vendulanovotna | Komentáře u knih | Databáze knih

vendulanovotna vendulanovotna komentáře u knih

Chlapec a pes Chlapec a pes Seišú Hase

Pětileté putování psa, křížence německého ovčáka s japonským plemenem, jemuž páníček zahynul při velkém zemětřesení.
Jak moc může být psí láska velká?
Jak moc může být pes inteligentní?
A co všechno pes dokáže překonat?
Šest povídek šesti rozmanitých osob, u nichž během této doby pes Tamon strávil nějaký čas. Každému něco přinesl a nějak pozměnil život.
Dojemný příběh, vyprávěný jednoduše a vcelku stroze, klasicky japonsky tak, jak japonské knihy znám.
Doporučuji všem pro pohlazení duše, ať se nacházíte v jakémkoliv rozpoložení.

09.02.2025 4 z 5

Džentlmen z Peru Džentlmen z Peru André Aciman

(SPOILER) Kniha mě zaujala mezi novinkami v katalogu v knihovně, a mě osobně samozřejmě také lokací děje, Itálií, Amalfi.
K novelám jsem většinou skeptická už předem, kvůli krátkému rozsahu. Tato mě však moc mile překvapila, a i na pár stránkách (fakt je to na jedno odpoledne) dokázala přimět k zamyšlení, představit si malebnost italského pobřeží, vyvolat pocity. Označení smyslná novela dává smysl.
Každý z nás žil a bude žít i jiné životy, než ten aktuální tady a teď. A že se k těm minulým vracíme, někdy podvědomě, možná formou deja-vu nebo pocitu, že tady to přece známe, i když tam jsme poprvé. Nebo možná hledáme to, co je už dávno pryč... Zkuste se začíst, podle mě si to užijete.

02.02.2025 4.5 z 5

V cizích botách V cizích botách Jojo Moyes

Hezká pohádka pro velké holky o překonávání překážek, při nichž naleznou hlavní postavy to nejdůležitější, co v životě lze mít... Zajímavý nevšední příběh milých dam 30+ z různých vrstev londýnské společnosti, jejichž životy se propletou kvůli záměně tašky ve fitku. Trochu lovestory, trochu rodinných vztahů a hodně ženského přátelství a podpory. Doporučuji milovníkům a milovnicím románů, je to Jojo Moyes tak, jak ji známe. Kvalitní, originální a se špetkou humoru navíc. :-)

02.02.2025 3.5 z 5

Klára a Slunce Klára a Slunce Kazuo Ishiguro

Moje první setkání s Ishigurem. Velice zajímavé.
Společenský román a zároveň sci-fi, které ale za pár let už za tak moc sci-fi být nemusí. (asi) Americká společnost, kde každý pozvednutý teenager má své úpéčko (robot na solární pohon), mimo jiné z důvodu snižování pocitu osamělosti. Klára, extrémně empatické úpéčko starší generace, se tak dostane do rodiny, jejíž teenagerka je vážně nemocná... A my sledujeme její životní cyklus.
Děsivá realita, kde se robotka dokáže tak moc přiblížit lidem. Téma (ne)etického chování, téma rozdělování společnosti, téma boje do poslední chvíle, téma víry a vděčnosti "vyšší" síle.
Moc mě to bavilo od první strany. V pasážích popisujících, jak Klára přemýšlí, mi to moc připomínalo učení se aktuálních aplikací založených na ChatGPT, a za mě to je fascinující.
Doporučuji ke čtení i těm, co sci-fi zase tak moc nebere.

22.01.2025 4.5 z 5

Nadělení před Vánocemi Nadělení před Vánocemi Kate Stewart

V roce 2024 jsem si dala vánoční čtecí předsevzetí, věnovat se v prosinci pouze knihám s vánoční tématikou. Ze záplavy rom-com žánru jsem si vybrala právě Nadělení před Vánocemi.

Líbila se mi hlavní hrdinka, která neměla 20, ale 38.
Líbila se mi rodinná sešlost, kde se vyskytovaly problémy ze života, které ale v reálném životě se ne vždy tak jednoduše a samozřejmě vyřeší.
Líbila se mi vykreslená vánoční atmosféra rodinné sešlosti na chatě zapadané sněhem. Ach.

Už mě tak nenadchl ale asi ten žánr. Možná už na tyto náhody a osudové lásky prostě nevěřím (nebo mi řekněte, kde takový hot a uvědomělý týpek kolem 40 žije :-D). Jo a je to celkem dost spicy věc.

