vercatko20 komentáře u knih
Vraha jsem uhádla už v polovině knihy, takže u Miniera trochu zklamání, proto ubírám jednu hvězdu. Tahle série je taková jiná, musím si na ni trochu zvyknout, ale na další díl se těsím.
Jsem prostě přece jen holka od detektiva Servaze, takže se mu málokdo vyrovná :))
Pokračování Stmívání z pohledu Edwarda mě bohužel zklamalo. Chápu, že hlavní postavy - Bella a Edward - jsou sedmnáctiletí puberťáci (i když u Edwarda o tom lze polemizovat), ovšem většina jejich dialogů působí až příliš dětinsky. Místy mi připadalo, že čtu pasáže z jakéhosi nepovedeného deníčku, což kazí celkový dojem z knihy.
Náhledy do myšlenkových pochodů Bell's kamarádů a spolužáků jsou často přehnané. Je těžké uvěřit, že by někdo z náctiletých přemýšlel tak strašně zvláštně - kdo četl, asi ví, na co narážím. Pubertální postavy by měly mít více realistické myšlenky a reakce a ne takhle strojené. Je to divný a creepy.
Další věc, která mě zarazila, je překvapivě zase spojená s Bellou. Stráví s Edwardem celou noc a několik chvil v jeho objetí, ale je překvapená, že Edward a upíři obecně nedýchají. Což by bylo OK, ale ne ve chvíli, kdy si toho nevšimne právě v tom objetí, ale až v konverzaci s Edwardem o několik dní později. To mi připadá jako velká nevšímavost nebo snad hloupost. To sis toho snad nevšimla, když ležel s tebou v posteli? Eh?
Kniha má přibližně 700 stránek, což mě vedlo k domněnce, že pokryje všechny čtyři díly. Bohužel tomu tak není, Půlnoční slunce je v podstatě jen kopie prvního dílu Stmívání. A ač Stmívání u mě nedostalo taky bůhví jak valné hodnocení, tahle kniha mi přijde x krát horší. Možná proto, že Edward je prostě ještě víc ucintanej a ufňukanej než Bella. Hrozný. Celá kniha vlastně není o ničem jiném než o tom, jak se strašně nenávidí a jak by s Bellou neměl být a jak strašně chce, aby ho nechtěla a opustila a pak se chová totálně opačne. Nevím, je to toxickej a divnej idiot. Pardon všem fanynkám z týmu Edward.
Na zadní straně se slibuje: "komplexnější a promyšlenější a o mnoho vnímavější než Stmívání", ale opak je pravdou.
Celkově bych tuto knihu označila za odpadovou literaturu. Přestože má potenciál, zpracování je slabé a prostě stupidní. A hodně za to mohou právě i nesympatičtí hlavní hrdinové.
Pokud bude Meyer psát i další bichle z Edy pohledu, už to asi nezvládnu.
Líbí se mi, jak si Kepler vždy všechny povodí. Do posledních stránek knih si myslíte, že už jste pachatele odhalili, ale opak je pravdou a konec je tak vždy překvapivý PLOT TWIST!
Pořád to stejné dokola, asi se nebudu opakovat, vše podstatné jsem vypsala už u předchozích dvou dílů.
Snad jen to, že jsem nečekala, že mě ještě něco u téhle série překvapí. Ale překvapilo - jakože Grey si vážně myslel, že ho Ana nemiluje? Vzala si tě, ty koště hloupý, vzpamatuj se. No nakonec ti to došlo, po 400 stranách od svatby, gratulky.
Jsem ráda, že už jsem to celé dočetla.
I když bych teda uvítala klidně nižší počet stran, bohatě by stačilo 300. Dodatky, které měly navnadit na knihy z JEHO pohledu, jsou za mě zbytečné a rozhodně si to neplánuju koupit, natož číst. Další tři ucintané knihy o tom stejném, jen z Greyova pohledu, bych nezvládla.
Jo a linka s těhotenstvím a hlavně pak rodinným životem byla úplně mimo, moc nechápu co to mělo znamenat.
Vlastně ani nevím, proč dávám jednu hvězdu a ne rovnou odpad :D
Klasická Amo, já to miluju! Myslím, že její knihy jsou jako sushi nebo matcha - buďto miluješ anebo nesnášíš, nic mezi.
Příběh byl svižný, opět temný a i když se to místy všechno opakuje dle stejného vzorce, stále mě to baví. Líbí se mi otevřený konec, protože naši hrdinové očividně nesetřásli všechny démony, co jim chtějí ublížit.
