle píše dál. Těším se.

15.12.2019 5 z 5

Pohledávka Pohledávka John Grisham

Jeden ze slabších kusů z dílny Johna Grishama. Zápletku, kdy hodní hrdinové pomoci podvodu oberou padoucha a rychle převedou peníze do zahraničí apod. jsem u něj četla už opakovaně. Navíc v tomto případě ve mně nebyla trojice hlavních hrdinů schopna vzbudit příliš sympatií - a to není nikdy dobře. Grisham ano, tato kniha ne.

25.11.2019 3 z 5

Obchodník Obchodník John Grisham

Velmi netypický Grisham - ale povedený. Chybí zde právnické prostředí a hlavní hrdina je tentokrát mladá žena - spisovatelka. Obojí knížce velmi prospívá, protože tak dostaneme knihu psanou lehkou rukou Johna Grishama a příběh, o kterém netušíme, kam nás zavede. I přes slabší konec jde rozhodně o dobrou knihu stojící za přečtení.

21.11.2019 4 z 5