07.01.2025 3.5 z 5

Šťastné a hrůzostrašné: Anglické vánoční horory Šťastné a hrůzostrašné: Anglické vánoční horory * antologie

Na knihu jsem narazila náhodou v knihkupectví ve vánoční sekcí a hned mě zaujala.
Šíleně jsem se těšila na příběhy z viktoriánské Británie. Obrovská sídla a panství na odlehlých místech, zapadání sněhem, vítr, oheň v krbu vyhasíná... a duchové se vrací...
Některé povídky měly strašidelnou atmosféru vykreslenou skvěle, některé mě prostě nepřišly hororové vůbec. Ale přihlédnu-li k datu, kdy příběhy vznikly, nepřijde mi to vůbec špatné. Nechávám si v knihovně a zase se k nim o Vánocích vrátím. :-)
PS: Zkusím pravděpodobně i "Šťastné a hrůzostrašnější," a možná v audioverzi. Domnívám se, že by to mohlo být lepší než samotná kniha.

06.01.2025 3.5 z 5

Záhada se jmelím Záhada se jmelím Nita Prose

Čtení na 23/12 jako dělané. Jednohubka, kde mi bylo od začátku jasné, o co jde. :-D
Bavil mě popis vánoční atmosféry v hotelu a ve městě, ale to je asi tak vše. Záhada se nekonala, podle mě, pro nikoho kromě hlavní dámské postavy, ale samozřejmě, všechno dobře dopadlo. :) A to je to, co na Vánocích možná máme rádi, ne?

06.01.2025 2.5 z 5

Pět přání pana Murraye McBridea Pět přání pana Murraye McBridea Joe Siple

Jednomu je 100. Druhému 10.
Velice feel-good záležitost o přátelství, rodinných vztazích, životě a jeho pomíjivosti. A doják jako prase.
100-letý morous rozhodnutý skoncovat se životem a 10ti-letý kluk, který čeká na nové srdce, aby mohl žít dál. Zpočátku docela dost úsměvná knížka, plná milých momentů.
Od strany 240 jsem proplakala balíček kapesníků a čekala, jak to dopadne. A jak to skončilo? OMG. --> PŘEČTĚTE SI.
Zda je to americky utažené za vlasy nebo moc hezká kniha o důležitosti plnění si přání, to už posuďte sami. :-) Hezké čtení!

06.01.2025 4.5 z 5

Prokleté světlo Prokleté světlo Emily Thiede

Moc fajn čtení na konec roku, na povánoční volno. Měla jsem chuť na fantasy, dostala jsem spousty lásky, oddanosti a romantiky, a taky trochu fantasy. :-D Sedlo mi to více než první část, ale spíš to přisuzuju tomu, že jsem četla v kuse. Líbil se mi děj, bavil mě fantastický svět, samotná bitva.... a jestli to všechno láska překoná? O tom si přečtěte.

31.12.2024 4 z 5

Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii Matilda Voss Gustavsson

(SPOILER) No tak tohle bylo něco, vážení.
Kauzu jsem dříve na internetu vůbec nezaznamenala, ačkoli jsem od léta 2018 bydlela dokonce rok ve Švédsku.
Knihu jsem četla nejdříve po kouskách souběžně s lehčí četbou, ale od asi 80. stránky mě reportáž Matildy Voss Gustavsson úplně pohltila. A já jsem jenom kroutila hlavou, jak je to všechno možné! Jak dlouho se to dělo a také v jakém měřítku... Jedno velké UF.
Kromě hlavního tématu velice četného a dlouholetého sexuálního násilí a jeho tolerance okolím mě zaujala i otázka tunelování Klubu... A jak si to umělci nechali líbit pod strachem z toho, že jim dotyčná osoba zničí kariéru... Stejně tak, jak manželka hlavního aktéra, tak významná osoba v oblasti literatury, mohla tohle přehlížet a ještě svého muže obhajovat? WTF?
Co je správné, je relativní. Kde jsou hranice, je také relativní...
Jsem ráda, že se to autorce povedlo odhalit a že to hlavně mělo takový dopad.

06.05.2024 5 z 5

Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda Juliana Weinberg

Tohle byla báječná kniha. Četla se s lehkostí, nutila mě pouštět si Audreyiny filmy a dohledávat si další informace ohledně jejího života... a outfity od Givenchyho <3

Audrey je bezesporu ikona filmového plátna, málokdo však ví, že v soukromém životě neměla na růžích ustláno. Krásná kniha vystihující jak slávu a lesk, tak i dřinu a odříkání Audrey kariéry herečky. Byla úžasná hvězda, skromná a disciplinovaná. V osobním životě vrhající se bezhlavě lásce do náruče... Milující a pečující matka, stejně tak věrná přítelkyně na celý život...

MI-LU-JU.
DO-PO-RU-ČU-JU.

18.02.2024 5 z 5

Závěj Závěj C. J. Tudor

Moje první setkání s autorkou a celkem zajímavé čtení. Líbily nebo spíš "líbily" se mi všechny tři dějové linky, skvěle to zapadlo do kombinace se sněhem. A propojení příběhů ke konci stejně tak. Nečekala jsem až taková jatka, ale beru-li to opravdu jako žánr thriller, tak ok, dejme tomu. Vir a vše kolem něj, rozdělení moci, nová zařízení, testování, ... to vše pro mě byla o dost víc nepříjemná představa. Brr, opravdu mrazivé čtení, nejen kvůli sněhu, ale hlavně kvůli ZáVěJi.