No a co jsem teda hoodně ocenila a díky čemu se mi rozzářila očka, bylo spojení EKK a Půlnočního Běsnění, kdy se na konci objevuje Tillie, Bishop a spol. Panebože, doufám, že se objeví i v dalších dílech :)
Jednu hvězdu nakonec přece jen ubírám a to kvůli příliš vleklému soudnímu procesu, který zabírá snad většinu knihy.
Jinak je to fascinující čtení. Hnusy, co Ramirez spáchal; jeho fanynky, které po něm prahly a hořely touhou; jeho drsné dětství (a to nepocházel z rozvrácené rodiny a nevyrůstal na ulici); Doreen, která mi lezla na nervy víc než ostatní ženy, co se do něj zamilovaly; to, že po odsouzení s ním ve vězení jednali jak s celebritou, dovolili mu svatbu, nosili mu sladkůstky a knihy, s vyšetřovateli si dával movie night sedánky..
No uf. Tohle budu vstřebávat dlouho.
Znásilňovat, zabíjet a mučit lidi v noci v jejich domovech, které mají být místem klidu a bezpečí. A pak ničeho nelitovat a ještě být za celebritu.
Neumím si ani představit frustraci pozůstalých a přeživších obětí. A ani si ji představovat nechci.
Achjo, škoda, že Karika na posledních stranách začal filozofovat. Přála bych si, aby byl konec tak úderný jako zbytek knihy. Leč, bohužel. Za to jednu hvězdu dolů; když si odmyslím poslední strany, bylo to skvělý čtení!
Absolutně mě to nebavilo. Pro mě asi největší knižní zklamání tohoto roku. A to jsem se na tu knihu tak těšila.. škoda no.
Přiznám se, že absolutně nejsem cílovka tohohle typu knih. Je mi 32 a knihu jsem si koupila zcela náhodně v Albertu za body, protože jsem nevěděla, co s nimi :D
No a chtěla jsem teď něco oddychového, u čeho nemusím přemýšlet, tak jsem si ji vybrala a začetla se.
I jako naprosto dospělý jedinec (i když u sebe někdy sama pochybuju) musím říct, že je to vtipné a bavilo mě to. Je to v podstatě kravina, ale trochu mě to vrátilo do školních lavic a protočila jsem si párkrát oči nad vylomeninami, které hlavní hrdina dělá a fakt mě to bavilo číst, protože jsem čekala, co provede dál.
Nevím, jestli si pořídím další díly, ale možná, až zas jednou bude čtecí krize a náhodně se k nim dostanu, why not :)
Divoké sedmdesátky v USA, rock&roll a střet dvou naprosto odlišných stylů života.
Rodiče Mary Jane mě celkem znechucovali, obzvlášť pak otec. Typický běloch střední třídy, republikán a rasista, nenávistně pohlížející na vše, co se vymyká jeho normálu.
Matka uťápnutá hospodyně, co ztratila svou vlastní osobnost, papouškující otcovy názory.
V téhle ledové rodině se neprojevují city ke druhému, natož vyznání lásky.
Mary Jane se shodou náhod dostane k hlídání Izzy, která spadá do milující rodiny, byť trochu bordelářské a hippie. Naprostý opak její rodiny a všeho, co MJ vlastně zná.
Zažije tak nejlepší léto svého života, dospěje a začne hledat sama sebe.
Celkem jsem si to zamilovala. Hlavně se při čtení opravdu ocitnete v divokých amerických 70s a to je pro mě dost přitažlivý období!
Hvězdu ubírám za dost otevřený konec. Chtěla bych to mít uzavřené.
Možná jsem pořád doufala, že otec Mary Jane si vše nakonec slízne a někdo mu ten jeho hřebínek srazí. Škoda :))
Nebylo to špatné, ale nebylo to ani tak skvělé a bezkonkurenční, jak slibuje hype všude kolem :))
Žhavou romantasy bych to nenazvala, prostě lepší průměr klasické YA fantasy.
Začátek se dost táhl a musela jsem se ke čtení trochu nutit, a konec byl prozměnu až moc překombinovaný a vlastně jsem ho nestíhala ani pořádně navnímat; proto nemůžu dát plný počet hvězd.
Čtyři hvězdy za prostředek knihy.
Na další díl se těším a snad aspoň ten bude na 5 hvězdiček :)
Nejspíš poslední díl z téhle volné série a mě napadá jen jedno slovo: nuda.
Její keřík ve mně nevzbudil žádné emoce, prostě nic.
Je to ploché a nudné.
Achjo. Ten konec zabolel. Hodně moc.
Krásně napsaný příběh, který jsem si užila i ve svých 32 letech.
