Veríňák
![Do vody Do vody](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333112/do-vody-GC4-333112.jpg?v=1493364389)
Už "Dívka ve vlaku" mi nepřišla jako nic wow (což se bohužel opakovalo i ve filmovém zpracování), a tak když jsem dostala na Vánoce "Do vody", nic moc jsem nečekala. No, to se bohužel beze zbytku naplnilo. Většinu času to byla nuda, rozluštění zápletky mě nějak nezarazilo, nešokovalo... vlastně (a to mi přijde u příběhu jako vůbec nejhorší možnost) mi to bylo fuk. Doufám, že další knihu autorky už darem nedostanu :)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Tekutý písek Tekutý písek](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347161/tekuty-pisek-OGG-347161.jpg?v=1499198786)
Nemám ráda severské detektivky. Obecně se mi už nejednou potvrdilo, že mi nesedí neustále se opakující motivy a až příliš jednohubkovy styl psaní. Proto když jsem na Vánoce dostala Tekutý písek, netěšila jsem se nějak zvlášť, ale říkala jsem si, že to bude dobrá kniha do letadla, když budu unavená.
No a prosím... Čtivé to bylo, ale ne takovým tím přílišně jednoduchým způsobem. Téma velice aktuální. Děti, co jim utekl kus dětství a příliš brzo zkouší věci, na které je ještě čas (a spousta z nich by nemusela přijít nikdy).
Dočetla jsem před chvílí, rozhodně mi není lehko na duši, ale byl to nad očekávání dobrý čtenářský zážitek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příběh služebnice Příběh služebnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/4217/pribeh-sluzebnice-udz-4217.jpg?v=1452366391)
Obrovské zklamání. Zklákal mě námět knihy, vynikající recenze, zkazky o úžasně napsaném příběhu... no, bohužel.
Hlavní myšlenka je výborná, ale autorka totálně propásla příležitost napsat opravdu vynikající knihu. Pořád se jen patlá v pocitech a vzpomínkách hlavní hrdinky, ale samotné důvody vzniku a nastolený řád gileádské společnosti jsou strašně nedotažené a v mnoha ohledech nedávající smysl. Doteď nevím, jak se mohlo stát, že se společnost dostala tam, kam se dostala. Co tomu předcházelo? Jaký byl vývoj? Plus je kniha psaná jako strašná jednohubka, nad kterou není třeba absolutně přemýšlet (což někdy není na škodu, ale tohle není ten případ). Bída, zklamání. Dvě hvězdy asi jen za myšlenku.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16961/ja-jsem-hlad-rkZ-16961.jpg?v=1566487264)
Je moc dobře, že autorka boří mýtus o tom, že anorexie se týká jen hubené postavy chtivých mladých dívek, že důvod může být úplně jiný a mnohem hlubší. Sebetrýzeň jako pocit vlastního úspěchu a naplnění.
Hrozně bolavá knížka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ke dnu Ke dnu](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330755/ke-dnu-fwR-330755.png?v=1666993378)
Na další knihu Anny Bolavé jsem se po přečtení "Do tmy" strašně moc těšila. Zklamaná jsem nebyla ani v nejmenším.
Anna Bolavá je skvělá v popisu prostředí, takže navzdory horkému létu jsem se uměla dokonale vžít do ponurého podzimu a začínající zimy. Opět nenastal žádný happy-end a opět jsem knihu přečetla jedním dechem.
"Do tmy" bylo o fous lepší, ale celkově perfektní knížka, kterou jsem si moc užila.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Temné znamení Temné znamení](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273440/temne-znameni-VsE-273440.jpg?v=1449878758)
Na Temné znamení jsem se strašně moc těšila, mimo jiné i dík velmi kladným recenzím tady. Ovšem bohužel, bylo to obrovské zklamání.