04.01.2024 4 z 5

Dámský klub půlnočního plavání Dámský klub půlnočního plavání Faith Hogan

Milá záležitost. Hezký román proložený vážnějšími tématy, ale podán tak, že pohladí po duši. Při čtení máte chuť se začít hned přidat k plavání v ledové vodě a pocítit tak život ve své ryzosti. 4* za to, že jsem hned odhadla, kam spějí dějové linky, a nemýlila jsem se.

31.12.2023 4 z 5

Paříž pro jednoho a jiné povídky Paříž pro jednoho a jiné povídky Jojo Moyes

Vizuálně sladká knížka a obsah úplně 100% lícuje obálce. Hezká romantika, ze které ve většině případů odkapává cukr <3 Povídky mě bavily téměř všechny. Jojo Moyes opravdu ve svém žánru umí a vyniká, a i na 5 stránkách dokáže vymáčknout emoce (Margot). Dvě delší super-romantické povídky jsou neskutečné pohádky, ale ty ostatní, kratší, mě tentokrát pobavily více. Právě zmíněná Margot, Vánoční seznam, Loňský kabát a Vrabec v hrsti jsou pro mě asi ty top. Doporučuji jako dárek pro fanynky romantiky, mamky a kamarádky.

31.12.2023 4 z 5

Sněhová sestřička Sněhová sestřička Maja Lunde

Nejnádhernější knížka, co se mi letos dostala do rukou <3 Hezký příběh, i když místy smutný, stejně jako život, a překrásné ilustrace. Nejsem už dávno dítě, ale radost jsem ze čtení měla obrovskou. Příběh byl dokonalý, kouzelný, i když ne čistě pohádkový. Líbí se mi zařazení vážnějšího tématu, které je předáváno s laskavostí... spousta zajímavých myšlenek. A v neposlední řadě je skvělé, že může vyjít i na celý advent... Moc mě to bavilo, dojalo, pohladilo po duši. Těším se na filmové zpracování.

27.12.2023 5 z 5

Zlatá vařečka Zlatá vařečka Jessa Maxwell

Do knihy jsem se pustila, protože "Peče celá země" je pro mě strop zábava :D a protože feel good detektivky, které jsem přečetla letos a loni mě bavily. Tento žánr byl sice dodržen, pečící linka se mi líbila, ale zápletka sama okolo vraždy a její "vyřešení" mi přišlo poněkud nedotažené a podivné...

27.12.2023 3 z 5

Pohádka Pohádka Stephen King

Každý rok mám knižní předsevzetí, že přečtu jednu knihu od Kinga. Letos jsem se pustila do této fantasy novinky. A i když obecně vypráví a vypráví, tak u této knihy samotný začátek byl opravdu moc dlouhý i na můj vkus. Nicméně od strany 200 se to více rozjelo a byl to ten King, jakého znám <3 Brilantní vypravěč, bravurně popsané scény, postavy a jejich charaktery. Dějová linka výborně vymyšlená a opravdu to byla taková pohádka :)) Doporučuji všem, kdo má rád promyšlené příběhy, které jsou napsány tak, že fantazie se nezastaví až do konce.

27.12.2023 5 z 5

Vraždi všímavě Vraždi všímavě Karsten Dusse

Dost zajímavý kriminální příběh :D
Oceňuji výstřižky z učebnice všímavosti, které lze tak krásně aplikovat v běžném životě nás všech. Příběh jako takový mě upřímně úplně nepohltil, humor chápu, ale až tak k popukání, konkrétně pro mě, to není, že bych nedočkavě čekala na další díl. Nicméně určitě je to vskutku nevšední styl. Zajímavé a doporučuji, ať si přečtete a uděláte si svůj vlastní názor.

27.02.2023 4 z 5

Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Tohle se mi moc líbilo a moc moc mě to bavilo. Způsob vyprávění, plynutí děje, ta OBŘÍ láska, kterou si strašně přeju taky zažít, veslování a enormně inteligentní postavy a tvorové. Mám slabost pro tuto dobu v Americe, i přes všechny ty diskriminační oblasti... Jednu hvězdu strhávám za neuvěřitelnost děje, ale jinak moc dobré čtení.

27.02.2023 4 z 5

Co se stane dál Co se stane dál * antologie

Na to, že jsou to povídky, tak jsem příjemně překvapená. Zatím to nejlepší, co jsem z této edice četla.
Ty top za mě byly Tichá pomoc, Co se stan dál a Dívka s úsměvem trochu nakřivo. Dvě mě teda vůbec nebavily (Difenbachie a Domů) a zbytek takový lepší průměr řekla bych.
Jo, ač to u povídek moc neříkám, tentokrát doporučuji jako jednohubky, třeba pro dvojice ke čtení nahlas při vaření nedělního oběda. :)

27.02.2023 3 z 5