Autumn a Finny, dva kamarádi od plenek, nerozluční do puberty, pak se mezi nimi vše tak nějak pokazí a najdou si k sobě cestu až po letech. A když už se to stane, autorka nám to zase všechno vezme.
Kniha o přátelství, o různých druzích lásky, o naději a smutku.
Hořkosladké, rozhodně doporučuju všem, i když mi to zlomilo srdíčko.
Nedočteno.
Bohužel to není můj šálek kávy. Se sebezapřením jsem přečetla autorovu předchozí sérii, ale tuhle už holt nezvládnu..
Nedočteno.
Sračka, nezvládla jsem a další díly číst nehodlám!
UPDATE: Nakonec jsem to přece jen přečetla, nicméně moje hodnocení se nezměnilo :)))
Nedočteno.
Ne a ne, nebetyčná nuda a styl psaní, co mě nebaví. Hezká obálka a ještě hezčí ořízka, ale o obsahu se to bohužel říct nedá. S největší pravděpodobností už nikdy číst nebudu, bohužel.
Poprvé, co Darcy nemůžu dát plný počet hvězd. Její knihy miluju, ale tahle mě trochu zklamala. Hlavní povídka nebyla špatná, ale hodně uspěchaná. Nejdřív se tam nic moc nedělo a pak najednou zase všechno.
Co se týká kratších povídek, stopu ve mně zanechaly jen dvě - Figuríny a Bed and Breakfast - tu druhou zmíněnou si umím představit jako plnohodnotnou novelu a kdyby autorka napsala knihu jen o tomhle příběhu, byla bych spokojená :)
Já vlastně nevím, co bych k tomu dodala. Filmy jsem viděla nespočetněkrát, první dvě knihy jsem četla asi jen jednou, tohle byl re-reading.
Názor mám pořád stejný - vztah dvou lidí, co neumí komunikovat a zoufale se snaží jeden druhému pořád dokázat, jak se milují (aspoň v tomhle díle). Oba dva nesou znaky jakési podivné sebenenávisti a neempatie ke druhému.
Fakt nechápu, jak se z tohohle mohla zrodit láska. Já bych to spíš popsala jako (sexuální) posedlost. Nějak jim to nevěřím.
Ana mě sice nerozčilovala tolik jako v prvním díle, zato to za ní hravě převzal Christian a Any manipulativní kámoška Kate (ano, zvládla to i za těch posledních pár kapitol před koncem).
Nechyběly zde zas porno scény, Ana se svou VNITŘNÍ BOHYNÍ stále vrcholí už jen z Christianova pohledu a Christianovi pořád z boků visí kalhoty TÍM ZPŮSOBEM a já se začínám trochu nudit.
Ani zápletku s Leilou nenechala autorka gradovat tak, jak bych chtěla.
Snad bude třetí díl trochu akčnější :))
Dobré to bylo!
Nebudu lhát, musela jsem si trochu zvykat na styl autorova psaní - co se hororů a strašidelných baráku týká, jsem zvyklá na Darcy a ta má prostě jiný způsob vyjádření, který se mi čte asi líp.
Místy mě ale mrazilo a hlavně jsem nečekala ten konec. Jak jsem zmínila, Darcy a její happyendy mě asi už hodně ovlivnily, takže tohle byl trochu šok.
Už se těším na další díl!
(SPOILER) Tak tohle byla mega jízda!
Vypadá to, že je to poslední kniha ze série a autorka finále nemohla zvládnout líp. Tak skvělou knihu jsem dlouho nečetla - mělo to všechno: spád, akci, několik plot twistů, dokonce mě bavila i linka s masovým vrahem, ač preferuji spíše ty sériové.
Poprvé se mi stalo, že jsem vrahovi rozuměla a měla jsem k němu určitou míru empatie.. přišel prostě o všechno, co na světě miloval.
Nemám, co bych vytkla!
Hodně mě bavilo, jak si mě autorka povodila :D
Nejdřív jsem si myslela, že vím, kdo je pachatel - jasnej Liam. Pak mě Helen vyvedla z omylu, tak jsem si úplně už byla jistá, že teď už ho mám - otec nebo strejda Bobby, ale spíš strejda, na 99 %! :D
Pak zas vyšlo najevo, že to strejda nebude. Takže OK, bude to Mark, co se vyskytl v příběhu! OK, zase nic. Tak to asi opravdu bude Liam :D
Nope, zase špatně. Tak je to strejda Bobby. Ani hovno, byl to otec :D
Jediné, co mi trochu vadilo, byl konec. Přežil Luc? Nebo nepřežil? A co Ava? Žije pořád prací nebo se s Lucem zaměří na rodinu? Tolik otázek!!!! Helen, potřebuju odpovědi :D