Několikrát jsem musela knížku vysloveně zhnuseně odložit (neustále se opakující metafory - "černý jako obsidián" je spojení, které je vhodné použít skutečně jen jednou, naprosto nevhodné vsuvky - dokreslení strašidelné atmosféry fakt nepomůže popis, jak hrdina něco pařil na Playstation). No, toto bych ještě přešla s tím, že se autor musí vypsat a vyvarovat takových chyb. Ale co se bohužel přejít nedá je skutečně velké množství gramatických chyb (korektura??) a neustálé cpaní sexu do každé povídky. Kdyby to jakkoliv pomohlo příběhu, postavám... ale tady se bohužel nemůžu zbavit nějaké interní psychologické otázky, co k takové přemíře autora vede?
Ale abych jen nehanila - některé pasáže byly velmi čtivé, se zajímavým námětem a měly super našlápnuto.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ten mizernej Bucky Dent! Ten mizernej Bucky Dent!](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336465/ten-mizernej-bucky-dent-GHT-336465.jpg?v=1494606026)
Přesně díky takovýmhle objevům mám ráda Knižní výzvu. Bez ní by mě ani nenapadlo si tohle přečíst :)
Což by byla velká škoda, protože to bylo mnohem lepší, než jsem čekala.
Davida Duchovnyho mám zafixovaného všelijak, ale nikdy mě nenapadlo, že by mohl dobře psát. A stejně tak mě nikdy nenapadlo, že by se mi mohla líbit kniha s baseballovou tématikou. Oboje překvapivě ano.
Dojemný příběh otce a syna. Četlo se to krásně.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tajný deník - Otevřená zpověď luxusní prostitutky Tajný deník - Otevřená zpověď luxusní prostitutky](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60951/tajny-denik-otevrena-zpoved-luxusni-ZSo-60951.jpg?v=1518952229)
To byla taková příšerná hrůza. Až fyzicky mě bolelo dočíst to (splněno jen kvůli Knižní výzvě).
Samé zdrobněliny, příběh veskrze žádný, jen popisy klientů, přehnaně sebevědomé pasáže o vzhledu, sexuálních výkonech i podnikavém duchu. Vlastně jsem se z celé knihy (nekonečných 360 stran) ani nedozvěděla, jestli Camillyn syn o povolání své matky věděl nebo ne. Každopádně, pro mě nepochopitelné je, že jako privát fungoval její být, když byl syn ve škole.
No... O dokonalých nožkách a vášnivé lasturce Camilky už doufám nikdy neuslyším. Padesát odstínů šedi je oproti tomuto aspirant na Pulitzerovu cenu.
Moc jsem se těšila, ale bylo to celé takové psané horkou jehlou. Nevím, jestli je to tím, že řecké báje jsou známější nebo ty naše prostě bližší, ale tohle mi přišlo hrozně odfláknuté a celkově dost chudé (jazykově především) a s výše zmíněnými se to nedá vůbec srovnávat.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hra s ohněm Hra s ohněm](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301234/hra-s-ohnem-vaU-301234.jpg?v=1468257745)
Přesně tahle kniha je důvod, proč mám ráda Čtenářskou výzvu. Při běžném výběru bych na ni takřka jistě nenarazila. Nezaujala by mě ani obálkou a ani tématem.
Přitom příběh zajímavý, obě časové linky mě bavily, četlo se to dobře… Spokojenost.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Muffin a čaj Muffin a čaj](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366888/muffin-a-caj-heC-366888.png?v=1614180266)
Něžná.
Přesně taková je tahle kniha.
Teoreticky by to byla taková normální love story ze střední, ale téma dvou homosexuálních teenagerů, a pochopitelně také zpracování, příběh povyšuje o mnoho úrovní.
Rozhodně stojí za přečtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ostrov zasvěcení Ostrov zasvěcení](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123522/ostrov-zasveceni-uR7-123522.jpg?v=1588008544)
Takhle… čtu knihu, když je mi bezmála třicet. Bohužel díky tomu mi vadily věci, co bych jako teenager přehlídla nebo si je neuvědomovala. Vadilo mi, že jsem jednotlivým postavám tak úplně nevěřila. Hlavně styl vyjadřování mi neseděl k dětem jejich věku. Stejně tak spousta námětů a detailů byla tak podivně, nesourodě splácaná.
Ono což o to, příběh sám by byl super, ale provedení se mi příliš nelíbilo.
Kdybych knihu četla v náctiletém věku, asi dám čtyři nebo i pět hvězd (což je samozřejmě chyba na mé straně, protože kniha je primárně určena pro young adult). Takhle to byl takový lepší průměr.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/9_/8/harry-potter-a-relikvie-smrti-5x2-8.jpg?v=1663408521)
Úplně jiný Potter než všech šest předchozích dílů.
Jasněže se mi to pořád líbilo, ale bohužel celou knihu provází některé nedotažené nápady a nedotažená vysvětlení, která mě dost rušila a někdy až rozčilovala.
Ovšem na druhou stranu musím pokorně smeknout před J. K. Rowlingovou, že, navzdory nesrovnalostem, příběh zvládla takhle dokončit. Přecejen na začátku putování s Harrym nemohla tušit takový úspěch a těžko měla všechno rozmyšlené od úplného začátku a čekající v šuplíku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Fantastická zvířata a kde je najít Fantastická zvířata a kde je najít](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11468/fantasticka-zvirata-a-kde-je-najit-rVG-11468.jpg?v=1577896600)
Užila jsem si to. Kéž by takových učebnic bylo víc :)
![Voliéry Voliéry](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295803/voliery-62D-295803.jpg?v=1589194816)
Hrozně těžké hodnocení, stejně jako kniha sama. Fantastická slovní zásoba, popis a opis nicoty, samoty, deprese.
Rozhodně nelehké čtení, ale už jen kvůli použitému jazyku to za to stojí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Květ pouště Květ pouště](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/6479/kvet-pouste-6479.jpg?v=1267124883)
Díky Knižní šifre za objevení téhle knihy. Četla se skvěle.
Pro nás, lidi, co nikdy neprožili ani zlomek toho, co Waris, je její příběh a vše, čím procházela (a nemyslím jen těžký kočovný život či ženskou obřízku, ale především pozdější střet s úplně jinou realitou) naprosto nepředstavitelný a minimálně pro mě znovu připomínající, v jak skvělé zemi se všemi právy a se vší svobodou jsem se narodila.
Rozhodně doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Veronika se rozhodla zemřít Veronika se rozhodla zemřít](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424/veronika-se-rozhodla-zemrit-xX9-424.jpg?v=1586508956)
Precteno podruhe s odstupem asi deset let kvuli Ctenarske vyzve. A uprimne... strasne me to nebavilo. Nektere vety jsou krasne, hluboke, zustavajici dlouho v pameti, ale je to jak hledat jehly v kupce sena.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29804/harry-potter-a-vezen-z-azkabanu-swA-29804.jpg?v=1663408169)
Boží boží boží. Jsem tak ráda, že skoro ve třiceti konečně tohle čtu :) Strašně moc si každý díl užívám. Skvěle popsané prostředí, charaktery, nic není zbytečně natahované. Prostě super :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hypnotizér Hypnotizér](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49733/hypnotizer.png?v=1731828243)
Ani se mi nechce věřit, že jsem četla knihu stejného autora, který napsal Písečného muže. Jasně, pořád bych Hypnotizéra nezařadila ani zdaleka mezi nejlepší knihy, které jsem kdy četla, ale měla jsem náladu na severskou detektivku a tahle mě vážně bavila. Ve srovnání s Písečným mužem tu nebylo až tolik "superhrdinských" výkonů, nereálných situací, umělých dedukcí bez pořádných logických vysvětlení...
Jako čtivá, severská jednohubka (navzdory více než 500 stranám zhltnuto skutečně rychle) super.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Amerikána Amerikána](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327315/amerikana-gMI-327315.png?v=1645034586)
Náhodná koupě, víceméně dle obálky a obrovské překvapení. Skvělá kniha. Nazvala bych ji jako milostný román, kde ale rozhodně nejde jenom o vztahy a o lásku.
Krom výborného příběhu Ifemelu se mi otevřela taky doteď úplně neznámá kapitola problematiky imigrujících Afričanů hlavně v Americe, ale nejen tam. Rozhodně doporučuji!